Delicatese Literare
Recenzii

Măști și secrete de Corina Cîndea – recenzie

Măști și secrete

Corina Cîndea

434 pagini

Măști și secrete este o foarte frumoasă și tulburătoare poveste de dragoste, intensă și emoționantă! Secrete răvășitoare, personaje fascinante, măști în spatele cărora își ascund adevărata personalitate pentru a se putea proteja, întuneric și lumină, deznădejde și speranță! O carte care te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină!
Cartea este scrisă la persoana întâi, fie din perspectiva lui Brittany, fie a lui Maddox.
Brittany era o elevă aflată în ultimul an de liceu la o școală elitistă din Miami. Inteligentă, ambițioasă și perseverentă, Brittany era șefa de promoție a generației sale. Blondă, cu ochi verzi scăpărători, cu un corp superb, atrăgea privirile și admirația tuturor.
amber-heard-1024x768-41371
Împreună cu Wade, prietenul ei și vedeta echipei de fotbal a liceului, formau un cuplu perfect, invidiat de toți.  Prietena ei cea mai bună, Kelsey, forma un cuplu cu Brad de peste un an de zile. Cele două se înțelegeau perfect, în ciuda faptului că erau foarte diferite una de cealălaltă. Pe cât era Kelsey de exuberantă, pe atât era Brittany de serioasă.
Însă viața ordonată a lui Brittany avea să fie dată complet peste cap în momentul în care l-a întâlnit pe Maddox, un bărbat misterios, mai mare cu patru ani decât ea.
Drumurile lor s-au intersectat în momentul în care Kelsey l-a observat pe Brad stând de vorbă la liceu cu Maddox,  un personaj călare pe un motor, ce ieșea complet în evidență față de toți cei din jur, și i-a cerut ajutorul lui Brittany să descopere ce legătură aveau cei doi, plângându-i-se că Brad se comporta ciudat în ultima vreme. De altfel, chiar și în acel moment, el era foarte agitat, prin contrast cu calmul afișat de bărbatul cu care stătea de vorbă.
”Privirea îmi este atrasă ca un magnet de personajul întunecat. Totul este negru la el. Motorul imens pe care șade atât de relaxat, hainele din piele, mănușile, cizmele, casca. Chiar și vizorul acesteia este fumuriu, ascunzând privirilor chipul pe care ceva inexplicabil mă face să îmi doresc să îl zăresc.”

3dc35b03363a36075a334a11e7b40811

Kelsey, foarte agitată, îi mărturisește lui Brittany că se teme ca Brad să nu fie implicat cumva în curse și pariuri ilegale de mașini. Văzând că Brad nu intenționa să le prezinte bărbatului misterios, Kelsey se duce țintă la el, întinzându-i mâna. Bărbatul nu-i apucă mâna, își dă doar jos viziera, lăsând să i se vadă ochii… cei mai negri pe care Brittany îi văzuse vreodată! Iar când răspunde, cu o voce gravă ce îți dă fiori, pare că de fapt i se adresează lui Brittany, avertizând-o să se țină departe de el.
”- Nu vrei să mă cunoști! spune el într-un târziu și înghit involuntar în sec.
Nu știu dacă senzația puternică de gol în stomac are de-a face cu vocea atât de gravă încât pare răgușită sau cu faptul că privirea îi este fixată în ochii mei de parcă ar vrea să îmi citească până în adâncul sufletului, dar sentimentul de pericol care mă învăluie este clar generat de faptul că pare să îmi vorbească mie.”
După plecarea lui, Brittany este atât de tulburată încât Brad, prieten cu ea din copilărie, simte nevoia să o avertizeze să stea departe de el, întrucât este un bărbat complicat.
”Complicat?! E ultimul cuvânt pe care l-aș alege ca să-l descriu pe Maddox!
Întunecat. Și misterios. Furios. Periculos. Astea sunt cuvintele care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la el.”
Deși în sinea ei se simte vinovată față de Wade, ce fusese mereu un iubit grijuliu și atent, Brittany nu poate să nu remarce în sinea ei că față de acesta nu simțise niciodată un sentiment atât de intens ca față de Maddox, ci doar o iubire calmă și liniștită, la care știi la ce să te aștepți în orice moment.
”Așa cum se pare că există și dragoste la prima vedere. O dragoste care năvălește peste tine brusc, luându-te prin surprindere și dându-ți lumea peste cap. Care te întoarce pe dos mai mult decât ai putea crede vreodată și care te face să te simți prins într-o furtună de sentimente și trăiri.”
În perioada următoare, întâlnirile întâmplătoare cu Maddox nu fac decât să o tulbure tot mai tare, simțindu-se irezistibil atrasă de el, ca un fluture de flacăra unei lumânări, deși este perfect conștientă că ar putea să se ardă foarte tare…
”Amândoi părem fascinați de modul în care arătăm unul lângă altul. Blond și brunet. Luminos și întunecat. Două contraste, atrase iremediabil unul de celălalt.”
La rândul lui, Maddox îi transmite tot felul de semnale amestecate, fie prea cald, fie prea rece. Este nervos până la extrem când Brittany, la rugămintea lui Kelsey care îl urmărea pe Brad, își face apariția la o cursă de mașini pe o pistă ascunsă într-o pădure. Și totuși cere ca premiul lui să fie 8000 de dolari și un sărut din partea ei… Deși nu se grăbește să-și revendice sărutul după câștigarea cursei, îi tot apare în cale lui Brittany. Iar când ajung în final să se sărute, efectul e devastator.
”Mă simt mult mai amețită decât am fost vreodată și singurul lucru de care mai sunt conștientă este doar el. Mă simt… de parcă aș fi cuprinsă într-un vârtej, iar gura lui e singurul lucru care mă poate ține să nu mă desprind de pământ. Sau să nu mă prăbușesc.”
Maddox apare atât la festivitatea cât și la balul de absolvire a lui Brittany, dar de fiecare dată când ea speră că o relație ar putea fi posibilă între ei, el face un pas înapoi, adâncindu-i confuzia lui Brittany, care nu mai știe ce să creadă.
Brittany rupe relația cu Wade, nemaisuportând să fie duplicitară. Mai era puțin și trebuia să plece la Milano, pentru a urma cursurile unei facultăți de fotograf în domeniul artei. Totuși, nu putea să plece până nu făcea o ultimă încercare să aibă o șansă la o relație cu Maddox, astfel că îl caută, deși el îi interzisese categoric să vină acolo, la pista de curse.
Aflăm acum și gândurile lui Maddox. Ne dăm seama că este măcinat de secrete întunecate, pe care le-a îngropat adânc în sufletul lui și că se ascunde în spatele unei măști autoimpuse. A încercat să se țină departe de Brittany, pentru a o putea proteje de trecutul lui.
”Eu, cu viața și secretele mele, sunt întunericul, iar ea… lumina. Lumina spre care mă simt iremediabil atras și pe care tânjesc să o consum.”
Dar, în momentul în care află că ea urma să plece la Milano pentru a-și continua studiile ce puteau să dureze patru ani de zile, bătălia este pierdută în sufletul lui. Nu poate să renunțe la ea, astfel că se duce după ea la ea acasă, deși inițial o respinsese.
Pasiunea izbucnește între ei, imposibil de oprit, iar cei doi petrec o noapte fierbinte împreună.
Brittany este fascinată descoperind un tatuaj desenat pe pielea lui, extrem de sugestiv.

mens-black-silver-musica-venetian-mask

”În partea stângă, deasupra inimii, doar cât o palmă de mare, o mască complicată e tatuată pe pielea lui și îmi atrage privirea de parcă m-ar hipnotiza.”
”Căci sunt fascinată de modul în care cerneala neagră creează un contrast cu pielea lui și, totodată, mi se pare că este exact simbolul care îl reprezintă cel mai bine pe Maddox. Mereu ascuns, nearătând ce simte și ce gândește, o adevărată enigmă pentru toți cei din jur.”
Declarându-și fără echivoc iubirea unul față de celălalt, cei doi par hotărâți să își acorde o șansă, Brittany renunțând la ideea de a pleca la Milano, iar Maddox promițând că va veni la ea a doua zi.
Deși părinții ei sunt șocați în momentul în care le anunță hotărârea ei de a rămâne și a-și continua studiile acasă, mărturisindu-le și că motivul este un bărbat de care s-a îndrăgostit nebunește, după o scurtă privire schimbată între ei, își declară intenția să o susțină în orice decizie ar lua ea.
Și totuși, Maddox nu a venit. Nici a doua zi, nici în următoarele trei săptămâni. Indiferent cât a întrebat de el, nimeni nu știa nimic. Parcă îl înghițise pământul. Cu inima frântă, Brittany a decis să plece la studii la Milano. A aflat acolo că Maddox și-a făcut apariția, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, la puțin timp după ce ea a plecat…
Distrusă sufletește, Brittany a găsit un refugiu în muncă, reușind să termine facultatea în doi ani în loc de patru și să obțină o bursă de studiu alături de un fotograf celebru, Marco. Inima ei era departe de a se fi vindecat și, pentru a putea merge mai departe, a simțit instinctiv nevoia să se întoarcă la Miami și să afle răspunsuri la întrebările ce o măcinau.
În momentul în care aflăm gândurile lui Maddox, rămânem șocați în momentul în care ne dăm seama că și el suferea enorm, neînțelegând trădarea lui Brittany. Ce trădare? Știm ce s-a întâmplat din punctul ei de vedere, dar cu el ce se petrecuse atunci?
Vine și momentul adevărului, cei doi întâlnindu-se întâmplător într-un restaurant din Miami, imediat după întoarcerea ei, iar el luând-o practic pe sus pentru a se putea lămuri.
Motivul pentru care s-au despărțit în urmă cu doi ani este absolut șocant, iar cei doi sunt răvășiți complet realizând că au fost victimele unei trădări. Ce senzație cumplită să afli că exact persoana în care aveai cea mai mare încredere a uneltit la spatele tău, fără să-i pese de sentimentele tale! ”Drumul spre iad e pavat cu bune intenții” – iar această zicală pare să se potrivească perfect în această situație.
Împăcarea lor este foarte emoționantă, dispărând toată durerea, topită de flacăra iubirii lor. A venit rândul lui Maddox să remarce tatuajul pe care Brittany și-l făcuse pe umăr – o pasăre Phoenix ce renăștea din propria cenușă, exact ce reușise ea, după ce fusese distrusă sufletește.

bird-phoenix-tattoo-design-25

”- Îmi pare atât de rău, iubito! îmi șoptește pe buze, apoi mă sărută de parcă ar dori să îmi șteargă toată durerea pe care am purtat-o în mine atâta timp. Însă îmi place tatuajul și te reprezintă mai mult decât crezi, adaugă zâmbind. Flăcările care sunt în jurul lui sunt aceleași pe care le-am văzut mereu în tine. De câte ori eram în apropierea ta te schimbai, fata timidă și cuminte dispărând. Aveai un foc lăuntric pe care mi-am dorit să îl descopăr, chiar dacă mă temeam că s-ar putea să mă ard atunci când va ieși la suprafață.”
Problemele lor sunt însă departe de a se fi terminat, secretele din trecut sunt multe și întunecate și amenință să îi despartă. Unul câte unul, vălurile sunt ridicate și secretele sunt dezvăluite și, după fiecare dintre ele, iubirea lor devine tot mai puternică, depășind împreună un nou obstacol.
Mi-au plăcut foarte mult ambele personaje.
Maddox a avut de înfruntat multe greutăți, care pe un om mai slab l-ar fi doborât cu totul. Crescut într-un orfelinat, a învățat și muncit mai mult ca toți ceilalți, reușind să fie admis la un liceu de elită, unde a terminat șef de promoție și s-a remarcat prin calitățile lui fizice excepționale, obținând mai multe medalii la concursurile de înot. Din păcate, viața i-a dat o grea lovitură după ce a terminat liceul. A reușit să-și depășească trauma compunându-și o mască față de cei din jur și reușind să-și croiască o carieră în domeniul bursei, terminând trei facultăți. Dar, când a lăsat garda jos, sperând într-o relație cu Brittany, trădarea unei persoane i-a provocat din nou un iad emoțional. Totuși, deși toate datele pe care le știa îl duceau la concluzia că Brittany era cea care îl trădase, nu încetase să o iubească nicio clipă. Șansa le-a oferit, din fericire, o șansă miraculoasă la fericire, iar Maddox nu avea cum să o rateze.
”- Nu știu ce înseamnă viața în doi, în trei nici atât, dar îți promit că o să fiu cel mai silitor elev la capitolul acesta.”
Brittany este o persoană atât de luminoasă, bună și sinceră, încât nu poți să nu o îndrăgești. Iubirea față de Maddox o izbește brusc, ca un val. Deși își dă seama că e o persoană ce ascunde multe secrete, e dispusă să-și asume orice risc pentru a fi împreună cu el. Din nefericire, altcineva a decis că știe ce e mai bine pentru ea și a luat hotărâri în locul ei, fără să țină cont de suferința cumplită pe care i-o provoca… Iar când și-a dat seama că și Maddox fusese o victimă nevinovată a aceleiași crude farse, inima ei a suferit pentru durerea pe care el o suportase. Dar, odată lucrurile lămurite între ei, nimic nu a mai putut să-i mai despartă. Nici un secret nu i-a mai clintit încrederea în el, indiferent de aparențe. Brittany și-a arătat susținerea necondiționată pentru el, chiar și când toate măștile au căzut și secretele au fost dezvăluite.
”Viața este un bal mascat și numai de tine depinde cum alegi să o trăiești: privind de pe margine, pierdut în anonimat și lăsând totul să treacă pe lângă tine, sau savurând fiecare moment al ei în așa fel încât, atunci când vine momentul demascării, să ai curajul să o faci.”
Epilogul ne duce peste câțiva ani și este luminos, optimist și, bineînțeles, foarte romantic. Cei doi eroi ne conving de trăinicia sentimentelor lor, construindu-și o viață împreună, în care fiecare dintre ei îl înconjura pe celălalt cu o încredere și o iubire necondiționată. Singurele semne care aminteau de traumele din trecut erau cele două tatuaje, două simboluri a ceea ce au simțit la un moment dat, la el – masca pe care obișnuia să o poarte pentru a-i ține la distanță pe cei din jur, pentru a nu fi rănit din nou, la ea – pasărea Phoenix, care a renăscut din propria cenușă, trecând peste durerea respingerii și găsind puterea de a merge mai departe.
”Poate că viața ne va mai aduce în cale și alte încercări, mai grele sau mai ușoare, dar nu vreau să mai ascund de tine nimic. Am învățat pe propria piele că a te ascunde sau a avea secrete față de cel pe care îl iubești nu poate să îți aducă decât suferință. Și nu vreau asta. Vreau să mă bucur de fiecare clipă pe care o petrecem împreună știind că pot avea deplină încredere în tine, așa cum și tu ai dragostea mea.
Dragoste și încredere.”

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice contemporane în care un băiat rău se îndrăgostește de o fată cuminte

Cartea Măști și secrete poate fi comandată pe site-ul www.editurahathor.com. Tot de acolo puteţi comanda şi celelalte cărţi ale autoarei Corina Cîndea.

carti-gaudeamus-edit

Recenzii cărți Corina Cîndea

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

 

38 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *