Mici dezastre, de Sarah Vaughan, Editura Litera – recenzie
Mici dezastre
(Little Disasters – 2020)
Sarah Vaughan
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Nr. pagini: 416
Traducerea: Dana-Ligia Ilin
Sarah Vaughan a studiat limba engleză la Oxford și a devenit jurnalistă.
După pregătirea făcută la Press Association, a fost timp de unsprezece ani reporter, corespondent în domeniul sănătăţii și în domeniul politicii la Guardian.
Apoi a devenit jurnalist independent și a început să scrie cărți de ficţiune: The Art of Baking Blind (2014), The Farm at the Edge of the World (2016) și Anatomia unui scandal (Anatomy of a Scandal, 2018).
Noapte agitată la secția de urgențe a unui mare spital de pediatrie din Londra. Liz, medic pediatru rezident, e chemată să se ocupe de o pacientă în vârstă de zece luni a cărei stare este, pentru moment, inexplicabilă. Și nu e un caz oarecare: Liz le cunoaște pe fetiță și pe mama ei. Jess este o prietenă apropiată de care o leagă tocmai experiența comună a maternității.
La o primă examinare, Liz descoperă că micuța Betsey a suferit o lovitură gravă la cap. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și, mai ales, de ce? Adevărul se dezvăluie treptat și se reconstituie în capitolele scurte, scrise pe rând, din perspectiva mai multor personaje. Miezul poveștii îl constituie dilemele zilelor noastre: maternitate sau carieră?, familie sau viață socială? Unde se află echilibrul?
În demersul stabilirii faptelor, Liz înțelege ce se poate ascunde în spatele unei perfecțiuni aparente, câtă grijă ar trebui să avem unii de alții, cât de mult ne pot afecta standardele sociale pe care nu le putem atinge. Totodată, reușește să pătrundă cu lumina înțelegerii și a iertării în tainițele obscure ale propriei copilării.
„Sarah Vaughan aceeași pricepere cu care a făcut-o în bestsellerul Anatomia unui scandal.“ – Daily Mail
„Plin de adevăruri dureroase despre aspectele brutale ale maternității, acest thriller plin de forță are o intrigă deosebit de ingenioasă.“ – Sunday Mirror
„Sarah Vaughan… s-a întors. Mici dezastre este un roman șocant, imposibil de lăsat din mână.” – Observer
„Mici dezastre” de Sarah Vaughan este un roman tulburător în centrul căruia tronează două elemente majore, familia si maternitatea, pe marginea cărora autoarea a creionat, cu pricepere, o poveste dramatică. Dinamica relațiilor dintre membrii unei familii și schimbările care au loc în mintea femeilor odată cu săvârșirea celui mai frumos și pur act omenesc – acela de a da viață -, dar si modificările de percepție care au loc în perioada peripartum sunt aspecte extrem de bine exploatate, dovezi solide ca Sarah Vaughan este o fină cunoscătoare a psihologiei umane. Latura psihologică, dar si reflecțiile și introspecțiile prezente în această poveste incitantă, contribuie, pe lângă intriga provocatoare, la realizarea unui scenariu ingenios, penetrant emoțional, pe care îl recomand tuturor pasionaților de mister.
Totul pornește când cinci femei, viitoare mămici, se cunosc la cursul prenatal iar relația de prietenie, emoție și speranță continuă și după nașterea primului copil al fiecăreia. Nașterea și perioada perinatală sunt extrem de traumatizante pentru orice femeie, de aceea, orice viitoare mămică trebuie sprijinită nu numai de partener, dar și de oricine a trecut prin această experiență, prin urmare, Charlote – avocata corporatistă, Jess – cea mai strălucitoare gravidă, Mel – învățătoare, Susi-o australiancă zâmbitoare, și Liz – medic rezident pediatru, își oferă sprijinul una alteia pentru a trece mai ușor prin schimbările ce le aduce maternitatea în viața lor.
Secția de urgență este locul cel mai aglomerat al unui spital de urgență, dar Liz este o doctoriță serioasă și empatică ce își adoră meseria și care are de oferit suficientă iubire, nu doar pentru familia ei, ci si pentru copiii suferinzi care sunt aduși la Spitalul St. Joseph’s din Londra. O seară aglomerată de vineri aduce în secția de urgentă o pacientă în vârstă de zece luni, fiica prietenei ei, Jess, care s-a îngrijorat în legătură cu comportamentul schimbat al copilei din ultimele ore.
Liz observă urmele unei lovituri în zona capului micuței, iar povestea spusă de Jess este evazivă și ceva din comportamentul prietenei sale o determină pe Liz să aibă îndoieli în ceea ce privește veridicitatea întregii povești. În sufletul lui Liz se dă o luptă între aspectul moral al problemei, și anume raportarea agresiunii către autorități, și încrederea în calitățile de mamă perfectă ale prietenei sale, Jess. Și atunci, de ce are impresia că prietena ei îi ascunde ceva? De ce unele amănunte din relatare se bat cap în cap? Ce secrete ascunde Jess?
Este adevărat că Jess s-a schimbat într-un anumit fel după nașterea fetiței, dar ceilalți doi băieți pe care aceasta îi are sunt crescuți frumos, înconjurați de multă iubire. Și da, soțul lui Jess i-a lăsat mână liberă acesteia în ceea ce privește creșterea copiilor, iar ea a devenit mai retrasă în prietenia lor, mai temătoare și mai încordată, dar e normal, acum crește trei copii, deși femeia a rămas la fel de strălucitoare ca după prima naștere! Oare soțul lui Jess nu a observat nimic tulburător în comportamentul soției sale? Oare partenerul de viață și-a pierdut energia să simtă ceea ce, din afară, nimeni nu a putut? Și de ce Liz, ca prietena și medic, nu a fost capabilă „să vadă” ce se întâmplă cu prietena ei? Poate că, prinsă în propria poveste de viață, jonglând printre dezastrele existenței sale, nu a surprins semnalele îngrijorătoare pe care Jess le-a ascuns în spatele unei perfecțiuni aparente.
Din momentul în care latura morală câștigă lupta în fața prieteniei, evenimentele se precipită ca un tăvălug în încercarea lui Liz de a reconstitui acea zi de coșmar în care o copilă de zece luni, îngrijită și crescută de o mamă perfectă, a suferit o fractură craniană ce i-a pus viața în pericol. Pe de altă parte, drama pe care o trăiește prietena sa reînvie în mintea lui Liz dureri vechi, suferință și un carusel de emoții ce i-au marcat copilăria și au modelat-o ca adult. Vor găsi cele două femei înțelegerea și liniștea de care au atâta nevoie în viața lor?
Fragment:
Se încumetă să se uite in jos. Doi ochi o ațintesc.”Te rog, nu plânge, te rog, nu plânge”, implorarea e automată. Buza de jos a copilei tremură și tăcerea neliniștita e spartă de un vaier. Curând, rafalele de furie îneacă acel cântec de leagăn greoi. „Te rog, taci. Taci odată. Haide, taci. Taci odată, pentru numele lui Dumnezeu!”. Zadarnic. Pereții se îngustează; căldura apasă și zgomotul – acel plâns cumplit care o ține așa de trei ore – o înghite. Ochii o ustură și simte că-i vine să țipe si ea. Nu poate să se descurce cu asta; nu poate să se descurce. Nu știe cât de mult mai poate răbda. (…). În astfel de momente mintea i se umple cu gânduri otrăvite. „Ești o mamă rea. I-ar fi mai bine fără tine.” Și apoi, perfid, cele mai rușinoase, pe care încearcă să le alunge. Gânduri pe care abia le poate recunoaște, darămite să le exprime, despre dorința – doar de o clipă – ca acest copil să tacă pe vecie.
12 Comments
Mirela Barbălată
Mulțumesc pentru recomandare! Pare o carte ce provoacă neliniște sufletească prin tematica poveștii, una dureroasă și sensibilă.
Felicitări pentru recenzie!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Mirela, mulțumesc frumos! ❤️
Tyna
Foarte bună recenzia! ❤ O poveste tulburătoare, care atrage atenția unei probleme cât se poate de reale! Vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Tyna, mulțumesc mult pentru apreciere! ❤️Este, intr-adevar, o poveste tulburatoare! ❤️
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️
anasylvi
O recenzie foarte reusita, o lectura care da de gandit asupra mai multor aspecte. Multumesc pentru recomandare, Carmen! ;3
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Ana, mulțumesc!
Oli
Excelenta recenzie, transmite multa emotie! ❤Felicitari Carmen si multumesc pentru recomandarea extrem de tentanta! ❤
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Oli, ❤️cu mare drag! ❤️
Geo
Până acum am tot ocolit cartea asta, dar acum sunt decisă să o citesc și eu. Felicitări pentru recenzie, dar și pentru impulsul pe care mi l-ai dar!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Geo, mulțumesc pentru apreciere!