Delicatese Literare
Recenzii

My dilemma is you de Cristina Chiperi, Editura Litera – recenzie

Cristina Chiperi

Editura Litera

Nr. pagini: 334

Traducător: Bianca Paulevici

1. My dilemma is you 1 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 1 – 2016
2. My dilemma is you 2 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 2 – 2016 – recenzie
3. My dilemma is you 3 – Editura Litera (My dilemma is you – vol. 3 – 2016 – recenzie

” My dilemma… este senzația Internetului și a librăriilor, deopotrivă. Cititorii și fanii au înnebunit complet: nimic altceva nu mai există.”
– LA REPUBLICA

Cristina Evans trăiește la Los Angeles și crede că are o viață perfectă, până în ziua în care părinții ei hotărăsc să se mute la Miami. Totul se năruie pentru adolescenta de 16 ani, care se vede obligată să-și părăsească prietenii dintotdeauna și să ia totul de la capăt într-un alt oraș, la o altă școală. Deși Los Angeles-ul și cei mai buni prieteni de acolo rămân permanent în gândurile ei, Cristina reușește foarte repede să se acomodeze în noua casă și să se împrietenească cu câțiva dintre cei mai populari elevi ai liceului. Toți o primesc în cercul lor, mai puțin Cameron și Susan, iubita lui, care o privesc amândoi cu ostilitate. Și astfel, printre tot felul de întâmplări mai mult sau mai puțin plăcute, Cris reușește să-și facă o nouă prietenă, Sam, și se îndrăgostește de Matt.
Deși lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine în viața ei, ițele inimii ajung să se încurce tot mai mult când Cris și Cameron încep să-și dea seama că antipatia pe care o simt unul față de celălalt ascunde, în realitate, un sentiment complet diferit. Vor accepta oare cei doi tineri să privească în față această descoperire și să lupte pentru a fi împreună?

Acum câteva minute am terminat de citit cartea și acum mă chinui să îmi găsesc cuvintele…
Un început promițător, deși nu foarte ușor de acceptat pentru două adolescente nevoite să se mute în alt oraș, lăsând în urmă prietenii și tot ce știu de-o viață…totul pentru că tatăl are un serviciu mai bun și cu o remunerație mai mare…

„În schimb, totul s-a sfârșit.
Și iată-mă aici, în avionul ăsta blestemat, care mă va duce departe de toate lucrurile care dau sens vieții mele. De ce trebuie să fie totul atât de greu?”

„Ca de obicei, dimineața sosește prea devreme și alarma răsună în toată camera.
Nu vreau să mă dau jos din pat, așa că o programez peste zece minute, ca să mai dorm puțin.
Când sună din nou, îmi bag capul sub pernă să îmi acopăr urechile, dar lumina care vine dinspre ușă mă trezește definitiv.”

Printre stângăcii și încercări de acomodare …un haos pentru Cris, care se simte aiurea. Asta până când o cunoaște pe Sam! Colega ei de clasă și sora lui Cameron– un tip zăpăcit, înfumurat și enervant.

După ce-i dă o replică mai dură celei mai populare fete din școală:

” –  Prefer să fiu eu însămi decât să arăt ca o Barbie nereușită, îi zic eu, iar fetele din spatele ei râd pe înfundate.”

” – Ascultă-mă bine…zice el, iar eu îmi cobor privirea spre buzele lui. Dacă te mai porți urât cu ea, o să ai de-a face cu mine.”

Un stil direct, ușor; o poveste scrisă la persoana întâi din punctul de vedere al Cristinei Evans. Ce apreciez cu adevărat, este faptul că autoarea nu se pierde în detalii și descrieri. Capitole scurte și concise, care stârnesc curiozitatea și dorința de a citi mai departe.

La întrebarea părinților despre acomodarea la școală, gândurile lui Cris sunt concludente:

„Ce-ar fi trebuit să îi răspund? ~ În afară de Nash, Matthew și Sam, totul merge prost. Unele persoane deja mă detestă, deși n-am avut timp să fac absolut nimic ca să generez atâta ură, și sunt sigură că și petrecerea din seara aceasta va fi un dezastru.”

„E doar un sărut ușor pe buze, care poate nu înseamnă mare lucru pentru unii, dar înseamnă foarte mult pentru mine.”

” … uneori ne pierdem în detalii, fără să ne gândim că viața e un bun prețios și fragil și trebuie trăită până la ultima respirație. Teama de suferință reușește să ne paralizeze și să ne orbească. Trebuie să avem curajul să fim fericiți și să îmbrățișăm dragostea, cel mai măreț dar pe care ni-l poate oferi viața.”

O poveste despre maturizare, emoții și sentimente bulversante, ce cu siguranță merită citită! O plăcere să citesc această carte. Îmi aduce aminte de adolescență și de gândurile și sentimentele de atunci, care se schimbau cu viteza luminii!
O clipă de nostalgie ce este neprețuită. Un ochi aruncat spre trecut, ce îmi aduce un zâmbet imens pe chip.

Pe lângă tot ce se întâmplă în viața ei la Miami, probleme apar și cu cei mai buni prieteni ai ei din L.A. Care se îndepărtează de ea din ce în ce mai mult și care nu îi mai răspund la telefoane… Ba chiar unul din ei o acuză că ea este vinovată…

Oare se vor lămuri lucrurile pentru Cris în ceea ce îl privește pe Cam?

„Buzele noastre se unesc și mă încearcă un amestec de emoții contrastante, pe care nu le-am mai simțit până atunci.”

Nota mea pentru carte este 9,9!

my dilemma1

 

Cărţile autoarei pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net

52 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *