Delicatese Literare
DIVERSE

Mix book tag

Mix book tag

Un tag frumos, la care am fost provocate să răspundem, e cel de pe blogul Anca și cărțile. Am acceptat cu plăcere și iată răspunsurile noastre:

1. Ce carte urăști să iubești?

Oli: Urăsc să iubesc orice carte frumoasă, care mă captivează de la început până la sfârșit, dar… se termină trist. Prima care îmi vine în minte în acest sens e ”La răscruce de vânturi”. Urăsc să plâng la cărți!
Tyna: Urăsc să iubesc orice carte care mă face să plâng…

2. Ia personajul masculin preferat și personajul feminin preferat și pune-i împreună. Ce cuplu nou-format avem?

Oli: Mmm, prea grea întrebare la câte personaje preferate am, mai ales că nu prea-mi vine să ”stric” cuplurile din care fac deja parte…
Tyna: Cam greu, întrucât am multe personaje preferate, dar încerc. Rhett Butler din Pe aripile vântului de Margaret Mitchell și Jessica din Somerset de Leila Meacham.

3. Ce personaj ai lua cu tine în călătorie și ce lecție i-ai da?

Oli: Mai degrabă aș pleca eu în călătorie – cu Anton Lupan și echipajul Speranței. ”Toate pânzele sus” e cartea care m-a făcut să visez la călătorii pe mări și oceane, spre tărmuri îndepărtate. Nu aș avea ce lecții să dau, dar aș avea cu siguranță ce învăța de la fiecare din membrii echipajului…
Tyna: Aș merge în călătorie cu Phileas Fogg din Ocolul pământului în optzeci de zile de Jules Verne. În mod sigur, la fel ca și eroul cărții, la sfârșitul extraordinarei călătorii voi fi mai îmbogățită sufletește.

4. Un titlu clasic și unul contemporan, ambele plăcerile tale vinovate. Care sunt?

Oli: ”Dracula” de Bram Stoker. Ce pot să spun? Îmi plac cărțile cu vampiri. Iar un titlu contemporan – ”Infernul lui Gabriel”. M-am îndrăgostit de profesorul Emerson.
Tyna: Anna Karenina de Lev Tolstoi – o carte clasică excepțională! Dintre cărțile contemporane, o menționez pe Poți să ții un secret? de Sophie Kinsella – care care m-a făcut să râd în hohote!

5. Ai dăruit vreodată altora cărțile pe care și tu le-ai primit cadou?

Oli: Da, dacă am avut-o dublură. Ceea ce nu înseamnă că nu am apreciat cadoul la adevărata lui valoare! Știți cum se spune: ”dar din dar se face rai”.
Tyna: Da, mi s-a întâmplat să dăruiesc cărți primite cadou, fie că nu erau genul meu și i le-am dat altcuiva căruia i se potriveau mai bine, fie că le-am citit și am realizat că nu mai am timp să le mai recitesc cândva. Consider că e păcat ca o carte să adune praful în bibliotecă în loc să bucure sufletul altcuiva care și-o dorește!

6. Ce carte a copilăriei nu recomanzi pentru a fi citită? De ce?

Oli: Nu aș recomanda câteva cărți care m-au afectat negativ în perioada în care le-am citit. Nu le neg valoarea, dar îmi aduc și acum aminte de ele cu o strângere de inimă. Printre acestea – ”Puiul” de Alexandru Brătescu Voinești și ”Cea dintâi durere” de Emil Garleanu.
Tyna: Pe lângă cărțile menționate de Oli, nu aș recomanda nici Fetița cu chibrituri de Hans Christian Andersen, care m-a făcut să plâng în hohote în copilărie și m-a marcat mult timp după aceea…

7. Ce carte ai recomanda pentru a fi introdusă în programa școlară?

Oli: Dau același răspuns ca Anca la această întrebare. Tot ”Harry Potter” ar fi și alegerea mea pentru a fi introdusă în programa școlară. E un fenomen literar și cred că genul fantasy nu este apreciat la potențialul său real de a forma și îndruma imaginația.
Tyna: Jocurile foamei de Suzanne Collins – o distopie cu multe înțelesuri profunde!

8. Ai folosit vreodată o carte și în alte scopuri în afară de lectură?

Oli: Da. Mă recunosc vinovată. Am folosit odată câteva cărți și dicționare în scop de ”picior de sprijin”. Totuși, nu le-am vătămat. Cred că tot în categoria asta intră și brăduții din cărți. Nu am construit nici unul până acum, dar mă tentează ideea…
Tyna: Mi s-a mai întâmplat să folosesc cărți pe post de suport.

9. Ai și un raft cu cărți ”de citit la pensie” sau devorezi tot?

Oli: Nu am un raft special, dar precis voi ajunge la pensie cu un substanțial stoc de cărți necitite, la ritmul în care se adună și se tot adună…
Tyna: La cât de multe cărți am tot adunat în ultima vreme, am chiar mai mult de un raft de cărți pe care, probabil, doar la pensie voi ajunge să le citesc!

10. Ai praf de zâne și poți face schimb de locuri cu un personaj. Unde mergi?

Oli: Fac schimb de locuri cu Diana Bishop din Școala nopții de Deborah Harkness și merg în Anglia elisabetană pentru a o descoperi prin ochii unui contemporan. Inedită experiență!
Tyna: Fac schimb de locuri cu Claire Randall din Călătoarea de Diana Gabaldon – o provocare extremă, cu călătorii în timp, întâlniri cu personaje fascinante și aventuri spectaculoase!

11. Ai o baghetă magică și poți scoate de pe piață un gen literar. Care ar fi acela?

Oli: Nu aș scoate nici un gen literar de pe piață. Fiecare carte și fiecare gen își are cititorii lui. Le respect preferințele, chiar dacă nu rezonez cu ele.
Tyna: Fiecare gen de pe piață are cititorii lui. Din respect pentru aceștia, nu aș scoate niciun gen.

12. Ce autor apare cel mai des pe rafturile tale? Cărțile semnate de el, nu el, ca să ne înțelegem. Eh, acum dacă ar apărea peste noapte și autorul meu preferat, zău că nu m-aș supăra.

Oli: Se știe deja: Nora Roberts!
Tyna: Cel mai des pe rafturile mele apare Amanda Quick, întrucât am adunat cărți semnate de ea încă de când au fost traduse pentru prima dată la noi.

13. Ce carte regreți că ai cumpărat?

Oli: Mă interesez înainte de a cumpăra o carte: citesc recenzii, țin cont de părerea cititorilor despre care știu că avem preferințe literare comune, țin cont de autor, dar și de editură, colecție, gen literar și, nu în ultimul rând, copertă. Și de preț, bineînțeles. Aștept promoțiile, am răbdare până când apare vreo ofertă. Așa că nu prea dau greș când cumpăr cărți…
Tyna: Nu am regretat niciodată că am cumpărat vreo carte.

14. Numește o carte care ți s-a părut dificilă.

Oli: Nu voi numi o carte anume, însă mie personal cărțile SF mi se par destul de dificil de citit, poate și pentru că nu e printre preferințele mele… Cu excepțiile de rigoare, bineînțeles. Mă feresc să generalizez.
Tyna: Umbra muntelui de Gregory David Roberts – o carte presărată cu multe aforisme!

15. Ce părere ai despre oamenii care nu citesc?

Oli & Tyna: Ne pare rău pentru oamenii care nu citesc cărți. Nu știu ce pierd! Ei nu realizează că a citi o carte îți oferă oportunitatea de a trăi o viață în plus…

19 Comments

Spune-ți părerea!