Delicatese Literare
Recenzii

Mâine vei rămâne de Nica Stevens, Editura Unicart – recenzie

Mâine vei rămâne

(Morgen wirst du bleiben – 2018)

Nica Stevens

Editura Unicart

Traducerea: Alexandra Constantin

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 404

Nica Stevens, născută în 1976, are doi fii și locuiește în Germania. A fost fascinată de literatură încă din copilărie, iar mai târziu a început și ea să scrie.
Debutul ei, trilogia “Verwandte Seelen”, a devenit imediat un bestseller internațional. Acum, își trăiește visul și se dedică scrisului, iar romanele ei de dragoste sunt foarte apreciate. Pentru Nica, nimic nu este mai important decât să creeze lumi care să-i facă pe cititori să uite de problemele de zi cu zi.
Atunci când nimic din viața ta nu mai are sens, o întâlnire întâmplătoare poate schimba totul.
Jill, o tânără de 17 ani, încearcă să-și revină după un grav accident rutier — lucru aproape imposibil, din moment ce trebuie să se mute la Santa Barbara împreună cu familia.
Raza ei de speranță este Adam, un băiat pe care îl întâlnește la noua școală. Doar el o poate înțelege cu adevărat, ceea ce îl face fascinant de-a dreptul. Cu cât Jill încearcă mai mult să se apropie, cu atât el se îndepărtează, însă, în spatele acestui joc de-a șoarecele și pisica… zace un secret de neimaginat.
O poveste de dragoste fascinantă, un roman pe care nu-l poți lăsa din mână!
“— De ce se uită toți urât la mine de când am vorbit cu tine?
Și-a dus mâinile la ceafă și s-a uitat la cer, apoi mi-a răspuns:
— Sunt într-o situație oarecum complicată, așa că nu ar trebui să te afișezi cu mine în public.
— Nu ne e interzis să vorbim unul cu altul.
— Crede-mă că e foarte neobișnuit că vorbești cu mine.
M-am încruntat.
— Dacă umbli cu outsideri, devii și tu rapid unul, a adăugat el.”
“— Vrei să afli adevărul, așa că ar trebui să ne vedem și să ne cunoaștem mai bine. Nu pot să îți dau răspunsuri așa, pur și simplu, Jill. Trebuie să-ți dai seama singură, pentru că altfel nu m-ai crede niciodată.”
Mâine vei rămâne” de Nica Stevens, pe care am găsit-o pe libris.ro, este un roman încântător, care suscită interesul chiar din primele pagini, un young-adult captivant și fascinant în același timp. O poveste de dragoste care ne încântă sufletul și care umple sufletul de bucurie și speranță.
Jill tocmai se mută în Santa Barbara, își revine după un accident, se îndepărtează de prietena ei Ellie, cu care are împreună un blog — Jill & Ellie’s Colorful World. Un blog de care nu se mai simte în stare să se ocupe, ea fiind responsabilă de partea de fotografie.
O nouă școală, oraș nou, oameni necunoscuți. La toate acestea trebuie să se adapteze, să încerce să facă față noilor provocări apărute în viața ei.
La noua ei școală îl cunoaște pe Adam, fiind singurul băiat care-i suscită interesul.
“— Nu mă interesează literatura. Prefer să stau afară și să îmi consum energia.
— Sau pur și simplu nu ai găsit cartea perfectă pentru tine.”
O intrigă Adam, care nu vorbește cu nimeni din școală și care pare invizibil pentru ceilalți. Doar Jill reușește să poarte unele discuții cu el, dar și acelea au loc când nu este nimeni prin preajmă.
Romanul îmbină suspansul cu misterul pe tot parcursul acțiunii, Nica Stevens stârnindu-ne curiozitatea în ceea ce-l privește pe Adam.
Jill nu reușește să-și regăsească interesul pentru fotografie, de fapt îi este destul de greu să se adapteze noii vieți de după accident.
Sunt multe necunoscute în “Mâine vei rămâne”,  una dintre ele fiind holbatul elevilor la ea și Adam atunci când vorbește cu el la cantină. Oare care să fie motivul pentru care Adam îi cere să nu îl bage în seamă atunci când sunt atâția colegi prin preajmă? Și, mai important: de ce aceștia se comportă de parcă Adam este invizibil?
“Nu înțelegeam ce se întâmplase. Fațada pe care mă chinuisem atâta să o construiesc s-a prăbușit, așa că m-am ridicat și am luat-o spre ieșire.
Oricât mi-aș fi dorit, nu era doar un vis urât — totul chiar se întâmplase. Durerea din piciorul meu era reală. Fiecare pas era o luptă, dar era mai ușor de suportat decât privirile care mă urmăreau. Șușotelile au început de cum am ajuns la ușă, iar când am închis-o după mine au crescut în volum. Am șchiopătat de-a lungul coridorului. Mă durea în cot că mă loveam de alți elevi. Voiam doar să plec de aici.”
Curiozitatea lui Jill cu privire la Adam o împinge la decizii impulsive care pot prezenta un anumit grad de risc pentru cei din jur. De exemplu, când îl urmărește pe acesta împreună cu fratele ei, Jordan, fără a ști dacă are cum să se întoarcă acasă…
Ziua trece, iar în următoarea, la școală, constată că și ea este tratată de ceilalți de parcă ar fi invizibilă.
“Autocontrolul meu forțat s-a prăbușit și am luat-o disperată la fugă. Incidentul din cantină declanșase ceva. Dacă aș fi înțeles de ce mă evitau colegii și de ce vorbeau despre mine, aș fi putut să mă ocup altfel de situație. Dar cum nu îmi dădeau nicio șansă să vorbesc cu ei, mai aveam doar o ultimă soluție. Trebuia să îl găsesc pe Adam și să îi cer lui personal răspunsuri, ca să aflu ce se întâmpla în jurul meu.”
Dar, cu toate că îi cere explicații, Adam îi spune lui Jill că răspunsul la întrebare trebuie să îl descopere chiar ea, deoarece, dacă i-ar spune el, nu l-ar crede.
Lucrurile devin și mai învăluite în mister odată ce Adam îi spune tinerei că el și Tony au fost pe vremuri foarte buni prieteni, dar acum nu mai sunt. Jill este hotărâtă să afle ce s-a întâmplat între aceștia.
Secrete care creează distanțări sociale enorme, trecute sub tăcere, acțiunea care ne ține cu sufletul la gură sperând să ne astâmpărăm curiozitatea, emoții care ne fac să zâmbim sau să ne întristăm. Dureri și regrete ascunse, măști pe care fiecare personaj le poarte pentru a nu permite celor din jur să vadă adevăratele sentimente.
“Mâine vei rămâne” este un roman care ne rămâne întipărit în suflet pentru o lungă perioadă. Un roman despre lupte interioare, suferință, vindecare și maturizare. Reprezintă o cercetare a ființei umane, a adolescenților și a trăirilor acestora, a luptei pentru a ascunde ceea ce rănește.
“Tony nici nu s-a clintit. Adam l-a lovit și a încercat să îl ia de pe mine, dar străduința lui a rămas fără succes. Era ca și cum Tony nici nu l-ar fi observat.
Am împietrit. Eram concentrată pe mâinile lui Adam, care se loveau de o barieră invizibilă și nu reușeau să îl atingă pe Tony. Tony mi-a dat imediat drumul când mi-au cedat picioarele.”
Iar concluzia este șocantă: Adam este o vedenie, o fantomă, o apariție dematerializată! Iar Jill este singura care îl poate vedea și vorbi cu el, ce-l poate atinge. Cei doi tineri par conectați la un nivel profund și inexplicabil.
Amândoi sunt încântați și speriați în același timp. Ca să nu mai spunem că starea de comă profundă a lui Adam este îngrijorătoare. Brusc, tatăl lui Jill împreună cu întreaga echipă de medici a spitalului i-au pus pe părinții lui Adam în fața unei decizii aproape imposibil de luat. Pericolul morții este imens în cazul unei operații, dar fără această operație, băiatul nu va putea respira normal niciodată.
Între timp, tinerii se apropie din ce în ce mai mult unul de altul, își împărtășesc grijile și încearcă să se sprijine unul pe celălalt.
“S-a aplecat, m-a sărutat pe frunte și apoi a dispărut afară.
— Dacă nu azi, atunci mâine, am șoptit și m-am uitat după el cu un sentiment de gol în stomac. Mâine vei rămâne.”
Astfel, deși în spital starea de sănătate a lui Adam se degradează cu fiecare oră ce trece, tinerii noștri profită de fiecare moment pe care îl pot petrece împreună. Vizitează orașul cu Adam, acesta fiind un ghid de excepție. Sunt momente de bucurie furate din mâinile durerii și îngrijorării.
“— Tot așteptatul ăsta mă scoate din minți, a spus. De ce nu aleg operația?
M-am uitat precaută în jur.
— Pentru că nu vor să te piardă, am șoptit înainte să mă uit uimită la el. Stai așa, vrei să zici că tu ai alege operația?
— Mă întrebi dacă aș risca să mor în loc să mă ofilesc în spital? Da, Jill. Orice e mai bine decât asta.”
Conștientizarea faptului că s-a îndrăgostit și că este posibil să-l piardă pe Adam, îi produce lui Jill o suferință fără margini, durerea conștientizării faptului că nu poate spune nimănui despre relația cu el deoarece în tot acest timp el a fost… în comă, efectiv aduce lacrimi în ochii cititorului.
“A trebuit să încep de mai multe ori înainte să reușesc să scot cuvintele pe gură.
— O să plece, probabil.
Mama m-a prins de mâini.
— Dacă luați relația în serios, atunci mutarea nu trebuie să însemne sfârșitul.
Nu avea nicio idee. Nu exista un sfârșit mai permanent decât moartea. Mi-am proptit coatele pe tejghea și mi-am îngropat mâinile în păr.
— Dacă aș ști cum să fac să rămânem împreună, am spus, pierdută pe gânduri.”
Dar, reușește să treacă peste operație, ba chiar se trezește din comă când Jill intră în salonul lui. Numai că fata mai are parte de un șoc imens când își dă seama că Adam nu o recunoaște! Că tot ce au trăit împreună până acum lui îi este necunoscut…
Jill este un personaj impresionant. O fată puternică, plină de curaj, o luptătoare. O tânără care nu se sfiește să ia viața în piept și să înfrunte toate provocările ce-i apar în cale.
Romanul “Mâine vei rămâne” al autoarei Nica Stevens este o poveste emoționantă despre miracole care pot apărea în viața omului și-l pot schimba pentru totdeauna.

Cartea Mâine vei rămâne de Nica Stevens poate fi comandată de pe libris.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *