Delicatese Literare
Recenzii

My dilemma is you 2 de Cristina Chiperi, Editura Litera – recenzie

My dilemma is you 2

Cristina Chiperi

Editura Litera

Anul apariției: 2017
Nr. pagini: 281
Traducerea: Marina Loghin
1. My dilemma is you 1 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 1 – 2016 – recenzia
2. My dilemma is you 2 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 2 – 2016 – recenzia
3. My dilemma is you 3 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 3 – 2016 – recenzia
Continuarea bestsellerului internațional My dilemma is you.
Cristina Chiperi, o liceană din Padova, a devenit una dintre cele mai citite autoare în rândul tinerilor după ce poveștile sale, publicate pe platforma online wattpad, au ajuns în librării sub forma unei trilogii: „My dilemma is you”.
Dacă povestea de dragoste dintre Cris și Cam a prins aripi în timpul vacanței de Crăciun, odată cu începerea școlii reapar suspiciunile și neînțelegerile. Secretul despre Carly, fosta iubită a lui Cameron, îi pune la încercare tinerei atât curiozitatea, cât și dragostea. Va reuși oare Cris să depășească noile probleme care apar în viața ei?
My dilemma… este senzația internetului și a librăriilor, deopotrivă. Cititorii și fanii au înnebunit complet: nimic altceva nu mai există.”
– LA REPUBBLICA
O poveste despre maturizare, emoții și sentimente bulversante, care merită, cu siguranță, citită! O plăcere să citesc această carte. Îmi aduce aminte de adolescență și de gândurile și sentimentele de atunci, care se schimbau cu viteza luminii.”
– DELICATESE LITERARE
Acum este momentul să mă laud!!
Este o onoare să constat că Editura Litera a luat decizia de a pune pe coperta 4 o mică bucățică din recenzia mea la volumul întâi al acestei serii foarte mediatizate! Mulțumesc!
Și acum, să revenim la volumul de față, înainte ca lauda să mi se urce ca cap!
Volumul de față începe cu prima zi de școală după vacanța de Crăciun și după o pedeapsă: Cris nu a avut voie să iasă din casă …asta după ce fugise la înmormântarea prietenei sale deși nu primise acordul părinților…
„Înțeleg că sunt dezamăgiți de purtarea mea, dar să-mi iau rămas-bun pentru totdeauna de la cea mai bună prietenă a mea a fost un motiv întemeiat ca să le încalc o interdicție și nu voi înceta niciodată să cred asta.”
În această privință sunt în totalitate de acord cu ea.
M-am bucurat să descopăr și de data aceasta, că simțul umorului este prezent în momentele în care, chiar este nevoie de ceva care să destindă atmosfera… Și momentan, Cam este personajul care o face.
Cris, bucuria de a-și revedea prietenii și devenirea publică a relației ei cu Cam… Emoții, de asta avem parte în primele pagini ale acestei cărți.
Și nici bine nu le spun prietenilor că sunt împreună, ca Susan – fosta prietenă a lui Cam, află și ea. Iar ce s-a întâmplat vă puteți închipui… Dar nici Cris nu se lasă:
„– Eu nu-ți iau nimic. Cameron intenționa să te părăsească de mult, voia doar să înțeleagă dacă aveam aceleași sentimente față de el. Și asta nu e nimic față de ce mi-ai făcut tu.”
Dar, culmea este că toți prietenii ei o privesc uimiți și Austin chiar o avertizează să aibă grijă cu Cam ca să nu fie ea cea care are de suferit de pe urma comportamentului acestuia.
Și Cam demonstrează că este posesiv și gelos atunci când îi interzice lui Cris să iasă cu Austin să-i cumpere prietenei acestuia un cadou… Dar Cris este hotărâtă:
” Între noi lucrurile merg foarte bine, dar nu accept să-mi spună ce pot să fac sau cu cine pot să mă întâlnesc și nu intenționez să cedez în privința asta.”
Bravo! Îmi place atitudinea ei și sper să rămână la fel de hotărâtă în continuare.
În sfârșit i se termină lui Cris pedeapsa! O pedeapsă este o formă prin care se presupune că, cel pedepsit, învață că a greșit. Dar ce a greșit Cris?
„Dacă părinții mei cred că mi-au dat o lecție, greșesc rău! Aș face oricând ce-am făcut, fără nici o ezitare.”
Păi, asta – ceea ce a făcut Cris, a demonstrat că era o prietenă adevărată… Părerea mea.
Pe lângă toate aceste probleme, Cris este hotărâtă să descopere care este povestea cu Carly, implicațiile cu Cam și Austin…iar trecutul se pare că este în defavoarea ei….
Reacția lui Cam este ciudată. Îi dă un ultimatum de neînțeles pentru mine: dacă Cris insistă să afle povestea, atunci ei doi se despart. De ce ia Cam această decizie? Ce are de ascuns? Vom vedea, de asta sunt sigură.
În continuare, cred că autoarea are un stil aparte de a transmite emoțiile, de a ne face să rezonăm cu personajele. Stil care, de la carte la carte, se îmbunătățește, evoluează.
Lucrurile devin din ce în ce mai complicate în viața lui Cris și a prietenilor acesteia. Traumele și tragediile sunt la tot pasul, se petrec asemenea bombelor din al doilea război mondial: des și pe neașteptate, cu un mare efect asupra ei!
„Nu știu cum se va termina legătura noastră, dar am obosit să ne tot certăm pe motive prostești și cred că, dacă stăm puțin la distanță, asta ne va ajuta să ne limpezim gândurile. Chiar dacă, trebuie să recunosc, îmi lipsește Cam foarte mult…”
Cei doi se despart totuși, chiar dacă nu am înțeles prea bine de ce. Motivul lui Cameron nu mi se pare suficient de credibil.
Deci, avem parte de tragedie și, cu toate astea, realizăm cât de puternică este Cris. Hotărâtă să meargă mai departe în ciuda suferinței pe care o simte după despărțirea de Cam.
O carte care se citește ușor, deoarece ceea ce se petrece aici te captivează. Pur și simplu vrei să vezi cum continuă viața acestor tineri foarte neliniștiți.
La petrecerea în cinstea familiei Dallas, care a făcut o donație mai mult decât generoasă liceului, Cris are parte de emoții și bune și rele. Totul culminează cu leșinul ei în curtea școlii…
Am o bănuială despre ce s-a întâmplat de fapt, dar vă las pe voi să descoperiți. Doar atât vă spun: invidia poate dăuna grav sănătății!
O carte mult mai intensă și mai complexă decât primul volum al seriei.
Se trezește după două zile, în spital, iar analizele relevă o cantitate mare de stupefiante în corpul ei… cu toate că Cris nu se droghează.
Și de aici cum vor decurge lucrurile? Medicul nu o crede că nu ia droguri… Oare cei din jur o vor face?
Toate întâmplările din viața ei se dovedesc a nu fi ceea ce par. Totul ascunde câte ceva, totul este paravan pentru altceva.
Parcă aș vedea un thriller, unde stai cu inima-n gât, în pragul infarctului, să vezi cine moare și cine supraviețuiește … iubirea sau prefăcătoria?
Dacă credeam că această carte va urma tiparul primeia, nu am putut să mă înșel mai mult! Este cu mult mai alertă și mai complexă, iar iubirea te supune chinurilor Iadului…
Am spus eu bine că fiecare are câte ceva de ascuns. Dar, la un moment dat, ajung să mă îndoiesc de prietenia dintre cei din gașca lui Cris. Asta îmi dă o senzație ciudată…
Insistența lui Cris de a descoperi povestea cu Carly, faptul că află ceva, apoi se dovedește că unul dintre prietenii ei o minte… Și mă deranjează faptul că relația dintre Cameron și Cris nu este în totalitate bazată pe sinceritate. Și asta încă de la început…
Lucrurile se complică de la un minut la altul. Am impresia că urmăresc un film de spionaj, în care fiecare minte și are câte ceva de ascuns. Pot spune doar atât: nu ai nici cea mai mică șansă să te plictisești citind cartea. Complicațiile se arată la tot pasul. Iar finalul… Vă las pe voi să îl descoperiți!
Este o carte în care romantismul se combină cu suspansul, creând cititorului senzația că urmărește un film cu spioni. Superbă!
Lectură plăcută, atât pot să vă urez!

28 Comments

Spune-ți părerea!