Marat. Iubirea are spini de Natasa Alina Culea, Editura Librex Publishing – recenzie

60

Marat. Iubirea are spini

Natașa Alina Culea

Editura Librex Publishing
Data aparitie: August 2016
Pagini: 240
Natașa Alina Culea s-a născut într-un oraș de la malul Dunării, în Tulcea, într-o familie mixtă de ucrainieni și polonezi. A plecat de acasă la 14 ani, și a locuit timp de 15 ani în București. După cum declara, ”Am fost o cititoare înrăită până când m-am decis să încep să scriu la rândul meu.”
„Marat. Iubirea are spini” este un roman de dragoste, ce o să vă poarte pe meleaguri îndepărtate, deoarece personajul feminin principal, Alina, este o fotografă care călătoreşte intens. Povestea iubirii tulburătoare dintre Alina şi Marat, începe în anul 2000, Beijing-China. Ştiţi, acel gen de iubire care transcede spaţiul, timpul şi paradigmele societăţii. Când am terminat de scris acest roman, am fost epuizată emoţional şi cititorii vor înţelege exact de ce.” Oh, da, am înțeles perfect de ce! Așa mă simt și eu după ce am citit-o!
Am recitit de curând ”Marat. Iubirea are spini”, de fapt ”recitit” nu e cuvântul potrivit, am ”retrăit” mai degrabă cartea și senzațiile pe care mi le-a transmis încă de când am citit-o prima dată. E una din cărțile mele de suflet, întrucât am rezonat cu ea într-un mod aparte. E ca un poem în proză ale cărui rânduri ți se imprimă undeva într-un colț de suflet.
Țin să remarc superba copertă a cărții, pe care de cum am văzut-o, am exclamat: Da! E Marat, îl recunosc. Și m-am îndrăgostit…din nou…

marat1

Povestea în sine e minunată, e ca un cerc ce se închide perfect, definind iubirea ca un ideal. E singura dată când m-am întrebat dacă prin finalul poveștii s-a împlinit destinul, sau iubirea în sine a fost atât de puternică încât s-a împlinit în ciuda destinului?!
”Închideți ochii și imaginați-vă o clipă un univers copleșitor pentru el însuși, care a zămislit în vastitate, o intenție numită iubire… Iubirea nu avea nevoie de nimic, nici de confirmare, nici de recunoaștere, existența ei desăvârșită îi era de ajuns.”
Stilul scrierii e dulce-aromat cu arome exotice, iar autoarea e o maestră a creării de atmosferă. Pierzându-mă în paginile cărții, chiar am ajuns în îndepărtata China:
Acel ținut îndepărtat cu dragoni înaripați, orezării întinse și clopoței de vânt, acel ținut la care am am visat adesea, copilă fiind, cu imaginație născând dorințe nomade. În mintea mea, China miroase a ceai de iasomie servit în cești de porțelan delicat, are culoarea drumului roșu al mătăsii”.
Prima călătorie în această misterioasă țară am făcut-o, alături de eroina cărții, într-un moment magic din an: ajunul Crăciunului, dar pe parcurs povestea ne va aduce în China și în ajunul Anului Nou chinezesc, unde am descoperit oameni interesanți, cu obiceiuri și tradiții inedite, și am luat parte cu încântare, alături de ei, la sărbătoarea lampioanelor:
Pe cer zburau mai multe lampioane lansate de chinezii ce sărbătoreau, o boltă în care puteai adăuga stele arzătoare după bunul tău plac. Era ceva magic în atmosfera creată și nu era nevoie să fii chinez pentru a înțelege frumusețea obiceiurilor.”
Iar zborul de noapte pe deasupra Rusiei a fost o răvășire a simțurilor, intens, premonitoriu. Imaginile sunt atât de bine redate, că te copleșesc: am clipit fascinată în fața aureolei boreale, am simțit mușcătura gerului iernii siberiene și am auzit lupii înălțându-și chemările spre cer…

marat4

Eroina cărții, Alina, este o o tînără de douăzeci și doi de ani, frumoasă și profund interiorizată. Povestea cărții este povestea ei, pe care ne-o spune cu multă sensibilitate. Iubitul ei, Denis  era ”un tânăr practic și organizat, dedicat lucrurilor concrete”. Cei doi aveau o relație comodă, senină, mulțumitoare, netulburată de simțiri și sentimente intense.

marat5

Întâmplarea a făcut ca Alina să plece în locul lui Denis într-o călătorie de afaceri în China. Era prima ei călătorie în afara țării, o călătorie care îi va schimba destinul, sau poate destinul era cel care rânduise astfel?…
Sunt unele clipe în viață care sunt atât de prețioase, unice, irepetabile, încât par a rămâne suspendate în timp, iar puterea lor se întinde peste ani de atunci înainte, schimbând vieți. Un astfel de moment va trăi Alina atunci – la Beijing, în anul 2000, cu cîteva zile înainte de Crăciun, într-un restaurant rusesc  – când îl va întâlni pe El, ”un bărbat atât de frumos, care părea deprins dintr-un vis senzual de copilă ce-și descoperea propriul erotism…
”     –   Marat.
Preț de o secundă, mîinile noastre s-au atins electrizant.
       –  Alina.”
A doua seară, dansând împreună pe ritmurile unei superbe melodii, ”Milion alyh roz”, soarta le-a fost pecetluită.  Iar melodia asta, tocmai a devenit preferata mea!

Cu dansul acela, totul s-a schimbat pentru amândoi, și s-au îndrăgostit, ea, împotriva propriei voințe, iar el, hotărât să o cucerească definitiv.

marat3

Fără ezitare sau îndoială, a doua zi Marat îi oferă  un imens buchet de trandafiri roșii, și inima lui.
Alina însă, plină de îndoieli și prejudecăți, prizonieră a propriei moralități, face ceea ce îi dictează rațiunea, și îl refuză, îndurerată.
A realizat că o va afecta refuzul ei, dar nu și-a dat seama cât de mult îi va tăia din suflet.

marat6

Și viața și-a urmat cursul…
Aparent, nimic nu se schimbase, Alina era tot împreună cu Denis, dar relația lor era o rutină, o obișnuință, și, din păcate, ea realiza acest lucru. În cele din urmă îi va pune capăt, după o relație de șapte ani, însă o va afecta despărțirea lor, pentru că îl iubise pe Denis, dar sunt diferite grade ale iubirii, nu-i așa?
În anii ce vor urma, Marat va deveni mai mult decât un ideal, un vis pierdut, va deveni de-a dreptul propria ei obsesie, parte din ființa ei.
Personajele cărții sunt foarte frumos conturate, credibile, cu trăirile și slăbiciunile lor.
Mi-a plăcut mult prietenia dintre Alina și Alessia, prietena care a înțeles-o, i-a ascultat frământările și i-a fost alături când deznădejdea o copleșea.
Trăirile și zbuciumul Alinei sunt foarte intens și detaliat redate. Nu poate accepta că l-a pierdut pentru totdeauna pe Marat, și odată cu el, șansa ei la fericire. Încearcă să tenteze soarta, întorcându-se peste câțiva ani la Beijing – în călătoria din ajunul Anului Nou chinezesc, de care am amintit mai înainte – dar degeaba, soarta e o doamnă capricioasă!
Acțiunea cărții urmează, pe lângă partea sentimentală, și povestirea Alinei legată de viața ei de zi cu zi, despre cariera ei ca fotograf, care o poartă în diferite locuri din lume, și cunoaște diferiți oameni. Un episod aparte este cel în care va cunoaște un bărbat interesant, de care se va simți atrasă, dar…nu era Marat! Nu vă spun mai mult, veți vedea singuri despre ce e vorba.
Pustiită emoțional, acceptând în cele din urmă că absolut nimic nu-i va aduce împlinirea, că și-a ratat șansa la fericire acționând cu mintea și nu cu inima când  a spus acel fatidic ”NU”, ajunge într-o situație limită, pe care o va depăși cu ajutorul Alessiei. Încă o dată, e de remarcat valoarea unei prietenii adevărate.

marat2

Soarta e o doamnă capricioasă, ce-i drept, dar tot dintr-un capriciu se poate răzgândi. Alina o tentează din nou, neîmpăcată. Știa despre Marat că era din Azerbaidjan, dar locuia la Moscova, așa că, acolo va organiza următoarea ei expoziție fotografică. Când crezi în miracole, ele chiar se pot îndeplini. Sau nu?
Alesesem atât fotografii de detaliu, peisaje, cât și portrete, toate purtând ampenta unei ierni veșnice ce sălășuia în inima mea de unsprezece ani, o iarnă în care zăpada păstra urme de sânge și trandafiri. Zăpada avea culoarea iubirii, închisă într-o veșnicie înghețată, în memoria eternă a universului.”
Eu nu vă spun mai multe, sperând că v-am convins să citiți această minunată carte, să-i aflați deznodământul, să vă puneți propriile întrebări și să găsiți propriile răspunsuri. E o lectură care oferă teme de gândire, e genul de lectură care te afectează emoțional, iar crâmpeie din paginile ei îți rămân cuibărite în inimă.
Imaginile artistice din carte sunt atât de puternice, încât ţi se impregnează în memorie: nu am fost niciodată în China, dar cînd mă gândesc la China îmi răsare în minte citatul cu orezăriile întinse şi clopoţeii de vânt; la fel, imaginea Siberiei o asociez cu nopţile fulgerate de urlete de lupi flămânzi…
Poți să te îndrăgostești doar citind o carte? Se pare ca da, eu am făcut-o, citind ”Marat. Iubirea are spini”: povestea, pesonajele, descrierile, mesajul transmis, melodia cărții, poza de pe copertă, totul e la superlativ! M-a cucerit! Din nou…
O carte despre destin? – ”Marat. Iubirea are spini”
O carte despre alegeri? – ”Marat. Iubirea are spini”
O carte despre iubire! – ”Marat. Iubirea are spini”
Marat există, asta este ceea ce pot spune. În carte, el este un ideal către care tinde orice femeie, în realitate Marat este… un ideal către care tinde orice femeie.
O poveste intensă, emoţii arzătoare, o iubire predestinată, regrete şi durere, trăiri şi vise. Şi peste toate, speranţa, ca un zbor înalt! Un roman de o rară sensibilitate, ca un poem dedicat credinţei într-o iubire unică, preţioasă cât un milion de trandafiri, pentru care există un timp şi un loc pentru a înflori. Putem oare ispiti soarta? Răspunsul îl va găsi fiecare în el însuși. Iubirea are spini, adevărat, dar petalele ei catifelate ce mângâie şi vindecă sufletul rănit, fac din spini un preţ de acceptat, iar şi iar…

o-inima-si-un-trandafir_e35d45855e81ae

”Acasă este acolo unde îți este inima”
 

 

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul autoarei și de pe de pe site-ul editurii Hebe

Recenzii cărți Natașa Alina Culea

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

About Author

60 de comentarii

 1. Barbalata Mirela on

  Frumoasa recenzia
  Am sa o citesc si eu la un moment dat. Pana acum nu am citit nimic de Natasa dar astept cealalta carte ai sa imi vina „Natasa, barbatii si psihanalistul”
  Cartile Natasei le am pe lista de ceva timp. Sigur le voi citi

 2. O recenzie foarte frumoasa, sensibilă; la fel ca povestea. Zilele trecute am citit cartea si mi-a placut foarte mult. Felicitari ella!

 3. Ce curioasă mai facut. Felicitări pentru recenzie, e minunată! Îmi doresc de ceva timp sa citesc cartea, dar încă nu am reusit pentru ca nu o am, dar cu siguranță voi face rost de ea. Felicitări!

 4. Superba recenzia, pe masura cartii. Autoarea a creat o poveste minunata. Am si celelalte doua carti ale sale, si abia astept sa-mi fac timp sa le citesc! ❤️

 5. Mulțumesc frumos pentru recenzie, Oliviana! Este emoționantă și delicată, în ton cu povestea cărții.
  Salut cititoarele grupului Delicatese Literare și vă doresc mult succes!
  Vă îmbrățișez cu drag,
  Natașa

  • Cu mult drag! Am scris-o asa cum am „simtit” cartea, pe care o recomand oricand, din inima!
   Mult succes si inspiratie in continuare! Astept cu mult interes va descopar cum sunt nopțile la Monaco…

  • E o carte deosebita. Autoarea mai are inca doua carti aparute: ”Natasa, barbatii si psihanalistul” si ”Lupii trecutului.Sofia”. E in curs de aparitie a patra sa carte, ”Nopti la Monaco”.

    • Tu chiar vorbesti serios? Nu ai citit nici o carte a unui autor roman contemporan – Natasa Alina Culea, Oana Arion, Nicoleta Tudor, Simona Stoica, Lavinia Calina, Doina Roman, Lina Moaca, Theo Anghel, Mihaela Strenc, Marina Neagu, Raluca Butnariu, Rodica Mijaiche, Corina Cindea, Corina Ozon, Cristina Nemerovschi, Monica Ramirez, ei na, ca m-am pornit si o pot tine inca mult timp asa.
     Din suflet te sfatuiesc sa incepi sa citesti cartile autorilor romani! Sunt foarte bune, frumoase, bine scrise. Apoi te astept cu impresii!:)

     • Asa e! Eu momentan am inceput cu Natasa Alina Culea si cu Oana Arion. Urmeaza sa descopar si povestile celorlalte autoare.

     • Ps: am citit si cartile Corinei Cindea.
      Si as mai adauga pe lista si cartile Teresei Wojcik.

 6. tentanta recenzie /carte. O autoare pe care inca nu am citit-o , dar…..urmeaza ! I-ai dat cartii o sansa sa fie descoperita

 7. Fetelor am citit cartea . Inca sunt subjugata ….
  Nu stiu ce fel de dorinte v-ati facut voi in noapte de An Nou dar eu mi-am spus ca prima carte din an o sa fie de un autor roman. Stateam in dilema pentru ca nu stiam care va fi dar, instinctul, imi spunea Marat . Asa ca, am devorat-o . Doamne, aseara am stat pana la 12 noaptea ca sa o termin. Noroc ca nu era sotul acasa ca isi punea mainile in cap . Este a doua carte scrisa de Natsa, dupa „Natasa, barbatii si psihanalistul” si aceasta este mult mai buna . felul cum a fost scrisa, prezenata p[ovestea m-a facut sa fiu de partea eroinei desi la inceput mi-am spus ca alearga dupa cai verzi .Treptat insa o incurajam, sufeream alaturi de ea si ma rugam sa aiba un final fericit. Este nu doar o poveste de iubire ci una de viata. La final stai si te intrebi daca este vorba despre soarta, despre alegeri, despre noroc.
  Multumesc fetelor pentru aceasta bucurie

  • Cu mult drag, Mirela! Vai, ce ma bucur ca ti-a placut!!! Dupa cum stii, si eu am rezonat efectiv cu aceasta carte ca un poem de frumoasa! Imi pare bine ca ai revenit cu impresiile tale, imi aduc aminte ca eram la fel de emotionata cand am terminat-o de citit.

 8. Azi am terminat aceasta carte emotionanta! O femeie puternica Alina,care a sperat pana in ultima clipa ,gasindu-si dragostea pt care atat de mult a suferit! Recunosc,mi-ar fi placut sa apara Marat putin mai devreme dar asa a fost sa fie!Am vazut la sfarsit un Va urma…..o sa existe oare si volumul 2? Foarte buna cartea!

 9. Încă nu am reusit sa citesc cartea, dar mi-a facut placere sa recitesc recenzia, în schimb am citit alte carti doua cărți scrise de această autoare.

Spune-ți părerea!