Simona Tănăsescu
Editura Eikon
Nr. de pagini: 460
An apariție: 2019
„Lacrima stejarului” este un roman spectaculos atât prin elementele construcției sale, cât și prin puternica notă de originalitate cu care, fără îndoială, Simona Tănăsescu își va găsi un loc în topul preferințelor cititorilor de literatură actuală. Încadrarea într-o anume tematică e destul de dificil de realizat, întrucât romanul, cu o puternică alură de ficțiune, îmbracă uneori aspectele vieții reale. Între cele două planuri nu sunt treceri bruște, ci mai degrabă ele se completează în mod natural, curg unul după celălalt, într-un fir epic complex, excepțional realizat.
Ți-ar plăcea să călătorești într-o lume construită fără bariere temporale? Dacă ți-aș spune că un astfel de loc există… m-ai crede? Știu… ai îndoieli, însă citind „Lacrima Stejarului”, ți le vei spulbera! Vei fi fascinat de o lectură care nu-ți permite nicio clipă să intuiești ce va urma. Vei afla că nimic nu este întâmplător… Nici măcar faptul că tu ai ales să citești această carte, Mistletoe Magic este un spațiu fermecat, creionat cu un sublim stil descriptiv, deosebit de elaborat și mai ales inovativ, de către autor.
Romanul ”
Mistletoe Magic. Lacrima Stejarului” scris de Simona Tănăsescu, este un urban fantasy complex, cu elemente religioase, în care autoarea a țesut cu multă emoție și pasiune o poveste încântătoare despre eterna luptă dintre bine și rău, lumină și întuneric, iubire și ură, viață și moarte, poveste în care câmpul de luptă este misteriosul Mistletoe, forțele care se confrunta sunt reprezentate de lumea reală și lumea supranaturală, iar muza este însăși viață. Cartea are la bază legendă Sfântului Graal, care dezvăluie că Iosif din Arimateea ar fi păstrat cupa din care Isus a băut vin la Cina cea de Taină și a strâns în ea o parte din sângele ce s-a scurs din rana făcută, la crucificarea de pe Golgota, de către lancea centurionului roman Longinus, înainte ca Mântuitorul să fie pus în mormânt.
Din acest moment, această legendă își țese istoria de-a lungul timpului, existând nenumărate povești despre vasul cu sângele sfânt al lui Isus, despre drumul și păstrătorii lui, toate având în comun faptul că sângele deține puteri miraculoase, oferă viață fără sfârșit celui care are sufletul pur și nu poate fi păstrat decât de cel care dă dovadă de umanism, puritate fizică și spirituală.
A fost odată, ca niciodată…
La granița dintre Anglia și Scoția există un loc încărcat cu magie, orășelul Mistletoe, acesta fiind primul „personaj” care se înfățișează cititorului, pentru că autoarea, ca o magiciană, a reușit să construiască un loc vibrant, cu o viață proprie și o inimă care pulsează în ritmul speranțelor locuitorilor lui, cu aer exotic, atmosferă plină de nostalgie, case împodobite în culori vesele și străduțe liniștite, un loc unde magia își are rădăcini vechi și adânci întocmai ca viață stejarilor din pădurea ce înconjoară acest colț uimitor de lume. Emblema orașului este vâscul,cu puteri miraculoase care crește în stejarii seculari, cu bobițele lui albe – lacrimi ale unei zeițe, simbolul iubirii și al armoniei.
Alt personaj al poveștii este Kaya Brenner, o tânără frumoasă și modestă, care lucrează ca și traducătoare pentru o editură căreia a reușit să-i redea strălucirea și recunoașterea datorită pasiunii ei pentru cărțile și poveștile frumoase. Este obsedată de un anumit scriitor, Ernesto Calavera, un autor mexican în al cărui talent a crezut și nu a greșit în crezul ei. Adoră să citească, trăiește și respiră prin poveștile pe care le traduce, pentru că în ele găsește speranța. Vrea să afle răspunsurile la numeroase întrebări, vrea să știe care este rostul ei în această lume și cine este sufletul pereche cu care va împărtăși acea dragoste unică, mistuitoare.
Din momentul în care rostește una dintre incantațiile prezente în ultima carte a lui Calavera, Kaya are vise ciudate, uneori coșmaruri în care se petrec lucruri bizare ce o înspăimântă, proiectate asupra ei și în viață reală, ceea ce declanșează în mintea acesteia un tăvălug de emoțîi, frământări și întrebări, încercând să găsească explicațîi logice pentru toate evenimentele stranii ce se petrec în jurul ei. Cel care o va ajută să elucideze propriile dileme este James Sinclair, vecinul misterios și seducător față de care Kaya dezvoltă o pasiune arzătoare, inexplicabilă, o atracție dincolo de limitele rațiunii, deși atingerea acestuia se dovedește a fi de-a dreptul copleșitoare, aproape mortală!
Îndrumată de James, tânăra descoperă, pas cu pas, o lume nouă pe care încearcă să o descifreze, o lume a ființelor supranaturale, care doar în cărți este descrisă, cu vrăjitori diabolici, vampiri cruzi, druizi spirituali, zeități și făpturi magice. Nu pot să nu-l aduc în atenția voastră pe Skip, druid eolai, un înțelept ale cărui învățături și sfaturi fascinează, pe arogantul vrăjitor, practicant al magiei negre, Niam Brody sau pe malefica Akanta, vampirul cu atingerea de gheață, aceștia făcând parte din colecția de personaje secundare care îmbogățesc această lectură. Deși are senzația că noile evenimente o copleșesc, Kaya se dovedește a fi o tânără cu mintea deschisă, care încearcă să dea sens lumii plină de mistere ce i se dezvăluie și să pătrundă în ceea ce se petrece dincolo de granițele înguste, trasate de oameni. Astfel, se descoperă pe sine, își află originile, acceptă și înțelege rolul pe care-l joacă pe marea scenă a lumii, încercând să facă față unor „altfel” de dușmani decât cei cu care a avut de-a face în viața reală.
Seducatorul James Sinclair este un personaj deosebit, un călător în timp, care are în spate un trecut în care joacă un rol extrem de dificil și important, acela de intermediar între divinitate și omenire, luând asupra lui păcatele semenilor, trădările și răutățile acestora, împovărându-și sufletul cu ele, păstrându-și neatinse credința și speranța. Există o profeție, prin voința divinitățîi, care îi călăuzește pașii în fascinantul Mistletoe și care îl îndreaptă spre Kaya, cu care se simte conectat mental, spiritual și emoțional, dincolo de limitele înțelegerii. Pasiunea și chimia dintre cei doi protagoniști cuceresc inimile prin sinceritate și emoție, dând poveștii o aură de o frumusețe aparte.
Minunat este modul în care autoarea a împletit magia locului cu magia personajelor dar și supranaturalul cu divinitatea, însă, ceea ce impresionează sunt descrierile ample, bogate în detalii fascinante, atmosfera de basm și mister, stilul fluid și lejeritatea cu care aceasta manevrează acțiunea și personajele, precum și documentarea temeinică pe care a întreprins-o. Coperta elegantă, cu cromatică deosebită, fragmentele ce conțîn reflecții personale, în startul fiecărui capitol, dar și ilustrațiile fermecătoare inserate între pagini sunt elemente care conferă strălucire acestui tot unitar numit „Mistletoe Magic. Lacrima Stejarului”, o poveste vibrantă pe care o recomand cu bucuria celui care a fost atins de magia pe care Simona Tănăsescu a așternut-o cu îndemânare în paginile cărții.
Vă invit să descoperiți misterul ce învăluie o profeție veche de când lumea, dar si o parte din sufletul autoarei, citind ”
Mistletoe Magic. Lacrima Stejarului”, o călătorie fantastică de neuitat!
Fragment:
„Era ora copiilor care porniseră la colindat, alergând după bomboabe. Din toate colțurile se auzeau voci și râsete ce indulceau până și amurgul. Ascunși după copaci, părințîi și bunicii aruncau zâmbete, cu mulțumiri sau scuze, gazdelor ce purtau la rândul lor costume înfricoșătoare. Micuții se propteau cu atâta putere în ușile caselor, încât până și clanțele lipicioase începeau să scoată gemete de durere. (…) Pentru o acadea în plus cu cap de mort, micuțele vrăjitoare își călcau în picioare rochițele cu crinolină, pierdeau paiele din mături, lăsând în urma lor un puhoi de mici vampiri care își plângeau de milă când își numărău bomboanele. Printre ei, Jake Felinarul, ferit de ochii viilor, umbla căutăndu-și liniștea. Pe unde trecea, cărbunele lui încins aprindea lumânările aflate în dovlecii sculptați. Era semnul că întunericul veșnic al morții urma să treacă podul. Emoțiile serii și mirosul unei veri rătăcite îmbrăcau orășelul în straiele unei dulci melancolii. (…) Vântul începuse să se legene ușor. Își făcea simțită prezența cât să nu deranjeze. Adierea lui făcea să fie auziți pașii, din ce în ce mai mulți, mai grăbiți, ce călcau în picioare covorul de frunze moarte.”
Similare
12 Comments
Oli
Superbă recenzie, excelenta recomandare, felicitări Carmen și mulțumesc! ❤ O poveste care te poartă intr-un univers magic! ❤
Simionescu Carmen
Multumesc mult, Oli, cu mare drag recomand aceasta poveste fermecatoare!❤❤❤
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Simionescu Carmen
Multumesc frumos, Daniela!❤
Tyna
Excelentă recenzie! O carte deosebit de interesantă, pe care îmi doresc să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Simionescu Carmen
Multumesc mult , Tyna, cu mare drag!❤❤❤
anasylvi
Minunata recenzia, foarte frumoasa, te felicit! Imaginile din carte sunt foarte dragute. Multumesc!
Simionescu Carmen
Multumesc mult, Ana, cu mare drag!❤❤❤
Geo
Mulțumesc pentru recomandare, Carmen. O recenzie absolut superbă! Am primit cartea cadou de Crăciun anul trecut de la Mirela! ❤️❤️❤️
Simionescu Carmen
Multumesc mult, Geo, sa o citesti cu placere!❤❤❤
Mirela Barbălată
Felicitări pentru frumoasa recenzie!
Se simte că ți-a plăcut cartea!} 3 O lectură palpitantă!
Simionescu Carmen
Multumesc mult, Mirela!❤