Delicatese Literare
Recenzii

Muntele dintre noi de Charles Martin, Editura Reader`s Digest – recenzie

Muntele dintre noi

(The Mountain Between Us – 2010)

Charles Martin

Editura Reader`s Digest

Traducere: Andreea Demirgian

An apariție în România: 2011

Pag. 400-575

Muntele dintre noi face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (574 pagini):

Muntele dintre noi

CHARLES MARTIN este autorul cunoscutelor romane „Când greierii plâng”, „Învăluiți în ploaie” și „La capătul răului”. Trăiește în Jacksonville, Florida, împreună cu soția să și cei trei băieți ai lor.
O furtună de zăpadă se apropie de Salt Lake City și aeroportul urmează să fie închis. Doi necunoscuți închiriază un avion mic, încercând să o ia înaintea furtunii. Fiecare dintre ei trebuie să ajungă urgent acasă. Nici unul dintre ei nu va reuși. În schimb, vor trebui să se lupte pentru supraviețuire atunci când pilotul moare, înainte ca avionul să se izbească de sol. 
„Muntele dintre noi nu este doar o carte care te ține cu sufletul la gură, ci și una care conține un plan sentimental puternic. O carte excelentă, pe care n-o poți lasă din mâna.” – BookReporter.com

Muntele dintre noi de Charles Martin este o carte foarte frumoasă și emoționantă despre supraviețuire, dar și despre puterea iubirii de a-ți reda speranța. Pe lângă aventurile teribile prin care trec cei doi eroi, cartea ne oferă și câteva lecții impresionante de viață.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Ben Payne, un reputat chirurg ortoped, acțiunea din prezent fiind întreruptă din loc în loc de flashback-uri .   
Acțiunea cărții începe în Salt Lake City, când un viscol puternic a forțat toate avioanele să rămână la sol. Ben, care tocmai se întorcea de la o conferință pe teme medicale, o cunoaște în aeroport pe Ashley Knox, o scriitoare talentată, aflată în drum spre locul în care urmează să se căsătorească.
Când Grover, pilotul unui avion de mici dimensiuni, este de acord să-l ducă pe Ben până la următorul aeroport, Ben îi propune lui Ashley să îl însoțească.
Grover era un pilot excelent, cu mii de ore la bord, și ar fi fost perfect capabil să-i ducă pe cei doi la destinația dorită în siguranță, dacă nu ar fi făcut un atac de cord în timpul zborului. Chiar și așa, aflat în pragul morții, Grover a reușit o ultimă aterizare forțată, oferindu-le celor doi pasageri șanse de supraviețuire, chiar dacă minime.
Ben s-a trezit primul din șoc, constatând că se aflau pe un platou cu nimic altceva în jur decât munți, zăpadă și copaci de jur împrejur.
 Din fericire, Ben era și un alpinist încercat, un bun cunoscător al tehnicilor de supraviețuire, astfel că s-a descurcat încropind mai multe lucruri necesare din scheletul avionului, inclusiv o atelă cu care să-i fixeze lui Ashley piciorul care i se rupsese în urma prăbușirii avionului.
 Pe muntele necruțător, pe măsură ce zilele se transformă în săptămâni, rănile fizice suferite de cei doi se vindecă, însă aceștia sunt siliți să se confrunte cu propriile introspecții, ieșind la iveală multe adevăruri dureroase. Conversațiile intime dintre cei doi, precum și încrederea pe care fiecare o are în celălalt, da naștere unei legături sufletești deosebit de puternice. Mi-au plăcut și replicile pline de umor dintre cei doi, menite să mai risipească tensiunea care îi apăsa în permanență.
”- E foarte frumos. Panorama e splendidă. N-ai mai văzut așa ceva în viața ta. Am pus două șezlonguri și în curând o să vină un tip cu cocktailuri cu umbreluțe. Vine imediat. S-a dus să ia niște gheață.”
Din frânturile de amintiri ale lui Ben ne facem o idee destul de clară despre viața acestuia, începând încă din copilărie. Ben crescuse alături de un tată abuziv, care își maltratase soția până când aceasta devenise alcoolică, după care avusese grijă să o decadă din drepturile părintești. Deși cei din jur aveau impresia că Ben are un tată foarte devotat, realitatea tristă era alta. Tatăl lui Ben era obsedat să se afirme prin realizările fiului, astfel că îl supunea pe acesta unor antrenamente inumane, pentru ca Ben să bată record după record. Fericirea lui Ben sau ceea ce-și dorea acesta nu aveau nicio importanță în ochii tatălui, care-și bătea crunt fiul ori de câte ori avea impresia că acesta nu se supunea corespunzător cerințelor lui. Rachel, colega de liceu a lui Ben, a intrat ca o rază de soare în viața lui. Datorită influenței acesteia, Ben a avut curajul să-și înfrunte tatăl, cu toate consecințele de rigoare, și să-și ia destinul în propriile mâini, urmându-și dorințele. Legătura sufletească dintre Ben și Rachel s-a întărit de-a lungul timpului, cei doi ajungând să se căsătorească. Însă, după o perioadă idilică, plină de momente fericite și înduioșătoare, cei doi ajunseseră să se despartă, după cum îi mărturisise Ben lui Rachel la un moment dat. Totuși, sentimentele dintre ei păreau extrem de puternice, după cum ne-am dat seama dintr-un mesaj pe care Ben îl ascultase în aeroport, mesaj pe care îl auzise și Rachel, fiind aproape de el.
”Hei, eu sunt.” Avea o voce mică și obosită. Ca și cum tocmai se trezise din somn. Sau tocmai se oprise din plâns. Se auzea oceanul pe fundal. Asta însemna că mă suna de pe verandă. ”Nu-mi place când pleci.” Trase aer în piept. ”Știu că ești îngrijorat. Dar n-ai de ce. Va fi totul bine. Peste trei luni o să râdem de asta. Ai să vezi. Te aștept, nu mă culc.” Încercă să râdă. ”Te așteptăm cu toții. Bem o cafea pe plajă. Să vii repede… și să nu crezi că te iubesc mai puțin. Te iubesc la fel de mult. Ba chiar mai mult. Nu fi supărat. Ai încredere în mine. O să reușim! Te iubesc cu toată ființa mea. Vino repede acasă. Ne vedem pe plajă.”
Ce se întâmplase oare între ei de ajunseseră să se despartă? La fel ca și Rachel, și noi suntem foarte intrigați.
Când resursele de hrană ajung pe terminate și devine evident că nimeni nu avea să vină să-i salveze, Ben reușește să conceapă un plan pentru a scăpa din sălbăticie. Drumul spre prima formă de civilizație va fi presărat cu pericole cumplite, cei doi fiind în pericol să-și piardă viața de mai multe ori.

Ce se va întâmpla însă oare cu puternica legătură sufletească dintre ei, odată ce fiecare va reveni la viața sa de dinainte?
Am citit ultima parte a cărții cu lacrimi în ochi. La un moment dat bănuisem ce a determinat despărțirea dintre Ben și Rachel, dar tot am plâns citind despre momentul când a vizitat-o el la întoarcere…
Din fericire, finalul este foarte emoționant, dar în același timp plin de speranță, reafirmând credința în puterea iubirii de a ne salva sufletul.
”S-a lipit de mine. Acum briza ne bătea din spate.
– Ești gata? 
Am început să alergăm ușor. N-a durat mult până când am prins ritmul mai rapid. Și am alergat mult timp. Undeva, în kilometrii pe care i-am străbătut, cu transpirația curgându-mi din vârful degetelor și sarea arzându-mi ochii, când respiram adânc, ritmat și curat, când picioarele abia atingeau pământul, am privit în jos și am văzut cum toate cioburile din mine se lipesc într-o singură bucată.”
Cartea a fost ecranizată în 2017, cu Kate Winslet și Idris Elba în rolurile principale, iar în film avem parte de nişte peisaje care îţi taie răsuflarea.

Muntele dintre noi de Charles Martin, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți de citit iarna

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *