Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Maluna Rază de Lună – Zâna de noapte bună de Andrea Schütze, Tina Kraus, Editura Univers Enciclopedic Junior – recenzie

Maluna Rază de Lună – Zâna de noapte bună

(Maluna Mondschein – Die kleine Gutenacht-Fee – 2014)

Andrea Schütze

Ilustrator: Tina Kraus

Editura Univers Enciclopedic Junior

An apariție: 2019
Nr. pagini: 128
Vârsta: 3 – 5 ani, 6 – 7 ani, 8 – 11 ani
Ediție: Cartonată
Traducere: Cristina Muică

Departe, foarte departe, în Pădurea Fermecată, trăieşte zâna de noapte bună: Maluna Rază de Lună… Staţi puţin, s-ar putea să nu ştiţi unde se află Pădurea Fermecată. Şi să nu ştiţi nici ce înseamnă o zână de noapte bună. Aşa că cel mai bine ar fi să începem chiar cu începutul. Pădurea Fermecată se află într-adevăr într-un loc îndepărtat şi tainic. Încercaţi să ajungeţi cu privirea cât puteţi de departe. Pădurea ar trebui să se afle cam pe acolo, numai că un pic mai departe. Chiar dincolo de zare… Dar ce înseamnă o zână de noapte bună? Răspunsul îl veţi afla citind această carte fermecătoare şi amuzantă.
E vremea poveștilor! Tot timpul și oricând e vremea poveștilor, dar serile din preajma sărbătorilor de iarnă au ceva magic, parcă sunt stropite cu praf de zâne, iar poveștile citite atunci au o savoare aparte, așa cum are Maluna Rază de Lună – Zâna de noapte bună. Am citit-o cu multă plăcere și bucurie și o recomand tuturor copilașilor, fetițe sau băieței, care vor fi cu siguranță fermecați de Maluna, Rază de Lună, Zâna de noapte bună. Însă și părinții și bunicii care o vor citi celor mici vor fi cuceriți de poveste și de simpatica zâniță.
Ca orice poveste care se respectă, și aceasta transmite mesaje și învățăminte pentru micuți, cum ar fi să meargă cuminți la culcare, fără să facă nazuri, sau să renunțe, odată ce au crescut mai măricei, la suzetă și biberon.
Cartea e o mică bijuterie literară, cu o superbă copertă cartonată și cu ilustrații minunate pe fiecare pagină. Poate fi un cadou deosebit, de pus în ghetuțe sau sub brad, pentru copiii cuminți. Dar, ce spun eu! Toți copiii sunt cuminți, nu-i așa?
Cartea este împărțită pe capitole, trecute în „Cuprins” la începutul ei.

Să intrăm așadar în poveste și să o cunoaștem pe Maluna! Pentru aceasta vom merge departe, departe, cât vezi cu ochii și chiar mai departe pentru a găsi Pădurea fermecată, plină de animale ca acelea pe care le cunoștem – iepuri, căprioare, șoareci de pădure, ursuleți – dar și de făpturi de basm, cum sunt zânele, elfii, micul dragon, sau vrăjitoarele cele bune. Căci nimic rău sau periculos nu se găsește în Pădurea Fermecată, spre deosebire de Codrul Întunecat, unde trăiește uriașul Rumpelwumpel, despre care aflăm de la Maluna.

Maluna Rază de Lună este o zână micuță și foarte drăguță, simpatică, vanitoasă și un pic capricioasă, cum îi stă bine unei zâne. Adoră fursecurile de ciocolată și sucul de vișine și îi cam place să spună vorbe de ocară. Locuiește într-o scorbură adâncă din nucul uriaș de pe Dealul Zânelor. Aruncăm o privire în căsuța ei ca de păpuși și admirăm toate lucrușoarele micuțe și drăguțe de acolo (foarte bun „pretext” de a recapitula cu cei mici mobilierul dintr-o locuință): fotoliu, taburet, poze, oglinzi, pat cu perne și cuvertură, covor – nu orice covor, ci din cel mai fin păr de elfi – și, foarte important, o bibliotecă plină de cărți (cam dezordonat aranjate, trebuie să remarcăm).
Revenind la Maluna, trebuie să spunem că aceasta nu este o Zână oarecare, ci este Zâna de noapte bună, ce vine o dată pe săptămână, în fiecare săptămână, pe tărâmul oamenilor și aduce o micuță surpriză dulce copiilor care merg cuminți la culcare. De unde știe ea care copii sunt cuminți? Îi vede în globul magic al prietenei ei, Vrăjitoarea Pătățica cea cu nasul lung și o claie de păr cât toate zilele. Iar adresa și numele copiilor îi vin cu poșta specială, cu baloane colorate diferit, pentru fiecare destinatar în parte.

O vom însoți pe Maluna pas cu pas de când se pregătește de plecare, în haine alese special pentru această ocazie, trecând apoi pe la oficiul poștal condus de doamna și domnul Turturică (foarte simpatică familie ), apoi la surorile Roșu – Roz pentru a lua surprizele dulci, și, bineînțeles, la Pătățica, să vedem în globul magic copiii cuminți. Ce casă frumoasă și primitoare are Pătățica!

De aici, Maluna mai are de zburat peste Codrul întunecat și apoi, gata, a ajuns în lumea oamenilor, la… ei bine, la cine, asta veți afla citind povestea.
O poveste încântătoare, care va ajunge cu siguranță la sufletul cititorilor ei. O recomand cu mare drag!

Cartea Maluna Rază de Lună – Zâna de noapte bună de Andrea Schütze poate fi comandată de pe universenciclopedic.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentari cărți Univers Enciclopedic

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *