Delicatese Literare
Recenzii

Mai puternici împreună de Katie McGarry, Editura Epica – recenzie

Mai puternici împreună

Katie McGarry

Editura Epica

An apariție: 2018

Nr. pagini: 477

Traducerea: Gabriela Stoica

1. Destine la limită (Pushing the Limits – 2012) – recenzia
1.1. Crossing the Line (2013)
1.5. Breaking the Rules (2014)
2. Îndrăzneşte să iubeşti (Dare You To – 2013) – recenzia
3. Cu el pentru totdeauna (Crash into You – 2013) – recenzia
3.5. Red at Night– 2014
4. Mai puternici împreună (Take Me On – 2014)
5. Chasing Impossible – 2016

O PROVOCARE NEDREAPTĂ, O DRAGOSTE SFÂȘIETOARE
Haley, campioană națională la kickboxing, renunță la pasiunea ei pentru artele marțiale mixte în urma unei întâmplări dureroase. Iubitul ei de la acea vreme a lovit-o, dar ea nu vrea să spună nimănui, de teamă că familia ei va lua măsuri. Așa că decide să stea departe de ringul de box și de băieții cărora le place lupta.
Dar într-o seară este atacată de doi tineri drogați. Totuși, nu ea încasează loviturile, ci un băiat de vârsta ei, complet necunoscut, care se aruncă în luptă pentru a o apăra.
Numele lui e West. Câteva zile mai târziu, ea îl reîntâlnește la liceu, iar neplăcerile nu se lasă așteptate: stârnit de gelozie, fostul iubit al lui Haley, Matt, caută un mijloc radical de a se debarasa de acest rival. Îi lansează o provocare: peste două luni, să se întâlnească pentru o luptă în ringul de box.
Haley e îngrozită, știe că împotriva lui Matt, membru al echipei de box thailandez, West n-are nicio șansă. Așa că decide să-l antreneze pe West Young, un băiat infatuat și impulsiv, întruchiparea a tot ceea ce ea și-a promis c-o să evite. West îi ascunde însă un mare secret: cine este el cu adevărat. Pentru el, Haley este șansa de a se mântui, așa că se încăpățânează să o ajute, să lupte pentru ea. Știe că nu-și poate schimba trecutul, dar poate va reuși să schimbe viitorul lui Haley.
Împreună au convenit să-și mențină relația strict în limitele ringului. Dar între ei se creează legături surprinzătoare și atracția reciprocă le dă peste cap bunele intenții, făcându-i să-și înfrunte cele mai negre temeri și să descopere că merită să lupți pentru dragoste.

KATIE McGARRY este o autoare americană foarte îndrăgită de cititorii din România, cărțile ei, Destine la limită, Îndrăznește să iubești și Cu el pentru totdeauna, câștigându-și numeroși admiratori printre tineri și adolescenți. Cărțile ei sunt traduse în peste șaptesprezece limbi și vândute în zeci de mii de exemplare.
Îmi place să creionez personaje care se confruntă cu probleme grave, dar care pe parcurs descoperă că, oricât de grea este situația, există întotdeauna o urmă de speranță. Iubirea și speranța sunt cele mai puternice sentimente de pe pământ.” – Katie McGarry

O carte și o serie minunate, una din seriile mele preferate din genul Youg Adult. Ador cum scrie Katie McGarry, cu emoție, sensibilitate și empatie. Cărțile ei te dau peste cap, te fac să plângi, ca în final să îți aducă zâmbetul pe buze, și nici aceasta nu face excepție. Sincer, am citit o bună parte din ea cu un nod în gât, e greu să fii alături de personaje când suferă și să rămâi indiferent.
Cartea are o copertă minunată și o traducere și editare impecabile. Cartea se poate citi și de sine stătător, povestea e bine definită, dar întâlnim și personaje din volumele anterioare anterioare sau aflăm despre acestea, așa că cel mai bine se citesc în ordinea seriei.
Personajele sunt adolescenți care fac cu greu față realităților și greutăților vieții, plătind greșelile, abuzul, nepăsarea, sau neputința adulților care ar trebui să le ofere stabilitate emoțională și materială.
„Mai puternici împreună” ne spune povestea lui Haley și a lui West, cartea fiind scrisă la persoana întâi, alternativ, din perspectiva celor doi protagoniști.
West e fratele lui Rachel – iubita lui Isaiah, a căror poveste o știm din volumul anterior, „Cu el pentru totdeauna„. Dacă vă aduceți aminte, familia lui West era ușor disfuncțională: tatăl lui era mai mult absent din viața familiei, afacerile fiind pe primul loc, mama lui nu-și revenise niciodată după moartea primei ei fiice, Colleen, iar Rachel se simțise tot timpul ca o înlocuitoare nereușită a acesteia. Fratele cel mare, Gavin, era dependent de droguri, iar West și Ethan (geamănul lui Rachel) „împrumutaseră” banii pe care îi găsiseră în camera lui Rachel pentru a-l ajuta pe Gavin să iasă dintr-o încurcătură. Însă Rachel avea disperată nevoie de bani pentru Isaiah, fiind nevoită astfel să participe la o cursă ilegală de mașini pentru a face din nou rost de ei. Știți toate acestea din volumul trecut, ceea ce nu știți însă este că tatăl lui Rachel s-a dus după ea, nervos când a aflat despre cursă, iar la întoarcere a avut loc un accident în urma căruia Rachel a ajuns pe un pat de spital, luptând să trăiască, dar existând riscul să nu mai poată merge vreodată. Familia îi era alături, iar Isaiah era nedezlipit de ea (Isaiah rămâne personajul meu preferat din seria asta, deși am îndrăgit protagoniștii fiecărui volum în parte). Marele absent, care refuza pur și simplu să dea ochii cu ea, era West, care se acuza pentru situația în care se afla Rachel și nu se putea ierta.
West era în ultimul an la un liceu de fițe, familia lui fiind cea mai bogată din oraș, însă el era rebelul, oaia neagră a familiei, așa cum îl făcea tatăl său să se simtă. Dar și comportamentul lui lăsa mult de dorit, iar în urma ultimei isprăvi – se bătuse, din nou, la școală – fusese exmatriculat definitiv.
Haley este și ea tot în ultimul an de liceu, dar la un liceu de stat, Eastwick. Avea o familie frumoasă, un frate de vârstă apropiată de ea, o sora de opt anișori și doi părinți care îi iubeau. Dar… se afla într-un moment foarte greu al vieții sale, atât ea, cât si întreaga ei familie: tatăl său își pierduse slujba de inginer la firmă unde lucra de douăzeci de ani atunci când aceasta fusese preluată și revândută, iar datoriile îi copleșiseră. Slujba de chelneriță a mamei era foarte prost plătită și, treptat, își pierduseră casa și tot avutul. Ajunseseră pe treapta cea mai de jos, fiind nevoiți să doarmă un timp în adăposturi pentru săraci! După ce tatăl și fratele ei fuseseră bruscați și tâlhăriți, plecaseră de acolo, cerând găzduire la fratele vitreg al tatălui, un om cu un caracter infect! Dar nu aveau altă soluție. Așa că acum locuiau acolo, opt oameni în două camere, claie pe grămadă… În fiecare seară se dădea „stingerea”, iar cine nu ajungea până atunci nu mai era primit în casă.
Vă întrebați probabil cum s-au întâlnit Haley și West, în condițiile în care lumile lor erau atât de diferite?
Într-o seară, întorcându-se acasă de la farmacie (de unde, cu ultimii bani strânși de mama ei luase câteva medicamente pentru tatăl ei, care căzuse pradă depresiei) Haley este atacată de doi tineri drogați, pentru a-i fura medicamentele. Fugind, sare în stradă unde o mașină luxoasă, ce nu avea ce căuta în acel cartier sărăcăcios, trecea cu viteză, evitând să o lovească în ultimul moment. Iar din ea coboară un băiat nu mult mai mare decât ea, dar mult mai înalt. Până la urmă, nu e clar cine pe cine a ajutat mai mult în altercația care a urmat, și care, după cum veți vedea, nu va rămâne fără urmări.
Ce căuta totuși West , căci despre el este vorba, în acel cartier? Ei bine, o urmărea din umbră pe mama lui care, o dată pe lună, în aceeași zi și la aceeași oră intra în barul lui Denny de la capătul străzii. De ce? Era un mister. ..
A doua zi, pe coridorul școlii, Haley și West au surpriza să se reîntâlnească! Tatăl lui West, după ce acesta fusese exmatriculat, l-a înscris la Eastwick să termine liceul, și astfel West și Haley ajung colegi.
Iar West nu poate sta departe de frumoasa fată care l-a intrigat și față de care s-a simțit atras de prima dată când a întâlnit-o. În scurt timp, West a aflat de la o colegă „binevoitoare” despre situația materială grea în care se zbătea Haley, dar nici el nu stătea mai pe roze, căci tatăl său îl dăduse afară din casă!! Și acum dormea în mașină. Îi era foame, și frig, era singur și speriat, viața lui s-a schimbat la 180 de grade peste noapte. Mi s-a rupt sufletul citind despre suferința din viața celor doi adolescenți. E ficțiune, dar câte familii nu trec oare prin asemenea situații, și câți copii nu sunt victime ale dramelor din familia lor pe care adulții sunt incapabili să le gestioneze?
”West deschide și închide gura de câteva ori, iar eu îmi țin respirația. Orice ar avea de spus este ceva important.
– Familia mea m-a dat afară din casă sâmbătă.
Aerul îmi țâșnește din plămâni de parcă cineva mi-ar fi aplicat o lovitură cu piciorul drept în piept.
– Și ai unde să stai?
– Mda.
Dar nu prea îmi vine să-l cred. Luni întregi am fost regina haosului. Sunt o ceață, un abur. Fără să aparțin vreunui loc și totuși împrăștiată peste tot.
Iar băiatul acesta pică din senin în viața mea, cu niște haine, o mașină și o atitudine care sugerează că este bogat și puternic, că este regele lumii. Și cu o propoziție simplă, dar covârșitoare, prăpastia dintre noi dispare. Îmi las mâna să alunece în despărțitura dintre scaune și îi strâng degetele cât pot de tare.
– Te înțeleg, West, îi șoptesc eu secretul meu. Știu cum este să nu ai o casă a ta.”
Dacă în volumele anterioare am intrat în lumea curselor ilegale de mașini, de această dată aflăm despre luptele în cușcă – box thailandez.
Bunicul lui Haley avea o sală de antrenamente, unde se antrenau și fratele și vărul lui Haley, iar Haley fusese, în urmă cu un an, campioană mondială! Însă acum nici nu mai călca în ring. Asta era o altă suferință a lui Haley, faptul că fratele ei, Kaden, și vărul ei, Jax, de care fusese foarte apropiată, aproape că nu îi mai vorbeau, și la fel și bunicul ei. Cum se ajunsese la așa ceva? Ei bine, Haley chiar avea partea ei de vină!
Se îndrăgostise de un coleg de școală, Matt, care practica la rândul lui boxul, un bătăuș periculos, iar bunicul ei încercase să o despartă de acesta. Drept urmare, Haley se mutase de la sala de antrenament a bunicului său la cea la care se antrena Matt. Ba, mai mult, îi dezvăluise acestuia slăbiciunile fratelui și varului ei în ring, astfel că într -o luptă, iubitul ei i-ar fi învins fără probleme.
Iar când adevărata natură a lui Matt a ieșit la iveală și a bătut-o crunt chiar pe ea, Haley a ascuns adevărul, spunând ca a fost bătută de un necunoscut. Pe de o parte de rușine, dar, în principal, de frică! Se temea ca Jax și Kaden să nu-l provoace la luptă, conștientă că Matt ar juca murdar și le-ar pune viața în pericol. Bătaia primită îi distrusese respectul de sine și curajul de a mai intra în ring, iar acest secret o măcina. Și îndura cu stoicism respingerea bunicului, a fratelui și vărului ei care, neștiind adevărul, o acuzau de lașitate.
V-am spus că unul din cei doi drogați care o atacase pe Haley și fusese apoi bătut de West era fratele lui Matt? Vă dați seama că, acum că erau colegi, situația era explozivă! Iar Matt nu pierde ocazia să se răzbune, provocându-l la luptă în cușcă (trei reprize a câte trei minute într-o cușcă octogonală, iar rănile primite puteau fi fatale). West acceptă provocarea, urmând să se înfrunte peste două luni, deși nu știa acest gen de luptă. Iar Haley, disperată și simțindu-se vinovată, se simte datoare să-l antreneze pe West pentru a echilibra balanța.
Relația dintre West și Haley evoluează cu pași mici, dar siguri, amândoi fiind atrași unul de celălalt și înțelegând fiecare prin ce trece celălalt. Însă era un secret care plana asupra prietenei lor: West nu îi dezvăluise cine este el cu adevărat, faptul că este din „acea” familie West, care deținea aproape jumătate din oraș. Ba, mai mult , tatăl lui West era responsabil de preluarea și vânzarea firmei la care lucrase tatăl lui Haley, cel datorită căruia zeci de oameni își pierduseră slujbele… dar pentru el erau doar afaceri! Și West se temea de reacția lui Haley când va afla adevărul…
Un personaj care apare des în carte și de care mi-a plăcut tare mult este Abby, o tipă dură, colegă cu ei la Eastwick, deși nu prea se omora ea cu prezența, învârtind în schimb niște afaceri dubioase, dar care era cea mai bună prietenă a lui Rachel. În volumul următor vom afla povestea acesteia.
Un alt personaj de remarcat este doamna Collins, consiliera de la școală (o cunoaștem din primul volum „Destine la limită„, vă amintiți de ea?), care o va ajuta și sfătui pe Haley cum să aplice pentru obținerea unei burse de studii pentru universitate, căci șansele ei erau foarte mici având în vedere lipsa completă de posibilități materiale.
Fiecare în parte, atât Haley, cât și West, au primit lovitură după lovitură de la viață în acest ultim an de liceu și au rezistat fiind… mai puternici împreună.
”Împreună suntem puternici, Haley. Mai puternici decât atunci când suntem departe unul de celălalt.
– Nu mă simt deloc așa, șoptesc eu.
– Atunci voi fi eu suficient de puternic pentru amândoi.”
La un moment dat, fiecare va avea de făcut o alegere care, într-un fel, părea un sacrificiu pentru ca celălalt să aibă de câștigat. Dar prețul era să se despartă…
Matt îi va propune lui Haley să se întoarcă la el, în schimbul renunțării la lupta cu West, ea fiind îngrozită de rezultatul acestei lupte inegale.
Tatăl lui West îi cere să revină la fosta lui viața și la fostul lui liceu, părăsind-o pe Hailey, în schimbul… finanțării complete a studiilor ei universitare!
Ce vor alege? Iubirea sau sacrificiul din iubire?
Se împacă până la urmă Haley cu bunicul ei și face pace cu Jax și Kaden? Ajunși aici țin să spun că mi-a plăcut foarte mult de bunicul lui Rachel, John, un bărbat de caracter și dintr-o bucată, inflexibil atunci când era convins că are dreptate. Și chiar avea dreptate să se poarte așa cum s-a purtat cu Haley. La început mi s-a părut prea dur cu ea, dar apoi i-am dat dreptate.
Își revine familia lui Haley din situația disperată în care se aflau? Ce se întâmplă cu Rachel, și care sunt șansele ei să meargă din nou? Ce șanse sunt ca familia lui West să devină „funcțională”? Care era misterul din viața mamei lui West? Răspunsul la această întrebare e o surpriză de proporții și îl privește direct pe West, după cum veți vedea!
În încheiere, nu pot decât să vă recomand călduros cartea! Povești de viață impresionante, personaje frumoase, personaje imperfecte dar perfect credibile, sentimente puternice, romantism și iubire, prietenie și relații de familie complexe, sunt ingredientele care fac din această carte și serie una de neuitat!

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți romantice în care eroul era virgin

Cărțile autoarei Katie McGarry pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librex.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Cărțile apărute la Editura Epica se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, librex.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Listă cărți apărute la Editura Epica ordonate după autor și serii

Recenzii Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți Katie McGarry

21 Comments

Spune-ți părerea!