Delicatese Literare
Recenzii

Mister de E.L. James, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Mister

(The Mister – 2019)

E.L. James

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traucere: Diana Morărașu

Nr. de pagini: 544

An apariție: 2019

După 25 de ani în televiziune, E L James și-a urmat visul din copilărie, acela de a scrie povești emoţionante. Așa au apărut senzualul romance Cincizeci de umbre ale lui Grey și cele două continuări ale sale, Cincizeci de umbre întunecate și Cincizeci de umbre descătușate, o trilogie vândută în peste 150 de milioane de exemplare și tradusă în 52 de limbi. În 2015, James a publicat bestsellerul Grey, povestea celor Cincizeci de umbre ale lui Grey din perspectiva lui Christian Grey, iar în 2017, continuarea sa, Mai întunecat.
În 2012, E L James a apărut pe lista „Most Influential People in the World” a revistei Time și a fost numită „Person of the Year” de Publishers Weekly.

Cincizeci de umbre ale lui Grey a figurat timp de 133 săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times. În 2012, Cincizeci de umbre descătușate a câștigat Goodreads Choice Award, iar în 2018, votul cititorilor a desemnat Cincizeci de umbre ale lui Grey printre cele mai bune 100 de cărţi în cadrul serialului The Great American Read, difuzat de postul PBS. Mai întunecat a fost nominalizat la International DUBLIN Literary Award.

E L James a fost producător pentru adaptările cinematografice ale trilogiei realizate de Universal Pictures, care au avut încasări de peste un miliard de dolari. Partea a treia, Cincizeci de umbre descătușate, a câștigat People’s Choice Award for Drama în 2018.

E L James are doi fii și locuiește în West London, împreună cu soţul ei, romancierul și scenaristul Niall Leonard. În prezent, lucrează la proiecte noi de cărţi și filme.

  1. Mister – Editura Trei – The Mister – 2019
  2. Stăpâna – Editura Trei – The Missus – 2023

LONDRA, 2019. Maxim Trevelyan este atrăgător, bogat și cu relaţii în lumea aristocraţiei. N-a trebuit să muncească niciodată și rareori i s-a întâmplat să doarmă singur. Toate astea se schimbă când, în urma unei tragedii, Maxim moștenește nu doar titlul nobiliar și averea familiei, ci și o mare responsabilitate — pentru care nu este deloc pregătit.

Dar provocarea cea mai mare este să lupte cu atracţia nebănuită pentru o tânără enigmatică abia ajunsă în Anglia, singura ei posesiune fiind un trecut tulbure și periculos. Maxim descoperă treptat că fata îi inspiră o iubire cum n-a mai simţit vreodată. Dar poate el s-o protejeze de primejdia care o ameninţă? Și ce va face Alessia când va afla că și Maxim are propriile secrete?
Purtându-și cititorii prin Londra, Cornwall și Balcani, Mister este o poveste de dragoste plină de suspans, care te va ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină.

„Un amestec exploziv de iubire și erotism marca E L James. Cea mai bună carte a ei de până acum!” – THE SUN

„De data asta, fără cătușe, dar cu foarte multă pasiune.” – PEOPLE

„O carte plină de romantism care, îmbinând misterul și suspansul cu scene de dragoste tulburător de tandre, dovedește infinita putere transformatoare a iubirii.” – BOOKLIST

„Mister spune povestea unui nobil britanic sexy și bogat, care se îndrăgostește de o femeie cu un trecut întunecat. E chiar mai bun decât Cincizeci de umbre.” – COSMO.COM

„Plin de pasiune și suspans, captivant de la început până la sfârșit.” – WOMEN’S WORLD

Mister de E.L. James este o carte deosebit de romantică, un fel de reinterpretare modernă a celebrului basm al Cenușăresei.

Înainte de a merge mai departe, aș dori să fac o paranteză, întrucât de-a lungul timpului am tot văzut polemici referitoare la recenziile pozitive versus cele negative. Pentru cine vrea să afle strict păreri referitoare la carte, poate sări peste pasajele următoare, evidențiate cu altă culoare.

O carte atinge coardele sensibile ale cititorului. În funcțiile de personalitatea și preferințele fiecăruia, aceeași carte poate stârni reacții diferite. Atât o părere pozitivă, cât și o părere negativă referitoare la aceeași carte pot fi la fel de sincere, în funcție de cum a perceput-o fiecare în parte, iar niciuna dintre ele nu poate fi considerată ca fiind cea corectă sau cea greșită. Ceea ce contează sunt doar trăirile pe care ți le stârnește cartea și viziunea pe care ți-o sugerează. Nu poate să îți placă o carte la comandă, la fel de bine cum nimeni nu-ți poate pretinde să nu îți placă o carte doar pentru că lui i s-a părut slabă. 

În general, eu îmi aleg cu grijă lecturile, conform genurilor mele preferate, ghidându-mă după instinct și recomandări, și rar mi se întâmplă să am surprize negative. Atunci când recomand o carte, cu siguranță mi-a plăcut, chiar dacă poate că am sesizat și eu câteva mici ”scăpări” de-a lungul lecturii.

Important pentru mine este ca, de la început, să așez cartea pe ”raftul” corect, întrucât în funcție de starea mea de spirit aleg să citesc o carte dintr-un gen sau altul și am anumite așteptări: de la genul romantic să mă relaxeze și să mă cucerească prin miracolul iubirii, iar la sfârșit să-mi transmită o stare de bine, de optimism și de speranță; de la cărțile umoristice să mă binedispună, știindu-se că râsul este cel mai bun medicament; de la cărțile clasice să-mi lărgească orizontul și să-mi ridice diverse teme de meditație; de la cărțile thriller și de mister să-mi ridice nivelul de adrenalină, să-mi provoace logica și spiritul de observație; de la cărțile SF & fantasy să-mi înflăcăreze imaginația și să mă surprindă cu lumi sau creaturi neobișnuite.

Știindu-se că dragostea nu este rațională și nici nu se supune vreunei reguli, cele mai puține așteptări în privința logicii și a profunzimii le am de la genul romantic și/sau umoristic, asta cu condiția să nu introducă în carte elemente ”grele”, cum ar fi organizații mafiote, spionajul industrial, terorismul internațional, mașinațiuni politice etc., întrucât în acel moment cartea s-ar muta automat, în mintea mea, pe un alt raft, încadrându-se într-un alt gen principal și m-aș aștepta atunci ca autorea/autorul să fie în stare să susțină credibil intriga, motivațiile și acțiunile personajelor.

Cartea ”Mister” am încadrat-o corect de la început în cadrul romantic-erotic și pot spune că nu mi-a înșelat așteptările. 

Dacă aș fi dorit să caut nod în papură, aș fi putut sesiza și evidenția mai multe puncte slabe ale cărții, povestea fiind destul de neverosimilă. Însă, dacă aș fi procedat așa, chiar și numai mental, lectura cărții ar fi fost o pierdere de timp, iar în plus mi-ar fi accentuat și mai mult disconfortul legat de durerile cumplite, datorate unei hernii cervicale, pe care le simțeam în mâna stângă atunci când am citit cartea.

În schimb, eu am ales să mă las purtată pe aripile imaginației într-o lume idilică, în care dragostea își țese magia, iar zicala ”…și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” nu este doar un mit. În acest mod, lectura cărții mi-a transmis o stare de bine și de optimism, abătându-mi atenția de la problemele grele pe care le aveam de rezolvat în acel moment și făcându-mă să sper că și în realitate pot apărea soluții miraculoase de unde nu te aștepți. Din punctul meu de vedere, am ieșit în câștig procedând astfel.

De altfel, de-a lungul vieții, optimismul, puterea pozitivității și simțul umorului m-au ajutat să depășesc multe situații dificile, astfel că încerc să mi le alimentez în permanență prin orice posibilitate pot, inclusiv prin lectură. Bineînțeles că nu suntem toți la fel, avem caractere diferite și fiecare reacționăm conform felului nostru de a fi. Sunt persoane care tratează orice gen de carte cu aceeași unitate de măsură și nu pot ignora punctele slabe ale unei cărți, iar inadvertențele sesizate le strică plăcerea lecturii dar, din fericire pentru mine, nu este cazul meu. 

Este preferabil ca fiecare dintre noi, atunci când căutăm impresii despre o carte, să alegem recomandări doar de la persoanele cu care ne simțim compatibili, pentru a nu fi dezamăgiți. Eu una așa încerc să procedez. Dacă am citit câteva cărți recomandate de o persoană și mi-au plăcut, voi merge și pe viitor pe ”mâna” acesteia. În schimb, dacă o persoană a ”desființat” o carte care mie mi-a plăcut, am sesizat că, fără să vreau, mi s-a stricat cumva starea de bine pe care o aveam asociată cu cartea respectivă. Din acest motiv, eu aleg pe viitor să nu mai citesc alte păreri despre cărți ale acelei persoane, pentru a nu risca să ratez o lectură plăcută pe baza unei preconcepții negative.

După aceste precizări, voi încerca în cele ce urmează să sintetizez impresiile mele despre cartea ”Mister” fiind totodată convinsă că, deși mie mi-a plăcut cartea, vor fi și destule persoane care să o conteste. După cum am spus și la început, nici una dintre percepții nu este greșită, fiecare avem dreptul la propria noastră părere, fără a o impune celorlalți.

Am remarcat încă de la început anumite asemănări cu trilogia Cincizeci de umbre, dar și destule diferențe. Atât Christian Grey, cât și Maxim Trevelyan, conte de Trevethick, sunt putrezi de bogați și conduc un imperiu financiar. Dar, în timp ce Grey își construise afacerea prin propriile puteri, dovedindu-se un geniu financiar, Maxim moștenise întreaga avere, precum și titlul nobiliar, la moartea fratelui său mai mare, Kit, într-un tragic accident. Atât Anastasia, cât și Alessia, au 23 de ani și sunt complet inocente, neavând niciun fel de experiență sexuală până să-i întâlnească pe Christian, respectiv Maxim. Însă, în timp ce Anastasia crescuse într-o țară democratică și avea propria ei carieră, chiar dacă la început de drum, Alessia provenea din Albania, o țară fostă comunistă ce fusese ani de-a rândul sub un regim totalitar și în care cuvântul unui bărbat era încă literă de lege în fața unei femei. În momentul în care l-a cunoscut pe Maxim, Alessia era complet la mâna sorții, locuind ilegal în Anglia după ce reușise să evadeze din mâinile unei rețele de traficanți de carne vie, nu avea o locuință stabilă, nici resurse financiare și nici vreo posibilitate de a se putea angaja legal undeva. S-ar putea spune că, în cazul Alessiei, Maxim chiar a fost un cavaler pe cal alb, un adevărat erou precum legendarul Skanderbeg al Albaniei.

La începutul acțiunii, Maxim părea genul de ”băiat rău” – afemeiat, incapabil să se implice sentimental într-o relație, ducând un stil de viață boem. Faptul că la doar două zile după moartea fratelui său Maxim acceptase să o consoleze pe Caroline, văduva acestuia, nu îl pune într-o lumină prea bună, deși el și Caroline fuseseră colegi în adolescență, iar ea fusese prima lui iubită, părăsindu-l apoi cu nonșalanță în favoarea fratelui său mai mare.

Pe parcurs ne vom lămuri însă că Maxim era un bărbat foarte bun, tandru, atent, inteligent, sensibil și capabil de sentimente profunde. Platoșa de rebel în spatele căruia se ascunsese ani în șir fusese menită să-l protejeze de alte suferințe sentimentale, fiind încă marcat de traumele sufletești din copilărie, în care fusese tratat cu răceală de mama lui, care mereu îl considerase ca fiind doar ”rezerva”, revărsându-și întreaga afecțiune asupra fiului cel mare – ”moștenitorul”.

Alessia este dulce și cuceritoare în naivitatea ei. Crescută conform unei tradiții rigide, după ce a ajuns la Londra și l-a întâlnit pe Maxim, care a tratat-o încă de la început cu multă căldură, blândețe și respect, în ciuda faptului că ea era doar o menajeră în casa lui, Alessia se simțea precum un copil atunci când vede pomul de Crăciun pentru prima dată. Pentru Alessia, Maxim era precum un zeu, înconjurat de o aură magică, sentimentele ei de admirație pentru el transformându-se rapid într-o iubire profundă, aproape de venerație.

”Domnul Maxim.
El, bărbatul cu fața frumoasă, care râde din te miri ce și are un zâmbet răpitor. Îl urmărește cum mănâncă. Are maniere impecabile la masă. E precis, ordonat și mestecă doar cu gura închisă. Bunica ei englezoaică, o mare obsedată de maniere, sigur ar fi fost de acord cu el.
Când o privește, ochii lui sunt de un verde-luminos. Cea mai extraordinară culoare. Culoarea Drinului. Culoarea de acasă.
S-ar putea uita la el toată ziua. (…)
Îi place căldura zâmbetului lui când o privește, îi place văpaia din ochii lui când… când o dorește. Roșește și se uită-n farfuria cu supă. Nu se aștepta să se îndrăgostească.
Dragostea e pentru proști, îi spunea maică-sa.
Poate e proastă, dar îl iubește.”

Atracția dintre Maxim și Alessia a fost instantanee încă din prima clipă în care s-au întâlnit. Totuși, dincolo de dorință, Maxim se surprinde singur realizând că sentimentele lui pentru Alessia sunt mult mai profunde, fiind vrăjit de inocența și candoarea ei, admirându-i inteligența, sensibilitatea și talentul incredibil cu care cânta la pian. Pentru Maxim, Alessia era ca o gură de aer proaspăt după ce inhalase ani în șir doar fum toxic… Dincolo de orice rațiune sau convenții sociale, Maxim este decis să o păstreze pentru totdeauna în viața lui, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat ca ea să devină contesa lui. 

”Dragoste. Năucitoare. Irațională. Frustrantă… Îmbătătoare. Așa se simte. Sunt nebunește, prostește, ridicol de îndrăgostit de femeia care șade în fața mea.
Menajera mea, Alessia Demachi.”

Cartea capătă accente de thriller în momentul în care Dante, traficantul de carne vie de la care evadase Alessia, dă de urma ei și începe să o vâneze. În plus, și logodnicul căruia îi fusese promisă conform obiceiurilor albaneze era decis să o găsească și să o revendice. Pentru a o proteja, Maxim era dispus să-și asume riscuri nebunești, ignorând orice pericol.

Mi-a plăcut modul în care autoarea s-a documentat în privința realităților din Albania, atât cele de dinaintea căderii comunismului, cât și cele de după aceea. Am fost de curând într-o vizită în Albania și am aflat multe informații interesante despre această țară și am fost încântată să descopăr că autoarea a reflectat cu fidelitate în carte multe dintre evenimentele istorice, tradițiile, obiceiurile și mentalitățile albaneze.

Din carte nu puteau lipsi nici scenele fierbinți, deși acestea sunt mult mai ”cuminți” aici decât în trilogia ”Cincizeci de umbre”.

În ultima parte a cărții, dramatismul atinge cote maxime, iar acțiunea se mută în Albania.  Vă las să descoperiți singuri în carte înlănțuirea evenimentelor și deznodământul.

Mister este o carte caldă și luminoasă, care îți încălzește sufletul și te face să crezi într-o iubire imposibil de frumoasă, capabilă să dărâme orice bariere geografice sau culturale și să înfrângă orice prejudecăți sociale, ieșind triumfătoare în ciuda tuturor piedicilor și reușind să vindece toate suferințele sufletești din trecut ale celor doi îndrăgostiți, readucându-le bucuria și speranța pentru viitor. O recomand celor romantici!

Cartea Mister de E.L. James poate fi comandată pe edituratrei.roelefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, emag.ro, librariadelfin.ro

edituratrei.roelefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți E.L. James

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

20 Comments

  • familiasimionescuyahooro

    Splendida si extrem de tentanta recenzia, Tyna!❤Felicitari si multumesc mult pentru frumoasa recomandare!❤ In ceea ce priveste precizarile facute de tine, sunt total de acord! Compatibilitatea mea cu recomandarile doamnelor care posteaza recenzii si recomandari de lectura pe Delicatese literare este confirmata prin impresiile mele referitoare la cartile recomandate deja pe Delicatese si marturisesc cu placere ca biblioteca personala mi-am refacut-o dupa recomandarile de aici!❤

    • Tyna

      Mulțumesc! Cu mult drag! Să o citesti cu plăcere! ❤
      Mă bucur mult că te-au tentat recomandările mele! Este valabilă și reciproca. ❤ In urma impresiilor și recomandărilor tale, mi s-a redeschis apetitul pentru thrillere. In ultima perioadă am citit cu multă plăcere o grămadă de cărți din genul thriller, descoperind mulți autori foarte buni despre care nu știam. ❤

  • Carolina Bianca

    Mulțumim pentru impresii. Mie mi-a plăcut, am luat-o ca pe o carte de sine stătătoare, fără sa ma gândesc ca este scrisa de aceeași autoare ca și Grey. Eu am zis ca dacă aceasta carte apărea înaintea lui Grey erau mult mai multe păreri pozitive. A fost o lectura foarte frumoasa care la sfârșit m-a lăsat cu zâmbetul pe buze.

  • Mirela Barbălată

    O recenzie ce denotă multă căldură! Dar cel mai important în stilul tău caracteristic, după suflet . MMulțumesc pentru recomandare! Îmi doresc cartea mai ales ca mi-a plăcut seria Cinzeci de umbre .

    În ceea ce privește precizările tale, sunt de acord cu tine.
    Personal, mi-e lehamite când aud "trebuie să fim sinceri", "mulțumim pentru sinceritate", "cărțile proaste nu trebuie citite", etc.

    Sinceritatea este ca o monedă cu două fețe, iar între sinceritate și obrăznicie este o diferență. Zilele acestea mi-am adus aminte de ceea ce ne spunea profesorul de psihologie în liceu :"există o graniță fină între sinceritate și obrăznicie /mitocănie /nesimtire. Atunci când o treci trebuie să te aștepți și la urmări."
    Și apoi cine spune că tu ai dreptate și eu nu???? Sau invers??
    După cum ai spus, Tyna, suntem diferiți, percepem diferit. Dar respectul este unul singur.

    De aceea eu am hotărât să nu mai bag în seamă aceste păreri" sincere "care depășesc granița fină de care spuneam.

    • Tyna

      Mulțumesc mult! ❤ Să o citesti cu plăcere! ❤

      Îmi pare bine că ai inteles mesajul pe care am vrut să îl transmit. Si eu m-am săturat de comentariul pus la orice recenzie sau impresie negativa despre o carte: „Felicitări pentru sinceritate!”, ca și cum orice părere pozitivă este nesinceră. De câteva ori am avut impulsul să pun și eu în oglindă un comentariu la o recenzie sau o părere pozitivă în genul: „Felicitări pentru curajul de a-ti exprima o părere sinceră și pozitivă!”.

      Foarte interesantă opinia profesorului tău despre granița dintre sinceritate și obrăznicie. Nu mă gândisem până acum, dar așa este. In spatele așa zisei sincerități se pot ascunde multe…

    • Tyna

      Din punctul meu de vedere, cartile ar trebui să ne umple de energie pozitivă pentru a face mai bine față încercărilor la care ne supune viața.

      Asta a fost și ideea de la care am pornit când am înființat acest site – să împărtășim cu ceilalți momentele plăcute, fie legate de lectură unei cărți, fie de călătorii sau alte evenimente. Pozitivitatea a fost de la început emblema site-ului nostru și așa îmi doresc să și rămână.

    • Mirela Barbălată

      Frumos spus! Și asta îmi doresc și eu :). Viata și asa este grea pentru ce sa mi-o amărăsc și mai tare??!!

  • Oli

    Minunată recenzie Tyna, îmi place acest gen de povești cu iubiri imposibile la prima vedere! Felicitari pentru sinceritate si mulțumesc pentru tentația irezistibilă, abia aștept să citesc și eu cartea!
    Foarte bine punctate precizarile tale. Si eu sunt de părere că atâta timp cât am așteptări realiste de la o carte pe care am ales s-o citesc, lectura ei e o plăcere. E foarte important să o așezi de la început pe raftul corect. Nu citesc cărți doar pentru a mai "bifa" o lectură, nu duc până la capăt o carte care nu mă prinde (ar fi un timp irosit) și îmi aleg lecturile cu destul de multa atenție, din recomandările cititorilor cu care rezonez ca preferințe literare și, foarte important pentru mine, după starea de spirit, care îmi influențează semnificativ felul în care percep o carte.

  • Oli

    Cât despre pozitivitate, bunica avea o vorbă: dacă nu ai ceva bun și frumos de spus, gândește- te de două ori până s-o spui, căci cuvintele taie mai rău decât cuțitele.
    Și încerc să nu „tai” cu cuvintele mele, să fiu o persoană pozitivă și să mă asociez cu persoane pozitive.
    Și dacă tot ziceam de vorbe și proverbe: „tonul face muzica”.

  • anasylvi

    In primul rand, mi-a placut foarte mult argumentarea de la inceputul articolului. Si eu imi aleg lecturile cu multa grija, bineinteles ca nu toate pot fi de cinci stele, dar acolo unde gasesc oarece puncte mai slabe incerc sa le evidentiez cu cat mai multa obiectivitate, pornind insa din start de la premisa ca unele aspecte sunt afectate de subiectivitatea mea de cititor, de propriile mele experiente si puncte de vedere. Important pentru mine este ca atunci cand citesc o recenzie/recomandare, sa inteleg cat mai bine esenta cartii, natura ei, genul literar, publicul-tinta, eventual. Incerc ca acest lucru sa il fac si eu atunci cand scriu despre o carte. Opinia mea, desi sincera, nu trebuie sa fie vreo litera de lege, e doar o opinie de cititor, iar cei care au compatibilitati cu stilul meu isi pot face o idee, ramanand ca, la randul lor, sa isi faca propriile impresii citind respectiva carte.
    In al doilea rand, desi nu sunt o mare fana a cartilor romantice, ma atrage acest roman mai mult decat cele cu Grey, poate si din cauza elementelor albaneze inserate. Multumesc pentru recomandare, o recenzie foarte reusita!

    • Tyna

      Mulțumesc! ❤ Imi plac foarte mult recenziile tale, de fiecare dată reușești să surprinzi esențialul.

      Deși stiu că nu este genul tău preferat, și eu cred că mai degrabă ți-ar plăcea Mister decât Cincizeci de umbre, exact din motivul pe care l-ai subliniat și tu.

  • Geo

    Felicitări! Îmi place recenzia foarte mult. Am citit cartea si in engleza si in romana și a fost foarte frumoasa! Mi-a plăcut tocmai pentru ca a fost diferită de Fifty Shades.

  • Latiș Amelia

    Aseară am început cartea și am continuat să citesc 400 de pagini până la ora 6 dimineața, am dormit câteva ore și pe urmă am continuat restul. Este foarte greu ca o carte să mă țină trează și doritoare atâtea ore, dar Mister a reușit. Când am ales s-o citesc nu am citit vreo recenzie, nici măcar nu m-am uitat tare mult peste descriere, am văzut numele autoarei și am luat-o, eu fiind de asemenea o fană împătimită Fifty Shades. A fost o carte care m-a ținut în suspans, m-a făcut să râd și să iubesc relația și dragostea dintre Maxim și Alessia. După terminarea ei am verificat puțin recenziile ei de pe Goodreads din dorința de a găsi opinii în asentimentul meu. Am rămas dezamăgită, cu toate că respect părerile tuturor, dar cele pe care le-am găsit au fost atât de dure încât parcă ștergeau tot entuziasmul acumulat în ultimele ore. Însă am găsit recenzia ta și pot afirma cu mâna pe inimă că a fost ca o alinare pentru sufletul meu și a eliminat toate ideile negative pe care începusem să le creez. Sunt mândră că am citit-o și nu regret niciun minut din orele în care ar fi trebuit să dorm citind-o. Sunt atât de fericită că am citit această recenzie acum și îți mulțumesc din suflet pentru asta! ❤️❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *