Delicatese Literare
Recenzii

Marile minciuni nevinovate de Liane Moriarty, Editura Trei – recenzie

Marile minciuni nevinovate

Liane Moriarty

Editura Trei

Colectia Fiction Connection
Traducător: Mariana Piroteala
Numar pagini: 536
Titlu original: Big Little Lies
Bestseller New York Times
Liane Moriarty este o autoare de bestselleruri New York Times. Printre romanele ei se numără Truly Madly Guilty (în pregatire la Editura Trei), Marile minciuni nevinovate (Editura Trei 2015), Secretul sotului (Editura Trei 2014), The Hypnotist’s Love Story, Am uitat sa fim fericiti (Editura Trei 2016), The Last Anniversary si Three Wishes. Liane Locuieste in Sydney, Australia, împreuna cu soţul si cei doi copii adolescenţi.
Autoarea bestsellerurilor Am uitat sa fim fericiti si Secretul soţului vine cu un roman despre micile minciuni periculoase pe care ni le spunem pentru a supravieţui. Marile minciuni nevinovate e o poveste senzaţională despre foşti soţi şi noi soţii, mame si fiice, bârfă în curtea şcolii si micile minciuni care se pot transforma în dezastre.
O crimă… un accident tragic… sau doar niste părinţi care se poartă urât? Incontestabil, cineva a plătit cu viaţa.
Madeline e o forţă căreia nu e uşor să-i faci faţă. E amuzantă, tăioasă şi pătimaşă; ţine minte totul şi nu iartă pe nimeni.
Celeste e genul de femeie frumoasă după care oamenii întorc capul pe stradă, dar are de plătit un preţ pentru iluzia perfecţiunii.
Nouă în oraş, Jane e o mamă singură, atât de tânără încât este confundată cu dădaca. Are un trecut misterios şi o tristeţe mult prea profundă pentru vârsta ei. Trei femei aflate fiecare într-un moment crucial al vieţii, dar care îşi intersecteaza paşii în acelasi loc fatidic.
In cazul in care cauti un roman care sa te transforme intr-un cititor inrait… nu mai cauta, l-ai gasit.” – Oprah.com
Secretele pe care le ascunde acest orasel aparent linistit sunt impregnate de o atmosfera noir atat de apasatoare, incat David Lynch ar fi incantat.” – Entertainment Weekly
Sa citesti romanele lui Liane Moriarty e ca si cum ai bea un cocktail Cosmopolitan cu cateva picaturi de arsenic.” – USA Today
O carte diabolic de buna. Amuzanta si infricosatoare.“ – Stephen King
Romanul de față este o satiră ironică adusă familiilor  tipic  americane, care își duc existența într-un orășel micuț numit Pirriwee și care, datorită bârfelor ce au loc la ordinea zilei și a neînțelegerilor dintre ei ajung să fie implicate în producerea și investigarea unui accident, ce se succede cu moartea unuia dintre ei.
Astfel că avem parte de numeroase personaje implicate, începând cu bătrâna doamna Potter Ponder, iubitoare de copii și pisici, d-ra Barnes, educatoarea  Gabrielle, Bonnie, Melissa, Stu, d-na Lipmann, Carol, Jonathan, Jackie, Harper, Thea, Samantha, Gerome și terminând cu colonelul criminalist  Adrian Quilan.
Însă personajele principale ale acestui roman sunt de fapt trei femei, Celeste, Madeline și Jane, femei cu caractere diferite și  situații materiale diferite, dar care se împrietenesc ducându-și copiii la aceeași grădiniță și mai apoi la aceeași școală.

Celeste este femeia frumoasă, bogată, invidiată de mai toate femeile din comunitate, căsătorită , cu doi băieți-gemeni, dar care are probleme grave în căsnicie, datorită abuzului și violenței domestice din partea soțului. Chiar dacă își închiriează un apartament cu gândul de a-l părăsi, balanța înclinată spre traiul în lux și a custodiei copiilor o face pe moment să renunțe, totodată autoînvinovăţindu-se:
Eu l-am luat la rost. El a țipat la mine. Am țipat și eu. El m-a împins. Eu l-am lovit. Eu m-am ales cu o vânătaie. El cu o zgârietură.
Madeline este femeia de 40 de ani, care se simte puțin complexată pentru că timpul a trecut și nu mai arată că la 20 de ani, că organismul a suferit anumite transformări și datorită celor trei copii purtați în pântece. Pe lângă acest aspect, faptul că primul soț se mută cu actuala soție și cu copiii lor în același oraș, îi dă o stare de nervozitate mai tot timpul, mai ales că nu își poate ierta fostul soț pentru că a părăsit-o când fetița lor avea doar câteva luni.
Foștii soți ar trebui să trăiască în cartiere diferite. Ar trebui să-și trimită copiii la alte școli. Ar trebui să existe legi care să împiedice acest lucru. Nu trebuia să faci față sentimentelor complicate de abandon, suferință și vină la concursul sportiv al copiilor. Asemenea sentimente nu ar trebui scoase la iveală în public.
Jane este tânăra mutată recent în oraș cu băiețelul ei, considerată la vârstă de 24 de ani ,,prea tânăra” pentru a fi ,,o mama singură” și care se împrietenește cu Madeline când această își scrânteşte piciorul într-un accident stupid.
Aflându- i frageda vârstă, aceasta o ia sub aripa ei protectoare și o prezintă prietenilor și părinților de la grădiniță, încercând să o integreze cât mai bine în comunitatea lor.
Însă totul ia o turnură neașteptată când la grădiniță are loc o întâmplare nefericită, băiețelul de 5 ani a lui Jane este acuzat că ar fi strâns de gât o fetiță, el nerecunoscându-și fapta și refuzând să își ceară scuze. Mama fetiței nu se lasă mai prejos și începe să împartă mai multe petiții adresate tuturor părinților, în care sunt rugați să semneze că sunt de acord că toți copiii violenți ar trebui exmatriculaţi din grădiniță și școli.
De aici comunitatea se împarte în două tabere, cea a lui Jane și cea a mamei fetiței.
Însă până la descoperirea adevărului, de-a lungul cărții se întâmplă mult mai multe lucruri, toate având o legătură între ele, autoarea arătând prin stilul ei ironic și plin de umor cum reacționează oamenii când sunt puși în anumite situațîi.
De la tăticul care își înșeală soția, casnicul care crește copii, soția mereu plecată la serviciu, barmanul considerat homosexual, soțul violent, dar mai ales poziția socială a fiecăruia, toate aceste întâmplări sunt scrise într-o manieră impecabilă a autoarei, te face să simți pe de o parte că trăiești și tu acolo cu ei, că faci parte din comunitatea lor, iar pe de altă parte te face să te gândești ce mult înseamnă ,,o vorba spusă la întâmplare” și cât rău poate face aceasta, exact așa cum se întâmplă de obicei și în viața reală.
Uitați cum stă treaba, trebuie să înțelegeți cam care este structura socială a locului. Mai întâi sunt comercianții. Avem o grămadă în Pirriwee. Cum e și Stu al meu. Sarea pământului. Sau mai exact a marii, fiindcă toți fac surfing, desigur. Mare parte din comercianți au crescut aici și nu au plecat nicodată . Apoi ai genul alternativ. Cei excentrici. Iar cam în ultimii ani, toți acești directori și genul de finanțiști bogați s-au mutat aici și și-au construit vile de lux uriașe pe faleză. Dar cu toate astea, există o singură școală primară pentru toți copiii noștri! Așa că la evenimentele școlare te trezești că un instalator, un bancher și un cristaloterapeut stau împreună și încearcă să facă conversație. E ridicol. Nu e de mirare că s-a lăsat cu scandal.
Mi-a plăcut mult această carte pentru temele abordate de autoare  în stilul propriu, mai ales violența în familie, care cred că este cea mai gravă dintre toate, dar și prin faptul că ne arată cât de ușor este să criticăm, să bârfim, să credem că suntem mai buni decât alții, să nu vedem că în jurul nostru cei care suferă cel mai mult de fapt sunt copiii.
De ce a ajuns un  om să moară în anumite circumstanțe vă las pe voi să descoperiți, nu trebuie decât să citiți cartea, sunt sigură că o să vă placă, şi aveți ce învăța din ea, pentru mine a fost o adevărată lecție de viață.
Acum un serial de excepţie produs de Hbo cu Reese Witherspoon, Shailene Woodley şi Nicole Kidman în rolurile principale.

Cartea Marile minciuni nevinovate de Liane Moriarty poate fi comandata pe librex.ro

33 Comments

Spune-ți părerea!