Delicatese Literare
Prezentari carti

Muntele familiei Gray de John Grisham, Editura RAO

Muntele familiei Gray

John Grisham

An apariţie: 2017

Editura RAO

Nr. pagini: 504

Titlu Original: Gray Mountain

 

În viaţa Samanthei Kofer nu era loc de surprize.

Fiică de avocaţi, beneficiind de cea mai bună educaţie oferită de instituţii prestigioase, curtată de firme de top după terminarea facultăţii, ea alege să lucreze pentru cel mai mare cabinet de avocatură din lume, Scully & Pershing. Toate planurile îi sunt însă date peste cap de izbucnirea crizei din 2008. Peste noapte, Samantha se vede silită să se mute din Manhattan în Brady, Virginia, cu o populație de 2.200 de persoane, o parte a lumii despre care doar a citit, un orăşel uitat de soartă din inima Apalasiei. De la un salariu anual de 180 000 de dolari, ea ajunge să ofere asistenţă juridică gratuită persoanelor nevoiaşe din bazinul carbonifer american, intrând în în lumea uluitoare și periculoasă a minierei cărbunelui, unde legile sunt deseori rupte, regulile sunt ignorate, regulamentele sunt înfrânte, comunitățile sunt împărțite, iar terenul în sine este atacat de Big Coal. Violența este mereu la colț și, în câteva săptămâni, Samantha se află într-o litigiu care se transformă în moarte. Şi totusi, pentru prima oară în viaţa, Samantha simte că poate face cu adevărat diferenţa pentru cineva.

Mattie Wyatt, șeful clinicii de asistență juridică a orașului, este acolo să o învețe cum să "ajute oamenii reali cu probleme reale". Pentru prima dată în carieră, Samantha pregătește un proces, vede interiorul unei realități camera de judecată, este certată de un judecător și primește amenințări din partea localnicilor care nu sunt atât de încântați să aibă un avocat în oraș. Și învață că Brady, la fel ca majoritatea orașelor mici, găzduiește câteva secrete mari.

Fragment:

Cel mai greu era să aştepţi – incertitudinea şi insomnia te dădeau gata, până făceai ulcer. Colegii de muncă se ignorau reciproc şi se ascundeau în spatele uşilor închise. Secretarele şi asistenţii juridici răspîndeau zvonurile fără să se privească în ochi. Toată lumea stătea ca pe ghimpi, întrebându-se ,,Oare cine va urma?” Partenerii, oamenii importanţi din firmă, erau în stare de şoc. Şi nu voiau să stea la discuţii cu subalternii. În curând, ar fi putut primi ordin să le ia gâtul. Bârfele erau înspăimântătoare. Zece asociaţi de la Litigii concediaţi; parţial adevărat – doar şapte în realitate. Întreg departamentul de Imobiliare inchis, cu parteneri cu tot; adevărat. Opt parteneri de la Antitrust trecuţi la alte firme; fals… cel puţin pe moment. Atmosfera era atât de apăsătoare, incât Samantha pleca din clădire cu flecare prilej care se ivea, preferând să lucreze pe laptop prin cafenelele din Manhattan. Stătea pe o bancăi din parc intr-o zi frumoasă – La zece zile de la prăbuşirea colosului Lehman Brothers – şi se uita la clădirea înaltă din josul străzii. Adresa era 110 Broad, iar jumăitatea superioară fusese inchiriată de Scully & Pershing, cel mai mare cabinet de avocatură din lume. Cabinetul la care lucra şi ea, momentan, deşi viitorul nu mai era deloc sigur. Două mii de avocaţi din douăzeci de ţări, jumătate din ei doar în New York, o mie de oameni inghesuiţi intre etajele 30 şi 65. Câţi voiau oare să sară? Nu putea şti sigur, dar ea nu se număra printre cei cu gânduri sinucigaşe. Debandada se instalase în cel mai mare cabinet de avocatură din lume, dar asta era valabil şi pentru rivali. Marile cabinete de avocatură erau la fel de panicate ca toată lumea, de la fondurile şi băncile de investiţii, băncile adevărate, conglomeratele de asigurări, cercurile decizionale de la Washington şi până la capătul lanţului trofic din universul financiar, la micii întreprinzători din orăşelele de provincie. A zecea zi trecu fără vărsare de sânge; la fel şi următoarea. În cea de-a douăsprezecea zi se iţi o primă rază de speranţă când Ben, unul dintre colegii Samanthei, le impărtăşi un zvon conform căruia pieţele de credit din Londra se mai dezmorţiseră un pic. Erau şanse ca debitorii să facă rost de nişte lichidităţi, la urma urmei. Însă ceva mai târziu în acea după-amiază, zvonul fu infirmat. Aşa că aşteptară în continuare.

Cărțile autorului John Grisham pot fi comandate din librăriile online raobooks.comelefant.rolibris.ro, carturesti.rolibrarie.net, emag.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți John Grisham

 

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *