Mai presus de toate de Eric Knight, Editura Vivaldi

18

Mai presus de toate

mai-presus-de-toate

Eric Knight

Editura Vivaldi
Nr. pagini: 576
Titlu original: This Above All
Traducere: Dorina Tulpan
Romanul Mai presus de toate de Eric Knight, o bijuterie literară tipic englezească, publicat pentru prima dată în 1940, este o răvăşitoare poveste de dragoste pe fondul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Cartea îl are în centrul acţiunii pe capriciosul Clive Briggs, un tânăr onest, cu origini umile, din armata britanică. După ce a fost rănit la Dunkerque, convins că lupta nu aduce nimic bun, intenţionează să dezerteze. întors în Anglia, se îndrăgosteşte de aristocrata Prudence Cathaway, care sfidând convenţiile sociale, s-a înrolat în Forţele Aeriene. Deşi află că iubitul ei este considerat dezertor, ştie că nu este laş. Un raid al aviaţiei germane îl face pe Briggs să dea dovadă de un curaj extrem, salvând victime de la moarte.
Titlul cărţii ne provoacă la a primi un răspuns: ce este „mai presus de toate” pentru fiecare dintre noi? ştim oare? Ştia Clive? Ştia Prue? De ce oamenii trebuie să treacă prin iad – cum a trecut Clive la Dunkerque – că să poată afla ce este în adâncul inimii lor?
Cartea a avut parte de o minunată ecranizare, cu Tyrone Power şi Joan Fontaine în rolurile principale.

thisaboveall_screen_00015this-above-all-1

this-above-all-ecranizare

About Author

18 comentarii

 1. Cartea e mult mai complexa decit recenzia asta scrisa la repezeala. Aparind in 1940, imediat dupa dezastrul englezilor de la Dunckuerque, nemtii nu sunt prosti cum ii arata filmele de dupa al doilea razboi. Englezii sunt destul de speriati. Iar cartea reflecta atitudinile din toata societatea. Iris uzeaza de toate subterfugiile si influenta pentru a fugi din Anglia impreuna cu copiii, desi fuga era primejdioasa, la vremea aia traversarea Atlanticului fiind tare riscanta, ca submarinele nemtesti il cam stapineau.
  Se vorbeste destul despre infringerile de pe frontul de vest suferite de englezi si francezi. Exista insa oameni care vor cu orice pret sa se inroleze, ca batrinul Hamish, dar si invirtitii din Politia Militara care ii vineaza pe soldatii intirziati sau dezertori.
  Este o imagine a momentului a societatii engleze, cu solidaritati, dar si cu contraste…
  Si pina la urma el nu dezerteaza, vrea sa se intoarca, dar are ceva mai important de facut: sa se casatoreasca cu Prudence, fiindca isi da seama ca ea va avea un copil cu el. Deci pentru Clive onoarea este mai presus de orice.
  Ecranizarea e din aceeasi perioada. Iar alta n-a mai fost facuta.

  • Mulțumim mult pentru impresii! Si pe mine m-a impresionat enorm cartea! Noi nu i-am făcut recenzie ci doar o prezentare preluată după cea oficială a cărții.

 2. Angela Lobontiu on

  „Mai presus de toate ” este in topul celor 10 carti care trebuie citite.
  Sunt pasaje in carte īn care te identifici cu trairile personajului principal.
  Atunci cand dincolo de poveste se afla un suflet de om.

Spune-ți părerea!