Delicatese Literare
Recenzii

Manualul Marthei de Martha Stewart, Editura RAO – recenzie

Manualul Marthei

Martha Stewart

Cum să faci (aproape) totul

Editura RAO

An apariție: 2020

Număr de pagini: 400

MARTHA STEWART (născută pe , este este o cunoscută femeie de afaceri americană, scriitoare și personalitate de televiziune.

Martha Stewart a fost pe rând model, broker pe Wall Street, autoare și acum controlează un imperiu media. În ultimele două decenii, a deținut o poziție importantă în industria editorială americană, ca autor, redactor al unei reviste naționale de gospodărie, gazdă a două emisiuni populare de televiziune și purtător de cuvânt pentru K-Mart. În 2001, a fost numită a treia cea mai puternică femeie din America de către Ladies Home Journal.

„Atrăgător din punct de vedere vizual și plin de idei care te inspiră și instrucțiuni clare, acest manual încântător de util va fi un element de bază în biblioteca oricărui fan al Marthei Stewart.“ – Publishers Weekly

„Cel mai recent compendiu oferă tot ceea ce vă puteți aștepta de la un manual Stewart – un design curat și elegant, împreună cu instrucțiuni detaliate. Pentru toți cei cu experiențe similare de bricolaj și pentru oricine dorește să înceapă.“ – Meagan Storey, Library Journal

Cine nu a auzit de Martha Stewart? Una dintre cele mai cunoscute, dar și mai controversate femei de afaceri din Statele Unite ale Americii, guru al stilului de viață luxos, dar și al bunului gust, model de reușită în viață, autoare a peste 100 de cărți, despre gătit, amenajări interioare, sfaturi culinare și de grădinărit. Manualul Marthei este o carte practică, plină de idei și instrucțiuni – cum să așezi masa, cum să îngrijești plantele din casă, cum să îți decorezi casa pentru fiecare ocazie și multe altele. Indiferent dacă organizezi, sărbătorești ceva, faci curățenie,
decorezi, Martha Stewart a testat și a oferit soluții utile însoțite de o mulțime de fotografii spectaculoase care te vor ajuta să faci – aproape – totul singur.

Îmi place Manualul Marthei, mi-a atras atenția de cum a apărut. O lucrare de calitate, atât ca prezentare (arată foarte bine, ca un album, cu coperți cartonate, file lucioase și poze deosebite), cât și în ceea ce privește conținutul. Nu este vorba doar despre curățenia și îngrijirea casei, deși există o multitudine de sfaturi uimitoare în acest sens, pe care Martha Stewart ni le oferă cu competență și generozitate.
Este un îndrumar pentru întreținerea generală a locuinței, a grădinii și a anexelor. Nimic nu este ignorat, ci tot ce e legat de organizarea casei, curățenia generală – inclusiv sfaturi legate de produsele de curățenie -, întreținerea zilnică, reparațiile uzuale, este abordat metodic și expus într-un stil clar și pe înțelesul tuturor, prietenos și accesibil. Nu e vorba despre a face totul sigur – deși femeia asta chiar pare că le știe pe toate, și le și pune personal în practică, chiar e un pic intimidantă din punctul ăsta de vedere -, ci despre a a-ți lua pur și simplu o multitudine de recomandările utile și a ști ce să faci când te confrunți cu o problemă ”casnică”.
Este cu siguranță cea mai detaliată carte de sfaturi practice pe care am citit-o. Am citit-o efectiv din scoarță în scoarță cu multă plăcere, am reținut o sumedenie de sfaturi utile și de idei inedite! Oferă detalii și informații practice despre tot ce trebuie să faceți pentru a menține o casă. Subiectele abordează o varietate de subiecte, de la organizarea spațiului de locuit, spălarea și călcarea hainelor, decorarea camerelor, îngrijirea grădinii și a curții, reciclarea gunoiului, până la mici lucrări de croitorie, tricotat, brodat, împachetarea cadourilor, confecționarea felicitărilor, organizarea meselor și evenimentelor festive sau picnicuri, idei de prezentare platouri cu gustări sau platouri de brânzeturi, organizare de jocuri în aer liber, îngrijirea animalelor, și multe altele.
Cele patru sute de pagini ale cărții conțin, după cum spune însăși autoarea, o compilație de ”lucruri bune” și articole utile. Ca structură, este împărțită în 12 teme principale, foarte bine sintetizate.
– Organizarea locuinței: holurile, dulapurile, băile, bucătăriile, birourile, camerele copiilor, garajele, toate pot fi aranjate și întreținute mai ușor folosind anumite reguli, idei sau sfaturi, cum ar fi ”formula celor patru cutii”: ”păstrează”, ”aruncă”, ”donează” și ”vinde”. (Nu știu cât în ce măsură se pot organiza la noi vânzări second-hand ca cele descrise în carte, dar a fost interesant de citit despre ele).
– Reparare și întreținere. Ce trebuie să conțină o trusă universală de scule și cum să repari și să întreții: robinetele, țevile de scurgere, toaletele, plasele de insecte, broaștele de la uși, mobilierul de lemn, geamurile, streșinile.
– Înnoire și decorare. Te pricepi să instalezi rafturi, să vopsești mobilierul sau să montezi storuri și jaluzele? Dacă nu, ne explică Martha cum se fac toate acestea și multe altele!
– Curățenie. Cum să cureți podele, covoare, ferestre, tapițeria sau electrocasnicele și, mai ales, cu ce să le cureți!
– Spălare. Sfaturi despre spălare rufe, uscare, cârpire și călcare rufe.
– Lucru manual și creație: cusut, tricotat, brodat. Cum să confecționezi ciucuri, să confecționezi plase din material textil, cuverturi matlasate sau flori de pânză.
– Grădinărit și îngrijire. O mulțime de sfaturi utile despre grădinărit – plantare și îngrijire. V-ar plăcea să atrageți păsări, albine și fluturi în curtea voastră? Veți afla cum!
– Găzduire și distracție. Cum se amenajează un minibar în casă, sau un platou de brânzeturi, cum se plănuiește și organizează o cină festivă.
– Relaxare. Picnic, meditație și yoga, jocuri pe iarbă, plimbări cu bicicleta.
– Gătit. Organizarea și depozitarea produselor proaspete, folosirea resturilor de mâncare, pregătirea ingredientelor pentru rețete, plus ponturi pentru coacere, glazurare torturi și alte sfaturi foarte utile.
– Sărbători. Crearea ornamentelor festive. Organizarea și sărbătorirea diferitelor evenimente cum ar fi ziua de naștere a unui copil, Ziua Îndrăgostiților, Paștele, Halloweenul, Crăciunul.
– Îngrijirea animalelor de companie. Cum să pregătești casa pentru a adopta un animal de companie, cum să ai grijă de sănătatea lor, cum să le rezolvi probleme de comportament, cum să îi speli și să îi cureți, cum să călătorești cu animale de companie.
Nu e doar foarte frumoasă, atrăgătoare vizual, cu fotografii minunate, ci, mai ales, extrem de utilă! Este un excepțional ghid de referință, o adevărată enciclopedie practică. Recomand!

Manualul Marthei de Martha Stewart poate fi comandat de pe cartepedia.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

10 Comments

Spune-ți părerea!