Delicatese Literare
Recenzii

My dilemma is you 3 de Cristina Chiperi, Editura Litera – recenzie

My dilemma is you 3

Cristina Chiperi

Editura Litera

Traducerea: Marina Loghin

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 274

1. My dilemma is you 1 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 1 – 2016 – recenzie
2. My dilemma is you 2 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 2 – 2016 – recenzie
3. My dilemma is you 3 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 3 – 2016

Cristina Chiperi, o liceană din Padova, a devenit una dintre cele mai citite autoare în rândul tinerilor după ce poveștile sale, publicate pe platforma online wattpad, au ajuns în librării sub forma unei trilogii: My dilemma is you.

"Povestea aia blestemată cu Carly, trecutul care pare să se repete...

Presentimentul care a însoțit-o pe Cris la petrecerea organizată de ziua ei a fost ceva mai mult decât un ecou al unor întâmplări îndepărtate. Când află secretul pe care Cam și prietenii lui l-au ținut ascuns de ea atâta vreme, tânăra se simte trădată și nu-și mai dorește decât să ia distanță și să înceapă totul de la zero, ca și cum Cam, Sam, Cloe și toți ceilalți n-au existat vreodată în viața ei... chiar dacă drumurile lor continuă să se intersecteze pe coridoarele școlii. Dar chiar când lucrurile par să se îndrepte, un incident neașteptat o obligă pe Criss să facă o ultimă, dar foarte importantă alegere.

My dilemma... este senzația internetului și a librăriilor, deopotrivă. Cititorii și fanii au înnebunit complet: nimic altceva nu mai există." - La Repubblica

"Este o carte în care romantismul se combină cu suspansul, creând cititorului senzația că urmărește un film cu spioni. Superbă!" - Delicatese Literare

My dilemma is you 3” este a treia carte și ultima, din trilogia My dilemma is you.

După cum am spus și la cărțile precedente, My dilemma is you 1 si My dilemma is you 2, autoarea a reușit să mă surprindă mai mult decât plăcut, ținându-mă într-un suspans la cote mari. Dintr-o carte de dragoste cum mi s-a părut volumul 1, într-o carte de spionaj și plină de secrete cum a fost al doilea volum… Mă întreb ce ar mai putea aduce nou în acest ultim volum?

Aș zice că sunt două variante: fie toate secretele ies la iveală și toți au câte ceva de pierdut, fie ies la iveală secretele ascunse iar Cris și Cam găsesc modalitatea de a trece peste… Pe care dintre acestea o va alege oare tânăra autoare? Vom vedea…

În altă ordine de idei, este o surpriză și o plăcere să mă citez eu pe mine în propria mea recenzie! O onoare și mândrie să descopăr o mică frază din recenzia mea pe coperta 4 a volumului de față.

Acestea fiind spuse, să revenim la povestea tinerilor noștri Cris și Cam…  După scena plină de suspans în care ne-a lăsat autoarea la finalul volumului trecut, acesta începe…

„- Eu… dau să zic, dar nu știu cum să continui, fiindcă nu-mi amintesc nimic. Cu o clipă în urmă alergam, iar acum am deschis ochii și m-am pomenit față în față cu ei doi, care încearcă să mă trezească. Cred că am căzut și m-am izbit cu capul de ceva, continui eu puțin amețită.”

Se pare că Trevor a împins-o pe Cris din fața mașinii lui Austin… Oare câte se vor mai întâmpla?

Un stil simplu și direct, o poveste scrisă la persoana întâi din punctul de vedere al lui Cris. Autoarea continuă în același fel cum ne-a obișnuit, cu capitole scurte și la obiect, fără detalii inutile.

Dacă primul volum a fost o simplă poveste de dragoste young-adult, volumul al doilea s-a dovedit a fi cu mult mai bun: acțiune mai intensă, suspansul este la cote maxime, pentru a atinge apogeul la finalul volumului doi. Ce se va întâmpla în acest volum? Să vedem!

O carte care aproape că s-a citit singură, ca să spun așa. Nici nu știu când au zburat paginile, atât este de captivantă. Pur și simplu îți dorești să descoperi cum se continuă povestea celor doi tineri.

Am spus eu bine că fiecare ascunde câte ceva, dar nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să mă îndoiesc și să suspectez pe fiecare personaj în parte.

După accidentul lui Trevor, Cris devine mai distantă, fiind hotărâtă să îi țină pe toți la distanță de ea, ca și cum o pauză îi va permite să se relaxeze.

O discuție între Cris și Trevor ne bagă și mai mult în ceață, adâncind misterul:

„- N-ar fi trebuit să faci ce-ai făcut.

– Dacă n-aș fi făcut-o … nu sunt sigur că tu ai fi fost aici, în locul meu. Cel de la volan n-ar fi frânat niciodată dacă nu m-aș fi pus între voi, spune el, ridicându-se puțin ca să se uite drept în ochii mei.”

O situație mai mult decât tensionată, iar Cris este încă în pericol… Oare Austin să fie un criminal? Și… de ce ceilalți prieteni ai lor evită să spună lucrurilor pe nume și să lase adevărul să iasă la iveală?

Răsturnări de situații, adevăruri care amenință să distrugă dacă ar ieși la suprafață, cam de așa ceva avem parte!

„În timp ce merg, îmi dau seama că mi-e frică. Nu mai sunt atât de sigură că vreau să știu adevărul… dar știu că sunt datoare față de mine însămi să-l aflu… Nu pot să mă prefac că nu s-a întâmplat nimic, trebuie să dau piept cu situația.”

Când toate secrete se descoperă, impresia pe care ți-o lasă la final este amară:

„Nu-mi imaginasem despre Carly că ar fi putut să fie o asemenea persoană. Cum se putuse juca cu sentimentele lui Cam și ale lui Austin în felul ăsta? Și de ce să aștepte sfârșitul anului ca să se hotărască? De ce să-i tortureze?”

Cris, se pare că suntem două care ne dorim să aflăm răspunsul la aceste întrebări. Ceea ce se întâmplă de acum înainte vă las pe voi să aflați. Nu pot spune decât că, trădarea lui Cam și decizia lui Cris de a se îndepărta, este perfect plauzibilă. O înțeleg în totalitate.

Să afli că de la bun început ai fost doar un pion pe tabla de șah a altora, că cei pe care i-ai considerat prietenii tăi nu erau nimic altceva decât complici în planul celui care pretindea că te iubește… toate acestea provoacă o ruptură în sufletul fetei.

„Mi-e silă de tine. Stai departe de mine și nu-mi mai vorbi niciodată! îi spun privindu-l în ochi. Apoi mă întorc spre cei pe care îi consideram prietenii mei cei mai buni. Același lucru e valabil și pentru voi.”

Voi ați fi reacționat altfel dacă ați fi aflat așa ceva? Eu una, recunosc că aș fi reacționat la fel.

Suferința, durerea conștientizării că alții s-au jucat cu sentimentele tale fără să le pese de suferința pe care o pot cauza, toate acestea sunt redate în carte cu o claritate cutremurătoare.

Cartea este deosebită tocmai datorită intenselor trăiri emoționale, fluctuațiilor sentimentale, de la cald la rece și invers. Toată cartea solicită emoțional cititorul.

Este o carte care te captivează, pe care o savurezi rând cu rând, dar la finalul căreia, în ciuda faptului că se termină cu bine, ești agitat și obosit, dărâmat din cauza intensității cărții. Îți trebuiesc câteva ore bune ca să îți revii.

„Ce-am învățat anul ăsta? Da, multe lucruri, ca să fiu sinceră… și urâte, și frumoase. Am învățat să nu am încredere totală în oameni, fiindcă, atunci când te aștepți mai puțin, te-ar putea lovi pe la spate, dar am învățat și să iert și să acord o a doua șansă, pentru că toți greșim mai devreme sau mai târziu… Am învățat că a iubi nu e deloc un lucru simplu, dar am învățat să fiu mai puternică și să înfrunt adversitățile fără să mă las cuprinsă de panică…”

Cumva, lucrurile se așează pe făgașul lor, rutina se instalează, iar Cris – cu toate că nu-l poate uita pe Cam, încearcă să treacă peste această perioadă nefastă din viața ei… O lecție de viață dură, pe care soarta s-a încăpățânat să i-o administreze. Acum, este perioada în care suferă, în care va trece peste această etapă nefastă din viața ei, având în față un întreg viitor. O nouă viață.

O lectură care te cucerește, la sfârșitul căreia ai mai deprins o lecție de viață. O poveste specială, o serie care a crescut gradual, volum cu volum, oferindu-ne posibilitatea să aflăm o poveste complicată, complexă și plină de acțiune, alertă și, în același timp, plină de romantism.

O carte care mi-a demonstrat că dragostea adevărată depășește orice piedici, este mai presus de orice. Dacă iubești cu adevărat, sub nici o formă nu vei putea trece peste, tot timpul vei mai acorda și o a doua șansă.

Momentul în care lucrurile se așează la locul lor, oferă cititorului surprize peste surprize, adevărate șocuri mai bine zis, cotituri la care, sub nici o formă, nu ne-am fi așteptat.

„Am trecut prin multe, poate chiar prin prea multe pentru doi adolescenți care nu voiau altceva decât să fie împreună, dar greutățile au făcut ca dragostea noastră să fie unică și indestructibilă.”

Iar la final, asta este tot ce contează!

Cartea My dilemma is you 3 de Cristina Chiperi poate fi comandată pe site-ul Editurii Litera

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *