Delicatese Literare
Recenzii

Moștenirea secretă a lui Pan vol.1 de Sandra Regnier, Editura DPH – recenzie

Moștenirea secretă a lui Pan vol.1 

(Das geheime Vermächtnis des Pan – 2013)

Sandra Regnier

Editura DPH

Traducere: Iulia Dromereschi

Nr.pagini: 352

  • Trilogia Moștenirea secretă a lui Pan

1. Moștenirea secretă a lui Pan – Das geheime Vermächtnis des Pan – 2013
2. Die dunkle Prophezeiung des Pan – 2013
3. Die verborgenen Insignien des Pan – 2013
O profeție care schimbă totul, pe care doi adolescenți o pot împlini doar împreună.
Un roman despre tineri, diferit de orice altceva a mai fost scris până acum.
Cei doi Aleși nici că puteau fi mai diferiți. Ea, o adolescentă cu părul dezordonat, cu aparat dentar, fără pic de gust în materie de haine, muncește seara într-un bar din oraș. El, proaspătul coleg, cel mai atrăgător tip din Londra, dichisit, afișând întotdeauna ținute impecabile, zâmbet perfect și un aer plin de mister, este adorat de toată suflarea feminină.
El exercită asupra ei o atracție inexplicabilă, pe care ea încearcă s-o nege mereu.
Să fie de la mirosul lui îmbătător de pădure, de vânt și de aer proaspăt?
Să fie de la privirea care îi străpunge mereu creierul citindu-i, într-un mod inexplicabil, gândurile?
Să fie coincidențele care îi aduc de fiecare dată împreună?
Să fie fantezie? Să fie real?
O carte cu o intrigă complexă și periculoasă, un roman care plimbă cititorul între lumi creionate real, aproape cinematografic, cu răsturnări de situație inimaginabile. O acțiune la granița dintre real și fantastic, susținută de dialoguri pline de umor și redate extrem de realist.
Un deznodământ care închide cercul de întrebări, pentru a deschide, din nou, un altul.
Un roman care nu poate fi lăsat din mână. Personaje de care n-ai cum să nu te îndrăgostești.
După cum bine știți, genul fantasy a ajuns să cuprindă o varietate mare de subgenuri, care se adresează unor categorii mai largi sau mai reduse de cititori. De mult timp nu mai este privit doar ca un gen pentru copii și adolescenți, apărând o multitudine de romane din subgenul grimdark sau epic. Cu toate acestea, secțiunea YA deține încă rolul ei foarte important, îndreptând adolescenții înspre plăcerea lecturii.
Un astfel de roman este „Moștenirea secretă a lui Pan„, de Sandra Regnier, un roman care are drept protagonistă un fel de Cenușăreasă contemporană, însă una cu foarte multă personalitate.
Povestea este narată de personajul principal feminin, Felicity Morgan, o liceană londoneză aparent neglijentă și împiedicată, nevoită să lucreze în timpul liber la cârciuma mamei sale, fără beneficii și să jongleze în același timp cu școala. Sora și fratele ei nu mai locuiesc împreună cu mama lor, tot greul așadar a rămas pe umerii lui Felicity. Ea este decisă să studieze și să depășească acest nivel, în timp ce mama și frații săi nu îi acordă prea mult credit sau încurajări.
Singurul ei sprijin îl constituie grupul de prieteni: Phyllis, Nicole, Ruby, Jayden și Corey. Aceștia o înțeleg și încearcă să fie alături de ea, în măsura în care pot. Pe de altă parte, Felicity și grupul ei sunt mereu ținta ironiilor grupului de copii răsfățați din clasă, tipicii puști de bani gata.
Nimic ieșit din comun până aici, însă în momentul în care în clasă sosește un elev nou, lucrurile capătă o cu totul altă turnură. Lee FitzMor este visul tuturor adolescentelor: superb, charismatic, elegant, inteligent, se învârte cu grație în lumea mondenă și este prieten la cataramă cu vedete de cinema, cu designeri de top și alte personalități. Lângă cine alege el să se așeze în bancă? Tocmai lângă șleampăta City, așa cum au poreclit-o colegii fițoși, în frunte cu Felicity Stratton, o silfidă modernă, foarte arogantă și sigură pe ea și farmecele sale.
Până aici, povestea nu abundă în originalitate, ar putea chiar fi catalogată drept clișeică. Ceea ce îi dă însă un mare plus este construcția eroinei, Felicity, un personaj plin de haz, care descoperă nu numai că Lee nu este ceea ce pare, ci unul din neamul elfilor aflat într-o misiune, dar și că ea însăși, Felicity, posedă niște atribute uluitoare – mai exact, poate călători în timp.
Cu o viață socială deloc impresionantă și una sentimentală de-a dreptul prăfuită, deodată tânăra Felicity se vede obiectul atenției șarmantului său coleg, a actorului ei preferat, Richard Cosgrove și a unui enigmatic străin pe nume Ciaran.
Romanul este presărat cu scene amuzante din viața acestor tineri, dar și cu momente dificile, mai ales în ceea ce o privește pe Felicity: momentul în care este dezamăgită aflând până unde merge lipsa de susținere din partea mamei pe care a ajutat-o necondiționat, dar și scena din Ajunul Crăciunului, petrecută în casa surorii sale, unde avem ocazia să înțelegem ce fel de familie are tânăra eroină și de ce este mult mai fericită în mijlocul prietenilor și, recent, în preajma lui Lee. Deși încearcă să se convingă singură că este imună la farmecele acestui neobișnuit prieten, între ei se formează o legătură solidă, pe care însă nu dorește să o aprofundeze încă.
Situația devine chiar periculoasă în momentul în care cei doi fac, pe neașteptate, o călătorie în trecut, în secolul VIII p.Chr. Felicity pătrunde într-o lume nouă, o lume pe care n-ar fi bănuit-o vreodată, unde călătoriile în timp sunt un fapt comun iar nimfele apelor te ajută cu echipamentul.
Acesta este, aparent, doar începutul aventurilor, urmând ca probabil în volumele viitoare să descoperim din ce în ce mai multe despre lumea elfilor și misterele din jurul lui Felicity, de ce ea prezintă atâta interes pentru elfi dar și lucruri surprinzătoare inclusiv pentru aceștia.
În ciuda poveștii oarecum lipsită de un grad înalt de spectacol sau de originalitate, lectura este foarte plăcută, ușoară, atrăgătoare pentru adolescenți și potrivită pentru a te familiariza cu stilul fantasy YA. Deși poreclită Fay de către Lee, Felicity nu este deloc tipul de zână din povești, ci mai degrabă o fată obișnuită a secolului XXI, care nu visează prinți pe cai albi dar care, iată, se vede în postura de a fi în centrul atenției lor. Povestea prinde, iar finalul dă de înțeles că acțiunea devine din ce în ce mai promițătoare și incită la lectură. Eu sunt curioasă să descopăr ce aventuri le rezervă destinul simpaticilor protagoniști.
„Șoaptele au crescut puțin în intensitate. Dar nu pricepeam nimic. Părea o limbă asemănătoare cu irlandeza sau cu galeza, și nu cunoșteam un cuvânt din vreuna. Lumina verde era încețoșată. Cu inima bătând puternic, am cumpănit situația: a) niște spărgători galezi, irlandezi sau scoțieni se aflau pe scări; b) stafia unui fost proprietar al casei gemea pe scări, în dorul vremurilor de altădată; c) tatăl lui Lee avea o iubită care era scoțiană, irlandeză sau galeză; d) n-am idee. Imaginația mea avea limite.
În plus, niciuna dintre situațiile de mai sus nu era de dorit.”

Cartea Moștenirea secretă a lui Pan vol.1 de Sandra Regnier se poate comanda pe edituradph.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *