Delicatese Literare
Recenzii

Moarte pe Nil de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Moarte pe Nil (Death on the Nile – 1937)

Agatha Christie

Editura Litera

Colecția Buzz Books

An aparitie: 2019

Nr. pagini: 428

Traducător: Justina Bandol

Copertă: Flori Zahiu

Agatha Christie (născută Miller; 1890 – 1976) este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste de la Sherlock Holmes încoace, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles, apărută de curând la Editura Litera, în Colecția Buzz Books. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
În 1930, Agatha se căsătorește cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tânăr (ca o paranteză, despre cum s-au cunoscut Agatha și Max am citit în Femeia din Orient Expres).
Agatha Christie a călătorit mult împreună cu soțul ei, numeroase destinații în care a fost servindu-i drept decor în unele romane, cum este și cazul cărții de față, Moarte pe Nil, pe care a scris-o după o iarnă petrecută în Egipt. Agatha Christie consideră Moarte pe Nil unul dintre cele mai reușite romane ale sale, iar criticii și publicul n-au contrazis-o. Într-adevăr, în stilul său lapidar și eficient, scriitoarea oferă cititorilor nu doar o intrigă sinuoasă și seducătoare, cu un final neașteptat, ci și o ilustrație exemplară a dramelor și pasiunilor omenești esențiale.
Coperta primei ediții a cărții, cea din 1937:

Linnet Ridgeway a dus până acum o viață ca-n povești. Binecuvântată cu frumusețe, o avere enormă și un soț devotat, are tot ce ți-ai putea dori. Dar, atunci când proaspătul cuplu pleacă într-o croazieră pe Nil, nori de furtună încep să se adune. Fosta prietenă a lui Linnet, Jacqueline de Bellefort, îi urmărește pretutindeni. Are loc un atentat la viața bogatei moștenitoare, apoi soțul său, Simon Doyle, este împușcat. Linnet are toate motivele să își facă griji… Un pistol, o crimă ciudată, mulți suspecți, o nouă enigmă de rezolvat pentru un pasager neobișnuit: Hercule Poirot.
Am citit cu plăcere ediția apărută anul acesta (2019) în Colecția Buzz Books a Editurii Litera, carte care beneficiază de o copertă foarte frumoasă și sugestivă. Am apreciat traducerea foarte bună, ca și notele de subsol în care se fac trimiteri și explicații foarte binevenite.
Cred că Agatha Christie nu mai are nevoie de nici o prezentare, orice fan al cărților polițiste probabil că a citit cel puțin o carte de-a ei. Cine nu a fost curios să descopere celebra Crima din Orient Expres?
Este o carte polițistă, dar și un minunat jurnal de călătorie, care ne poartă într-o călătorie pitorească într-o destinație exotică: în Egipt, într-o croazieră pe Nil, cu descrierea peisajelor de pe malurile Nilului și a obiectivelor turistice vizitate de personajele cărții – pasagerii vaporului care călătorea de la Assuan la Wadi Halfa.
Este de asemenea un foarte reușit roman de atmosferă, cititorul putând simți din plin parfumul epocii respective, atmosfera anilor ’30 fiind surprinsă cu acuratețe, ca și mediul social din care fac parte personajele: ”lumea bună”, clasa de mijloc sau bogată britanică.
Povestea are în prim plan trei personaje principale, Simon și Linnet Doyle și Jacqueline Bellefort, și, bineînțeles, Hercule Poirot, genialul detectiv belgian, întâlnit în multe din cărțile Agathei. Alături de aceștia apar numeroase personaje pitorești și captivante, foarte bine construite, cu defecte și calități bine scoase în evidență, cum ar fi: Marie Van Schuyler, o doamnă scăpătată din lumea bună (și cleptomană, pe deasupra), împreună cu nepoata ei săracă drept însoțitoare; Salome Otterborne, o scriitoare de romane erotice alcoolică și fiica ei, Rosalie, o tânără extrem de jenată de excesele mamei sale; Andrew Pennington, avocatul fără scrupule al lui Linett, Louise Bourget, camerista acesteia, distinsa și inimoasa doamnă Allerton însoțită de fiul său, Tim; capabilul doctor Bessner. Urmărim cu interes interacțiunea acestora, relațiile care se stabilesc între ele, dialogurile interesante și relevante. Vom asista chiar la formarea neașteptată a două cupluri!
Simon, Linnet și Jacqueline sunt într-o relație extrem de tensionată. Linnet, o tânără foarte bogată și frumoasă, are tot ce și-a dorit, mai puțin pe logodnicul celei mai bune prietene ale sale, Jacqueline/ Jackie, pe care îl cunoaște când aceasta din urmă a rugat-o să-i ofere o slujbă de administrator la moșia ei. I-a oferit slujba, dar nu a ezitat să-l ”fure” prietenei sale și să se căsătorească cu el!
Cei doi au plecat în luna de miere în Egipt, dar Jacqueline îi urma peste tot ca o umbră amenințătoare. Intriga cărții este foarte atent construită, cu o uimitoare atenție la detalii. Nimic nu e în plus sau în minus, nimic nu e întâmplător.
Când Linnet este găsită moartă în cabina sa, împușcată în tâmplă – după ce anterior scăpase ca prin urechile acului de încă o tentativă de crimă asupra sa, în timp ce grupul vizita un templu -, toți cei de pe vas devin suspecți, ba, mai mult, se pare că fiecare în parte ar fi avut un motiv mai mult sau mai puțin clar de a-i dori moartea!
Poirot, care se afla la rândul lui pe vas, în vacanță, își intră imediat în rol și demarează ad-hoc o anchetă, începând prin a-i interoga pe fiecare din cei prezenți, a cerceta scena crimei și a strânge indicii, care ne sunt oferite și nouă, cititorilor, cu generozitate, pas cu pas, astfel încât să ne putem forma propriile scenarii și ipoteze. Ca și în alte cărți ale sale, crima nu e singulară, fiind destul de rapid urmată de încă două, având, bineînțeles legătură cu prima.
Pe măsură ce ancheta avansează, secrete din trecutul suspecților ies la iveală, oferind noi piste de luat în calcul, însă multe se vor dovedi false, fără legătură cu crimele.
Uciderea lui Linnet se va dovedi foarte ingenios gândită și pusă la cale, fiind aproape de crima perfectă. Iar dacă Poirot n-ar fi fost pe vas, ar fi rămas probabil un caz neelucidat. Finalul ne oferă rezolvarea spectaculoasă a misterului! Nu am bănuit cine era implicat, deși autoarea n-a ”trișat”, și am avut toate indiciile!
Cartea este în curs de ecranizare, cu Gal Gadot, Armie Hammer şi Kenneth Branagh în rolurile principale. Eu am văzut ecranizarea de referință din 1978, care s-a bucurat de o celebră distribuție (Peter Ustinov, Mia Farrow, Angela Lansbury, David Niven, Bette Davis, Jane Birkin, George Kennedy).
O carte foarte frumoasă, pe care o recomand iubitorilor genului polițist, cărților de aventură, cărților de călătorie, dar și celor care doresc să citească o carte clasică, ce îi va încânta, cu siguranță!
După cum ne-o recomandă chiar autoarea:
”Cred eu însămi că, printre cărțile mele inspirate din călătorii în străinătate, este una din cele mai bune. Iar dacă romanele detective sunt ”literatură escapistă” (și de ce n-ar fi?), cititorul poate să scape, cu ea în brațe, într-un peisaj însorit, cu cer și ape albastre, chiar și din fotoliul său comod de acasă.”
Fragment:
„Închise ochii. Rămase amorțită, pe jumătate trează, dusă de gânduri că de nisipurile care se mișcau neîncetat în jurul ei. Ochii lui Simon erau deschiși și păreau și ei plini de mulțumire. Ce prost fusese să se lase atât de afectat în acea prima noapte!… N-avea nici un motiv… Totul era în regulă… Până la urmă, putea avea încredere în Jackie…
Se auzi un strigat… văzu oameni care alergau spre el, dând din mâini… strigând…
Simon se holba prostește preț de o clipă. Apoi sări în picioare, târând-o pe Linnet după el.
Exact la timp. Un pietroi uriaș căzu cu zgomot de pe stanca chiar în spatele lor. Dacă Linnet ar fi rămas unde era, ar fi fost strivită cu totul.
Albi la față, cei doi se strânseră unul într-altul. Hercule Poirot și Tim Allerton se apropiară în fugă.
– Ma foi, madame, a fost cât pe ce s-o pățiți.
Toți patru privira instinctiv spre vârful stâncii. Nu se vedea nimic. Dar există o cărare care ducea sus. Poirot își aminti că, la început, când coborâseră cu toții pe țărm, văzuse câțiva băștinași urcând.
Se uită la cei doi. Linnet arată încă amețită uluită. Simon însă era negru de furie.
– Dracu’ s-o ia! strigă el.
Încerca să se stăpânească, după ce-i aruncă o privire fugară lui Tim Allerton.
– Ptiu, mai că n-ați pățit-o! spuse acesta. A rostogolit cineva pietroiul ăla sau s-a desprins singur?
Linnet era foarte palidă. Spuse cu dificultate:
– Cred că… a făcut-o cineva.
– Putea să va facă terci. Sunteți sigură că nu aveți vreun dușman?
Linnet înghiți în sec de două ori, și nu reuși să răspundă binevoitoarei tachinări a lui Tim.
– Întoarceți-va îndată pe vapor, madame! spuse iute Poirot. Trebuie să luați ceva tonic.
Porniră toți cu pas repede înapoi. Simon era încă plin de o furie reprimată. Tim încerca să converseze vesel și să-i distragă lui Linnet gândul de la pericolul prin care trecuse. Poirot avea o expresie gravă pe chip.
Și apoi, exact când ajunseră la pasarelă, Simon se opri ca înlemnit. Pe față i se întipări o expresie de uIuire.”

Cărțile autoarei Agatha Christie pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *