Delicatese Literare
Recenzii

Mai întunecat de E.L. James, Editura Trei, Colectia Eroscop – recenzie

Mai întunecat

(Darker – 2017)

E.L. James

Editura Trei

Colecția Eroscop

Traducere: Oana Duşmănescu

Nr. pagini: 640

1. Cincizeci de umbre ale lui Grey – Editura Trei (Fifty Shades of Grey – 2011)
2. Cincizeci de umbre întunecate – Editura Trei (Fifty Shades Darker – 2012)
3. Cincizeci de umbre descătuşate – Editura Trei (Fifty Shades Freed – 2012) – recenzie
1.1. Grey – Editura Trei (Grey – 2015) – recenzie
2.1. Mai întunecat – Editura Trei (Darker – 2017)
3.1.. Descătușat – Editura Trei (Freed – 2021) – recenzie

După 25 de ani în televiziune, E L James și-a urmat visul din copilărie, acela de a scrie povești emoţionante. Așa au apărut senzualul romance Cincizeci de umbre ale lui Grey și cele două continuări ale sale, Cincizeci de umbre întunecate și Cincizeci de umbre descătușate, o trilogie vândută în peste 165 de milioane de exemplare și tradusă în 52 de limbi. În 2015, James a publicat bestsellerul Grey, povestea celor Cincizeci de umbre ale lui Grey din perspectiva lui Christian Grey, iar în 2017, continuarea sa, Mai întunecat.
În 2012, E L James a apărut pe lista „Most Influential People in the World” a revistei Time și a fost numită „Person of the Year” de Publishers Weekly.
Cincizeci de umbre ale lui Grey a figurat timp de 133 săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times. În 2012, Cincizeci de umbre descătușate a câștigat Goodreads Choice Award, iar în 2018, votul cititorilor a desemnat Cincizeci de umbre ale lui Grey printre cele mai bune 100 de cărţi.
În colecţia Eroscop, au apărut: Cincizeci de umbre ale lui Grey, Cincizeci de umbre întunecate, Cincizeci de umbre descătușate, Grey, Mai întunecat și Mister.

Mai intunecat de E.L. James - Cincizeci de umbre întunecate versiunea lui Christian

E L James revine în lumea celor Cincizeci de umbre cu o perspectivă mai profundă și mai misterioasă asupra poveștii de dragoste care a fascinat milioane de cititori din întreaga lume.
AVENTURA LOR MISTUITOARE S,I SENZUALA˘ s-a sfârșit cu inimi zdrobite și vinovăţie, dar Christian Grey n-o poate uita pe Anastasia Steele. Hotărât s-o recâștige, încearcă să-și înăbușe cele mai întunecate dorinţe și nevoia de control total și s-o iubească pe Ana așa cum își dorește ea.
Dar lucrurile îngrozitoare din copilărie încă îl bântuie, iar șeful intrigant al Anei, Jack Hyde, o vrea pe aceasta pentru el. Oare dr. Flynn, confidentul și terapeutul lui Christian, îl poate ajuta să-și învingă demonii? Sau firea posesivă a Elenei, fosta lui dominatoare, și devotamentul obsesiv al Leilei, fosta sa supusă, îl pot trage pe Christian înapoi în trecut?
Dacă totuși Christian o va recâștiga pe Ana, poate oare un bărbat atât de distrus și întunecat s-o păstreze alături de el?

Femeile care au citit-o vobesc despre ea cu fascinaţie și înfiorare.” – Daily Mail

Un fenomen mondial.” – Telegraph

Senzaţia care a uimit o lume întreagă.” – Entertainment Weekly

A doborât toate recordurile de vânzări.” – Daily Express

Efectul asupra femeilor: stârnește pasiuni și dorinţe uitate.” – Mail on Sunday

De zeci de ani revoluţia sexuală n-a mai cunoscut un asemenea avânt.” – Fabulous Magazine

Mai întunecat, versiunea lui Christian asupra evenimentelor din ”Cincizeci de umbre întunecate”, ne convinge pe deplin că iubirea, acest sentiment puternic și curat, alină, iartă fără să judece, iar în final vindecă, aducând lumina și alungând demonii interiori.

În romanul Grey am înțeles mai bine motivațiile și temerile lui Christian, ce anume l-a făcut să fie măcinat de demoni interiori și i-a declanșat o nevoie obsesivă de control.

Flash-back-urile de memorie și coșmarurile nocturne care îl chinuie repetitiv ne fac să pricepem copilăria traumatizantă pe care a avut-o alături de o mamă drogată și iresponsabilă, care îl lăsa, în delăsarea ei, să sufere de foame de multe ori, dar pe care el o iubea totuși, și al cărei iubit îl torturase cumplit, lăsându-i răni adânci, atât fizice cât și psihice, declanșându-i fobia de a fi atins și intoleranța la droguri și risipa de mâncare, plus senzația că nu merita să fie iubit, în ciuda faptului că fusese adoptat ulterior de o familie echilibrată și foarte afectuoasă.

Dacă cicatricile exterioare se vindecaseră, cele interne supurau încă, determinându-l să se acopere cu o platoșă menită să-l apere și în spatele căruia de ascundea de toți cei din jur.

În adolescență, vulnerabil și frustrat, încă nesigur pe el, avusese ghinionul să fie pervertit de Elena Lincoln, o bună prietenă a mamei lui adoptive, de vârstă cu aceasta, care îl introdusese în lumea întunecată a jocurilor sexuale, fiind sclavul ei sexual timp de patru ani, după care trecuse într-o nouă etapă, în care el era dominatorul, iar Elena îi găsea periodic o nouă supusă, dornică să-i satisfacă orice capriciu. Toate acestea îi creaseră o falsă iluzie a controlului, dându-i impresia că a descoperit un infailibil sistem de apărare, capabil să țină întunericul, de care se temea atâta, la distanță.

Dovedind un adevărat geniu în afaceri, își crease practic un imperiu financiar la doar douăzeci și șapte de ani, în ochii tuturor părând întruchiparea eficienței în persoană, muncind non-stop, preocupându-se de orice amănunt și neafișându-se niciodată în vreo relație romantică, mulți, inclusiv familia, suspectându-l că ar fi de fapt homosexual.

Scutul lui începe să se crape în momentul în care Anastasia Steele, o studentă la litere, vine să îi ia un interviu. Este fascinat de ea, de inocența și stângăcia ei, de ochii ei albaștri, mari și nevinovați. Brusc, i se declanșează instinctele de vânător și o dorește cu orice preț, o premieră pentru el, căruia toate supusele sexuale de până atunci i se oferiseră practic pe tavă. Întrucât Anastasia refuzase să semneze un contract de sclavă sexuală, Christian are parte de tot felul de premiere – relații sexuale fără perversiuni, descoperind cu surprindere că acestea puteau fi complet satisfăcătoare, dormitul alături de ea, care se dovedește a fi foarte relaxant, o prezintă părinților lui, îi dă întâlniri, ba mai mult, își pierde și legendarul său control de câteva ori. Anastasia i-a arătat o altă variantă a lumii, plină de culoare și viață, față de lumea ternă și rece în care trăise până atunci.

Încercând să o convingă să accepte stilul lui de viață, Christian forțează lucrurile și depășește o graniță sensibilă, iar Anastasia, distrusă sufletește, îl părăsește, convinsă că între ei nu poate fi nicio relație, întrucât, încercând să fie pe placul lui, își distrugea însăși esența ei…

A fost momentul care l-a zgâlțăit pe Christian și l-a trezit la realitate, forțându-l să vadă lucrurile în perspectivă. Își dă seama că, de dragul ei, este dispus să se schimbe și să încerce o relație convențională, întrucât viața fără ea nu i se pare o alternativă viabilă.

În Mai întunecat îl regăsim pe Christian decis să o recucerească pe Ana cu orice preț, deși în interiorul lui încă se consideră un monstru care nu o merită, temându-se mereu că dacă ea ar afla adevărul despre el nu l-ar mai accepta niciodată. Din amintirile lui despre relația întunecată cu Elena înțelegem ce anume l-a făcut să-i fie recunoscător. De fapt, Elena îi împrumutase banii necesari să-și înceapă afacerea în momentul în care renunțase la studiile lui de la Harvard, deși în final geniul lui financiar fusese cel care-l propusase pe orbita afacerilor de nivel înalt.

Deși în subconștient Christian realizase că modul de viață în care fusese inițiat de Elena nu era unul sănătos, dovada în acest sens fiind și terapia la care apelase, nu uitase ajutorul dat de ea și senzația de fals echilibru pe care aceasta i-o indusese, forțându-se să creadă că aceasta avusese un rol benefic în viața lui și că doar demonii din copilărie erau responsabili cu partea lui întunecată. De dragul Anei însă Christian era dispus să-și schimbe radical stilul de viață, fiind cuprins de vinovăție în momentul în care a realizat că despărțirea de el o îndurerase și pe ea profund, suferința lăsându-i cearcăne adânci pe față. Deși Ana acceptă destul de repede împăcarea cu el, Christian continuă să fie măcinat de îndoieli, fiind stăpânit în permanență de teama irațională ca ea să nu-l părăsească din nou.

Te înduioșează nesiguranța lui, modul în care-i pândea Anei orice reacție și proporțiile astronomice pe care le acorda fiecărei încruntături ale ei, neștiind prea bine ce a supărat-o, dorind să preîntâmpine orice tentativă a ei de a pleca din nou de lângă el.

Din cauza circumstanțelor nefericite din trecutul lui, Christian nu avusese o adolescență normală, izolându-se de toți tinerii de vârsta lui. Astfel, la douăzeci și șapte de ani, Christian trăia din plin fiorii primei iubiri cu entuziasmul frenetic al unui adolescent, Ana devenind centrul universului lui, în jurul căruia se roteau toate trăirile lui. Deși la început nu realizase ce era sentimentul acela fierbinte care-i curgea prin vene și-i învolbura toate gândurile, în curând a realizat că acesta era o dragoste profundă și pasională.

”- Da, șoptesc, te iubesc.

E o confesiune profundă, întunecată, care vine din suflet. Și totuși, când rostesc aceste cuvinte cu voce tare, totul devine limpede.

Sigur că o iubesc. Sigur că știe asta. O iubesc de când am cunoscut-o. De când am privit-o dormind. De când mi s-a dat mie și numai mie. De aceea îi tolerez atitudinea. Sunt dependent de ea. Nu mă satur de ea.

Sunt îndrăgostit. Acesta e sentimentul.”

”Iubita mea frumoasă și pasională.

Ana.

Îmi amintesc cum credeam că aceste trei litere au puterea de a mă răni, dar acum știu că au puterea de a mă vindeca.”

Excesiv de posesiv, Christian era gelos pe toată lumea din jurul ei, chiar și pe Taylor. Totuși, percepțiile lui s-au dovedit corecte în ceea ce-l privea pe șeful Anei, Jack Hyde, care s-a dovedit a fi, într-adevăr, un hărțuitor fără scrupule. În ultimul volum vom descoperi că acesta avea și alte motivații malefice ascunse de răzbunare.

Și alte umbre din trecutul lui Christian vin să le amenințe relația. Pe lângă intervențiile enervante ale Elenei, și Leila, o fostă supusă, îi pândește din umbră și devalizează mașina Anei. Aflând că Leila își procurase și un permis de port-armă, Christian este sufocat de teama ca Ana să nu pățească ceva, intensificând măsurile de securitate.

Christian o privește pe Ana întocmai ca pe un giuvaer fragil și extrem de prețios, care trebuie ocrotit și protejat cu orice preț, inclusiv al propriei vieți.

După multe evenimente dramatice și întâmplări pe muchie de cuțit, în finalul celui de-al doilea volum Christian reușește în sfârșit să-și pună de acord cele două fațete ale personalității sale, după ce Ana i-a demonstrat că îl iubea profund și necondiționat, chiar și după ce i-a dezvăluit și ultimele sale secrete întunecate care-i măcinau sufletul.

”- Sunt iubitul tău, Anastasia, nu Stăpânul tău. Îmi place să te aud râzând și chicotitul tău copilăros. Îmi place când ești relaxată și fericită, cum arăți în fotografiile lui Jose. Asta e fata care a căzut la mine în birou. Asta e fata de care m-am îndrăgostit. Dar, în afară de asta, îmi place să-ți fac lucruri neobrăzate, domnișoară Steele, iar celălalt eu al meu știe un truc sau două.”

Dacă în ”Cincizeci de umbre întunecate” am descoperit-o pe Anastasia profund îndrăgostită de Christian, pe care îl iubea necondiționat în ciuda trecutului său, venindu-i în întâmpinare, dorind să-l vindece de traumele trecutului și încearcând din răsputeri să găsească o cale de compromis care să-i facă fericiți pe amândoi, în ”Mai întunecat” asistăm la frământările lui Christian, care era complet vrăjit de Anastasia și disperat să nu o piardă, fiind dispus să facă orice concesii de dragul ei, oferindu-ne cu succes o a doua parte a balanței, convingându-ne de puterea sentimentelor reciproce ale celor doi.

După mulți ani zbuciumați, în locul temerilor și întunericului, în sufletul lui Christian înflorește speranța și fericirea, încălzit și vindecat de dragostea pură și luminoasă a Anei.

”O sărut și eu. Primesc ce-mi oferă și-i ofer și eu, la rândul meu. Ea m-a învățat cum s-o fac.

Femeia aceasta care m-a scos la lumină. Femeia asta care mă iubește în ciuda trecutului meu, a greșelilor mele. Femeia aceasta care a fost de acord să fie a mea pentru tot restul vieții.

Iubita mea. Ana mea. Iubirea mea.”

Cărțile autoarei E.L. James pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, emag.ro, librariadelfin.ro

Recenzii cărți E.L. James

Listă cărți apărute în Colecția Eroscop ordonate după autor și serii

Recenzii și prezentări cărți Colecția Eroscop

Top 10 cărți romantic-erotice contemporane

Top 10 cărți romantic-erotice historical

Top 10 cărți romantic-erotice cu limbaj murdar

Top 10 cărți romantic-erotice amuzante

 

 

15 Comments

Spune-ți părerea!