Delicatese Literare
Recenzii

Misterul fetei din zapada de Danya Kukafka, Editura RAO – recenzie

Misterul fetei din zăpadă

Danya Kukafka

Editura RAO

Genul: thriller
An apariţie: 2017
Tip copertă: cartonată
Număr pagini: 336
Traducerea: Lingua Tradom
Titlu original: Girl in Snow

 

CINE EŞTI CÂND NU TE URMĂREŞTE NIMENI?
Când Lucinda Hayes, o liceană îndrăgită de toată lumea, este găsită moartă, toţi cei apropiaţi din Colorado sunt afectaţi, printre care băiatul care a iubit-o cel mai mult şi o fată care voia o viaţă perfectă. Ba chiar şi detectivul care ancheta crima.
În urma tragediei, aceste trei personaje remarcabile – Cameron, Jade şi Russ – trebuie să se confrunte fiecare cu secretele lui întunecate pentru a găsi consolare, adevărul, sau amândouă.
Thrillerul Misterul fetei din zăpadă, de Danya Kukafka, o carte de debut care i-a cucerit pe cititori!
Misterul fetei în zăpadă, Dania Kukafka – nominalizare printre Cele mai bune thrillere de debut publicate în Marea Britanie
CWA (Crime Writers Association UK) din Marea Britanie a publicat recent pe website-ul https://thecwa.co.uk/ lista nominalizărilor pentru Premiul The John Creasy (New Blood) Dagger.
Misterul fetei din zăpadă, cartea de debut a tinerei Danya Kukafka, se află pe locul 4 în top 10 cele mai bun thrillere de debut publicate în engleză în marea Britanie. Cartea, apărută la sfârșitul lui 2017 la Editura RAO, spune povestea Lucindei Hayes, o liceeană îndrăgită de toată lumea. Moartea acesteia îi afectează profund pe toţi apropiaţii ei din suburbia liniştită din Colorado. Printre aceştia se numără şi băiatul care o iubea obsesiv, fata care îi invidia viaţa perfectă şi chiar detectivul care ancheta crima. În urma tragediei, aceste trei personaje memorabile – Cameron, Jade şi Russ – trebuie să se confrunte cu propriile secrete întunecate pentru a găsi alinarea, adevărul sau pe amândouă.
Cartea a fost selectată în cadrul Best Summer Reads of 2017 de revistele Elle şi Domino, de Yahoo!, de bloggul Refinery29 şi de compania PureWow. DANYA KUKAFKA este absolventă a New York University Gallatin School of Individualized Study. Ea lucrează ca editor asistent la Riverhead Books. Misterul fetei din zăpadă este primul ei roman.

„Într-o proză cristalină, Danya Kukafka ne oferă o strălucitoare explorare a identității și trasează o linie clară între dragoste și obsesie, între adevăr și memorie.” – goodreads
„De la început până la sfârșit, care e admirabil, Misterul fetei din zăpadă este un thriller cu un ritm rapid și captivant. Deși atmosfera e înfiorătoare, proza e elegantă și debutul e incredibil.” – Paula Hawkins
„Debutanta Kukafka aduce un suflu nou de viață în romanele de mister.” – Library Journal
„Un debut incitant al unei scriitoare noi și talentate.Danya Kukafka dezvăluie cu răbdare viețile interioare ale personajelor sale – urâțenia și punctele lor vulnerabile – într-o proză care strălucește și rănește. Mi-a fost imposibil să mai las cartea din mână.” – Brit Bennett
„Misterul fetei din zăpadă,un roman al cărui lirism te copleșește, abordează teme profunde precum iubirea, pierderea unei ființe dragi și groaza. Când începi să îl citești, e ca și cum ai păși într-o altă lume, acolo unde nici întâmplările și nici oamenii nu sunt ceea ce au părut la început. Lumea creată cu atâta măiestrie de Kukafka este plină de suspans, cu o atmosferă electrizantă; eram dispus să o urmez oriunde m-ar fi purtat.” – Anton DiSclafan
Danya Kukafka ne poartă într-o lume pe cât de misterioasă pe atât de reală. Cartea este scrisă din perspectiva lui Cameron – băiatul care iubea obsesiv, Jade – fata care invidia dincolo de limite și Russ – polițistul care anchetează crima. Acțiunea se petrece în Colorado, iar capitolele alternează între prezent și trecut.
Când frumoasa și talentata Lucynda Hayes,elevă în clasa a noua este găsită moartă pe terenul de joacă, întreg liceul este îngrozit de marea tragedie. La doar cinsprezece ani, Lucinda își găsise sfârșitul în condiții misterioase. Avea o viață frumoasă de trăit, avea prieteni care o adorau iar acum lăsase în urmă o mamă îndurerată și multe inimi frânte. Când ești doar o copilă fără minte și te avânți în lucruri interzise vârstei tale, urmările pot fi cutremurătoare. Lucinda fusese o fată adorată dar și invidiată, iar în urma tragediei rămân secrete dar și adevăruri ce trebuiesc dezvăluite.
Russ este polițistul ce se ocupă de caz, împreună cu echipa sa. Ajuns la locul crimei, găsește o fată blondă acoperită cu un strat de zăpadă, cu gâtul rupt și sângele înghețat. Zăpada depusă acoperise în mare parte amprentele, ceea ce făcea cercetarea și mai dificilă.
După primele cercetări, pe panoul din sediul poliției se află numele lui Cameron dar și numele cumnatului lui Ross. Ivan era frate soției sale, un tip periculos pe care Ross nu-l putea agrea. În prezent era paznicul liceului și persoana care găsise cadavrul fetei.
Primul care este interogat e Cameron,băiatul care o iubea în secret pe Lucinda. Iubirea lui pare una bolnavă și exagerată. Este chemat în biroul directorului și luat la întrebări cu privire la noaptea crimei. Pe biroul directorului, el vede un dosar ce conține fotografii cu Lucinda moartă și totul îl îngrozește și mai tare. Își dă seama că este bănuit de crimă, deși el nu făcuse nimic altceva decât să o admire în fiecare seară la fereastră. Uneori stătea și câte o noapte întreagă alături de ea iar spre dimineață părăsea ascunzătoarea. Știa tot ce face Lucinda, când pleacă și când se întoarce.
În timpul liber, Lucinda avea grijă de bebelușul familiei Thornton. Mama micuțului suferea de depresie, iar tatăl se ocupa de afaceri. Cameron o însoțea inclusiv când mergea să stea cu copilul dar nu putea să-l sufere pe tatăl micuțului. Îi privea inclusiv aici prin fereastră, iar când bărbatul urma ritualul de a plimba câinele, Cameron pleca. Avea o oarecare teamă de domnul Thornton.
Pe Cameron l-am perceput puțin instabil emoțional, făcând niște lucruri ieșite din comun. Tatăl său Lee lucrase în poliție, iar acum era decedat. În prezent locuia doar cu mama sa.
Deținea colecții întregi și ciudate, cum ar fi: Colecția De Corpuri Desenate Cu Creionul, Colecția De Pixuri, Colecția De Fotografii De Când Mama Era Tânără, dar și Colecția Oamenilor Care Au Făcut Lucruri Îngrozitoare, din care făcea parte și tatăl său. Colecția lui preferată era Colecția Statue Nights, colecție plină de Lucinda.
„Cameron găsise o armă într-o vară când mama lui era la lucru. Căutase prin casă exponate care să le adauge la Colecția Lui De Fotografii De Când Mama Era Tânără-poze cu mama înainte de a se naște el, când gâtul ei de balerină încă era lung și grațios. Arma era sub patul mamei, într-o cutie din lemn de stejar lăcuit, cu o încuietoare defectă. Cameron simți cum îi ia foc capul și se umflă.”
„Se imagină ținând o armă, calibrul 22, apăsând cu degetul arătător trăgaciul rece din metal, punând țeava armei pe ceafa Lucindei acoperită de părul ei galben și lucios.” Nu, implora ea, te rog, nu” și urmă o lovitură. Se imagină privind în jos, la Lucinda pe carusel-adidașii lui murdari, șiretul stâng dezlegat, uitându-se la corpul contorsionat al fetei, privind cum sângele i se scurgea din rana de la cap ca un fel de aură bolnavă.”
În scurt timp tot liceul îl vede ca un obsedat și un pervers, iar din cauza tăcerii sale, Cameron avea să își piardă și singurul prieten.
Ross își dă seama că principalul suspect este chiar băiatul prietenului și partenerul său, Lee. Înainte să moară, trăise cu tatăl său o adevărată aventură, mai mult sau mai puțin acceptată. Îi făcuse promisiunea că o să-i apere copilul pe viitor, dacă avea să intre în belele, iar acum era împărțit între datorie și familia bărbatului care însemnase ceva pentru el.
Există un milion de feluri de iubire în lume.
Pe Jade o cunoaștem ca fiind o fire rebelă și cu probleme. O invidia din tot sufletul pe Lucinda, atât de mult încât apelase la ritualuri de vrăjitorie. O invidia pentru că băieții roiau în jurul ei și pentru că era iubită. Îi furase locul de muncă, pentru că domnul Thornton o preferase pe Lucinda în locul ei. Avea un comportament agresiv și față de mama și surioara ei mai mică, iar uneori se întreba dacă nu cumva era întruchiparea diavolului. Ar fi vrut ca Lucinda să dispară de pe fața pământului, ceea ce s-a și întâmplat.
Să fie ea ucigașul fetei?
Ziua înmormântării se dovedise a fi dezastruoasă. O mare de flori și de lacrimi,o durere imensă. Cameron suferea adesea pierderi de memorie dar acum începe să să își amintească de tatăl său. Își amintește momentul când a fost arestat tocmai de partenerii săi în frunte cu polițistul Ross, care obișnuia să vină în vizită adesea. Mai târziu avea să fie declarat nevinovat, iar probele ce-l încriminau dispăruseră. Ca o ironie a sorții, mai târziu decedase.
Își mai amintește și cum seara târziu, când domul Thornton se întoarce cu câinele de la plimbare, îl vede sărutând-o pe Lucinda.
Tot amintirile îl ajută să facă lumină cu privire la noaptea crimei.
Să fie el cel care i-a luat viața Lucindei?
-Cameron, ai urmărit-o în fiecare noapte. Cum de n-ai observat semnele? Cum de n-ai văzut că avea o relație nepotrivită?
Ca urmare a lucrurilor tragice ce s-au întâmplat, Russ îi mărturisește soției sale toate greșelile făcute din iubire. Vor mai putea ei rămâne împreună, sau soarta îi va duce pe drumuri diferite?
Când cazul este închis, Russ merge la secție pentru ultima oară.
-Russ, nu ți-am dat liber săptămâna asta?
-Îmi dau demisia, îl anunță Russ.
-Ești sigur că vrei să faci asta? întreabă Gonzales și în colțul gurii i se vede începutul discret al unui rânjet de om care le știe pe toate.
-Cred că da, răspunde Russ.
-Știi Fletcher, adăugă locotenentul, chiar ai avut potențial. Chiar și după nebunia aceea cu Lee Whitley.
-Mulțumesc, zice Russ, pe urmă minte: A fost o plăcere.
Misterul morții fetei din zăpadă nu vi-l dezvălui eu. Urmează să-l descoperiți citind cartea.
Așa veți afla cine a omorât-o pe Lucinda dar și multe alte secrete și întâmplări. Unele bune, altele mai puțin bune.
O scurta prezentare a cărţii făcută chiar de tânăra autoare:

Cartea Misterul fetei din zăpadă de Danya Kukafka poate fi comandată de pe raobooks.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro.

Recenzii Editura RAO

18 Comments

Spune-ți părerea!