Delicatese Literare
Recenzii

Malakai vol. 2 de A. Stephanie, Editura Bookzone – recenzie

Malakai

A. Stephanie

Editura: Bookzone

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 224

  • Seria Malakai

  1. Malakai vol. 1 – recenzie
  2. Malakai vol. 2
Adina Stephanie mi-a atras atenția asupra cărților sale pe vremea când scria pe Wattpad. Cu fiecare poveste publicată și citită am fost impresionată. Emoții, acțiune alertă, personaje bine construite și credibile — de acestea am avut parte în fiecare carte: Tentația, Vorbește cu mine
“Malakai” este o carte alertă, cu mult suspans, ce-ți taie respirația și te ține cu sufletul la gură.
“Hannah nu intenționa să își complice viața, însă i se frânge inima de fiecare dată când îl privește pe Malakai. Își dă seama că deși e în viață, Malakai vrea să dispară și își promite că nu va permite asta. Așa că face tot posibilul să-l scoată din universul lui întunecat.
Convins că toată lumea îl părăsește la un moment dat, Malakai face tot posibilul să o țină pe Hannah la distanță. Însă insistența ei reușește să îi dărâme zidurile, iar secretele ies la iveală.
Instabil e cuvântul pe care Hannah ajunge în scurt timp să îl deteste. Malakai e instabil, iar când își dă seama de asta, simte că deja e prea târziu și nu mai poate face nimic să-și protejeze inima.”
“Pentru o scurtă perioadă, m-a lăsat să cred că am reușit. Mi-a dat impresia că s-a mutat în universul meu. Acum îmi dau seama că o parte din Malakai a rămas mereu pierdută în acel univers al lui și că n-am avut nici o șansă să-l aduc înapoi. Nu când a tot continuat să piardă bucăți din el și să le mute, încetul cu încetul, dincolo.”
Prima parte a cărții a fost învăluită în mister, încercând să îl înțelegem pe Malakai și cunoscând-o pe Hannah. Acum sper să ni se dezvăluie și Malakai și să aflăm povestea lui.
Este o carte tulburătoare, care îți frânge sufletul pe măsură ce-i descoperi tainele.
“— Nu-mi pare rău că te-am sărutat, dacă la asta te gândești.
Ei bine, pentru o fracțiune de secundă, m-a privit de parcă îi părea rău că m-a sărutat. E logic că nu mai știu ce să cred.”
Într-o discuție sinceră despre comportamentul lui, Malakai recunoaște că s-a purtat urât cu ea deoarece este obișnuit să fie abandonat, și pentru a nu mai suferi, preferă să rănească el primul și să îndepărteze persoanele de lângă el.
Un comportament oarecum de înțeles dacă ne gândim la toate întâmplările petrecute în viața lui și la faptul că persoanele pe care le-a iubit, într-o formă sau alta, au fost luate de lângă el.
Acum, rămâne de văzut dacă scuzele lui sunt sincere și dacă va face, cu adevărat, efortul de a se comporta mai frumos cu Hannah.
“— Te rănești singur, Malakai. Doar pentru că există posibilitatea ca o altă persoană să plece, asta nu înseamnă că trebuie să faci tot posibilul să ții pe toată lumea la distanță de tine. Oamenilor le pasă de tine.”
“Malakai” volumul al doilea ne arată o parte a lui Malakai care ne rămăsese necunoscută. Ni-l umanizează, îl face mai accesibil și ne permite să-l înțelegem.
Primul lucru pe care îl face este să-i îndeplinească un punct de pe lista dorințelor… să ofere un ajutor unui om fără adăpost… Un gest care o impresionează pe Hannahpână la lacrimi.
“Și trebuie să aflu cine e Malakai D’Andre.
Cine e el cu adevărat, nu cine spun oamenii că ar fi. Și nu sunt sigură că sunt pregătită să aflu.”
Trecerile bruște de la o stare la alta, dualitatea personalității lui Malakai, sunt momentele care efectiv acaparează fiecare gând al cititorului, așa cum se întâmplă și cu Hannah.
“Nu vreau. Nu vreau să mă scufund în Malakai, pentru că exact asta am impresia că fac acum. Că mă scufund și mă înec, și încep să realizez cât de nesănătoasă e toată treaba asta, doar că deja e prea târziu. Eu m-am băgat în asta. Eu mi-am dorit asta.”
În clipa în care realizează că Malakai își dorește să fi murit în accident, o frânge efectiv pe tânăra noastră. Este momentul în care începe să plângă în hohote, hohote disperate, conștientizând durerea profundă a acestuia.
“Îmi simt stomacul în gât și nu-mi pot duce ideea până la capăt. Trebuie să-l întreb dacă accidentul a fost într-adevăr un accident sau dacă a încercat să se sinucidă.”
O carte intensă, cu un pronunțat substrat psihologic. O poveste care te cutremură și te face să te întrebi dacă cineva ar fi putut schimba ceva. Dacă cineva ar fi fost capabil să îndrepte ceea ce nu funcționa…
Instabilitatea lui Malakai are și o explicație, pe care Hannah o primește de la prietenul acestuia, Alek.
“— Apoi, în vacanța de vară din al doilea an de liceu, a plecat cu familia sa. Și probabil știi că s-a întors un an mai târziu, singur.
Zvonurile. Da, le-am auzit.
— Ce s-a întâmplat în acea vară?
— Părinții lui au murit într-un accident de mașină. Fratele său a ajuns în închisoare. Iar el a încercat să se sinucidă.”
Cumva, o parte din secretele băiatului au fost dezvăluite, iar Hannah simte că a mai făcut un pas spre cunoașterea lui Malakai. Mai sunt încă multe necunoscute care se cer elucidate, dar fiecare pas în parte este important.
O continuare care are la bază schimbările comportamentale, emoțiile puternice, sentimentele. Totul învăluit într-o aură de mister. Malakai este cel mai complex personaj despre care am citit în ultima perioadă, personaj pe care nu reușesc să îl înțeleg în totalitate.
“— Cred că o să fac o excepție și o să te sărut acum, râd.
— Cred că o să fac o excepție, Hannah, și o să te iubesc.
Clipesc nedumerită, respir sacadat și încerc să îmi liniștesc inima. Malakai mă privește călduros, ca pe ceva drag la care nu vrei să renunți niciodată, iar inima mea o ia razna.”
Să înțelegi boala de care suferă, să constați că este o moștenire genetică pe linie maternă și că nu poți decât să ameliorezi simptomele, neexistând tratament; apoi să știi că fratele lui a ajuns în închisoare, că părinții lui au murit după ce au plecat furioși de acasă… mama lui aflându-se la volan iar tatăl nedorind să o lase singură…
Situația lui este de-a dreptul tragică. Și nu ai cum să nu te întrebi dacă Hannah, cu toată iubirea ei pentru el, este destul de puternică pentru a face față unei asemenea presiuni.
O poveste despre lipsa încrederii și a speranței, teama cumplită de abandon și iubirea care încearcă să-și croiască drum.
Malakai și Hannah reprezintă încrederea în iubire și speranța în viitorul luminos pe care îl dorești. Poate nu cel închipuit de tine, cititorul, dar lumina tot își face apariția.
“Pentru că alături de tine mă simțeam acasă.
Și eu, Anna.
Tu erai acasă.”

Mulțumim editurii Bookzone pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Cartea Malakai de A. Stephanie poate fi comandată de pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți A. Stephanie

11 Comments

Spune-ți părerea!