Misterul din pădure de Matt Wesolowski, Editura RAO – recenzie
Misterul din pădure
(Changeling – 2018)
Matt Wesolowski
Editura RAO
Traducere: Roxana Cristina Gheorghe
Nr. de pagini: 232
An apariție: 2022
Matt Wesolowski este un autor de romane horror și thriller din Marea Britanie. Este profesor de engleză pentru tineri aflați în îngrijire. Matt a fost câștigător al competiției Pitch Perfect la Bloodu Scotland Crime Writing Festival în 2015.
Misterul din pădure a fost propus pentru Theakston Old Peculier Crime Novel og the Year, Amazon Publishing Readers` Award for Best Thriller and Best Independent Voice, 2019.
Seria Șase povești (Six Stories)
- Six Stories – 2016
- Hydra – 2017
- Misterul din pădure – Changeling – 2018
- Beast – 2019
- Deity – 2020
- Demon – 2021
În Ajunul Crăciunului, în 1988, Alfie Marsden, în vârstă de șapte ani, a dispărut în pădure, după ce tatăl său, Sorrel, fusese nevoit să oprească mașina din cauza unei defecțiuni și să caute ajutor. După ce s-a întors, Sorrel nu și-a mai găsit fiul. Nu au fost găsite urme ale copilului și nici rămășițele sale. Alfie Marsden a fost declarat oficial mort în 1995.
Jurnalistul online, Scott King, ale cărui podcast-uri au devenit o senzație pe internet, investighează dispariția, intervievând șase martori, inclusiv pe Sorrel, pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte fatidică.
Misterul din pădure este un mystery-thriller extrem de captivant, cu accente de horror. Intriga este inteligent construită, personajele credibile, suspansul bine gradat, iar răsturnarea spectaculoasă din final de-a dreptul uluitoare!
Deși este a treia carte din serie, cazurile sunt distincte și volumele pot fi citite independent.
Scott King este creatorul unui podcast de mare succes, care încearcă rezolvarea unui mister vechi prin prisma a șase perspective asupra cazului, obținute din șase interviuri cu persoane diferite, care au avut o legătură cu cazul respectiv.
Devenit celebru după rezolvarea unor cazuri vechi de crimă ce rămăseseră învăluite în mister, Scott a primit o nouă provocare. O ascultătoare fidelă a podcastului său i-a trimis o scrisoare, în care afirma că ar avea indicii importante despre un caz ce suscitase un mare interes în urmă cu 30 de ani dar care, în ciuda desfășurărilor de forțe impresionante și publicității făcute, rămăsese neelucidat.
Pe 24 decembrie 1988, Alfie Marsden, un băiețel în vârstă de 7 ani, se îndrepta împreună cu tatăl său, Sorrell, spre locuința acestuia. În timp ce treceau printr-o pădure, tatăl a fost nevoit să oprească mașina, auzind o bătaie la motor. Ridicând capota, Sorrell nu a remarcat nimic în regulă, însă când a dorit să se urce la volan a observat că ușa din spate era deschisă, iar fiul său dispăruse fără urmă!
Deși a fost considerat primul suspect, Sorrell nu și-a schimbat nicio clipă declarația inițială, negăsindu-se nimic care ar fi putut să-l incrimineze. Deși fiul său a fost declarat oficial mort în anul 1995, Sorrell nu și-a pierdut niciodată speranța, revenind mereu la locul dispariției și chiar ridicând un altar în memoria acestuia.
În schimb, Sonia, mama băiatului, a fost pusă la zid de opinia publică, fiind considerată vinovata morală a tragediei petrecute. Sonia era cunoscută ca fiind alcoolică, iar Sorrell se despărțise de ea de ceva timp. Totuși, de dragul fiului său, Sorrell venise să petreacă împreună Crăciunul. Însă, când Sonia întrecuse din nou măsura, îmbătându-se și începând să distrugă lucruri, Sorrell se temuse pentru integritatea fiului său și plecase spre propria lui locuință, deși era aproape de miezul nopții. Chiar și după ce fiul ei dispăruse, Sonia nu păruse prea afectată, reacționând apatică la toate întrebările reporterilor.
Scott a fost surescitat la maxim la gândul că el ar putea fi cel care ar putea risipi acel mister tulburător și a început seria celor șase interviuri.
La data dispariției băiatului, în zonă se afla un șantier în lucru, o societate dorind să construiască o stațiune acolo, proiect ce fusese abandonat ulterior. Declarațiile celor care au lucrat acolo îți fac părul măciucă!
Existau multe legende legate de pădurea Wentshire și multe fenomene ciudate se petrecuseră acolo. Se spunea că în pădure sălășluia o vrăjitoare care ademenea copiii, iar dacă te avântai în desișurile pădurii se auzeau ciocănituri inexplicabile, șoapte întretăiate și apăreau din senin vedenii bizare.
Dacă bărbați în toată firea rămăseseră bântuiți ani de-a rândul din cauza unor fenomene terifiante inexplicabile petrecute în acea perioadă, oare să fi fost micul Alfie victima unor forțe supranaturale?
Cea care îi scrisese lui Scott, readucând cazul în atenție, s-a dovedit a fi Anne, o bătrână aproape oarbă, aceeași persoană care susținuse, în urmă cu 30 de ani, că este medium și poate afla ce s-a întâmplat cu Alfie. Din păcate, se dovedise a fi doar o impostoare, care le dăduse speranțe false părinților băiatului. Singura ei indicație fusese doar că Alfie ajunsese într-o ”curte regală”, refuzând să mai dea alte indicii.
Mărturiile lui Delyth, profesoara lui Alfie, îți dau fiori reci pe șira spinării, de parcă ai urmări un fim de groază cu copii bântuiți și creaturi demonice.
Trebuie să recunosc, totuși, că am bănuit o parte din final, asta și pentru că autorul a plasat mici indicii pe parcursul acțiunii, dar tot am citit cartea cu sufletul la gură, întrucât tot nu aveam idee cum s-a produs dispariția.
Cei mai înfricoșători monștri nu trăiesc în întunecimile pădurii, ci au chip de om…
Matt Wesolowski are incredibilul talent de a scrie o carte care amestecă mai multe genuri, creănd o poveste memorabilă, plină de atmosferă, dar și cu un mesaj profund. Dincolo de partea de thriller și de mister, excelent construită, Matt Wesolowski scoate în evidență complexitatea relațiilor umane, importanța de a vedea dincolo de aparențe, prietenii neașteptate, manipularea în toate formele ei, dar și curajul de a reacționa.
Mi-a plăcut mult cartea și o recomand cu drag tuturor iubitorilor de thrillere și de mister! Sper să se traducă întreaga serie ”Șase povești”!
6 Comments
Oli
Waww, ce poveste interesanta! Excelenta recenzie si recomandare, m-ai facut foarte curioasa in privinta acestei carti, am trecut-o si eu pe lista de lecturi, multumesc pentru ispita!❤
Tyna
Mulțumesc! Sunt convinsă că o să îți placă!
anasylvi
O recenzie care reflecta suspansul creat de autor, felicitari! Deci sunt sase romane care pot fi citite separat?
Tyna
Mulțumesc! Da, pot fi citite distinct. De altfel, acesta e singurul din serie tradus la noi
Mirela Barbălată
Pare o carte terifiantă, cel puțin pentru mine . Se simte cât de mult ți-a plăcut cartea .
Felicitări pentru recenzie și mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Cu mult drag!