Delicatese Literare
DIVERSE

Mos Nicolae – semnificatie, legende, obiceiuri

Mos Nicolae – semnificatie, legende, obiceiuri

Nicolae a trăit în timpul Împăraţilor Diocleţian şi Maximilian. S-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop. Când părinții săi au murit, Sfântul Nicolae nu a dorit averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. De aceea este cunoscut drept Sfântul Nicolae din Mira. Ulterior, a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune. Se zice că Nicolae ar fi al doilea sfânt pe care l-a făcut Dumnezeu: Sfântul Mihail stă de-a dreapta Domnului şi Sfântul Nicolae de-a stânga. Data morții Sfântului Nicolae nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că acesta s-a stins din viață între anii 340-350 după Hristos. Moaştele sale se află din 1089 la Bari, în Italia. Cultul popular al sfântului Nicolae datează din secolul al XI-lea. Cruciații aduceau moaște din Răsărit, și de obicei marile orașe occidentale care primeau moaștele vreunui sfânt răsăritean, își luau drept patron pe acel sfânt. Astfel, cruciații din Bari au adus cu ei moaștele sfântului Nicolae de Mira.

Se spune că…

– Sfântul Nicolae ţine paza Soarelui. Cineva trebuie să-l păzească pentru că, sătul de atâta mers pe sus pe acelaşi drum şi scârbit de ce vede, Soarele încearcă mereu să fugă. Ba se abate la miazăzi, ba la miazănoape, doar, doar va ajunge la sfârşitul pământului să se odihnească, dar lumea ar rămâne atuncio fără lumină şi căldură. Aşa că Dumnezeu a pus de strajă doi sfinţi, pe Sfântul Toader şi pe Sfântul Nicoară. Sfantul Nicolae se numeste în credinţa populara Sân-Nicoară. Primăvara Soarele încearcă să fugă, dar Sfântul Toader îl prinde cu caii săi cei nărăvaşi şi-l aduce înapoi. Soarele însă nu se astâmpără. Atunci este rândul lui Sân-Nicoară să-l prindă. Aşa e în fiecare an…

– Sfântul Nicolae a fost podar. De aceea, acum, în calitate de sfânt, este călăuza şi protectorul celor care merg pe ape. Alţii spun că a fost corăbier şi pescar. Pe o furtună cumplită au murit toţi oamenii de pe corabie, numai el a scăpat. Atunci s-a rugat lui Dumnezeu cu multă credinţă şi Dumnezeu i-a înviat şi pe ceilalţi. Sân-Nicoară ar mai fi cel care a oprit apele pe vremea lui Noe.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor mici.

Legenda:

Legenda spune că trei surori, fetele unui om sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare.

Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei omului, un săculeț cu aur. Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea măritișului pentru cea de a doua fată.

Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, bărbatul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcop lăsând săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu. După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe.

De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor sărace au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, în iconografia apuseană.

Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanți ai Conciliului de la Niceea, astăzi İznik, Turcia.

dec8

Moș Nicolae este un personaj legendar, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri. Cunoscut sub numele de la Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Belgia și Țările de Jos și Kleeschen în Luxemburg, este inspirat de personajul istoric Nicolae din Mira. Santa Claus din lumea anglofonă (Moș Crăciun în România) a apărut prin deformarea cuvântului Sinterklaas. Sărbătoarea lui Moș Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae în numeroase țări, devenind o oportunitate de a face cadouri, dar și una comercială în același timp, și a apărut chiar și în țări care nu au o legătură religioasă directă cu sfântului Nicolae.

Din tradiţiile populare ale diferitelor popoare

De reţinut că în unele dintre acestea, Moş Nicolae se confundă cu Moş Crăciun.

– În Danemarca, Moșul care aduce daruri copiilor are un sac în spinare și este adus de reni. Copiii pregătesc budincă de orez sau câte o farfurie cu lapte în seară de Moș Nicolae în speranța că acestea vor fi apreciate de elfii care îl ajută pe Moș cu cadourile!

– În Germania, tradiția sărbătoririi Moșului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân ce poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

– În Franța, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franței, cei mici știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru. Dacă Moș Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminți, dându-le o nuielușă.

– În Italia, copiii așează pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot în Italia, există tradiția numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Tinerele fete primesc daruri înainte de căsătorie, în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferind fiecăreia câte o punguță cu galbeni.

– În Polonia, Moș Nicolae este o personalitate divinizată și respectată. Îmbrăcat în haine episcopale și purtând bastonul episcopal, el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger și colindă întreaga țară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. Odată intrat într-o casă, Moș Nicolae ascultă rugămințile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă și le dăruiește apoi icoane, mere roșii, portocale și „pierniki” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere și mirodenii). Dacă nu își face apariția în persoană, el își lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în ghete.

  • În Olanda, Belgia și Luxemburg, se spune că Moș Nicolae (Sinterklass) ajunge pe apă, într-o barcă, împreună cu ajutorul său, Zwarte Piet (Black Pete). Acesta împreună cu Zwarte vor împărți cadourile și dulciurile copiiilor ce au fost cuminți tot timpul anului.

– În Ungaria, înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Mikulás), copiii își lustruiesc pantofii cei mai buni și îi așează pe pervaz. Dimineața, copiii găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată și mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii și linguri de lemn.

– În Cehia, odată cu cadourile constând din mere, nuci, dulciuri și jucării, Moș Nicolae le aduce aminte copiilor că, în curând, va sosi copilul Iisus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultători primeau în încălțări cartofi și bucăți de cărbune.

– În Slovacia, Moș Nicolae, sau Svaty Mikulas, sosește într-o trăsură trasă de un cal. Copiii nerăbdători să îl vadă umplu străzile și se unesc în coruri și dansuri. În unele regiuni, Moșul vizitează copiii acasă. În ajun, copiii își așează încălțările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul ușii, sperând să le găsească dimineața încărcate cu daruri. În unele școli are loc sărbătoarea „Mikul Mail”, în cadrul căreia copiii își dăruiesc unul altuia mici cadouri.

– În Slovenia, în ajunul zilei de Sfântul Nicolae, copiii își așează încălțămintea afară, în fața ușii, așteptând să o găsească a doua zi încărcată de fructe, bomboane, monede și mici jucării. Cel care îl însoțește pe Moș Nicolae, numit Parkel, pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă.

– În Ghana Moșul vine din junglă.

– În Hawaii Moșul coboară dintr-o barcă.

După cum se vede, se ţine cont de specificul fiecărei ţări, dar fiecare are semnificaţia, misterul şi farmecul său.

La noi e obiceiul să se pună dulciuri în ghetuțe, și câte o o nuielușă de măr pentru copiii care nu au fost cuminți. În colindele românesti se cântă, in plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr. Din bătrâni se spune că Sfântul Nicolae are printre darurile sale şi o joardă. Iar dacă era pusă în apă şi înflorea până la Naşterea Domnului, însemnă că Moşul l-a iertat pe cel căruia crenguţa i-a dat flori albe.

O superstiţie de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui gri și începe prima ninsoare. Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinte de Sărbători, când cerurile se deschid preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la stânga lui Dumnezeu, iar la dreapta stă Sfântul Mihail.

La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Nicolae!

Surse informaţii şi foto: Internet, Wikipedia, crestinortodox.ro, digi24.ro, agerpres.ro

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *