Delicatese Literare
Recenzii

Moștenitorii pământului de Ildefonso Falcones, Editura RAO – recenzie

Moștenitorii pământului

(Los herederos de la tierra – 2016)

Ildefonso Falcones

Editura RAO

Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 914
Traducerea: GRAAL Soft
“O poveste epică, de-a dreptul captivantă.” – Publishers Weekly
“Un roman istoric bun, care reușește să-l facă pe cititor să pătrundă în atmosfera trecutului. [….] O continuare la înălțimea operei sale magistrale.” — Carles Barba, La Vanguardia
“Meritul cel mai mare al romanului constă în crearea unei lumi aproape magice a unei Barcelone care poate fi recunoscută în cea de azi, dar al cărei trecut rămâne cufundat în taină. Falconi îl dezvăluie, îl face atrăgător și ni-l apropie într-un joc inteligent de paralelisme. Acestea, împreună cu o recreare spectaculoasă, fac din “Moștenitorii pământului” un roman care îndeplinește cu asupra de măsură cerințele unei povești istorice bune.” — Juan Ángel Juristo, ABC Cultural
“La zece ani după “Catedrala mării”, Ildefonso Falcones revine în acea lume pe care o cunoaște atât de bine, Barcelona medievală. Și o face recreând perfect acea societate feudală efervescentă, prizonieră a unei nobilimi precare și corupte. Din zbuciumul acestei societăți se detașează viața unui om care luptă să meargă mai departe fără a-și sacrifica demnitatea.” — lecturalia.com/libro
Ildefonso Falcones este avocat și scriitor. Primul său roman, La catedral del mar (Catedrala mării) (2006), a cărui intrigă se desfășoară în Barcelona medievală a secolului al XIV-lea – perioadă în care a fost construită biserica Santa Maria del Mar -, a devenit un fenomen editorial fără precedent la nivel mondial, recunoscut atât de cititori, cât și de critici și publicat în peste patruzeci de țări. De asemenea, a câștigat mai multe premii, inclusiv Euskadi de Plata pentru cel mai bun roman în spaniolă (2006), premiul Que leer pentru cea mai bună carte în spaniolă (2006), premiul Fundației “Jose Manuel Lara” pentru cel mai bine vândut roman (2006), prestigiosul premiu italian “Giovanni Boccaccio” pentru cel mai bun autor străin (2007), premiile internaționale Città dello Stretto (2008) și “Fulbert de Chartres” (2009). Următoarele sale lucrări au fost La mano de Fátima (Mâna Fátimei) (2009), distinsă cu premiul Roma (2010), și La reina descalza (Regina desculță) (2013), distinsă cu premiul “Pencho Cros” (2013). Cu peste nouă milioane de exemplare vândute la nivel mondial, Falcones este considerat unul dintre cei mai citiți scriitori spanioli.
Volumul ne spune povestea lui Hugo Llor încă de la o vârstă foarte fragedă. Fiul unui marinar decedat, Hugo este protejat de Arnau Estanyol, protagonistul romanului Catedrala Mării. El visează să lucreze toată viaţa în atelierele navale regale, unde sunt construite şi reparate corăbiile coroanei din Aragon. Arnau a ajutat şi familia lui Hugo, trimiţând-o pe sora sa într-o mănăstire, cu promisiunea unei zestre bune, şi pe mama sa, să lucreze ca servitoare într-o casă. Asistăm la întâmplări pasionante, trădări, numeroase ranchiune într-o lume medievală în care Inchiziţia şi stăpânii feudali abuzează de oamenii obişnuiţi. Sclavia, cumpărarea şi vânzarea de oameni şi misoginia, temniţele şi celule zidite vor fi prezente pe parcursul lucrării.
În romanul Moștenitorii pământului, autorul revine în atmosfera operei sale emblematice, Catedrala mării, pentru a ne oferi o continuare mult așteptată de cititorii săi. După acest roman se va realiza un serial de televiziune.
“Dacă am reușit să fiu un cetățean cinstit de toată lumea, este poate pentru că nu m-am înclinat niciodată în fața nimănui.”
“Ai încredere în ea! Fiica ta este femeie. Biserica poate spune că reprezentăm păcatul, că trebuie să fim pedepsite și voi o să-i dați crezare și o să ne pedepsiți pentru asta. Poate tu nu, dar marea majoritate a bărbaților o fac. Suferim. Naștem, Hugo, dăm naștere. Dăm viață. Nu uita niciodată!”

O călătorie inedită, plină de culoare și savoare, în fascinanta Barcelona, în perioada medievală. O lecție de istorie care-ți rămâne întipărită în memorie! O istorie altfel decât o găsești în manualele de istorie. Și pe care o simți ca și când ai fi fost transportat acolo.
Moștenitorii pământului” este continuarea romanului “Catedrala mării” – roman pe care mi-aș dori să-l văd reeditat la editura Rao.
Până acum nu citisem nici una dintre cărțile autorului, dar am fost impresionată de stilul în care te poartă prin istoria medievală a Barcelonei, te face să simți atmosfera vremii, să înțelegi oamenii și modul lor de gândire, să vezi diferențele sociale, părțile bune și rele ale epocii respective.
4 ianuarie 1387, Barcelona. În această perioadă și la această dată ne poartă autorul Ildefonso Falcones la începutul volumului de față.
“Câțiva marinari trebuiau să se îmbarce pe Santa Marta ca să o sloboadă și apoi barcagiii trebuiau să o remorcheze până pe plajă, unde o mulțime de oameni o așteptau ca să o târască până în interiorul șantierelor navale. Acolo avea să ierneze. Era o muncă anevoioasă și deosebit de dificilă, la care aveau să folosească scripeți și troliuri, care să îi ajute să tragă nava odată eșuată pe nisip. Barcelona, deși era una dintre puterile maritime ale Mediteranei, alături de Genova, Pisa și Veneția, nu avea un port; nu existau refugii, nici diguri care să le ușureze îndatoririle. Întreaga Barcelonă era o plajă deschisă.”
Aici, pe aceste plaje bătute de furtună, îl cunoaștem pe tânărul Hugo care-l ajută pe un prizonier genovez constructor de bărci. Acesta avea legată de picior o bilă de fier care-l împiedica să se miște, iar Hugo era cel care căra această bilă. Domenico Blasio era numele genovezului. Dar în Barcelona erau mulți astfel de prizonieri genovezi.
Odată cu moartea regelui Pedro, Barcelona se schimbă. Iar alături de Hugo asistăm la aproape un secol de evoluție și involuție a Barcelonei. Corupție, comploturi politice, asupriri, crime, dușmănii și nedreptăți, lupta pentru putere, ne sunt prezentate deschis și fără a fi cosmetizate.
Sub domnia lui Juan, fiul regelui Pedro, urmează o perioadă ternă, plină de teroare și sânge, în care Barcelona suferă, oamenii ei sunt întorși unul împotriva celuilalt. O luptă constantă pentru supraviețuire.
“Barcelona este plină de lași și fiecare își urmărește propriul interes.
Autorul Ildefonso Falcones a reușit să-mi ofere o călătorie credibilă în Barcelona medievală, mi-a permis să înțeleg mai bine anumite lucruri și să rețin anumite evenimente. A creat un portret dur și real, credibil, al unui oraș care lupta pentru modernizare, ai cărui locuitori se împărțeau în două categorii: bogați și săraci. Fiecare dintre ei se lupta pentru supraviețuire. O carte cu  o intrigă plină de suspans, violență si dramatism.
Aflăm despre modul cum se construiau navele în acele vremuri, despre efortul multor oameni care împreună reușesc să creeze ceva deosebit. Nu erau nave de metal motorizate, ca în ziua de azi, ci nave de lemn, care trebuiau să reziste atât în luptă cât și în fața intemperiilor.
Hugo este un tânăr orfan de tată, a cărui familie se destramă odată cu moartea acestuia. Tânărul este luat ucenic în zona de construcție a navelor, unde ajută un prizonier genovez și învață.
Din păcate, norocul lui se schimbă atunci când stăpânul său, Arnau, este decapitat, ca urmare a urii pe care i-o purta familia Puig. Astfel, Hugo ajunge să se ascundă de acești bogați, fără bani sau mâncare. O situație care-l sperie pe micul temerar.
Norocul lui poartă numele lui Bernat, fiul lui Arnau, care-l ajută să muncească pentru un evreu pe care tatăl lui l-a apreciat.
Ildefonso Falcones a reușit prin “Moștenitorii pământului” să ne ofere o privire de ansamblu asupra conjuncturii istorice, politice, administrative și economice a Barcelonei, a evoluției pe parcursul unor zeci de ani. Pentru a nu reduce totul la statistici și informații fade, avem povestea de viață a lui Hugo, strâns împletită cu cea a lui Bernat.
“Nu mai era băiatul de doisprezece ani, curios și nesăbuit, care ducea bila genovezului. În doi ani se schimbase: chipul îi era acum de obicei serios, crescuse și se lățise în umeri și piept. “Îl hrănesc bine evreii”, se felicită în sinea lui locotenentul șantierelor navale. Arnau Estanyol fusese un prieten bun de-al Navarezului, dar pe băiatul acesta, care-i fusese recomandat de Arnau, îl îndrăgise într-un mod deosebit, pe care nu ar fi știut să îl definească.”
O lectură grea, captivantă și plină de informații. O lectură care ne prezintă tablouri în tablou: evoluția Barcelonei, a celor săraci, a celor bogați, dar și o imagine crudă a sărăciei, răutății și a luptei pentru putere, indiferent de clasele sociale.
Un roman complex, cu multe întâmplări pline de suspans, cu fapte istorice cunoscute dar și cu detalii neștiute, “Moștenitorii pământului” este un must read, o carte pe care o recomand iubitorilor de ficțiune istorică.
Rasism, prejudecăți, minciuni și obiceiuri înrădăcinate. Iar în mijlocul tuturor acestora îl vedem crescând pe Hugo. Duce o viață grea pentru un copil de 14 ani care se vede nevoit să se descurce singur. Pe de altă parte are noroc cu evreul Mahir și familia acestuia, care-i poartă de grijă.
Primii fiori ai iubirii, pasiunea, dragostea dar și durerea sau suferința își fac apariția în sufletul tânărului Hugo.
“- Nu pot, Hugo.
– Ai spus că mă iubești.
– E ghinionul meu.
– Dar…
Trăsăturile Dolcei deveniră și mai dure.
– Nu pricepi? strigă ea. Lasă-mă! Nu pot! Nu mă face să visez mai mult.”
Prin intermediul lui Hugo asistăm la asuprirea și arderea cartierelor evreiești, la durerea iubirii pierdute, la munca pe o podgorie, observând cum evoluează Barcelona.
Căsătoria, nașterea fiicei sale, lucrul alături de evreii încreștinați, munca pe podgorie, ne sunt redate prin ochii lui Hugo. Asistăm la o scenă politică unde câștigă cel cu bani, unde nobilului îi este iertat orice păcat. Observăm că, de-a lungul anilor, chiar și prietenii pot face rău prietenilor.
O poveste de viață dulce-amară, o lecție despre maturizare, cunoaștere și încredere în propriile sentimente.
Am citit cu plăcere continuarea romanului de mare succes “Catedrala mării”. Am pătruns într-o lume din epoca medievală și am putut observa cum se desfășura viața din secolul al XIV-lea și al XV-lea. Barcelona era un oraș în schimbare, plin de culoare și încercări pentru toți locuitorii ei.

Cartea Moștenitorii pământului de Ildefonso Falcones pooate fi comandată de pe raobooks.com, elefant.ro, emag.ro, carturesti.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

14 Comments

Spune-ți părerea!