Delicatese Literare
Recenzii

Mythos. Miturile Greciei repovestite de Stephen Fry, Editura Trei – recenzie

Mythos. Miturile Greciei repovestite

(Mythos. The Greek Myths Retold – 2017)

Stephen Fry

Editura Trei

Traducere: Luminița Gavrilă

Nr. pagini: 504

An apariție: 2019

1. Mythos. Miturile Greciei repovestite – Mythos. The Greek Myths Retold – 2017
2. Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri – Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures – 2018 – recenzie
3. Troia – Troy: The Siege of Troy Retold – 2020 – recenzie
4. The Odyssey – 2022

Stephen Fry este scriitor, actor, jurnalist și regizor multipremiat.
A scris patru romane de succes — The Star’s Tennis Balls, Making History, The Hippopotamus și The Liar —, precum și trei volume autobiografice: Moab is My Washpot, The Fry Chronicles și More Fool Me.
A devenit faimos alături de Hugh Laurie în serialul de comedie A Bit of Fry and Laurie (pentru care au scris împreună și scenariul), apoi a jucat, printre altele, în Wilde și V for Vendetta, iar în prezent poate fi văzut în serialul TV Cititorii de oase. Dă voce povestitorului pe audiobook-urile seriei Harry Potter.

Nimeni nu iubește și se războiește, nimeni nu râvnește și înșală la fel de pătimaș sau de ingenios precum zeițele și zeii Greciei.

Stephen Fry repovesteşte miturile grecești, oferindu-ne ocazia să asistăm fascinați la nașterea înțeleptei Atena din mărețul cap despicat al lui Zeus și la coborârea nefericitei Persefona în sumbra lume subpământeană, la clipa în care e deschisă cutia Pandorei, plină cu toate relele lumii, și la legendara poveste de dragoste dintre Eros și Psyche.

Mythos relatează toate aceste mituri extraordinare pentru lumea de azi, păstrându-le neștirbite semnificațiile profund umane.

„Vie și plină de umor.” – The Guardian

„Excelentă pentru secolul 21.” – The Times

„Amuzantă și lămuritoare.” –The Daily Telegraph

„O poveste nemaipomenit de bună.” – The Times Literary Supplement

„Scriitura spumoasă a lui Fry marturisește pasiunea lui de-o viață pentru miturile Greciei antice… O lectură exuberantă!” –The Independent

„Cea mai bună carte a lui Fry de la superbul lui roman de debut… Mythos este o carte atât amuzantă, cât și edificatoare — nici nu poți cere mai mult.” – The Telegraph

Mythos este o repovestire foarte vie a miturilor grecești. Aducând la viață zeii, monștrii și muritorii Greciei antice, Fry își reimaginează pentru lumea modernă poveștile lor fascinante.” – Express and Star

„Vii, pline de umor și cordiale, repovestirile lui Fry sunt cu adevarat șarmante.” – The Guardian

„Excelentă pentru secolul 21. Fry repovestește miturile grecești într-o carte alertă și foarte amuzantă.” –The Times

„Fry dă dovadă de o mare ușurință în exprimare, precum și de o erudiție și un entuziasm extraordinare.” – The Mail on Sunday

„Spiritul și erudiția sunt evidente… Fry conferă legendelor antice relevanță pentru lumea modernă, povestindu-le într-un limbaj colocvial contemporan.” –The Times

„Fry își reimaginează miturile Greciei cu inteligență și caldură, aducându-le la zi. Un adaos bine-venit pentru orice bibliotecă.” – Book Bag

Miturile grecești sunt cele mai mari povestiri spuse vreodată, încercând să explice facerea lumii și modul cum a evoluat ea. Mitologia greacă a avut o influență amplă asupra culturii, artelor și literaturii de-a lungul timpului, înflăcărând imaginația multor generații. O pleiadă întreagă de poeți și artiști, începând din antichitate și până în prezent, s-au inspirat în crearea operelor lor din mitologia greacă – Shakespeare, Michelangelo, James Joyce, Walt Disney, iar mai de curând Jennifer L. Armentrout în seria sa Titanii (din care la noi au fost traduse Întoarcerea și Puterea). Nici scenariștii și regizorii de la Hollywood nu s-au lăsat mai prejos, creând adevărate capodopere pornind de la miturile grecești. Pe de altă parte, mulți termeni și expresii folosiți uzual își au rădăcinile în mitologia greacă – erotism, hedonism, narcisism, Cutia Pandorei, Cerber, călcâiul lui Ahile, pânza Cleopatrei, muncile lui Sisif, nodul Gordian, bogat ca Midas etc.

În Mythos. Miturile Greciei repovestite, Stephen Fry a repovestit aceste mituri într-o variantă modernă, evidențiind  toată relevanța lor bogată și profund umană. Sub pana măiastră a lui Stephen Fry, poveștile titanilor și zeilor prind viață sub ochii noștri, asistând fascinați la o relatare plină de strălucire despre primele începuturi, despre încleștări și lupte, război și jertfe, orgolii și răzbunări, speranță și deznădejde, divertisment și distracție, speranță și deznădejde, crime și sinucideri, triumfuri și tragedii, dovezi de iubire și lecții de viață.

Cei care sunt familiarizați cu aceste mituri le vor reciti cu plăcere sub această nouă formă, iar cei care nu le cunosc deja vor fi încântați să le descopere prin acest stil savuros. Informațiile furnizate în carte sunt extrem de ample, însă hărțile și schemele de la început, notele de subsol și indexul alfabetic de la sfârșit sunt de un real ajutor în înțelegerea și fixarea cunoștințelor. Mi-au plăcut mult și pozele foarte sugestive intercalate din loc în loc în carte.

Stilul plin de umor al autorului iese în evidență încă de la primele rânduri. Spre deosebire de teoria actuală, unanim recunoscută, conform căreia lumea a apărut în urma Big-Bang-ului – o explozie uriașă, vechii greci erau convinși că lumea se trage din Haos. Dar ce este Haosul? Analogia cu dormitorul unui adolescent m-a făcut să pufnesc în râs. 🙂

”A fost Haos un zeu – o ființă divină – sau doar o stare de inexistență? Sau a fost, în sensul în care am folosi azi cuvântul, un fel de dezordine teribilă, ca dormitorul unui adolescent, dar mai rău?”

Povestirea continuă în aceeași notă amuzantă. Aflăm despre nașterea titanilor, fiii lui Uranos (Cerul), și ai Geei (Pământul), motivația pentru care Geia a reușit să-l convingă pe Cronos să se răscoale împotriva tatălui lui și modul în care acesta a reușit să-l învingă, întâmplare care a dus la nașterea zeiței Afrodita.

După ce Cronos i-a luat locul tatălui lui, având-o pe sora lui Rhea drept regină, și-a înghițit toți copiii pe rând – Hestia, Demetra, Hera, Pluton si Poseidon, pentru a împiedica să se adeverească prezicerea conform căreia va fi detronat, la rândul lui, de unul dintre fiii lui. Doar Zeus, cel mai mic fiu, a reușit să scape, în urma șiretlicului Rheei de a-i da lui Cronos un bolovan de piatră în locul acestuia. Ajuns la maturitate, Zeus l-a învins pe Cronos și și-a eliberat frații, cu ajutorul cărora au reușit să-i învingă pe Titani, aruncându-i într-o groapă de sub Tartar. Pentru a-i răsplăti pentru ajutorul dat și a-i fideliza, Zeus și-a recompensat frații atribuindu-le fiecăruia câte o sferă de responsabilitate divină, întocmai ca un CEO din zilele noastre ce a reușit o preluare forțată a unei companii și primul lucru care îl face este să înlăture vechea conducere ostilă și să-și aducă proprii oameni fideli.

”Ca un CEO care tocmai a încheiat preluarea foarte dificilă a unei companii, Zeus voia să scape de vechea conducere și să-și aducă oamenii lui. El le-a alocat fraților săi câte un domeniu, câte o sferă de responsabilitate divină. Președintele Nemuritorilor își alegea cabinetul.”

Este savuros prezentat și modul în care s-au împărțit sferele de influență, mai ales între Poseidon și Hades – o adevărată loterie!

Ca un adevărat șef ce se respectă, Zeus a modificat și locația puterii, alegându-și drept cartier general Muntele Olimp.

”Așa cum titanii făcuseră din Muntele Othrys reședința lor, tot așa Zeus și-a ales drept cartier general Muntele Olimp, cel mai înalt munte din Grecia. El și zeii săi vor deveni cunoscuți sub numele de OLIMPIENI și ei vor guverna lumea așa cum nicio divinitate n-a mai făcut-o până atunci sau după.”

Pe măsură ce noi fii ai lui Zeus apar, atât din căsătoria cu Hera cât și din alte uniuni extraconjugale, consiliul de administrație se întregește, format din 12 zei, în ordine alfabetică:

  • Afrodita, zeița dragostei și frumuseții
  • Apollo, zeul zilei, ai luminii și artelor, protector al poeziei si al muzicii, conducatorul corului muzelor, personificare a Soarelui – fiul lui Zeus și Leto
  • Ares, zeul războiului – fiul lui Zeus și al Herei. Este celebră legătura dintre el şi Afrodita, soția fratelui lui, Hefaistos. 
  • Artemis, zeița pădurilor, naşterii copiilor, virginităţii, fertilităţii, a vânătorii, evocată cu arc şi săgeţi – fiica lui Zeus și Leto
  • Atena, zeița înțelepciunii – fiica lui Zeus şi Metis.
  • Demetra, zeița agriculturii şi a roadelor pământului – fiica lui Cronos şi a Rheei 
  • Hera, zeița protectoare a căsniciei, a căminului şi a femeilor măritate – fiica lui Cronos şi a Rheei. 
  • Hefaistos, zeul focului, al metalelor şi al metalurgiei, al fierarilor, sculptorilor şi artizanilor – fiul şchiop al lui Zeus şi al Herei. Este foarte interesant modul în care a ajuns să se însoare cu Afrodita.
  • Hermes,  zeu pastoral, ocrotind turmele şi cirezile; zeul negustorilor greci, zeu călător, atlet, patron al jocurilor şi exerciţiilor gimnastice, protector al memoriei didactice şi al şcolilor, paznicul sacru al drumurilor şi porţilor de acces, inventatorul ţiterei sau al lirei, patron chiar şi al hoţilor,simbol al forţei profetice – fiul lui Zeus și Maia
  • Hestia, zeița căminului, a focului sfânt, prima fiică a lui Cronos şi Rheei, soră a lui Zeus, Poseidon, Demetra, Hera şi Hades.
  • Poseidon, zeul mării – fiul lui Cronos şi al Rheei
  • Zeus, suprem, cel mai tânăr dintre fiii lui Cronos și Rheei. Frații lui sunt Poseidon, zeul apelor.

Hades, fiind zeul lumii subterane, nu cârmuia alături de ei.

Capricios și autoritar, Zeus va lua tot felul de decizii, mai bune sau mai puțin bune. Inclusiv oamenii au apărut în urma unei crize de plictiseală a lui Zeus, care a ordonat crearea unor jucării care să-l distreze. În scurt timp, oamenii vor ajunge doar niște pioni pe o tablă imensă de șah pe care zeii își desfășurau strategiile. Însă, indiferent de înțelepciunea sau eforturile lor, oamenilor le era imposibil să-i poată mulțumi pe toți.

”Merită să recunoaștem aici că una dintre cele mai grele probleme cu care se confruntau eroii și muritorii pe vremea aceea ținea de relațiile lor cu diferiți zei. Era o treabă delicată să te ferești de geloziile și animozitățile dintre olimpieni. Arătai prea multă loialitate și sprijin față de unul, riscai să stârnești dușmănia altuia. Dacă Poseidon și Atena te favorizau, așa cum făceau cu Cadmus și Armonia, de exemplu, atunci riscai ca Hera, Artemis, Ares sau chiar Zeus să facă tot posibilul să-ți pună bețe în roate. Și să te ferească cerul dacă făceai imprudența să omori un favorit de-al lor. Toate sacrificiile și ofrandele votive din lume nu puteau să domolească un zeu căruia îi fusese știrbit prestigiul în fața celorlalți.”

Sunt extraordinar de multe legende prezentate în carte, însă vă las plăcerea să le descoperiți singuri.

Veți putea citi despre extraordinara poveste romantică dintre Eros și Psyche, despre Prometeu, Faeton, Cadmus, Sisif, Hybris,  Arahne, Eos și Titonus, Echo și Narcis, Galateele, Arion și delfinul, Filemon și Baucis, Frigia și nodul Gordian, regele Midas și multe altele….

O carte care te captivează, dar te și distrează. O adevărată lecție de mitologie, predată într-un stil aparte, care te cucerește. V-o recomand cu drag!

Citate:

”De obicei, când doi frați nu se plac, fiecare dintre ei vrea ce vrea celălalt.”

“Probabil cea mai bună definiție a narcisismului este nevoia de a-i privi pe ceilalți ca pe niște oglinzi care ne satisfac doar atunci când ne reflectă într-o imagine iubită sau admirată. Cu alte cuvinte, când ne uităm în ochii altora, nu ne uităm să vedem cine sunt ei, ci cum ne reflectăm noi în ochii lor.”

”Dragostea, după cum și-au dat seama grecii, e complicată.”

”Eros poate fi capricios, zburdalnic, nestatornic și crud ca iubirea însuși.”

”Pictorii, poeții și filozofii au văzut multe lucruri în muncile lui Sisif. Au văzut o imagine a absurdității vieții umane, a efortului inutil, a cruzimii nemiloase a sorții, a forței invincibile a gravitației. Dar au mai văzut și ceva din curajul, tenacitatea, forța morală, rezistența și încrederea în sine a ființei umane. Ei văd ceva eroic în refuzul nostru de a ne supune.”

”Cu speranța, susținea Nietzsche, suntem destul de proști să credem că viața are un sens, un scop, o promisiune. Fără ea, putem măcar să trăim fără așteptări iluzorii.

Dacă există speranță sau nu – stă în puterea noastră să decidem.”

Cartea Mythos. Miturile Greciei repovestite de Stephen Fry poate fi comandată pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți inspirate din mitologie

12 Comments

  • Oli

    Minunata si foarte frumos construita recenzie, Tyna! Felicitari si multumesc pentru recomandare, imi place ideea aceasta, de abordare amuzanta a miturilor Greciei antice!

  • anasylvi

    Imi placeau enorm aceste legende in copilarie, cand am citit si rascitit „Zeii” si „Eroii” lui Al. Mitru. Foarte frumos par expuse si aici aceste mituri, care au modelat mult cultura vestica. Multumesc pentru recomandare!

  • Mirela Barbalata

    Desi copil fiind am citit povesti de genul acesta si eram fascinata, sincer acum nu ma mai atrag . Culmea, imi place saa citesc cate o recenzie, ma delectez, zambesc, imi aduc aminte de copilarie, dar nu sunt tentata foarte mult sa iau la citit o astfel de carte .

    Felicitari, Tyna! O carte interesasnta si frumos prezentata!

  • Geo

    O carte aparte. Fascinată fiind de miturile și legendele grecești, această carte nu avea cum să nu îmi atragă atenția la Bookfest.

    Pe măsură ce o citeam, am fost fascinată de modul în care autorul Stephen Fry a reușit să ne redea fiecare legendă în parte. Cu un limbaj simplu și de actualitate, fiecare mit străvechi a fost scos la lumină și împărtășit și explicat cititorilor săi fără a se încerca cosmetizarea acestora.

    Pagină după pagină de abordări și unghiuri din care poți privi apariția vieții pe pământ; a zeilor din Olimp sau a muritorilor care au devenit celebrii. “Mythos” reprezintă cartea care te ajută să stabilești mai ușor ordinea întâmplărilor, să înțelegi motivațiile faptelor din spatele legendei. Astfel, am realizat că și aceste ființe au beneficiat de liberul arbitru, au fost dotate cu defecte și calități.

    Superbă recenzie, Tyna! Felicitările mele!

  • Daniela Balan

    O carte pe gustul meu ,din copilărie mi-au plăcut legendele de orice fel! Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! felicitări ❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *