Delicatese Literare
Cărți pentru copii,  Recenzii

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun de J.K. Rowling, Editura Arthur – recenzie

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun

(The Christmas Pig – 2021)

J.K. Rowling

Editura Arthur

Traducere: Tatiana Dragomir

Nr. de pagini: 360

An apariție: 2021

J.K. ROWLING este autoarea celor șapte volume din seria Harry Potter, traduse în peste 80 de limbi, vândute în peste 500 de milioane de exemplare și ecranizate în opt filme de succes. Scrie și scenarii pentru filmele seriei Animale fantastice și este coautoarea unei piese de teatru care continuă povestea lui Harry devenit adult – Harry Potter și copilul blestemat.

În 2020 s-a reapucat să scrie cărți pentru cititorii mai tineri – basmul Ickabog, pe care l-a publicat inițial online, cu acces gratuit, în timpul carantinei generale. A donat apoi toate drepturile de autor către fundația sa de caritate Volant, în beneficiul grupurilor vulnerabile afectate de pandemia de COVID-19. Cartea s-a vândut deja în peste 1 milion de exemplare la nivel global.

J.K. Rowling a primit multe premii pentru scrierile sale adresate copiilor și adulților. Sprijină nenumărate cauze umanitare prin intermediul Volant și este întemeietoarea fundației de caritate Lumos, axată pe reforma sistemului de îngrijire a copiilor.

De când se știe, J.K. Rowling și-a dorit să fie scriitoare. Trăiește în Scoția cu familia ei.

JIM FIELD este ilustrator, creator de personaje și regizor de animație.

A ilustrat cărți pentru copii multipremiate, ajunse bestselleruri internaționale, printre care se numără Oi Frog! și The Lion Inside, precum și seria pentru adolescenți Rabbit and Bear, romanele pentru copii scrise de David Baddiel și propriul album bilingv Monsieur Roscoe on Holiday.

A crescut în Farnborough, a lucrat la Londra, iar acum locuiește la Paris alături de soția și fiica lui.

Jack îl iubește pe Um Porc, jucăria sa din copilăria fragedă. UP a fost întotdeauna alături de el, la bine și la rău. Până când, într-un Ajun de Crăciun, se întâmplă ceva înspăimântător – UP e de negăsit.

Însă Ajunul Crăciunului e o noapte a miracolelor și a cauzelor pierdute, o noapte când toate prind viață – chiar și jucăriile.

 Așa se face că Jack și Porcul de Crăciun (înlocuitorul agasant al lui UP) pornesc într-o călătorie uluitoare prin Tărâmul celor Pierduți, un loc cu totul magic. Cu ajutorul unei Merindașe vorbitoare, al unei Busole viteze și al unei creaturi înaripate, pe nume Speranța, își propun să-l salveze pe cel mai bun prieten al lui Jack din ghearele înspăimântătorului Pierzător, ronțăitorul de jucării. 

Una dintre cele mai mari povestitoare din lume ne dăruiește această aventură înduioșătoare și fascinantă despre dragostea unui copil pentru cea mai prețioasă jucărie a lui și despre cât ajunge de departe în căutarea ei. Cu ilustrații uimitoare realizate de un artist foarte îndrăgit, Jim Field, Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun este menită să devină o carte clasică îndrăgită de întreaga familie.

J.K. Rowling, autoarea excepționalei serii Harry Potter, reușește să ne încânte încă o dată cu o poveste plină de iubire, abnegație și sacrificiu, dar și de tristețe, răutate și singurătate pentru că, nu-i așa?, oamenii pierd în fiecare zi poate mult mai mult decât lucruri mărunte. Foarte inspirate și sugestive și ilustrațiile realizate de Jin Field care însoțesc cartea!

Deși Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun este o carte pentru copii, ea conține multe idei profunde care te îndeamnă la reflecție. Asistăm la drama unui copil, Jack, al cărui univers, fericit până atunci, se năruiește brusc atunci când părinții divorțează. Adaptarea la o nouă școală este dificilă, însă are noroc de o colegă inimoasă, Holly, o gimnastă faimoasă, care îl întâmpină cu multă căldură și prietenie, făcându-i și pe ceilalți colegi să-l accepte. O nouă întorsătură a destinului face însă ca parinții lui Holly să se despartă, iar tatăl lui Holly se căsătorește cu mama lui Jack.

Din cei mai buni prieteni, Holly și Jack devin dușmani, Holly ajungând să îl urască pe Jack, având impresia că îi fură tatăl. Într-o criză de gelozie, Holly îi smulge lui Jack jucăria preferată, un porc de Crăciun, și o aruncă pe geam din mersul mașinii. Degeaba a încercat bunicul lui Jack să-i recupereze jucăria, aceasta era de negăsit.

Toți cei care au avut o jucărie preferată în copilărie vor înțelege durerea lui Jack. Um Porc, pe scurt UP, așa cum îi spusese el când era mic, era mai mult decât o jucărie de pluș. UP îl însoțise în toate momentele de bucurie și de tristețe și părea să-l înțeleagă mai bine ca oricine altcineva.

„Um Porc si-a primit numele atunci când a început Jack să vorbească, fiindcă în loc de „Un porc”, el zicea „Um Porc”.Când fusese nou, fusese roz portocaliu, culoarea somonului, și avusese niște ochi din plastic negri, lucioși. Dar Jack nu si-l mai amintea pe Um Porc asa. Pentru el era limpede ca Um Porc arătase dintotdeauna la fel ca acum: cenusiu, decolorat, cu o ureche țeapăna de cât o supsese Jack.”

Fără UP, Jack se simțea pierdut și singur, refuzând orice alinare.

Cuprinsă de remușcări, Holly a încercat să se revanșeze față de Jack, oferindu-i, în Ajun de Crăciun, o jucărie nou-nouță, la fel ca cea pierdută. Însă Jack nu putea să accepte un substitut! Degeaba era Porcul de Crăciun perfect și imaculat, el își dorea la loc vechea jucărie, jerpelită și ponosită, însă atât de dragă lui! Într-un acces de furie, Jack l-a călcat în piciare pe Porcul de Crăciun și a încercat să-i smulgă capul.

Țanțoș, deși șifonat și murdar, Porcul de Crăciun (PDC) i-a propus lui Jack un târg, dezvăluindu-i  totodată o informație uluitoare. Noaptea de Ajun era Noaptea miracolelor și a cauzelor pierdute, singura noapte din an în care un copil putea ajunge pe Tărâmul celor pierduți, un loc magic în care ajungeau lucrurile pierdute, peste care domnea Pierzătorul, un tiran care îi descumpănea pe oameni și îi făcea să-și piardă lucrurile și care dorea să aspire în regatul lui toate lucrurile pe care le au oamenii, pentru totdeauna.

Propunerea lui PDC era să-l însoțească pe Jack în Tărâmul celor pierduți pentru a-l ajuta să-l recupereze pe UP, cu condiția ca, la întoarcere, să-l înapoieze lui Holly, care sigur va ști să-l aprecieze. Surescitat la gândul că ar putea să-l recapete pe UP, Jack a acceptat imediat propunerea.

Aventurile lui Jack și PDC în Tărâmul celor pierduți sunt uluitoare și pline de pericole. După ce au străbătut tărâmul Rătăciților și au aflat povestea tristă a Consumabililor, Jack și PDC au ajuns în ținutul Unde-O-Fi-Disparut, apoi în Orașul celor doriți și în Insula celor iubiți. Personajele care le ies în cale sunt extrem de pitorești și fiecare are o poveste interesantă, cu un tâlc ascuns. De la Năravuri, Jack a aflat și motivația pentru care Holly acționase cu atâta răutate, precum și o altă informație tulburătoare despre sora lui vitregă.

De multe ori, părinții nu realizează că pun o mare presiune pe copii pentru a le realiza propriile lor visuri, nerealizând că, poate, aceștia aspiră la cu totul altceva…

Pericolele devin tot mai mari pe măsură ce noaptea se apropie de sfârșit. Dacă nu se întorcea înainte de venirea zorilor, Jack ar fi rămas pentru totdeauna prizonier în Tărâmul celor pierduți, fără putința de a se mai întoarce, iar Pierzătorul era o creatură cu totul înfricoșătoare, care devora cu nesaț toate lucrurile pierdute pe care le prindea.

Finalul este extrem de emoționant. Jack va descoperi că, dacă iubești pe cineva, nu înseamnă că nu poți iubi pe altcineva, iar iubirea împărțită la doi nu se înjumătățește niciodată, ci adesea se dublează.

M-am înduioșat pentru Jack, un băiețel necăjit pe care am vrut să-l îmbrățișez de mai multe ori, și l-am adorat pe Porcul de Crăciun – un personaj extraordinar, foarte curajos, altruist, capabil de o mare putere de iubire și sacrificiu!

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte deznodământul acestei povești fascinante, foarte potrivită pentru această perioadă a anului și care, cu siguranță, vă va merge la suflet!

”În clipa aceea s-a întâmplat un lucru extraordinar, un lucru absolut magnific, care n-ar fi fost cu putință decât în noaptea miracolelor și a cauzelor pierdute, și doar pentru că Jack nu lăsase speranța să moară, fiindcă nimic nu se pierde pentru totdeauna decât în momentul în care dispare orice speranță…”

Cartea Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun de J.K. Rowling poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți J.K. Rowling

Recenzii și prezentări cărți fantasy

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *