![](https://www.delicateseliterare.ro/wp-content/uploads/2024/12/mormantul-fugar.jpg)
Mormântul fugar, seria Cormoran Strike, de Robert Galbraith, Editura Trei – recenzie
Mormântul fugar
(The Running Grave – 2023)
Editura Trei
An apariție: 2024
Nr. pagini: 912
Traducere din limba engleză de Ciprian Siulea
Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter.
Mormântul fugar este al șaptelea volum din seria Cormoran Strike
Seria Cormoran Strike
1. Chemarea cucului – Editura Trei – The Cuckoo’s Calling – 2013 – recenzie
2. Viermele de mătase – Editura Trei – The Silkworm – 2014 – recenzie
3. Carieră malefică – Editura Trei – Career of Evil – 2015 – recenzie
4. Alb letal – Editura Trei – Lethal White – 2018
5. Glasul sângelui – Troubled Blood – 2020 – recenzie
6. Inimă neagră ca noaptea – The Ink Black Heart – 2022 – recenzie
7. Mormântul fugar – The Running Grave – 2023
Detectivul particular Cormoran Strike este contactat de un tată îngrijorat al cărui fiu, Will, s-a alăturat unui cult religios în Norfolk. Biserica Umanitară Universală este aparent o organizație care luptă pașnic pentru o lume mai bună. Dar Strike descoperă că, dincolo de aparențe, istoria acestui cult este plină de intenții profund sinistre și morți neexplicate. Robin Ellacott încearcă să-l salveze pe Will infiltrându-se în cult. Dar nu e pregătită pentru pericolele care o așteaptă sau pentru prețul pe care-l va avea de plătit.
În Mormântul fugar, Galbraith surprinde perfect mersul lent al îndoctrinării și cum până și cei cu "mințile întregi", inteligenți și chiar sceptici se pot trezi prinși în capcană.
O poveste despre dorința omenească de aprobare, validare si directie, care ne pot duce uneori pe căi greșite (…) Mormântul fugar este o dovadă a talentului de povestitor al lui Galbraith. – The Guardian
Emoționant, captivant și înspăimântător. – Daily Mail
Genul de carte în care te bucuri să te pierzi. – Scotsman
Strike și Robin rămân la fel de seducători. – New York Times
Unul dintre cele mai fermecătoare duouri ale genului crime. – Guardian
O carte pe care n-o poți lasă din mână, te ține treaz toată noaptea. – Observer
Cartea Mormântul fugar de Robert Galbraith poate fi comandată de pe Libris
Mormântul fugar este o completare fantastică la ceea ce este deja una dintre seriile mele „de citit obligatoriu”. Ce poveste intensă! În ciuda numărului mare de pagini, nu m-am putut dezlipi de această carte, efectiv dă dependență. Este cel mai bun volum al seriei. Un adevărat page-turner. Dar toată seria în sine e excepțională!
Ca și în celelalte cărți din seria Cormoran Strike, și în Mormântul fugar există două fire ale intrigii. Primul fir (care este intriga întregii serii) urmărește povestea romantică Strike/Robin. La sfârșitul volumului Inimă neagră ca noaptea, fiecare dintre ei și-a dat seama că era îndrăgostit în secret de celălalt. Spun „în secret”, dar acesta este poate cel mai prost păstrat secret din lume. Toți prietenii buni ai lui Robin și Strike cred că ei ar trebui să fie împreună, precum și parteneri de afaceri, iar ambii lor ”foști ”sunt convinși că cei doi au deja o relație.
Al doilea plan al cărții, desigur, este ancheta. Însă, pe lângă cazul principal, sunt urmărite, în paralel, și celelalte cazuri de care se ocupă firma, formând un context bine structurat.
Cartea începe cu un schimb de corespondență, care ne dezvăluie complotul. Will Edensor, unul dintre fiii unei familii bogate, s-a alăturat unui cult – Biserica Umanitară Universală (BUU), situat în regiunea rurală Norfolk. Părinții lui cred că este manipulat și exploatat și vor să-l scoată afară, dar încercările lor de a aplica legea asupra BUU au fost fără succes. Tatăl lui Will îi angajează pe Strike și Robin să investigheze BUU, pentru a găsi mijloace de a-l scoate pe Will de acolo. Însă să scoți pe cineva de acolo ”fizic” era una, iar să-l scoți emoțional era cu totul altceva și se putea dovedi o luptă cu morile de vânt.
Strike și Robin își dau seama imediat că vor trebui să introducă pe cineva la BUU, iar Robin se oferă voluntar – nu, insistă cu tărie că ar trebui să fie ea cea care să intre sub acoperire în sectă. Robin e o femeie inteligentă, intuitivă, curajoasă și bine ancorată în realitate, dar, deși conștientă de riscurile personale evidente, nu a anticipat pe deplin prețul pe care-l va avea de plătit.
„Recunosc posibilitatea”, motto-ul sectei – cuvinte care întruchipează cumva spiritul ființelor umane, indiferent de tipul de credință care te conduce, indiferent de faptul că poți fi ateu sau sceptic. Vine un moment în viața multor oameni în care vor să se țină de ceva, un fel de bulă în care să trăiescă ”în siguranță”. Dar alegerea unui cult, a cărui propagandă s-o crezi cu toată ființa, să simți că te reprezintă, fără să-ți pui prea multe întrebări, fără să încerci să zgârii poleiala de la suprafață, asta nu e o soluție. Doar pentru abuz și spălare pe creier. Dorința omenească de validare, integare si directie ne poate duce uneori pe căi greșite. Mi-a adus aminte de toate informațiile înfricoșătoare ale documentarelor bazate pe diferite culte pe care le-am văzut. De apreciat modul în care autorul a explorat ceea ce îi motivează și cum pot fi manipulate convingerile oamenilor la scară largă.
Investigația sub acoperire a lui Robin asupra BUU ocupă două treimi din carte. Această parte este extrem de captivantă și interesantă. Așa că o urmărim pe Robin în calitate de persoană din interior și aflăm despre tratamentul complice, înjositor și crud adus membrilor de către liderii acestui grup, sub conducerea supremă a unui om cunoscut sub numele de Papa J, un bărbat atrăgător, extrem de carismatic.
Capitolele alternează între punctul de vedere al lui Robin, respectiv al lui Strike. Capitolele din perspectiva lui Robin sunt terifiante, scenele pe care autorul le plasează în enclava cultului sunt atât tulburătoare, cât și total convingătoare și simțim că Robin este în pericol real în acest timp. Cultele se bazează pe controlul coercitiv, despre care nu este niciodată ușor de citit, iar lungimea romanului a permis un fel de relație involuntară a cititorului cu acest cult, lucru care e destul de tulburător.
Strike continuă ancheta BUU din exterior. În afara anchetei, Strike are de-a face cu o problemă de familie presantă, în timp ce referendumul pentru Brexit din 2016 are loc în fundal.
După cum spuneam, investigația sub acoperire a lui Robin infiltrată în BUU ocupă două treimi din carte, așadar cartea nu se termină când Robin a scăpat – a evadat mai bine zis – din BUU, căci mai există un mister de rezolvat. Ca întotdeauna, autoarea aruncă o mulțime de mingi în aer și reușește să le țină pe toate în echilibru, jonglând cu o virtuozitate admirabilă. În mod evident, povestea este mult mai mult decât am acoperit, dar este suficient să spun că am fost total captivată de această carte.
Și încă ceva de menționat: fiecare capitol este precedat de un text dintr-un volum antic de divinație chinezesc, numit Cartea Schimbărilor. Aceste texte, destul de ciudate la prima vedere, sunt atât de inspirat alese, încât dau indicii asupra esenței capitolului pe care îl preced.
Primele patru romane din seria Cormoran Strike – Chemarea cucului, Viermele de mătase, Carieră malefică și Alb letal – au ajuns toate în topurile naționale și internaționale și transformate într-un serial TV produs de Brontë Film and Television. Am văzut serialul (pe MAX), e excelent, respectă cartea și e foarte bine jucat. Sper să continue să ecranizeze și următoarele volume, precum abia abia aștept să apară următorul volum anunțat al seriei, ”The Hallmarked Man”, deși nu știm când va fi asta.
Fragment din cartea Mormântul fugar:
Will, tu ești un băiat foarte inteligent, dar să nu uităm că ești autist și că nu e prima oară când ești manipulat. Dacă nu îmi răspunzi telefonic sau printr‑o scrisoare cu scrisul tău de mână până pe data de 5, voi contacta poliția.
Sunt în legătură cu un fost membru al Bisericii Umanitare Universale cu care aș vrea să te întâlnești. Dacă biserica nu are nimic de ascuns și tu rămâi la Ferma Chapman de bunăvoie, nu văd ce ar avea de obiectat dacă te întâlnești cu noi sau dacă discuți cu această persoană.Will, repet, dacă nu primesc vești de la tine până pe 5 mai, voi contacta poliția.
Tata
1 mai 2012
Dragă Colin şi Sally,
Mulţumesc pentru scrisorile voastre. Totul e în regulă. Sunt foarte fericit în BUU și acum înțeleg multe lucruri pe care nu le‑am înțeles niciodată. De fapt, eu nu sunt „în spectrul autist“. E o etichetă pe care voi mi‑ați aplicat‑o pentru a justifica nivelul de control pe care l‑ați exercitat asupra mea toată viața. Eu nu sunt o bucată de carne care vă aparține și, spre deosebire de voi, nu sunt motivat de bani sau de alte considerente de ordin material.
Înțeleg din ultima voastră scrisoare că ați pus Ferma Chapman sub supraveghere. Eu sunt adult și faptul că voi continuați să mă tratați ca pe un copil care trebuie spionat nu face decât să demonstreze cât de puțină încredere pot să am în voi.
De asemenea, știu exact cu care „fost membru“ al BUU vreți să mă întâlnesc. E un om foarte periculos și răuvoitor, care a făcut rău multor oameni nevinovați. Vă sfătuiesc să nu mai luați legătura cu el.
Profeta Înecată îi va binecuvânta pe toți cei care o venerează.
Will
2 mai 2012
Scumpule Will,
Am fost foarte fericiţi să primim o scrisoare de la tine, dar ne‑a îngrijorat puţin, deoarece nu pare deloc stilul tău, scumpule.
Will, te rog, întâlneşte‑te cu noi. Dacă ne întâlnim faţă în faţă, ne vom putea convinge că eşti fericit şi că ştii ce faci. Doar atât îţi cerem, o întâlnire faţă în faţă.
Scumpule, voi fi complet sinceră cu tine. Într‑adevăr, tata a pus pe cineva să supravegheze Ferma Chapman, pentru că era atât de îngrijorat pentru tine, dar îţi garantez că totul a luat sfârşit. Tata a anulat acest aranjament. Nimeni nu te spionează şi nu vrem să te controlăm, Will. Vrem doar să te vedem şi să auzim din gura ta că eşti fericit şi că acţionezi din propria‑ţi voinţă.
Te iubim şi ai cuvântul meu că îţi vrem doar binele.
Mama xxx
12 mai 2012
Dragă Colin și Sally,
Mă voi întâlni cu voi la Templul Central din Rupert Court, Londra, pe 23 mai, la amiază. Nu aduceți pe nimeni cu voi, mai ales vreun fost membru al bisericii, pentru că nu va fi lăsat să intre.
Profeta Înecată îi va binecuvânta pe toți cei care o venerează.
Will
24 mai 2012,
Dragă Colin și Sally,
Am acceptat să mă întâlnesc ieri cu voi ca să vă dovedesc că sunt pe deplin fericit și că dețin controlul total asupra deciziilor mele. Amândoi ați demonstrat un înalt nivel de egomotivitate și ați fost lipsiți de respect față de mine și agresivi față de cei pe care eu îi prețuiesc și îi iubesc.
Dacă luați legătura cu poliția sau puneți iar să fiu supravegheat, vă voi da în judecată. Biserica a aranjat să fiu evaluat de un doctor care va depune mărturie că sunt perfect apt și că voi sunteți cei care încearcă să exercite o influență necuvenită asupra mea. De asemenea, m‑am consultat cu avocații BUU. Fondul meu fiduciar îmi aparține și, dat fiind că nu voi, ci bunicul mi‑a lăsat acei bani, nu aveți niciun drept să mă împiedicați să‑mi folosesc moștenirea în scopul binelui.
Profeta Înecată îi va binecuvânta pe toți cei care o venerează.
Will16 martie 2013
Scumpule Will,
Ştiu că spun asta în fiecare scrisoare, dar te rog, te rog, ia legătura cu noi. Înţelegem şi respectăm că vrei să rămâi în BUU. Vrem doar să ştim că eşti fericit şi în regulă. Şi, mai ales, am vrea să te vedem în persoană. A trecut peste un an, Will. Ne e foarte dor de tine.
Ţi‑am trimis cadoul de aniversare la Ferma Chapman. Sper că l‑ai primit.Te rog, Will, ia legătura cu noi. Nimeni nu o să încerce să te convingă să părăseşti BUU. Nu vrem decât să fii fericit. Tata regretă profund unele lucruri pe care le‑a spus când ne‑am întâlnit data trecută. Nu suntem furioşi, Will, doar că ne este extrem de dor de tine.
Tata o să scrie şi el ceva, dar eu vreau doar să‑ţi spun că te iubesc din toată inima şi că îmi doresc pur şi simplu să ştiu că eşti în regulă.
Mama xxxxx
![](https://www.delicateseliterare.ro/wp-content/uploads/2024/12/mormantul-fugar-300x300.jpg)
Cartea Mormântul fugar de Robert Galbraith poate fi comandată de pe libris.ro.
Recenzii și prezentări cărți Robert Galbraith
Recenzii și prezentări cărți Editura Trei
Recenzii și prezentări cărți thriller
![](https://www.delicateseliterare.ro/wp-content/uploads/2024/12/1.Top-general-Gaudeamus-2024-1200x628px-75x75.jpg)
![](https://www.delicateseliterare.ro/wp-content/uploads/2024/12/Conni-si-fratiorul-ei-Iacob-75x75.jpg)
2 Comments
Tyna
Minunată recenzie și foarte captivantă! Îmi dau seama cât de bună e cartea! Foarte tulburător și fragmentul ales. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc! E excelenta cartea si toata seria, ti le recomand calduros, o sa-ti placa sigur!