Delicatese Literare
Recenzii

Magul îngerilor de Garth Nix, Editura Litera – recenzie

Magul îngerilor

(Angel Mage – 2019)

Garth Nix

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Mirella Acsente

Nr. de pagini: 560

An apariție: 2020

Simeon, eminent student la Medicină, Henri, iscusit vânător de comori, Agnez, cadet la muschetarii reginei, și Dorotea, pictoriță de icoane interesată de magia angelică, simt că între ei există o legătură specială încă de la început.

Cei patru tineri îi captează interesul lui Liliath, una dintre cele mai pricepute practiciene ale magiei angelice din câte au existat vreodată. Trezită după mai bine de un secol din somnul ei magic, la fel de frumoasă, cu chipul unei tinere de nouăsprezece ani și cu dorința nestăvilită de a fi împreună cu preaiubitul ei Palleniel, Liliath îi controlează ca pe niște pioni pentru a-și vedea visul împlinit. Indiferent de prețul pe care va trebui să-l plătească...

„Nix construiește o lume plină de aventuri angelice, cu ecouri din Cei trei muschetari. O reinterpretare magică a stilului lui Dumas, care îi va încânta pe fanii poveștilor de dragoste pe fundal de capă și spadă.“ – Publishers Weekly

„Garth Nix este unul dintre cei mai mari autori contemporani de cărți fantasy.“ – SARAH J. MASS, autoarea seriei de succes Tronul de cleștar

L-am descoperit pe Garth Nix în urmă cu mulți ani, când am citit trilogia „Vechiul regat”. Mă surprinsese la acel moment cu un stil propriu lui și o abordare originală a temei necromanților, iar „Magul îngerilor” mi-a stârnit curiozitatea.

Reinterpretarea unor teme într-o manieră neconvențională este, se pare, ceva specific autorului australian. De data aceasta, Nix brodează pe marginea unui subiect popular în rândul scriitorilor de fantasy și nu numai, anume creaturile angelice, care sunt reprezentate într-un mod inedit.

Cadrul pe care Nix și-a construit lumea este cel vest-european, el plasând acțiunea într-un soi de variantă speculativă a Franței și Spaniei actuale, numite Sarance și Ystara. O hartă prezentată la începutul cărții ne ajută să înțelegem amplasarea țărilor, dar și vecinii acestora, precum și o listă a ierarhiei entităților angelice prezente în carte. Fiecare stat avea un arhanghel ocrotitor, o ființă de o mare putere, având în subordine facțiuni întregi de îngeri, de la cei mai puternici la cei mai neînsemnați. Cu 137 de ani înainte de începerea acțiunii propriu-zise a romanului, în Ystara au avut loc niște evenimente care au schimbat pentru totdeauna fața aceste țări. Locuitorii s-au trezit suferinzi de o boală care le transforma sângele în cenușă, în general fatală, iar pe supraviețuitori îi aștepta o soartă și mai grea: erau transformați în bestii ucigașe. Arhanghelii țărilor vecine, Sarance și Menorco, au impus un soi de carantină angelică, astfel încât au blocat granițele Ystarei, stopând astfel exodul bestiilor, dar nepermițând nicio influență angelică din exterior să se manifeste pe acel teritoriu. Mulți însă au reușit să fugă, printre care și Liliath, numită și fecioara din Ellanda, o magiciană extrem de versată în magia angelică, magie despre care vă voi spune câteva cuvinte în continuare, ea fiind o adeptă a cultului lui Palleniel exaltat, acesta fiind arhanghelul Ystarei.

În lumea creată de Nix, aproape toți oamenii pot lua contact cu forțele angelice, prin intermediul unor icoane, mai mari sau mai mici, mai slabe sau mai puternice. Îngerii pot fi folosiți pentru cele mai diverse scopuri, de la cele mundane la cele implicând niveluri înalte de magie. Îngerii din categoriile superioare nu pot fi invocați decât de magicieni puternici, prin intermediul unor icoane cu o mare forță, fapt care se petrece cu un cost: invocarea lor pentru ajutorul cerut ia, la propriu, ani din viața magului. Cu Liliath însă acest lucru nu se petrece, ea având niște cunoștințe care depășesc tot ceea ce este luat drept regulă.

La momentul acțiunii firului epic principal din carte, Liliath se trezește din somnul autoimpus în urmă cu mai bine de un secol și plănuiește să revină în Ystara, pentru scopuri numai de ea știute, care îl implică însă, evident, pe Palleniel, a cărui soartă a rămas încojurată de mister. Se vehiculează că el este cel care a provocat blestemul aducător de dezastru pentru locuitorii Ystarei, ai căror urmași, numiți respinși, trăiesc ca refugiați amărâți, făcând muncile cele mai de jos în Sarance. Ei nu pot lua contact cu magia angelică, întrucât riscă să moară sau să devină bestii, ceea ce se mai întâmplă, din când în când, deși fac parte dintr-o categorie socială tratată ca un fel de paria.

În capitala statului Sarance, Lutace, se află patru oameni foarte importanți pentru scopurile lui Liliath, oameni în care sălășluiește o parte din energia arhanghelului Palleniel. Ceea ce au în comun toți patru este originea – provin din Basconia, o regiune inspirată în mod clar de Gasconia, aflată la granița cu Ystara. Altminteri, ei sunt cât se poate de diferiți: Simeon MacNeel este student la medicină, Agnez Descaray, cadet la muschetarii reginei, Henri Dupallidin, funcționar iar Dorotea Imsel iconară, studentă la Belhalle. Atunci când Liliath decide să se folosească de Biscaray, unul dintre capii respinșilor ce alcătuiau lumea interlopă, dar și de cei patru și de oricine altcineva, incluzând-o chiar și pe regina Sofia, acțiunea începe să se deruleze într-un ritm alert, întrerupt pe alături de momente de acalmie.

Lumea creată de Nix se inspiră din romanul celebru al lui Alexandre Dumas, „Cei trei muschetari”. Una dintre dedicațiile de pe prima pagină se îndreaptă, de altfel, către marele autor francez. Societatea din Sarance se aseamănă cu cea a Franței din vremea lui Ludovic XIII, înlocuit de o regină, Sofia XIII. Există, bineînțeles, un cardinal, care este femeie, un comandant al gărzilor sale, tot femeie, nimeni alta decât temuta Rochefort, iar pe postul perversei Milady o găsim, firește, pe Liliath. Societatea din roman este una în care femeile au un rol foarte important, nefiind un matriarhat propriu-zis, dar mergând într-o direcție în care există o mare parte din putere concentrată în mâinile lor, fiind prezente în multe posturi-cheie ca autoritate. Notăm o viziune destul de liberă și în alte direcții, inclusiv a relațiilor intime, adeseori bisexuale și neîncătușate de convenții de vreun fel. Cu toate acestea, erotismul rămâne la un nivel sugerat și atât, caracteristic subgenului de care aparține, anume fantasy young adult.

Chiar dacă și-a construit povestea pe fundamentul romanului lui Dumas, firul narativ se îndepărtează de cel al celebrului roman într-un mod firesc, rămânând doar acele elemente pitorești specifice, plasate într-un univers alternativ, cu o intrigă și o desfășurare proprie.

„Magul îngerilor” este o lectură plăcută, însă fiind un roman de sine stătător, cititorii obișnuiți cu fantasy-ul epic s-ar putea să nu fie prea încântați de limitele poveștii, inerente în lipsa unei continuări și de finalul oarecum grăbit. Pe de altă parte, iubitorii genului vor găsi o poveste frumos schițată, cu multe elemente originale, iar cei care preferă lectura unui roman de sine stătător în detrimentul seriilor vor aprecia mai degrabă povestea, în ansamblul ei.

„ – Încă ceva, a spus Liliath și i-a întins foaia de hârtie cu cele patru nume arse pe ea, negre și clare. Oamenii ăștia patru. Vreau să știu tot ce se poate afla despre ei, familiile lor, obârșia, de unde vin. Și trebuie urmăriți și păziți. Nu prea îndeaproape, ca să nu existe bănuieli. Dar trebuie să fie protejați, să fie în siguranță.

Biscaray a studiat lista, încruntându-se nedumerit.

– De ce sunt așa de importanți? a întrebat el. Par neînsemnați.

– Ai să vezi, în timp, a răspuns Liliath. Dar e foarte important să fie urmăriți și păziți.

– O să ordon imediat, a spus Biscaray. Urmăritori și străji.

Liliath i-a făcut semn să se ridice și i-a oferit din nou mâna pentru a i-o săruta. Când el i-a întors-o pentru a-i săruta interiorul încheieturii, ea nu și-a tras-o, în schimb l-a mângâiat ușor deasupra urechii.

– Când o să-mi spui planul tău? a întrebat Biscaray. Nu înțeleg de ce vrei să devii o nobilă albană. Ce rol poate juca asta în întoarcerea noastră în Ystara, acești patru oameni…

A încercat să o tragă mai aproape de el, dar ea a făcut un pas înapoi și și-a îndreptat spatele.

– O să-ți spun, a răspuns, dar încet, cu vocea încărcată de promisiune. Cel puțin, o parte din planurile mele. Când va veni timpul.”

Cartea Magul îngerilor de Garth Nix poate fi comandată pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, emag.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți fantasy

Recenzii cărți Editura Litera

14 Comments

Spune-ți părerea!