Delicatese Literare
Recenzii

Mâna care închide ochii de George Arion, Editura Crime Scene Press – recenzie

Mâna care închide ochii

George Arion

Editura Crime Scene Press

Anul apariției: 2020

Nr. pagini: 480

Un nou volum cu Andrei Mladin

GEORGE ARION s-a născut în 5 aprilie 1946 la Tecuci. Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din București – 1970. În prezent este Director general al S.C. Publicațiile Flacăra S.A., Președintele Fundației „Premiile Flacăra” și Președinte al Romanian Crime Writers’s Club. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul la două filme polițiste (Enigmele se eplică în zori, 1989, Atac în bibliotecă, 1992) și la serialul TV Detectiv fără voie (2001). Autor al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste.

Proză mystery & thriller

Atac în bibliotecă – 1983, Profesionistul – 1985, Trucaj – 1986, Pe ce picior dansați? – 1990, Crimele din Barintown – 1995, Nesfârșita zi de ieri – 1997, Detectiv fără voie (integrala Andrei Mladin) – 2001, Camelonul – 2001, Anchetele unui detectiv singur – 2003, Spioni în arșiță – 2003, Necuratul din Colga – 2004, Crime sofisticate – 2009, Fortăreața nebunilor – 2011, Sufocare – 2012, Insula cărților – 2014, Însoțitorul lui Iisus – 2016.

Cărțile lui George Arion au fost traduse în engleză, franceză, rusă și macedoneană. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995, 1999). Cetățean de Onoare al orașului Tecuci. În 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.

În plină pandemie de Covid-19, Andrei Mladin e invitat să scrie o povestire care va fi publicată într-o culegere de proză scurtă din Franța.

În aparență, nimic mai simplu. Condițiile sunt ideale.

Nu pentru mult timp.

Când prietenul lui îl sună din spital rugându-l să aibă grijă de anticariatul pe care-l deține și să onoreze comenzile clienților, Andrei acceptă cu inima strânsă. Și, cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, se pomenește în mijlocul unui complot îndreptat împotriva Președintelui și atras într-o anchetă despre destinul frânt al mai multor tinere.

Cum să mai scrii ceva?

Pe măsură ce presiunea începe să-și spună cuvântul, așternerea cuvintelor pe hârtie devine tot mai anevoioasă iar granița dintre realitate și ficțiune tot mai neclară. Angoasele personajelor se confundă cu angoasele scriitorului, obsedante, ispititoare, tulburătoare. Cum poți evada din propria minte? În cine să ai încredere?

Un adevărat tur de forță literar, conceput de cel mai îndrăgit autor român de mystery & thriller.

De o frumusețe aparte, plină de suspans și stranietate, „Mâna care închide ochii” scrisă de George Arion este un mistery-crime deosebit, pe care îl recomand tuturor celor care iubesc literatura de calitate! Mi-a plăcut mult acest nou volum al seriei „Andrei Mladin” conceput impecabil de domnia sa, George Arion. Intriga ține cititorul cu sufletul la gură, latura psihologică este foarte bine evidențiată, dar cei care dau strălucire acestui roman sunt cei doi protagoniști, Andrei Mladin, eroul imaginar al lui George Arion și Richard Wilson, eroul imaginar al lui Andrei Mladin. Așadar, avem poveste în poveste și, în final, un roman de o înaltă ținută literară.

Andrei Mladin, fost jurnalist cu state vechi în meserie, acum scriitor de ficțiune polițistă, se află în izolarea impusă odată cu starea de urgență instituită ca urmare a situației generată de pandemia dată de virusul SARS-COV 2. Muza cuvintelor l-a părăsit, iar el este presat de termenul dat de un amic din străinătate care l-a solicitat să scrie o povestire despre pandemia ce nimicește lumea în care trăim.

Destinul aranjează lucrurile în așa fel încât fostul jurnalist de investigații să fie, fără voia lui, implicat într-o anchetă deosebită, totul pornind de la prietenul său, Sorin Pavelcu, anticar din tată în fiu, care, bolnav de Covid, internat în spital, îi cere ajutorul legat de câteva comenzi de onorat la anticariat. Așa ajunge Andrei Mladin să fie martor al unui atac armat asupra Președintelui României și implicat într-un sinistru complot ce-l vizează pe cel mai înalt demnitar al țării, căci lupta pentru putere naște monștri și trădători, să descopere uneltirile și mizeriile politicului românesc și să aibă parte de adrenalină la cote înalte prin subteranele Bucureștiului.

Și Andrei Mladin nu se oprește aici! Pentru că o scrisoare enigmatică redactată de tatăl prietenului său, anticarul Sorin Pavelcu, ajunsă întâmplător în mâinile jurnalistului, ascunde secrete uluitoare ce conduc la descoperiri macabre, cele ale cadavrelor unor tinere femei îngropate în galeria anticariatul. Așa încât eforturile protagonistului se triplează. Este presat de timp să scrie o povestire despre pandemie – și tocmai acum inspirația l-a părăsit – are asasini politici pe urmele lui și ale Președintelui, iar curiozitatea și spiritul justițiar îi sunt trezite de un criminal în serie din anii ’60, băgât până la gât în comploturi ale regimului comunist.

Mladin este un protagonist de senzație! Ziarist de investigații, ocazional detectiv, are o minte brici și un ascuțit simt al dreptății. Iubește literatura de calitate – și dacă veți citi romanul veți fi fermecați de trimiterile pe care autorul le face cu înțelepciune și nostalgie la marile opere ale lumii și înalții cărturari ai vremurilor, de altfel un deliciu pentru iubitorii de artă în marea ei vastitate – adoră pictura, filmele bune și rezolvarea enigmelor! Spirit neînfricat, Andrei Mladin este tipul de erou care caută neîncetat adevărul, chiar dacă asta înseamnă și amăgiri și dezamăgiri, dar și bucurii, cât și înfrângeri.

Frământările și trăirile interioare ale lui Mladin, care însoțesc procesul de creație al povestirii despre pandemie, sunt tulburătoare, dar dau viață unei povești extraordinare al cărei protagonist, spionul american Richard Wilson, iubitor de cărți, femei și băutură, adaugă mister, accentuează latura psihologică a romanului și incită mintea cititorului în amplul proces al dezlegării enigmelor din poveștile polițiste. Pe scurt, având în spate un trecut tulburător, Richard este trimis la o clinică de psihiatrie a unui renumit profesor italian, să afle ce informații legate de virusul ucigaș SARS-VOV2 ascunde inabordabilul cercetător chinez Li Wei din Wuhan, în jurul căruia se strâng multe alte personaje, fiecare cu framântările și temerile sale, interesante și interesate de secretele bine ascunse ale chinezului. În tot procesul de investigare, cu deducții, presupuneri și analiză psihologică, Mladin – autorul de ficțiune polițistă – se joacă cu mintea protagonistului, îl chinuie, îl face să se îndoiască de propria judecată, îl înnebunește, dar la final îi da posibilitatea să înțeleagă care-i minciuna și cine-i trădătorul și mai mult decât atât, destinul lui Mladin se împletește strâns cu cel al eroului său imaginar, ajungând amândoi să se agațe cu disperare de viață, împreună, până la capăt!

Momente de cumpănă, adrenalină, mister, suspans, arta spionajului, comploturi, intrigă spectaculoasă și un stil de scriere matur, pe toate le veți găsi în paginile romanului „Mâna care închide ochii”, un mistery-crime de mare clasă! Citiți-l, nu veți regreta!

„Cărțile vechi au o poveste grozavă, spre deosebire de cele noi. Au trecut prin multe mâini și au absorbit o parte din sufletele celor care le-au citit. Când am în față astfel de volume, simt respirația cititorilor care le-au parcurs, le văd chipurile transfigurate și le descifrez emoțiile provocate de lectură, le aud comentariile pe care le fac cu însuflețire la sfârșit. Cărțile din librării miros a proaspăt, a cerneală tipografică abia uscată și a cleiuri de legătorie. Sunt aspectuoase, nimic de zis.(…) Dar ceea ce iese din teascurile lor n-are încă un trecut. Cărțile din anticariate au un iz aparte, sunt îmbibate cu aromele încăperilor în care au fost ținute, șoptesc tainic despre proprietarii lor, le deconspiră obiceiurile (…) Un detectiv sagace și cu simt olfactiv dezvoltat poate afla cui a aparținut cutare sau cutare tipărituri și poate lua urma unui criminal. Nu-i o idee de întrigă polițistă?”

Cartea Mâna care închide ochii de George Arion poate fi comandată de pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Spune-ți părerea!