Delicatese Literare
Recenzii

Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking, Editura Litera – recenzie

Mica enciclopedie HYGGE. Rețeta daneză a fericirii

(The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well – 2016)

Meik Wiking

Editura Litera

Traducere: Valentina I. Georgescu

Nr. pagini: 288

Meik Wiking a fondat primul Institut de Cercetare a Fericirii din lume în 2013, în Copenhaga, Danemarca. Este autorul a trei bestselleruri mondiale, care s-au vândut în peste două milioane de exemplare în întreaga lume: Mica enciclopedie HyggeMica enciclopedie Lykke și Arta de a-ți crea amintiri.

Despre Danemarca se spune adesea că ar fi cea mai fericită ţară din lume. Aceasta se reduce la un singur lucru: hygge.

„Pentru Hygge există tot felul de definiţii, de la «arta de a crea intimitate», «confort sufletesc» şi «lipsa supărărilor», la «bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine», «starea de confort în prezenţa semenilor» şi, varianta mea preferată, «ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor»...

Afli ce este hygge atunci când simţi hygge. Când te ghemuieşti comod pe canapea alături de persoana iubită sau când te bucuri de timpul petrecut cu cei mai apropiaţi prieteni. Hygge sunt acele dimineţi albastre şi limpezi cu lumină perfectă.
Şi cine ar putea să îţi fie un ghid mai bun în lumea hygge decât Meik Wiking? Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi şi-a petrecut ani din viaţă studiind magia vieţii daneze, de la alegerea corpului de iluminat ideal, la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgenţă până la modalitatea în care trebuie să te îmbraci.

Imaginați-vă o seară petrecută acasă, la căldură, la lumina pală, cu o carte bună în mâna, cu o cană de ciocolată caldă lângă și îmbrăcat în pijamale. Afară viscolește, iar în casă luminează ușor câteva lumânări parfumate pe o etajeră. Cum numești sentimentul acela de confort tihnit ? Sau ce înseamnă să privești focul de tabăra la solstițiul de vară, înconjurat de semeni, la apusul soarelui?

Pentru astfel de momente danezii folosesc cuvântul hygge.

Mica enciclopedie Hygge” este aici pentru a ne aminti ce frumos este să apreciezi micile momente, să acorzi timp confortului și relaxării și să te bucuri de viață singur sau în compania familiei și a prietenilor.

Pentru a descoperi hygge, autorul Meik Wiking este cel mai bun ghid.

Meik este fondator și CEO al Institutului pentru Cercetarea Fericirii din Copenhaga (https://www.happinessresearchinstitute.com). Institutul este o entitate independentă care explorează motivele pentru care unele societăți sunt mai fericite decât altele, studiază cauzele și efectele fericirii oamenilor și oferă consiliere pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din toată lumea.

Ce este atunci hygge și cum ajungem la el? Acestea sunt câteva întrebări la care caută să răspundă această carte.

Danezii sunt cel mai fericit popor din Europa, conform unui studiu european. În plus, se întâlnesc cel mai des cu prietenii și familia și sunt cei mai calmi și pașnici.

O mare contribuție în acest sens îl are conceptul de Hygge.

Compania și mediul din jur sunt esențiale pentru a realiza o atmosfera hyggeligt.

“Te poți bucura de hygge singur. Să te cuibărești sub o pătură și să te uiți la emisiunea TV preferată, într-o după-amiază ploioasă de duminică […], să bei un pahar de vin roșu privind o furtună […], ori să stai, pur și simplu, la fereastră și să meditezi la cursul vieții.”

Dar se pare că momentele cele mai hyggelige presupun compania altor oameni, într-un mediu lipsit de formalități și unde puteți fi așa cum sunteți.

Voi prezenta mai departe câteva extrase din capitolele cărții, care cuprind esența ei:

Împreună

“Timpul petrecut cu alții creează o atmosfera caldă, relaxantă, prietenoasă, realistă, apropiată, agreabilă și primitoare. Seamănă, din multe puncte de vedere, cu o îmbrățișare plăcută – dar fără contact fizic. Doar în acest cadru te simți complet relaxat și natural. Arta hygge este, prin urmare, și arta extinderii propriei zone de confort, astfel ca ea să-i includă și pe ceilalți.”

Imaginați-vă o seară petrecută cu prietenii iarna la o cabană, după o lungă drumeție. Afară ninge. Înăuntru sunteți toți adunați în semicerc în jurul șemineului, îmbrăcați în pulovere și șosete de lână groase. Se aud doar pocnetele lemnelor care ard și înghiţiturile de vin fiert parfumat, sorbite de unul sau de altul. Ce poate fi mai frumos?

Acasă

“Motivul obsesiei daneze pentru designul interior ține de faptul că locuințele noastre reprezintă un cartier general al hygge. Căminul este universul vieții sociale în Danemarca. În vreme ce alte țări au o cultură a traiului monden desfășurat predominant în baruri, restaurante și cafenele, danezii preferă hjemmehygge (hygge domestic). […] Șapte din zece danezi spun că acasă se bucură cel mai mult de hygge.”

Hygge în afara casei

“Deși căminul reprezintă punctul central pentru hygge, putem experimenta hygge și în afara casei.[…] Hygge este pentru oriunde și oricând”.

Compania, lipsa de formalități, apropierea de natură, savurarea momentului, toate pot fi declanșatori pentru cele mai bune momente hygge din afara casei.

Hygge fără cheltuială

“Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Niște șosete de lână urâte nu sunt prin nimic excentrice, scumpe sau luxoase – iar această este o caracteristică vitală a factorului hygge. Șampania și stridiile pot fi descrise în multe feluri, dar niciodată hygge.

Hygge este modest și potolit. Înseamnă să alegi rustic în locul noului, simplul în locul luxului și ambianța în locul agitației. Din multe puncta de vedere, hygge este verișorul danez al vieții liniștite și simple.”

Notă personală

Cartea aceasta mi-a dat o stare pozitivă și mi-a amintit de ce e important să acordăm timp relaxării și familiei. Menținerea fericirii necesită conștientizarea faptului că trebuie să investim timp în momentele tihnite de acasă, în serile liniștite petrecute alături de cei mai dragi prieteni și în clipele dulci în care savurezi cu familia o ceașcă de ciocolată caldă.

Recomand citirea acestei cărți într-un mediu cât mai hyggelig: undeva cald, liniștit, cu o cană din băutura preferată, cu câteva lumânări aprinse și, de ce nu, lângă un șemineu (cel mai probabil virtual, pe laptop sau TV).

Lectură plăcută!

Vă invităm să citiți și Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume, unde Meik Wiking ne invită la o vânătoare de comori care să ne ajute să ne facem viața mai frumoasă.

Cărțile autorului Meik Wiking pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți motivaționale

16 Comments

Spune-ți părerea!