Delicatese Literare
Recenzii

Moștenitoarea focului – vol.3 din seria Tronul de cleștar de Sarah J. Maas, Editura RAO – recenzie

Moștenitoarea focului

(Heir of Fire – 2014)

Sarah J. Maas

Editura Rao

Traducerea: Ofelia Al- Gareeb

Anul apariției: 2015

Număr de pagini: 656

Sarah J. Maas este o tânără scriitoare a cărei serie de debut și-a câștigat imediat locul în literatura fantasy dar și-n sufletul milioanelor de fani din întreaga lume.

0.1. The Assassin and the Pirate Lord – 2012

0.2. The Assassin and the Healer – 2012

0.3. The Assassin and the Desert – 2012

0.4. The Assassin and the Underworld – 2012

0.5. The Assassin and the Empire – 2012

1. Tronul de cleștar – Editura Rao – Throne of Glass – 2012 – recenzie

2. Diamantul de la miezul nopții – Editura Rao – Crown of Midnight – 2013 – recenzie

3. Moștenitoarea focului – Editura Rao – Heir of Fire – 2014

4. Regina umbrelor – Editura Rao – Quenn of Shadows – 2015 – recenzie

5. Imperiul furtunilor – Editura Rao – Empire of Storms – 2016 – recenzie

6. Turnul zorilor – Editura Rao – Tower of Dawn – 2017 – recenzie

7. Tărâmul de cenușă – Editura Rao – Kingdom of Ash – 2018 – recenzie

“Celaena Sardothien și-a negat harul magic vreme de zece ani. Acum, singura ei dorință este să răzbune moartea prietenei ei, Nehemia, iar regele din Adarlan este principalul vinovat. Pentru a-și duce la îndeplinire planul, Celaena, moștenitoarea de foc a unui regat distrus, va călători în Wendlyn, un ținut îndepărtat în care magia încă mai dăinuie. Va reuși oare temuta asasină să își accepte moștenirea nemuritoare, învingându-și teama de necunoscut? Până unde va fi ea dispusă să meargă pentru a-și îndeplini promisiunea făcută Nehemiei?”

“Moștenitoarea focului”, cel de-al treilea volum al seriei “Tronul de Cleștar”, este un roman incitant în care veți regăsi toate elementele unui fantasy de succes, de la vrăjitoare la balauri, de la războinici de temut înzestrați cu puteri magice la ființe supranaturale venite dintr-o altă lume.

“Intrigant, frumos, sfâșietor, romantic și incitant… Povestea vă va captiva imaginația și vă va face să vă doriți mai mult… Fantasy la cel mai înalt nivel.” — USA Today

“Un roman în care veți regăsi elemente de comedie, brutalitate și fantezie; Maas strălucește, este o povestitoare minunată. Este cel mai bun volum al seriei!” — RT Book Reviews

“Seria Tronul de cleștar trebuie citită, iar dacă veți începe acum, va fi cea mai bună alegere literară pe care o puteți face.” — The Guardian

Seria “Tronul de Cleștar” m-a purtat prin aventuri care mai de care mai neobișnuite, mai pline de pericole și mai fantastice, într-un univers din ce în ce mai complex. De data aceasta, “Moștenitoarea focului” oferă și mai mult din toate și ceva pe deasupra!

Volumul de față este împărțit în două: prima parte — Moștenitoarea cenușii, care se petrece în Wendlyn, unde asistăm la povestea și antrenamentele lui Rowan cu Celaena și partea a doua — Moștenitoarea focului, care ne oferă revenirea în Adarlan și toate aventurile care-i așteaptă aici.

O carte care ne oferă adrenalină, suspans, emoții cât cuprinde. O lectură care ne deschide poarta imaginației spre un tărâm plin de magie, de ființe fantastice mai bune și mai rele.

“Făcuse un jurământ — jurase că va elibera Eyllwe. Astfel încât, între momentele de disperare și furie și jale, între gândurile la Chaol și la cheile Wyrd și la tot ceea ce lăsase în urmă și pierduse, Celaena se hotărâse asupra singurului plan de urmat atunci când avea să ajungă pe acele țărmuri. Un plan, oricât de nebunesc și de improbabil, de a elibera regatul luat în sclavie: de a găsi și de a distruge orice urmă de chei Wyrd pe care regele din Adarlan le folosise pentru a-și ridica teribilul său imperiu. Ea ar fi renunțat cu bucurie la propria-i viață pentru a-l duce la îndeplinire.”

Celaena Sardothien este o tânără cu puteri mult mai mari decât și-ar fi închipuit oricare dintre noi, plină de resurse, care a dus o viață dură ce a antrenat-o pentru luptele cărora destinul i-a oferit ocazia să le poarte și pe care încă le mai are de purtat. O tânără extrem de curajoasă, care de multe ori acționează înainte de a cerceta totul cu atenție.

Autoarea Sarah J. Maas creionează cu talent un tablou impresionant, unde ființele magice au puteri nebănuite. Un tablou în continuă schimbare, amplificând complexitatea acestuia în funcție de acțiunile fiecărui personaj în parte.

Un tărâm magic, plin de ființe care mai de care mai puternice, înzestrate sau nu cu magie, bune sau cu adevărat rele. Asta ne prezintă acest volum. Plus că avem parte de o acțiune foarte alertă, sentimente și povești de dragoste pline de emoție, prietenii sincere și un întreg univers ușor de imaginat datorită descrierilor captivante oferite de autoare.

“Wendlyn. Un tărâm al miturilor și al monștrilor — al legendelor și al coșmarurilor care prindeau viață.”

În Varese, Celaena întâlnește un mascul Fae…

“Înalt, lat în umeri, cu fiecare centimetru din el părând alcătuit din funii de mușchi, era un mascul înzestrat cu putere. Se opri într-o rază prăfoasă de soare, cu părul argintiu strălucindu-i.”

Rowan este războinicul care o va duce în Doranelle… unde dorește să discute cu regina Maeve — conducătoarea puternicilor Fae.

Durerea și regretul Celaenei cu privire la moartea Nehemiei, zbuciumul lăuntric al lui Chaol — conștient că Celaena este de fapt, adevărata regină a Terrasenului… și durerea acesteia cu privire la ce a îndurat în acești ultimi zece ani, transformările prin care a trecut… toate ne sunt prezentate în acest volum.

Și avem parte de povestea inedită și deosebită dintre Celaena și Rowan. O poveste de dragoste care are de trecut peste mult prea multe obstacole…

Dorian are și el propriile sale secrete, care trebuie protejate. Mai ales în castelul tatălui său.

Apoi, un alt personaj important este Aedion Ashryver, vărul lui Aelin Galathynius Ashryver, care habar nu are că verișoara sa trăiește, cu atât mai puțin că este chiar Asasinul regal și că se numește acum Celaena Sardothien…

Clanurile vrăjitoarelor, după cum se va dovedi, au un rol aparte în serie. Iar Manon — chiar un rol important!

Avem parte de bunătate și răutate în cele mai pure forme, suferim și suntem fericiți alături de personajele preferate și continuăm să fim uimiți de direcția în care autoarea îndreaptă acțiunea.

Acțiunile fiecăruia dintre personaje, la început, par lipsite de importanță sau de sens, dar ceea ce descoperim pe parcursul lecturii este faptul că acestea reprezintă o nouă piesă de puzzle în tabloul reprezentat de lupta dintre bine și rău.

“Era Manon Cioc-negru, moștenitoarea clanului de vrăjitoare Cioc-negru, se afla acolo de săptămâni, prefăcându-se a fi o vrăjitoare Crochan, în speranța că avea să le extermine pe cele adevărate.”

Discuția mult așteptată cu regina Maeve nu se dovedește pe atât de fructuoasă pe cât spera tânăra. Însă Maeve decide să o lase să se antreneze în Mistward cu Rowan înainte de a veni să o vadă în Doranelle.

“Poate ar fi fost mai ușor să plece. Să se ducă să găsească o altă ființă străveche pe care să o bată la cap în legătură cu adevărul. Celaena inspiră și expiră, inspiră și expiră. Maeve fusese acolo — fusese prezentă în zorii acelei lumi, în timpul războaielor Valg. Ea deținuse cheile Wyrd. Știa cum arătau, ce simțeai când le aveai. Poate știa și unde le ascunsese Brannon — mai ales pe ultima, cheia fără nume, iar dacă Celaena ar fi putut găsi o cale de a fura cheile de la rege, de a-l distruge, de a-i opri armatele și de a elibera Eyllwe, dacă ar fi putut găsi măcar o cheie Wyrd…”

Antrenamente dure și epuizante în compania lui Rowan. Antrenamente care o vor ajuta, atât ca  om cât și ca Fae, să rămână în viață.

Apoi avem parte de întâlnirea din Doranelle cu Maeve… care se dovedește edificatoare și un adevărat dezastru în același timp. Cu toate acestea, Celaena află o mulțime de informații folositoare.

O acțiune cu mult mai dură și mai violentă decât în precedentele, “Moștenitoarea focului” conturează emoțiile intense și adesea contradictorii, prin care trece cititorul parcurgând povestea.

Vedem o Celaena căzută la pământ, suferind, cu sufletul rupt în bucăți, încercând să-și revină.

Rowan și Celaena trec de la indiferență la prietenie, de la dușmănie la iubire.

O lectură care te face să treci prin variate stări emoționale, de parcă iei parte, în direct, la acțiune, din punctul de vedere al fiecărui personaj.

Relevarea adevărului cu privire la adevărata identitate a asasinului regal în fața lui Dorian constituie un șoc pentru acesta. Și asta nu e tot!

“Dorian se luptă cu toată puterea cu gărzile care îi țintuiau acum brațele la pământ, încercând să stoarcă ultimul dram de forță, iar tatăl său aduse colierul din piatră Wyrd în dreptul gâtului său.

Un colier, precum cele purtate de ființele alea despre care povestise Chaol că locuiau în Insula Morții.

Nu… nu.

Țipa — pentru că văzuse acele creaturi în catacombe și auzise ce li se făcuse lui Roland și lui Kaltain. Văzuse ce putea face un simplu inel. Acesta era un întreg colier, fără o încuietoare vizibilă…”

Un dark fantasy dur, violent, grotesc pe alocuri. Și totuși, cu o doză de speranță care răzbate din filele cărții. O speranță în viitorul care momentan pare sumbru și întunecat.

Acest volum a reprezentat pentru mine începutul declinului, tunetul dinaintea furtunii, momentul negru dinaintea declanșării dezastrului. O călătorie intensă, plină de adrenalină și foarte mult suspans, într-un labirint care pare hotărât să devină închisoare pentru fiecare personaj în parte.

“— Era o dorință egoistă și speranța unui nebun.

Ea citi restul în ochii lui.

— Dar s-a îndeplinit.

— Periculos pentru un prinț al gheții și al vântului să se roage Aducătoarei Focului, reuși ea să spună.”

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *