Delicatese Literare
Recenzii

Malakai vol. 1 de A. Stephanie, Editura Bookzone – recenzie

Malakai

A. Stephanie

Editura Bookzone

Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 256
  • Seria Malakai

  1. Malakai vol. 1
  2. Malakai vol. 2 – recenzie
“Nimeni nu știe de ce Malakai se îndreaptă spre pierzanie, dând cu piciorul șansei de o avea un viitor strălucit. Iar Hannah nici măcar nu e curioasă.
Unii ar spune că a fost un miracol, dar ea i-ar contrazice. A fost o pură coincidență și nimic mai mult. O coincidență care avea să-i dea viața peste cap.
O dimineață ca oricare alta. Un accident. O viață salvată.
Malakai nu este doar o poveste de dragoste. Este o poveste despre coincidențe, supraviețuire, despre prietenie, responsabilități, sacrificii și speranță. Și despre cum uneori partea cea mai grea nu e să salvezi viața altei persoane, ci să o ții în viață.”
“Nu mi-am dorit niciodată să mă îndrăgostesc, să devin vulnerabilă și să am pumnul unei alte persoane încleștat în jurul inimii mele.”
Adina Stephanie mi-a atras atenția asupra cărților sale pe vremea când scria pe Wattpad. Cu fiecare poveste publicată și citită am fost impresionată. Emoții, acțiune alertă, personaje bine construite și credibile — de acestea am avut parte în fiecare carte: Tentația, Vorbește cu mine
“Malakai” este o carte alertă, cu mult suspans, ce-ți taie respirația și te ține cu sufletul la gură. O carte frumoasă și bine scrisă, cu o copertă deosebită! Mare parte a acestei cărți am citit-o chiar pe Wattpad și, încă de atunci, mi-am dorit să fie publicată.
“Viața mea s-a schimbat la o sută optzeci de grade în ziua în care Malakai D’Andre a avut acel accident nenorocit de motocicletă. Atunci nici măcar nu mi-am dat seama și avea să mai treacă timp până să devin conștientă de impactul pe care urma să îl aibă acel eveniment în viața mea.
Eu și el? Locuitori din universuri diferite.”
În prolog o cunoaștem pe Hannah, o tânără în vârstă de 17 ani, care-i salvează viața lui Malakai după ce acesta a avut un accident… Nu știa că această faptă bună îi va da viața complet peste cap.
Apoi aflăm câte ceva despre rebelul Malakai:
“Nu fii idioată, mi-am zis. Lacrimile tale nu îl ajută cu nimic.
În plus, Malakai nu merita ca altcineva să plângă pentru el. Niciodată. Deși mă mutasem în oraș doar de un singur an, știam cine era. Un tip cu probleme de comportament, violent, care în unele zile era înconjurat de oameni, iar în altele punea preț pe singurătate și, în cazul unei altercații, existau nouăzeci la sută șanse să fi fost implicat. Ba nu. Nouăzeci și nouă.
Unde naiba e ambulanța aia?”
Un accident, un drum cu ambulanța spre spital și o donare de sânge sunt ceea ce au în comun Hannah și Malakai.
Salvarea lui Malakai a constituit pentru Hannah un impediment, un motiv de stres continuu, o faptă bună care s-a întors împotriva ei, deoarece fata e obișnuită să fie ignorată, nicidecum în centrul atenției chiar și la câteva luni după acel accident.
“Ce urmează să fac? Și, mai ales, cum?
În primul rând, nu știi în ce condiție se află Malakai. În al doilea rând, așa cum le-am atras și lor atenția, eu și Malakai suntem departe de a fi prieteni. Cu siguranță, există persoane care îl urăsc mai mult decât mine și are câțiva dușmani mai înfiorători decât aș putea să fiu eu vreodată, dar nu suntem prieteni. De-ar înțelege asta odată.”
Rugată să-l ajute pe Malakai cu materia astfel încât să nu piardă anul școlar, Hannah este de acord fără a ști exact în ce se bagă. Și scepticismul ei este pe deplin înțeles atunci când observăm modul rece și recalcitrant în care îi vorbește băiatul… Totuși, acceptă să mai încerce odată.
Pe cât este Hannah de calmă, pe atât e tânărul nostru de răzvrătit.
Malakai are ceva probleme după accident și rănile fizice sunt doar cele evidente! Iar fata noastră pare hotărâtă să-l ajute în ciuda refuzului lui clar de a fi ajutat. Eforturile ei dau roade până la urmă și cei doi încep să vorbească…
“Malakai e acolo…
Și e singur.”
Deși nu realizează încă, Hannah începe să țină la el și să-i pese de starea lui.
Mi-a plăcut modul în care autoarea A. Stephanie a conturat personajele principale.
“Malakai” se dovedește a fi o poveste complexă despre soarta care-ți scoate în cale piedici și oameni, întâmplări care te rănesc și persoane care te ajută să vindeci rănile, să-ți dorești mai mult de la tine și să accepți ceea ce nu poți controla.
Malakai, un tânăr bântuit de trecut, cu un temperament exploziv, bipolar aș spune eu, care nu prea are nici un motiv pentru care să merite cu adevărat să lupte.
Hannah este o tânără rănită de cei pe care i-a iubit, hotărâtă să nu mai permită nimănui să o mai facă să sufere. Cu toate acestea, este o persoană sufletistă și dispusă să ajute.
“L-am atins o singură dată, în acea zi când, după ce i-am dat mănușile jos, i-am strâns ușor degetele. Și acum îmi amintesc cât erau de reci. Însă acum, Malakai e conștient și trebuie să mă mișc cu atenție, ca în preajma unui animal sălbatic. Nu vreau să-l sperii și să ne întoarcem de unde am plecat. Îl simt tresărind când mâna mea îi atinge fruntea.”
Văzându-se zi de zi, se obișnuiesc unul cu celălalt. Ușor, ușor, se împrietenesc. Iar fata începe să aibă sentimente față de el. Îi pasă de starea lui și încearcă din tot sufletul și cu toate puterile să-l scoată din starea aceasta duală. Cum reușește și cât reușește, dar și ce se întâmplă de acum înainte vă rămâne să descoperiți.
“Îl privesc cu ochi mari, în pragul plânsului. Mă aduce într-o stare din care nu știu cum să ies. Într-o secundă e rece, în următoarea se apropie de mine, apoi țipă la mine să plec, mă trage mai aproape, mă îndepărtează, înjură, își cere scuze. Și toate astea, în mai puțin de un sfert de oră.”
Stările lui schimbătoare de la un moment la altul, care nu au nici o explicație logică, o duc pe fată la o singură, posibilă, explicație: că ar fi bipolar…
Oare este? Suferă de o asemenea boală?
Cartea este scrisă la persoana întâi din punctul de vedere al lui Hannah. Acest fapt ne permite să o cunoaștem, să înțelegem modul ei de a gândi, să o apreciem pentru tot ceea ce face pentru Malakai.
O poveste superbă, dar volumul de față se încheie într-un punct în care cititorul rămâne cu sufletul la gură. Noroc că editura a ales să scoată pe piață ambele volume în același timp.
“Dar realitatea mă lovește din plin atunci când Malakai se îndepărtează de mine și mă privește de parcă nu ar trebui să fiu aici.”

Mulțumim editurii Bookzone pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Cartea Malakai de A. Stephanie poate fi comandată de pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți A. Stephanie

13 Comments

Spune-ți părerea!