Delicatese Literare
Recenzii

Mercenarul. Pe viață și pe moarte de Jean-Patrick Manchette, Editura ALL – recenzie

Mercenarul. Pe viață și pe moarte

Jean-Patrick Manchette

Editura ALL

An apariție: 2017
Nr. pagini: 162
Traducere: Mona Apa
Titlul original – La position du tireur couche/ The Prone Gunman
Jean-Patrick Manchette (1942-1995) este un scriitor francez, autor a numeroase romane polițiste, critic literar și de film și scenarist. Este considerat unul dintre cei mai marcanți reprezentanți ai romanului polițist din anii 1970-1980. Manchette a fost cunoscut în epocă și pentru convingerile lui politice de stânga, astfel că romanele sale, pline de violență, devin cercetări existențialiste ale condiției umane și, totodată, o critică dură a societății franceze.
În anii 1970 și la începutul anilor 1980, a scris zece romane polițiste, oferind o nouă perspectivă asupra genului, care începe să treacă, astfel, printr-o etapă de reinventare. Unul dintre acestea este La position du tireur couche(Mercenarul), publicat în 1981, care prezintă povestea lui Martin Terrier, un asasin profesionist, dezumanizat, prins într-un univers violent al crimelor din care nu poate scăpa. Este considerat capodopera lui Manchette și un clasic al genului, fiind inclus pe lista cărților remarcabile din anul 2002 realizată de publicația The New York Times. Romanul a devenit o ecranizare de succes, The Gunman, în aprilie 2015, în regia lui Pierre Morel, cu Sean Penn, Idris Elba și Javier Bardem în rolurile principale.
Încercând să se retragă din mafia în care activează de zece ani, Martin Terrier pleacă în căutarea unei iubiri neîmplinite din liceu în speranța de a-și întemeia o familie. Dar compania nu-l lasă să plece așa ușor: are alte planuri pentru el. Astfel, fuga lui se transformă într-o urmărire în care este persecutat sistematic, în care toți cunoscuții lui dispar rând pe rând pentru a-l face să capituleze și să-și accepte soarta de criminal. Ritmul cărții este extrem de alert, o cursă continuă la finalul căreia imprevizibilul așteaptă să dea lovitura de grație. De o violență care trece dincolo de orice limite, Mercenarul este povestea unui bărbat condamnat, în cele din urmă, la alienare, devenind o reflecție a societății degradate în care trăiește.
„Unul dintre cele mai insolente, concise, șocante și autentice romane polițiste pe care Manchette le-a lăsat moștenire literaturii noir moderne.” – The New York Times
„«Mercenarul» este o poveste cumplit de fioroasa pe care pur si simplu nu o poti lasa din mana. Nu degeaba autorul este considerat salvatorul literaturii noir franceze.” – Washington Post Book World
Iubesc cărțile polițiste pline de acțiune și mister. O carte polițistă este întotdeauna o provocare pentru mine. Îmi place să am parte de acea tensiune încă de la prima pagină și până la sfârșit. Nu am crezut că se pot întâmpla toate aceste lucruri într-o carte atât de subțire dar, spre surprinderea mea, Mercenarul. Pe viață și pe moarte mi-a oferit o lectură intensă, cu personaje bine conturate. Nu zic că nu mi-aș fi dorit mai mult pentru că sigur era loc de mai bine.
Martin Terrier era o persoană retrasă. Nu avea prieteni și nici nu își dorea. Singura sa companie era motanul Soudan. Cu zece ani în urmă se îndrăgostise de Anne. Tot atunci își jurase că va face tot ce stă în puterile lui pentru a face bani și a-i asigura lui Anne traiul bogat cu care ea era obișnuită.
„Era înalt, dar nu neapărat masiv, cu chipul senin, ochi albaștri și un par șaten care îi ajungea până peste vârful urechilor. Purta un palton, un pulover negru, jeanși și o pereche de pantofi Clarks contrafăcuți. Își ținea spatele drept, rezemat de portiera din dreapta, cu picioarele pe bancheta, atingând cu tălpile portiera din stânga. Arată de treizeci de ani sau ceva mai mult; nu-i împlinise încă și se numea Martin Terrier. Pe picioare ținea un pistol automat Ortgies cu amortizor Redfield.”
Mafia îl recrutase ca asasin profesionist și lucrase în tot acest timp pentru domnul Cox.
După atâția ani considerase că venise momentul să se retragă. Avea bani și dorea să se întoarcă să-și întemeieze o familie cu Anne. După ultima misiune la care participă, unde omoară mai mult decât era indicat, Christian, căci acesta era numele lui în anturajul lor, se retrage fără prea multe explicații.
– Se zvonește că te retragi, Christian.
– Se zvonește? Mă mir.
-Ți-ai vândut mașina, ți-ai luat alta, ai anunțat că renunți la apartament. Diverse alte lucruri.
– Bun, zise Martin Terrier. Mă retrag.
– Am impresia că n-ai de gând să lucrezi pentru altcineva. Te retragi pur și simplu. Înțeleg prea bine. Oricum, trebuia să fi vorbit cu mine despre asta. Nu poți să dispari fără să mă anunți.
-Și totuși asta am să fac.
– Nu suntem de acord, remarcă domnul Cox. Evident, nu putem să te constrângem, nu cu genul de muncă pe care o faci.
Domnul Cox are pentru el o ultimă propunere. Încă un proiect important cu o sumă importantă de bani, iar apoi dreptul de a se retrage. Martin refuză și alege să-i părăsească chiar în acel moment. Gândul la Anne, undeva departe, era tot ce mai conta pentru el.
Dar oare Anne mai era copila naivă și dulce pe care el o lăsase în urmă?
Prin traficul aglomerat și foarte greoi, reușește să-și dea seama că era urmărit. Îl elimină rapid pe urmăritor fără prea multe probleme și apoi își continuă drumul. Ajuns acolo unde și-a dorit tot timpul să fie, Martin o găsește pe Anne foarte frumoasă, dar nu la fel cum o lăsase. Acum era căsătorită cu Felix. Anne nu își respectase promisiunea ce i-o făcuse.
În urmă cu zece ani, printre lacrimi și sărutări, jurase că-l va aștepta atât cât va fi nevoie. Chiar și așa, el o vroia alături și era hotărât să facă posibil acest lucru.
Curând avea să descopere că puținele persoane ce făcuseră parte din viața lui începeau să dispară rând pe rând. Aflase din ziare că Alex, fata cu care legase o prietenie și care la despărțire alesese să păstreze motanul lui, murise după ce fusese violată în repetate rânduri. A primit apoi un colet în care se afla motanul său. Acesta fusese spintecat, cu ochii scoși și plutea în apa însângerată dintr-un acvariu.
Acesta era semnul că Terrier nu scăpase încă, astfel încât, cu sau fără voia lui, avea să-și reia rolul de asasin.
Într-o seară, pe când se afla în compania lui Anne și a soțului ei, doi indivizi însoțiți de o femeie își fac apariția amenințând cu pistoalele. Felix este împușcat pe loc, iar Martin și Anne reușesc să se salveze și să fugă împreună. Ajunși la Paris, Martin realizează că singura lui șansă de a supraviețui este să se întoarcă și să îndeplinească și ultima misiune ce-i fusese dată.
Într-una din zile, Martin o găsește pe Anne în plin act sexual cu un bărbat. Din acel moment el nu a mai putut să vorbească, iar orice comunicare o făcea prin scris. Nimeni nu l-a crezut, nici măcar femeia pe care a iubit-o necondiționat în tot acest timp.
„Și câteodată așa stau lucrurile: e iarnă și s-a lăsat noaptea. Venind direct dinspre Arctica, un vânt înghețat s-a năpustit asupra Mării Irlandeze, a măturat Liverpoolul, a gonit de-a lungul Câmpiei Cheshire, unde pisicile își ciulesc urechile zgribulite, auzindu-l cum șuieră în coșul de fum; vântul acesta înghețat a traversat Anglia și a străbătut Pas-de-Calais, a survolat câmpiile cenușii și se năpustește direct în ferestrele micii case a lui Martin Terrier, dar geamurile ei nu se zgâlțâie, iar vântul este lipsit de vlagă. În aceste nopți, Martin Terrier doarme liniștit. În somn, ajunge să ia poziția țintașului culcat.”
Așa cum se întâmplă aproape de fiecare dată, atunci când nu mai ești de folos ești eliminat…
O privea pe Anne poate pentru ultima dată și o vedea la fel de frumoasă ca întotdeauna.
– Ești frumoasă, îi spuse Terrier lui Anne în timp ce o privea, dând semne că-i era greu să se concentreze.
Vă invit să citiți cartea și să aflați deznodământul poveștii.
Are Martin puterea și voința să treacă peste tot ce i s-a întâmplat, sau abandonează lupta cu viața?
Oare ce drum alege Anne să urmeze?
O carte pe viață și pe moarte așa cum spune și titlul!
Publicata inițial în Franța cu titlul „La position du tireur couche”, aceasta poveste cutremurătoare și șocantă a fost ecranizată la Hollywood, în regia lui Pierre Morel, cu Sean Penn în rolul principal.

Mulțumim Editurii ALL pentru cartea Mercenarul. Pe viață și pe moarte de Jean-Patrick Manchette, oferită pentru recenzie

Cartea Mercenarul. Pe viață și pe moarte poate fi comandată de pe all.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura ALL

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *