Mirajul celebrității de Tamera Alexander, Seria Conacul Belmont, Editura Casa Cărții – recenzie
Mirajul celebrității
(A Lasting Impression – 2011)
Tamera Alexander
Editura Casa Cărții
An apariție: 2019
Nr. pagini: 504
Traducerea: Mihaela Tocuț
Seria Conacul Belmont /Belmont Mansion:
Mirajul celebrității – A Lasting Impression – 2011
Frumusețe fără seamăn – A Beauty So Rare – 2014 – recenzie
O melodie necântată – A Note Yet Unsung – 2017 – recenzie
Tamera Alexander este o romancieră de succes. Printre romanele ei se numără Flacăra reaprinsă, Păcate răscumpărate, Dragoste regăsită, Seria Plantația Belle Meade și Crăciunul la Carnton. Lucrările ei au fost premiate sau nominalizate la numeroase distincții literare, precum Premiul Christy, Premiul Rita și Premiul Carol. Tamera și soțul ei locuiesc în Tenessee.
O poveste de iubire spectaculoasă și neașteptată, plasată pe fundalul somptuos al conacului Belmont.
Să creeze ceva ce va străbate trecerea timpului este dorința cea mai mare a lui Claire Laurent ca artistă. Dar este și cea mai mare slăbiciune a ei. Când tatăl ei lipsit de scrupule o „vinde” pe mâna unuia la care ea nu se aștepta defel, Claire este nevoită să fugă spre Nashville. Înconjurată de înalta societate, Claire are impresia că în sfârșit visul ei de a deveni o artistă de renume începe să capete contur.
Sutton Monroe își are propriul trecut pe care nu-l vrea scos la iveală, pentru a-și putea urmări în tihnă țelurile. Vrea să-și revendice moștenirea și să se răzbune pe cei care i-au omorât tatăl. Însă ceea ce descoperă în timp ce urmărește să-și pună planul în aplicare s-ar putea să-l coste mai mult decât și-ar fi închipuit vreodată.
„Tamera Alexander a creat din nou un univers epic complex, bogat în istorie și populat de personaje realiste care m-au făcut deopotrivă să râd și să plâng. Mai savuros decât un ceai dulce sorbit pe verandă, romanul Mirajul celebrității va câștiga, cu siguranță, inimile multor cititori. Vreau să trăiesc și eu la Belmont!” – Francine Rivers, autoarea bestsellerului Răscumpărată prin iubire
„Tamera Alexander zugrăvește tablouri însuflețite, nu în ulei pe pânză, ci în cuvinte așternute pe foaie, purtându-ne cu penelul său de la cafenelele din New Orleans până pe dealurile din Tennessee. În Claire Laurent descoperim un veritabil suflet de artist, care își pune veșnic sub semnul întrebării talentul și chemarea, iar în Sutton Monroe, un erou a cărui minte sclipitoare este eclipsată doar de inima lui tandră. O poveste încântătoare, care va fi negreșit pe placul celor care apreciază un roman bun de dragoste.” – Liz Curtis Higgs, autoarea bestsellerului Mine Is the Night
„Scris cu măiestrie și presărat cu locuri și personaje desprinse din realitate, romanul Tamerei Alexander înfățișează o felie din istoria Statelor Unite – o epocă pe care Sudul nu avea s-o uite prea curând. După cum nici noi n-ar trebui s-o dăm uitării. Ca director al Conacului Belmont de 25 de ani încoace, vă recomand cu căldură Mirajul celebrității și vă invit să vizitați reședința doamnei Adelicia Acklen ca să vedeți, cu ochii dumneavoastră, frumusețea și eleganța care definesc atât casa Adeliciei, cât și această carte.” – Mark Brown, director executiv al Conacului Belmont, Nashville, Tennessee
„Noua serie de cărți a doamnei Alexander începe cu un roman minunat. Cu o scriitură bogată și fină, autoarea zugrăvește un tablou al Belmontului și al orașului Nashville după Războiul civil american care o să vă captiveze până în punctul de a vă face să credeți că trăiți voi înșivă acolo.” – Robin Lee Hatcher, autoarea bestsellerului Belonging
Mirajul celebrității de Tamera Alexander este prima carte a acestei autoarei pe care am citit-o, tentată fiind de sinopsisul interesant și de coperta atrăgătoare, carte pe care am descoperit-o căutând noutăți apărute pe Libris. Iar povestea pe care am descoperit-o în paginile sale m-a făcut să îmi doresc să citesc și alte cărți ale Tamerei. Am prins drag de acest gen – un mix foarte reușit de ficțiune istorică, romance și literatură creștină – odată cu Pârâul fermecat și Tărâmuri ascunse ale lui Lynn Austin, o altă autoare descoperită relativ recent pe care am trecut-o în topul autoarelor mele preferate.
Scrisă într-un stil rafinat și elegant, cartea de față se citește ușor, în ciuda numărului mare de pagini, iar lectura ei m-a relaxat și m-a lăsat cu o stare de bine la final. E o poveste cu un mesaj profund pozitiv, cu frumoase și sensibile lecții de viață și îndemnuri la speranță, toleranță, credință și iubire. Este în același timp o carte de atmosferă, care te poartă în locul și timpul acțiunii: orașul Nashville din Tenessee și somptuosul conac Belmont în perioada tulbure de după Războiul civil american. Povestea, sau mai bine zis poveștile din carte, căci pe firul principal al acțiunii sunt țesute cu măiestrie poveștile de viață ale unor personaje întâlnite în carte, îmbină ficțiunea cu realitatea, personaje, locuri, date și fapte reale cu cele imaginare, iar rezultatul este remarcabil.
Conacul Belmont, care dă de altfel și numele seriei, există în realitate, așa cum ne dezvăluie însăși autoarea în prefața cărții. A fost construit în 1953 și dăinuie și astăzi, fiind transformat în muzeu.
Stăpâna conacului, doamna Adelicia Acklen, o femeie care a avut o viață impresionantă, este ea însăși personaj în carte.
Galeria de personaje este foarte atent și realist creionată, întâlnim oameni imperfecți, supuși slăbiciunilor omenești, dar și ”eroi”, modele de urmat, așa cum întâlnim și în viața de zi cu zi. Am remarcat și apreciat faptul că personajele sunt surprinse ”în mișcare”, evoluând și transformându-se pe parcurs, influențându-se unele pe altele.
Claire Laurent, personajul principal al cărții, este o tânără pictoriță foarte înzestrată, al cărei talent era pus însă din nefericire de partea greșită a legii, deși nu din vina ei, căci fata avea un caracter frumos, dar se găsea într-o situație care o depășea. Cel care o constrângea și manipula era propriul ei tată, un escroc lipsit de scrupule, care o folosise și pe mama ei – care murise cu câteva luni în urmă, lăsând-o pe Claire îndurerată și complet debusolată – în același fel.
Pe de altă parte, cei care veneau să cumpere o lucrare originală a celebrului François-Narcisse Brissaud – căruia maman îi studiase îndelung stilul și învățase a-l copia, la fel precum Claire – se așteptau a primi ceva de o reală valoare. În realitate, însă, semnătura de pe tablou era la fel de falsă precum actele falsificate de papa și de unchiul Antoine, care atestau așa-zisa autenticitate a lucrării. Era greșit ce făceau, o știa prea bine. Era… furt în toată regula. Nu înțelegea nici acum de ce se învoise maman să facă așa ceva. Mama ei nu i-o destăinuise niciodată, iar Claire nu forțase nota, nici chiar în ultimele clipe. Privind cum moartea i-o răpește încet și inexorabil, i se păruse trivial să pună o astfel de întrebare. La unsprezece ani, când văzuse pentru prima oară un peisaj pictat de mama ei, pe care era însă trecut numele altcuiva, crezuse că s-a comis o greșeală. Sau că bărbatul acela – oricine o fi fost el – plagiase lucrarea lui maman.
Claire se născuse la Paris, venind apoi în America cu părinții săi. Ea și tatăl ei locuiau la New Orleans – după multe alte locuri de unde se mutaseră periodic – unde bărbatul avea o galerie de artă prin intermediul căreia își făcea afacerile necurate. Viața lui Claire avea să se schimbe dramatic odată cu o spargere dată la galerie, în urma căreia tatăl său este foarte grav rănit.
Fiecare scenă din carte este redată cu descrieri și detalii care ne-o aduc în fața ochilor, conturând pas cu pas această poveste captivantă.
Făcu un pas și ceva îi scrâșni sub talpa ghetei. Coborî privirea. Podeaua era plină de cioburi de sticlă. De undeva din spatele ușii, se auzi un geamăt înfundat. Împinse încet ușa și balamalele scârțâiră strident în tăcerea mormântală. Rotindu-și ochii prin galeria întunecoasă, în clipa următoare îl zări zăcând cu fața la podea, în capătul opus al încăperii.
— Papa! Alergă la el. La fiecare pas îi trosneau sub ghete bucăți de sticlă spartă.
— Papa, ești bine? Se aplecă și îi scutură umărul. Nicio reacție.
— Sunt eu, papa, Claire… Mă auzi? Bărbatul respira greu, agonizând. Opintindu-se, îl întoarse, cu toată grija de care era în stare, pe spate. Când îl auzi gemând, tresări – de teamă că îi provoca durere. Îndepărtându-și grăbită buclele căzute peste față, își simți mâinile umede. Lipicioase. Când privi în jos, încremeni. Pe cămașa tatălui ei se lățea o pată întunecată, aceeași care îi mânjea acum și ei palmele. Simți că se învârte lumea cu ea. Înnebunită, îi smulse cămașa din pantaloni, descoperindu-i tăietura de pe abdomen. La cât sânge pierduse, rana era, în mod vădit, adâncă. Vai, papa…
— Deschide ochii, șopti ea cu glasul răgușit. Te implor. Dar pleoapele lui rămaseră nemișcate. Claire se năpusti la birou și înșfăcă un teanc de cârpe curate din sertar, apoi candelabrul. Trebuia să aplice presiune asupra rănii – asta o știa sigur. Sclipirea sfeșnicului îi urma mișcările, pâlpâind de-a curmezișul tapetului vișiniu. Oriunde cădea lumina, încăperea căpăta o strălucire rozalie. Ceva îi atrase atenția, făcând-o să înlemnească. Își miji ochii și ridică mai sus candelabrul, vrând să se asigure că ceea ce vede nu-i doar o închipuire. Și nu era. Toate lucrările de artă din galerie dispăruseră.
Cu ultimele puteri, tatăl ei o îndeamnă să fugă fără să privească în urmă. Asociatul acestuia, pe care Claire îl cunoștea de când era copil și pe care îl numea cu afecțiune unchiul Antoine, a aranjat ca tânăra să plece cu vaporul la Nashville, dându-i o adresă unde să se cazeze.
După o călătorie istovitoare, Claire ajunge la Nashville și se duce la adresa indicată, dar, din nefericire, aceasta s-a dovedit o adevărată capcană din care fata a reușit printr-un noroc să fugă, refugiindu-se, speriată și neajutorată, într-o micuță biserică, spre care destinul i-a îndrumat pașii.
Tot providența, dar și bunătatea unor oameni, au fost ”motorul” care a rostogolit evenimentele următoare. Astfel, află întâmplător despre faptul că proprietara conacului Belmont, Adelicia Acklen, intervieva tinere pentru un post de ”personne de liaison”, adică o secretară personală, cineva de încredere și cu anumite competențe, post pentru care Claire realizează că s-ar califica. Nu ar fi reușit însă fără ajutor, iar acesta a venit în persoana lui Sutton Monroe, avocatul doamnei Adelicia Acklen, dar și a pastorului bisericii și a soției acestuia.
Întâlnirea dintre Claire și doamna Adelicia nu s-a desfășuarat sub cele mai bune auspicii, cu toate acestea Claire a obținut angajarea. Odată cu Claire, intrăm și noi în lumea Adeliciei și a familiei sale, și a superbului conac Belmont. Cum se derula acolo viața de zi cu zi, ce sarcini primește Claire și cum și dacă va reuși să le facă față, vă invit să aflați citind cartea. Îmi plac cărțile în care ne aflăm în compania unor familii frumoase, iar Adelina Acklen și copiii săi, dar și cei care lucrau pentru ea formau o astfel de familie extinsă. Adelicia Acklen e un personaj complex, cu o inimă de aur sub o fațadă destul de dură. O femeie matură, văduvă, frumoasă fizic dar și frumoasă sufletește, o mamă devotată și o angajatoare corectă, Adelicia a fost greu încercată de viață, depășind fiecare obstacol și tragedie fără a-și pierde umanitatea și puterea de compasiune.
De asemenea, vom urmări relația care se formează între Claire și Sutton Monroe – un bărbat atrăgător și foarte onorabil, marcat de propriul trecut -, având parte cu această ocazie de o frumoasă poveste romantică, ce va fi însă amenințată atunci când trecutul lui Claire o va ajunge din urmă. Nu vă dau amănunte, veți vedea despre ce e vorba și care va fi deznodământul acesteia.
O poveste plină de frumusețe, dramatism, emoție și neprevăzut, dar și de mici miracole atunci când totul pare pierdut.
Acest prim volum al seriei Conacul Belmont ne oferă o poveste minunată, pe care am citit-o cu multă plăcere și pe care o recomand cu drag, o lectură ideală în această perioadă stresantă!
Cartea Mirajul celebrității de Tamera Alexander poate fi comandată de pe libris.ro
Recenzii și prezentări cărți Tamera Alexander
Recenzii și prezentări cărți literatură creștină
16 Comments
Mirela Barbalata
Ce recenzie plină de căldură și seninătate!
Felicitări, Oli!
M-ai făcut tare curioasă! Nu am citit nimic de această autoare dar acum îmi doresc să o descopăr cât mai repede . Se anunță o serie tare frumoasă .
Oli
Multumesc Mirela! ❤ Si pentru mine a fost prima intalnire cu aceasta autoare si am fost foarte placut surprinsa. Abia astept sa citesc volumul urmator al seriei, dar si alte carti ale ei. Ma bucur ca te-am tentat, sigur iti va placea cum scrie. ❤
Tyna
Superbă recenzie! ❤ M-ai tentat maxim cu această serie! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤ Imi place foarte mult și poza cu cartea!
Oli
Multumesc mult Tyna, ti-o recomand cu mare drag, e o carte incantatoare! ❤ Ma bucur ca iti place poza, am facut-o in curtea mea
Carolina Bianca
Ce recenzie frumoasa! Felicitări!
Oli
Multumesc, Caro! ❤
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie!❤ Fermecatoare poveste! Felicitari, Oli si multumesc mult pentru frumoasa recomandare!❤
Oli
Multumesc mult, Carmen! ❤ Cu mare drag! ❤ E o poveste incantatoare, intr-adevar, ma bucur ca am descoperit aceasta serie si aceasta autoare.
Daniela Balan
O autoare care îmi place foarte mult ! O carte superbă și o recenzie pe măsură, felicitări ❤️
Oli
Multumesc mult, Daniela !❤
Geo
Foarte frumoasa recenzia, felicitări! Îmi place cum scrie Tamera Alexander și mă bucur că am această serie. Sper sa îi vină curând timpul să o citesc.
Oli
Multumesc, Geo! Sa o citesti cu placere !❤
anasylvi
Tare frumoasa recomandare! Imi plac cartile care pleaca de la locuri si personaje de importanta istorica, iar Nashville este centrul muzicii country, nu? As citi, clar!
Oli
Ma bucur ca te-am tentat, Ana! ❤ Ti-ar placea sigur, nu se face referire la muzica country, dar arta – pictura, sculptura – are un loc special in carte!
Adriana
Tamera Alexander este una dintre autoarele mele preferate. Nu-mi lipsește nici o carte din cele traduse la noi, din păcate prea puține. Mi-a plăcut foarte mult aceasta carte dar, preferata mea din această serie, este ultimul volum *O melodie necântată*.
Felicitări pentru recenzie.
Cărțile acestei autoare se mai pot comanda și de pe ecasacartii.ro, editura care le-a și tradus, kerigma.ro sau gramma.ro.
Oli
Multumesc, Adriana, abia astept sa citesc si volumele urmatoare. Eu am descoperit-o pe libris