Delicatese Literare
Recenzii

Mâine e o nouă zi de Lori Nelson Spielman, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recomandare de lectură

Mâine e o nouă zi

(The Life List – 2013)

Lori Nelson Spielman

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Nr. de pagini: 320

An apariție: 2019

Lori Nelson Spielman a fost logoped, consilier școlar și profesor la domiciliu. Îi plac alergarea, călătoriile și lectura, deși scrisul este adevărata sa pasiune. Primul ei roman, ‘Mâine e o nouă zi’ (The Life List, 2013), a fost publicat în peste 31 de țări și urmează să fie ecranizat.
Al doilea roman, ‘Sweet Forgiveness’, a apărut în 2015, iar în prezent lucrează la cea de-a treia carte. Locuiește în Michigan cu soțul ei.
Brett Bohlinger pare să aibă totul: slujba perfectă, un apartament spaţios și un iubit extraordinar de chipeș. Una peste alta, o viaţă de vis. Până când mama ei iubită moare, lăsând în testament o clauză importantă: pentru a-și primi moștenirea, Brett trebuie să atingă mai întâi ţelurile de pe lista cu lucruri de făcut în viaţă, pe care ea a alcătuit-o când era o fată naivă de paisprezece ani. Îndurerată, Brett înţelege cu greu decizia mamei – visurile din copilărie nu seamănă deloc cu ambiţiile ei de la vârsta de treizeci și patru de ani. Unele par imposibile. Cum ar putea ea să aibă o relaţie cu un tată care a murit acum șapte ani? Alte ţeluri (Să fiu o profesoară extraordinară!) i-ar impune să-și reinventeze întregul viitor. Pe măsură ce Brett pornește într-o călătorie uimitoare în căutarea visurilor ei adolescentine, un lucru devine clar: uneori, cele mai plăcute daruri ale vieţii se găsesc în locurile cele mai neașteptate.
„O poveste minunată, emoţionantă, care ne amintește să ne trăim viaţa din plin.“ – Cecelia Ahern, autoarea bestsellerului P.S. Te iubesc
„Nu rataţi remarcabilul volum de debut al lui Lori Nelson Spielman, un roman emoţionant despre transformare și încredere… Mâine e o nouă zi este o poveste spusă cu căldură, din inimă.“ – Sarah Addison Allen
„Romanul de debut al lui Spielman este fermecător.“ – Kirkus Reviews
„Irezistibil! Tot ce-ți poți dori de la o carte de ficțiune pentru femei. Un roman inteligent, amuzant, emoționant, o carte pe care n-o poți lăsa din mână.“Susan Elizabeth Phillips

O poveste emoționantă și sensibila care mi-a atins sufletul! O poveste despre alegeri… consecințe… și speranță! O carte care m-a fermecat, cu un final extrem de frumos!! 5
Mama lui Brett Bohlinger, Elizabeth, nu mai este! După o luptă grea și îndelungată cu o boală necruțătoare a murit iar lui Brett nu i-a mai rămas de la ea decât un carnețel rosu legat cu o panglică galbena și…. multa durere în suflet!
Tânăra a avut o legătură speciala cu mama ei, aceasta fiind unica persoana ce a iubit-o necondiționat și unica persoana care a cunoscut-o cu adevărat! Astfel că, la citirea testamentului, toată compania deținută de mama ei, ii revine uneia din ambițioasele ei cumnate iar ei… ei ii revine o „Lista cu lucruri de făcut în viata”, listă pe care a scris-o la paisprezece ani și pe care mama ei a păstrat-o! Iar pe listă are zece țeluri de îndeplinit, timp de un an, pentru a putea intra în posesia moștenirii ei.
La început, Brett este bulversată, tristă, furioasă chiar, crezând ca mama ei nu a cunoscut-o deloc! Că nu a iubit-o! Cum să îndeplinească o „Listă cu lucruri de făcut într-o viață” scrisă în adolescență??? Aceste țeluri nu seamănă deloc cu țelurile pe care le are acum! Pare absurd…, de neînțeles dorința mamei ei!
Însă, pe parcursul anului, pe măsură ce fiecare țel este îndeplinit, Brett se maturizează și începe să înțeleagă înțelepciunea și inteligența mamei, să înțeleagă ce lucruri contează în viață, ce înseamnă SĂ TRĂIEȘTI CU ADEVĂRAT! Și se descoperă pe sine… și o descoperă cu adevărat și pe cea care i-a dat viață și a iubit-o atât de mult!
Și Brett învață… învață prin propriile experiențe ce trebuie să faci când ești slab, că secretul unei vieți fericite este să faci fapte bune, că slujba unei mame nu este să crească copii, ci să crească adulți… că dragostea este singurul lucru în care nu trebuie sa faci compromisuri!
Am iubit înțelepciunea lui Elizabeth și maturizarea lui Brett, am adorat minunata relație mamă-fiică, sfaturile și incurajarile pe care Elizabeth le dă fiicei ei prin intermediul fiecărui plic roz pe care avocatul îl citește lui Brett, după fiecare țel atins… chiar și dincolo de moarte❤️
Fragment din roman:
„- „Dragă Brett, Dă-mi voie să încep prin a-ți spune cât de rău îmi pare pentru tot ce a trebuit să înduri în ultimele patru luni. Ai fost coloana mea, sufletul meu și îți mulțumesc pentru asta. Nu voiam să te părăsesc încă. Noi aveam atât de multă viață și dragoste rămasă, nu-i așa? Dar tu eșți puternică, vei rezista, chiar vei prospera, deși nu mă crezi acum. Știu că azi ești tristă. Lasă această tristețe să stea cu tine o vreme. Îmi doresc să fiu acolo să te ajut să treci peste această perioada de suferință. Te-aș îmbrățișa și te-aș strânge până abia mai poți respira, exact cum făceam când erai mică. Sau poate că te-aș scoate la prânz. Am găsi o masă confortabilă la The Drake și mi-aș petrece toată după-amiază ascultându-ți temerile și necazurile, mângâindu-ți brațul ca să știi că îți simt durerea”.
Vocea lui Midar devine puțin mai groasă. Se uită spre mine.
– Sunteți bine?
Încuviințez din cap, incapabilă să vorbesc. El îmi apucă brațul și strânge, înainte să continue.
– „Trebuie să fi fost foarte nedumerită astăzi, când frații tăi și-au primit moștenirea, și tu nu. Și pot doar să-mi imaginez cât de furioasă ai fost când postul cel mare i-a fost oferit lui Catherine. Ai incredere în mine. Știu ce fac și tot ce fac este în interesul tău”.
Midar îmi zâmbește.
– Mama dumneavoastră v-a iubit.
– Știu, șoptesc, acoperindu-mi bărbia care-mi tremură.
– „Într-o zi, acum aproape douăzeci de ani, îți goleam coșul gunoi cu Beverly Hills 90210 și am găsit acest cocoloș de hârtie. Sigur că eram prea băgăreață că să îl arunc direct. Îți poți imagina cât de încântată am fost când l-am desfăcut și am descoperit că scriseseși o listă cu lucruri de făcut în viață. Nu sunt sigură de ce ai ales să o arunci, pentru că am crezut că era minunată. Te-am întrebat despre ea mai târziu în acea noapte, îți amintești?”
– Nu, spun cu voce tare.
-„Mi-ai spus că visurile erau pentru proșți. Mi-ai spus că nu mai credeai în visuri. Cred să s-ar putea să fi avut vreo legătură cu tatăl tău. El trebuia să te ia în acea după-amiază să ieșiți în oraș, dar nu a mai venit.”
Durerea îmi strânge inima și o răsucește, transformând-o într-un nod jalnic de rușine și furie. Îmi mușc buza de jos și închid ochii. De câte ori tată nu mă lăsase baltă? Am pierdut șirul. După primele zece-douăsprezece dați, ar fi trebuit să învăț. Dar eram prea naivă. Credeam în Charles Bohlinger. Exact că un Moș Crăciun mitic, tatăl meu avea să apară cu siguranță, numai dacă aș fi crezut în el.
– „Țelurile vieții tale m-au mișcat profund. Unele erau amuzante, cum e numărul 7. Altele erau serioase și pline de compasiune, ca numărul 12: să ajut oamenii săraci. Tu ai fost întotdeauna atât de altruistă, Brett, un suflet atât de sensibil și grijuliu. Mă doare acum să văd că atât de multe dintre țelurile vieții tale rămân nerealizate.”
„Nu vreau aceste țeluri, mamă. M-am schimbat.”
– „Sigur că te-ai schimbat”, citește Midar.
Îi smulg scrisoarea.
– Chiar a spus asta?
El indică către rând.
– Chiar aici.
Părul mi se ridică pe mâini.
– Ciudat. Continuă.
– „Sigur că te-ai schimbat, dar, dragă mea, mi-e teamă că ți-ai abandonat adevăratele aspirații. Oare chiar ai vreun țel acum?”
– Sigur că am, zic, storcându-mi creierul să găsesc măcar unul. Până azi, speram să conduc Bohlinger Cosmetics.
– „Afacerea nu a fost niciodată potrivită pentru tine.”
Înainte să apuc să-i iau hârtia, domnul Midar se apleacă spre mine, arătându-mi propoziția.
– Oh, Doamne! Parcă m-ar asculta.”

1. Go to Paris
2. Perform live, on a super big stage
3. Have a baby, maybe two
4. Fall in love

Cartea Mâine e o nouă zi de Lori Nelson Spielman poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *