Delicatese Literare
Recenzii

Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană de Trevor Noah, Editura Nemira – recenzie

Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană

(Born a Crime. Stories From a South African Childhood – 2016)

Trevor Noah

Editura Nemira

Colecția Orion

Traducere din limba engleză de Silvia Năstasie

Nr. de pagini: 328

An apariție: 2022

TREVOR NOAH s-a născut în Africa de Sud pe 29 februarie 1984, dintr-o mamă sud-africană neagră și un tată european alb. A prezentat numeroase emisiuni de televiziune, inclusiv diverse premii din domeniul muzicii, televiziunii şi filmului din Africa de Sud, precum și două sezoane ale propriului talk-show nocturn, „Tonight with Trevor Noah“. Este cel mai de succes actor de stand-up comedy din Africa și gazda emisiunii „The Daily Show“ de pe Comedy Central, câștigătoare a premiilor Emmy® și Peabody®.

Trevor Noah a scris, a produs și a jucat în 11 spectacole speciale, cel mai recent fiind „Trevor Noah: Son of Patricia“, lansat în noiembrie 2018 pe Netflix, și în care abordează, printre altele, și teme precum rasismul și imigrația. Printre spectacolele sale speciale de stand-up se numără și „Trevor Noah: Afraid of the Dark“ (2017), pe Netflix, și „Trevor Noah: Lost in Translation“ (2016), pe Comedy Central. A fost nominalizat la secțiunea „Personalitatea anului“ la MTV Africa Music Awards în 2014 și 2015 și a câștigat premiul în 2015.

În noiembrie 2016, Trevor și-a lansat prima carte, Născut în afara legii. Povești dintr-o copilărie sud-africană (Born a Crime. Stories from a South-African Childhood), care a devenit imediat un bestseller The New York Times. Cartea este o colecție de povești personale despre copilăria petrecută în Africa de Sud în ultimele momente ale apartheidului și despre zilele zbuciumate de libertate de după dispariția acestuia. Cunoscut pentru comentariile sale incisive pe teme sociale și politice, Noah își îndreaptă în această carte atenția către sine, oferindu-le cititorilor o privire intimă asupra lumii care l-a format.

Dacă ți-au plăcut: Cenușa Angelei, de Frank McCourt; Castelul de sticlă, de Jeannette Walls; Dulcele bar, de J.R. Moehringer

Născut în afara legii este povestea unui băiețel poznaș care se transformă într-un tânăr neliniștit, în timp ce se străduiește să se regăsească într-o lume în care el nu ar fi trebuit să existe.

Trevor Noah s-a născut dintr-un tată alb elvețian și o mamă neagră din etnia xhosa, într-o perioadă în care o astfel de relație era pedepsită cu cinci ani de închisoare în Africa de Sud din timpul apartheidului. Dovada vie a indiscreției părinților săi, Trevor a fost ținut mai mult în casă în primii ani de viață, constrâns de măsurile extreme și adesea absurde pe care mama sa le-a luat pentru a-l ascunde de autorităţi, care puteau, în orice moment, să-l despartă de ea. Cartea de față este și povestea relației dintre acest tânăr și mama sa neînfricată, rebelă și profund religioasă – coechipiera sa, o femeie hotărâtă să-și salveze fiul de povara sărăciei, a violenței și a abuzului unei lumi care, în cele din urmă, îi va amenința chiar propria viață.

Poveștile adunate aici sunt, pe rând, comice, dramatice și profund emoționante. Fie că se hrănește, la limita subzistenței, cu omizi la cină în vremuri grele, fie că este aruncat dintr-o mașină în mișcare în timpul unei tentative de răpire, fie că încearcă pur și simplu să supraviețuiască capcanei vitale pe care o reprezintă relațiile amoroase în liceu, Trevor își dezvăluie lumea cu o inteligență incisivă și o sinceritate fără menajamente. Poveștile sale se împletesc pentru a forma un portret emoționant și extrem de amuzant al unui băiat care își croiește drum într-o lume decadentă, într-o perioadă periculoasă, înarmat doar cu un simț ascuțit al umorului și cu dragostea neconvențională și necondiționată a mamei sale.

Povestirile din copilărie ale lui Noah sunt spuse cu tot hazul și inteligența caracteristice stilului său de stand-up, punând în lumină o perioadă întunecată și brutală din istoria Africii de Sud, care nu trebuie uitată niciodată.“ – ESQUIRE

Neliniștitoare, tristă și amuzantă… această carte nu este doar o relatare tulburătoare despre maturizarea unui copil în Africa de Sud sub apartheid, ci și o scrisoare de dragoste pentru remarcabila mamă a autorului.“ – Michiko Kakutani, THE NEW YORK TIMES

De regulă, nu obișnuiesc să citesc cărți scrise de vedete, ba chiar le ocolesc. Deși îmi plac autobiografiile, nu merg pe mâna celor care sunt pe val. Cu toate acestea, mi-am dorit să citesc cartea lui Trevor Noah, Născut în afara legii: amintiri dintr-o copilărie sud-africană, pe care am găsit-o pe libris.ro.

Un alt lucru pe care rar îl fac este să urmăresc stand-up comedy. Sunt puțini comedianții care chiar reușesc să mă amuze, din punctul meu de vedere umorul multora dintre ei fiind de-a dreptul forțat și plin de exagerări de tot felul. Trevor Noah însă este una dintre excepții. Are un dar de a povesti și un mod foarte natural de a o face, o personalitate simpatică și un talent pur de a reda limbi străine și accente, ceea ce îl ajută în carieră. În momentul de față, Trevor este unul dintre cei mai cunoscuți artiști de stand-up comedy, apreciat de oameni din lumea întreagă. Îmi amintesc când l-am văzut prima dată într-un spectacol – un tânăr carismatic, cu piele măslinie – am întrebat: e american? Răspunsul a fost: nu, e din Africa de Sud.

Despre Africa de Sud știm cu toții câte ceva, am auzit de apartheid, de Nelson Mandela și de multele probleme de acolo, însă doar cei foarte interesați de subiect cunosc în detaliu amănunte despre cum a fost viața în timpul apartheid-ului, cum a fost și mai este încă împărțită populația din această țară, cum a continuat să evolueze situația acolo. Știind talentul cu care povestește pe scenă, mă așteptăm ca și cartea de față să beneficieze de aceeași cursivitate și fluiditate a exprimării, și așa a și fost. Șlefuită, editată de bună seamă, așa cum îi stă bine oricărei cărți pregătită să iasă pe piață, însă am recunoscut discursul lui Trevor Noah, acea voce a autorului.

Acum, să le luăm pe rând. Titlul, „Născut în afara legii”, atrage din start atenția. Cum poți să fii născut în afara legii? Acest lucru a fost posibil în Africa de Sud, printr-o lege care interzicea atât căsătoriile, cât și relațiile sexuale între albi și celelalte rase, în principal negri. Acest apartheid delimita foarte clar activitățile cetățenilor în funcție de apartenența rasială, despărțindu-i în patru mari grupuri: albi, populația de culoare, indieni și negri. Fiecare dintre aceste grupuri aveau propriile cartiere sau comunități și era interzis și descurajat amestecul populațiilor, în afara relațiilor strict profesionale. Bineînțeles că acest lucru e de o absurditate care frapează, pentru a doua jumătate a secolului XX, fiindcă abia la începutul anilor ’90 a fost înlăturat acest regim.

Absurditatea faptului a fost redată de Trevor Noah prin următoarea situație: toți cetățenii trebuiau înregimentați într-una din cele patru categorii, inclusiv asiaticii care trăiau în Africa de Sud. Așadar, chinezii fuseseră trecuți în grupul de negri, iar japonezii în grupul de albi. Imaginați-vă ce situație!

Cât despre el, Trevor are o mamă negresă din etnia xhosa (în Africa de Sud sunt multe triburi și grupuri rasiale printre negri, fiecare cu obiceiurile și limba lor), iar tatăl este un elvețian alb. Din start, el era dovada unei infracțiuni, pentru care ambii săi părinți puteau face închisoare, motiv pentru care a stat ceva timp mai mult ascuns în casă, în vremea copilăriei timpurii, iar ulterior se putea camufla printre cei de culoare, de care însă nu aparținea, tehnic vorbind. Sunt o mulțime de situații descrise în carte, unde Trevor are parte de peripeții din cauza originilor sale. Prea negru ca să fie alb și mult prea deschis la piele ca să fie negru, Trevor a trebuit, toată viața, să jongleze cu chestiunea identității rasiale.

Totuși, eroina cărții este mama lui Trevor, Patricia Nombuyiselo Noah. Ea este motorul și arhitectul dezvoltării lui Trevor, pe care și l-a dorit din start liber de orice constrângere, un lucru aproape imposibil în acele situații. O femeie de o tărie de caracter remarcabilă, merită din plin toată considerația. Felul în care a făcut față uneor condiții mai mult decât dificile, o neconvențională și o rebelă, în ciuda caracterului profund religios; Trevor Noah îi aduce un binemeritat omagiu. Am remarcat la el, privind spectacolele sale, faptul că nu se victimizează, deși a avut o viață grea. Acum înțeleg cui i se datorează această atitudine și mi-ar plăcea să o felicit pe doamna Nombuyiselo pentru spiritul său.

De-a lungul celor puțin peste 300 de pagini, autorul ne poartă într-o călătorie în timp, din vremea copilăriei și până la maturitate, înlesnindu-ne astfel contactul cu viața din Africa de Sud de-a lungul acestei perioade. Sunt momente de un umor nebun, savuros, dar și momente dramatice, incluzând cruzime asupra animalelor și violență domestică, culminând chiar cu pericolul de moarte prin care a trecut mama autorului la vârsta de 50 de ani. Din păcate, deși teoretic liberi, oamenii rămân sclavii tradițiilor prost înțelese și, mai ales, ai orgoliului.

Cu toate acestea, cartea a reușit să fie, după părerea mea, nu doar o povestire a vieții tânărului Trevor, ci și o frescă foarte bine desenată a vieții în Africa de Sud, cu bune și cu rele. Totodată, este o confesiune sinceră, în care Trevor se descrie pe sine și lumea din jur fără cosmetizare.

Eu recomand această carte nu doar fanilor lui Trevor Noah, ci tuturor celor care își doresc să-și deschidă orizonturile și să afle mai multe despre viața sub apartheid, un regim care ar trebui să rămână doar o amintire urâtă în cărțile de istorie.

„Când eram mic, înțelegeam că oamenii erau de culori diferite, dar, în capul meu, alb și negru și cafeniu erau ca niște sortimente de ciocolată. Tata era ciocolată albă, mama era ciocolată neagră, iar eu eram ciocolată cu lapte. Dar eram cu toții doar ciocolată. Nu înțelegeam că e ceva care are legătură cu «rasa». Nu știam ce e aia rasă. Mama mea nu s-a referit niciodată la tata ca fiind alb sau la mine ca fiind mixt. Așa că, atunci când ceilalți copii din Soweto mă făceau «alb», chiar dacă eram cafeniu-deschis, mă gândeam doar că nu se prea pricep la culori, ca și cum nu le-ar fi învățat bine.”

 

„Oamenii credeau că mama nu era în toate mințile. Patinoare, cinematografe în aer liber și suburbii, toate astea erau izinto zabelungu – treburile albilor. Atât de mulți negri internalizaseră logica apartheidului și și-o asumaseră. De ce să înveți un copil negru lucruri de-ale albilor? Vecinii și rudele obișnuiau să o necăjească pe mama:

– De ce să faci toate astea? De ce să-i arăți lumea, când el n-o să iasă niciodată din ghetou?

– Pentru că, le spunea ea, chiar dacă n-o să iasă niciodată din ghetou, o să știe că ghetoul nu e lumea. Și, chiar dacă asta e tot ceea ce reușesc, tot înseamnă că am făcut destul.”

Cartea Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană de Trevor Noah poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *