Delicatese Literare
Recenzii

Moarte pe Nil de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Moarte pe Nil

(Death on the Nile – 1937)

Agatha Christie

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Ediția 2020

Nr. pagini: 432

Traducător: Justin Bandol

Seria Hercule Poirot

Linnet Ridgeway a dus până acum o viață ca-n povești. Binecuvântată cu frumusețe, o avere enormă și un soț devotat, are tot ce ți-ai putea dori. Dar, atunci când proaspătul cuplu pleacă într-o croazieră pe Nil, nori de furtună încep să se adune. Fosta prietenă a lui Linnet, Jacqueline de Bellefort, îi urmărește pretutindeni. Are loc un atentat la viața bogatei moștenitoare, apoi soțul său, Simon Doyle, este împușcat. Linnet are toate motivele să își facă griji… Un pistol, o crimă ciudată, mulți suspecți, o nouă enigmă de rezolvat pentru un pasager neobișnuit: Hercule Poirot.

Moarte pe Nil este o carte polițistă, dar și un minunat jurnal de călătorie, care ne poartă într-o călătorie pitorească într-o destinație exotică: în Egipt, într-o croazieră pe Nil, cu descrierea peisajelor de pe malurile Nilului și a obiectivelor turistice vizitate de personajele cărții – pasagerii vaporului care călătorea de la Assuan la Wadi Halfa. Romantismul, exotismul și aura de mister a deșertului sunt seducătoare, minunat exploatate în carte. Moarte pe Nil este totodată un foarte reușit roman de atmosferă, cititorul putând simți din plin parfumul epocii respective, atmosfera anilor ’30 fiind surprinsă cu acuratețe, ca și mediul social din care fac parte personajele: ”lumea bună”, clasa de mijloc sau bogată britanică.

Povestea are în prim plan trei personaje principale, Simon și Linnet Doyle și Jacqueline Bellefort, și, bineînțeles, Hercule Poirot, genialul detectiv belgian, întâlnit în multe din cărțile Agathei. Alături de aceștia apar numeroase personaje pitorești și captivante, foarte bine construite, cu defecte și calități bine scoase în evidență, cum ar fi: Marie Van Schuyler, o doamnă scăpătată din lumea bună (și cleptomană, pe deasupra), împreună cu nepoata ei săracă drept însoțitoare; Salome Otterborne, o scriitoare de romane erotice alcoolică și fiica ei, Rosalie, o tânără extrem de jenată de excesele mamei sale; Andrew Pennington, avocatul fără scrupule al lui Linett, Louise Bourget, camerista acesteia, distinsa și inimoasa doamnă Allerton însoțită de fiul său, Tim; capabilul doctor Bessner. Urmărim cu interes interacțiunea acestora, relațiile care se stabilesc între ele, dialogurile interesante și relevante. Vom asista chiar la formarea neașteptată a două cupluri!

Simon, Linnet și Jacqueline sunt într-o relație extrem de tensionată. Linnet, o tânără foarte bogată și frumoasă, are tot ce și-a dorit, mai puțin pe logodnicul celei mai bune prietene ale sale, Jacqueline/ Jackie, pe care îl cunoaște când aceasta din urmă a rugat-o să-i ofere o slujbă de administrator la moșia ei. I-a oferit slujba, dar nu a ezitat să-l ”fure” prietenei sale și să se căsătorească cu el! Cei doi au plecat în luna de miere în Egipt, dar Jacqueline îi urma peste tot ca o umbră amenințătoare. Intriga cărții este foarte atent construită, cu o uimitoare atenție la detalii. Nimic nu e în plus sau în minus, nimic nu e întâmplător.

Când Linnet este găsită moartă în cabina sa, împușcată în tâmplă – după ce anterior scăpase ca prin urechile acului de încă o tentativă de crimă asupra sa, în timp ce grupul vizita un templu -, toți cei de pe vas devin suspecți, ba, mai mult, se pare că fiecare în parte ar fi avut un motiv mai mult sau mai puțin clar de a-i dori moartea!

Poirot, care se afla la rândul lui pe vas, în vacanță, își intră imediat în rol și demarează ad-hoc o anchetă, începând prin a-i interoga pe fiecare din cei prezenți, a cerceta scena crimei și a strânge indicii, care ne sunt oferite și nouă, cititorilor, cu generozitate, pas cu pas, astfel încât să ne putem forma propriile scenarii și ipoteze. Ca și în alte cărți ale sale, crima nu e singulară, fiind destul de rapid urmată de încă două, având, bineînțeles legătură cu prima.

Pe măsură ce ancheta avansează, secrete din trecutul suspecților ies la iveală, oferind noi piste de luat în calcul, însă multe se vor dovedi false, fără legătură cu crimele.

Uciderea lui Linnet se va dovedi foarte ingenios gândită și pusă la cale, fiind aproape de crima perfectă. Iar dacă Poirot n-ar fi fost pe vas, ar fi rămas probabil un caz neelucidat. Finalul ne oferă rezolvarea spectaculoasă a misterului! Nu am bănuit cine era implicat, deși autoarea n-a ”trișat”, și am avut toate indiciile!

O carte foarte frumoasă, pe care o recomand iubitorilor genului polițist, cărților de aventură, cărților de călătorie, dar și celor care doresc să citească o carte clasică, ce îi va încânta, cu siguranță.

Cartea a cunoscut numeroase ecranizări, cea mai recentă fiind chiar de anul acesta. Film va fi lansat pe 23 octombrie în Belgia (să nu uităm că celebrul Hercule Poirot este belgian), în regia lui Kenneth Branagh, avându-i în distribuție pe Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer, Jodie Comer.

Cărțile autoarei Agatha Christie pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

4 Comments

Spune-ți părerea!