Delicatese Literare
Recenzii

Născută în gheață de Nora Roberts, Editura Miron – recenzie

Născută în gheață (Born in Ice)

Nora Roberts

Editura Miron

543 pagini

1. Născută în flăcări – Editura Miron – Born in Fire – 1994
2. Născută în gheaţă – Editura Miron – Born in Ice – 1995
3. Născută în ruşine – Editura Miron – Born in Shame – 1996

Când furtunile aspre ale iernii ajungeau în ​​vestul Irlandei, localnicii rămâneau în casele lor, iar vizitatorii se retrăgeau departe de acel loc. Hanul primitor al Briannei Concannon devenea un loc rece și gol. Dar acest lucru nu o deranja prea tare pe Brianna. Îi plăceau pacea și liniștea, chiar și când vârtejurile de vânt urlau la fereastra ei.

Însă, în acest an, Brianna așteaptă un oaspete neobișnuit – scriitorul misterios, Grayson Thane, din America. Un rătăcitor neliniștit, cu un trecut dureros, intenționează să-și petreacă iarna rece singur. Dar, câteodată, soarta are propriile ei planuri…

Iar uneori un foc se poate naște în gheață…

Un roman emoționant… având ingredientele unui bestseller…” – Romantic Times

Excepțională, pasionantă și romantică. Cea mai bună carte a Norei Roberts.” – Randezvous

Cartea Născută în gheaţă – Born in Ice a câștigat prestigiosul premiu RITA în anul 1996.

Născută în gheață este o carte deosebit de caldă, romantică și emoționantă, care te convinge pe deplin de puterea dragostei, acel sentiment minunat care alină răni sufletești din trecut, readuce speranța și poate răzgândi până și pe cel mai hotărât hoinar, determinându-l să-și pună rădăcinile într-un loc, alături de persoana iubită.

Brianna era a doua fiică a lui Tom și Maeve Concannon. Maeve fusese cândva o cântăreață foarte talentată și apreciată, dar cariera ei se terminase brusc în momentul în care rămăsese însărcinată cu Maggie, prima ei fiică, religia ei catolică strictă impunându-i să se căsătorească imediat cu tatăl copilului. Căsnicia ei fusese însă deosebit de rece. Își reproșase mereu acele clipe de pasiune ale căror efecte îi frânseseră brusc destinul și se răzbunase cu orice ocazie pe soțul ei și pe Maggie, prima ei fiică și preferata tatălui ei, care o adora. Brianna apăruse doar din datoria față de biserică, după care îi refuzase cu desăvârșire accesul soțului ei în patul conjugal.

Maggie, cea născută în foc, era temperamentală și încăpățânată, punând pasiune în tot ceea ce făcea. Devenise o deosebit de talentată artistă în sticlă, lucrările ei fiind foarte bine cotate și apreciate. Povestea ei de iubire cu Rogan Sweeney, proprietarul unei galerii de artă, am descoperit-o în primul volum al seriei, Născută în foc.

Briannei, cea născută în gheață, i se inoculase de mică simțul datoriei, fiind mereu calmă, controlată, echilibrată și eficientă în tot ce făcea. Surprinzător, după moartea tatălui ei, la citirea testamentului s-a aflat că acesta îi lăsase ei moștenire casa părintească, și nu mamei ei. Brianna a transformat casa într-un han deosebit de primitor și pitoresc, având însă în continuare grijă de mama ei, căreia îi făcea toate mofturile. Din fericire, recenta îmbogățire a lui Maggie le-a permis să angajeze o îngrijitoare permanentă pentru mama lor, care s-a mutat într-o căsuță în apropiere, oferindu-i Briannei o nesperată liniște.

Deși în timpul anului Brianna avea mulți oaspeți, întrucât hanul ei căpătase o foarte bună reputație, fiind recomandat cu căldură de toți cei care trăseseră acolo, când iarna aspră ajungea în vestul Irlandei, puțini călători se mai încumetau să vină în vizită acolo, astfel că Brianna a avut o adevărată surpriză când Grayson Thane, un cunoscut autor de romane polițiste, pline de mister și suspans, a închiriat o cameră pentru trei luni, perioadă în care intenționa să-și scrie următorul roman.

Grayson avea propria poveste tristă din trecut, pe care puțini oameni o știau. Abandonat de mama lui, o drogată care se prostitua, a fost preluat de asistența socială și dus într-un orfelinat, din care a fugit la vârsta de șaisprezece ani. Viața pe străzi a fost deosebit de grea dar, ambițios și talentat, Grayson a reușit să se desprindă de ea, publicându-și primul roman la vârsta de douăzeci și unu de ani. Zece ani mai târziu, Grayson ajunsese un autor foarte apreciat și bine plătit, dar care ducea în continuare o viață de nomad, nedeținând nicio proprietate și neimplicându-se în vreo relație amoroasă, vechile traume din trecut punându-și amprenta asupra lui.

De la prima întâlnire, Grayson și Brianna sunt profund impresionați unul de celălalt.

Impulsiv din fire, Grayson a ajuns la han noaptea, cu două zile mai devreme decât era anunțat și a fost foarte impresionat descoperind că, în loc de hangița în vârstă și mămoasă la care se aștepta, a fost întâmpinat de o tânără fermecătoare, cu păr lung, blond-roșcat și ochi fascinanți, verzi ca smaraldele.

”Mai târziu, avea să-și închipuie că era o scenă dintr-o carte. Probabil dintr-una de-a lui. Femeia frumoasă, cămașa de noapte lungă, albă, învăluitoare, părul revărsat pe umeri ca o flacără aurie. Chipul ei, scăldat de lumina lumânării pe care o ținea în mână, era palid. Cealălaltă mână era încleștată pe zgarda unui câine care arăta și mârâia ca un lup. Un câine a cărui spinare ajungea până la talia ei.

Ea îl privea din capul scărilor ca și când ar fi fost o nălucă invocată de el. Parcă ar fi fost sculptată în marmură, sau în gheață. Atât era de liniștită, atât era de perfectă.”

La rândul ei, Brianna este fascinată de bărbatul cu alură de pirat, îmbrăcat în negru, cu părul blond prins într-o coadă la spate și cu ochi pătrunzători, căprui cu irizații aurii.

”Văzu atunci o față prelungă. O față de poet, cu ochii întunecați, sfredelitori și gura gravă. O față de pirat, înăsprită de acele oase proeminente și de acele șuvițe ude de păr, care i se ondulau la spate.”

Deși atracția dintre ei este instantanee, Grayson își dă seama că trebuie să o ia cu binișorul, constatând cu surprindere că Brianna era încă inocentă, în ciuda celor douăzeci și opt de ani pe care-i avea.

Peisajul sălbatic al Irlandei, legendele și bârfele locale îi alimentează din plin imaginația lui Grayson, care intră într-o adevărată transă, scriind plin de inspirație pentru următorul roman.

”Trecând dincolo de prag, ea îl zări și se sperie.

Gray ședea la birou, cu picioarele goale și părul vâlvoi. Lângă el se afla un vraf de cărți, iar degetele îi alergau nebunește pe tastatura unui mic calculator. Lângă cot se afla o scrumieră plină cu mucuri de țigări.

Aerul din încăpere duhnea a tutun.”

”- Brianna, vrei să-mi faci un serviciu?

– Dacă am să pot, da.

– Pleacă. Înmărmurită, ea întoarse capul. Deși îl privea uimită, el continua să râdă, ținându-i mâinile într-ale lui. Nu te supăra, iubito. Numai că am tendința să mușc, dacă sunt întrerupt din muncă, iar în clipa de față sunt în febra creației.”

Au urmat zile întregi în care Grayson nu a ieșit deloc din cameră, scriind febril la cartea lui. Brianna nu se putea abține să nu se întrebe cum ar fi dacă el și-ar revărsa toată acea pasiune cu care scria asupra ei…

O informație șocantă din trecut, aflată întâmplător, o tulbură nespus pe Brianna. În urmă cu zece ani, logodnicul ei o părăsise cu doar două săptămâni înainte de nuntă, fără să invoce nici un motiv, iar Brianna a descoperit abia acum că totul se întâmplase din cauza minciunilor pe care propria ei mamă i le spusese acestuia și anume că era însărcinată cu un vecin, deși aceasta știa prea bine că fiica ei era complet inocentă. Motivația mamei ei era una simplă și foarte egoistă, anume de a se asigura că fiica ei îi va rămâne la dispoziție, chiar dacă prețul plătit pentru aceasta era chiar nefericirea Briannei. Revoltată și îndurerată de trădarea mamei ei, Brianna are revelația că nu dorea să treacă prin viață fără să simtă măcar o dată pasiunea și i se oferă necondiționat lui Grayson, deși realiza că acesta, un adevărat rătăcitor prin natura lui, nu putea să-i ofere ceea ce își dorea ea cel mai mult să aibă, adică o familie și copii.

Momentele de pasiune dintre ei sunt deosebit de fierbinți, Grayson descoperind că intuiția lui fusese corectă, anume că sub stratul de gheață în spatele căruia se ascundea, clocotea un adevărat foc lăuntric.

Brianna mai descoperă o informație uluitoare. Cercetând câteva hârtii personale ale tatălui lui, găsește trei scrisori de la o femeie cu care acesta avusese o legătură plină de pasiune, deși era căsătorit în acel moment. În ultima scrisoare, iubita lui îl informa că era însărcinată și că, nedorind să-i facă greutăți în căsnicie, va emigra în America. Vestea unei surori sau a unui frate le ia complet prin surprindere pe ambele surori, acestea angajând un detectiv să-i dea de urmă.

În același timp, după ce încearcă să descopere cât valorau niște acțiuni de pe un certificat de deținător descoperit printre hârtiile lui Tom, hanul Briannei este spart și răvășit…

Vă invit să descoperiți în carte cum se vor descurca toate aceste ițe încurcate, asigurându-vă că povestea vă va încânta.

Mi-au plăcut mult ambii eroi.

Brianna este bună, altruistă, generoasă, calmă și echilibrată, dar în același timp capabilă de multă pasiune și iubire. Ea și-a mărturisit, de la bun început, fără echivoc, iubirea față de Grayson, asigurându-l că nu așteaptă reciprocitatea. De asemenea, nu a încercat să-l preseze în niciun fel, neimplorându-l să rămână, deși plecarea lui îi sfâșia sufletul, lăsând ca decizia să-i aparțină în totalitate.

Grayson, care fusese adânc rănit sufletește în trecut, își ridicase un scut de protecție în jurul inimii, nelăsând pe nimeni să pătrundă dincolo de el. Pe Brianna a înconjurat-o cu multă afecțiune și tandrețe, pasiunea lui înflăcărată față de ea redându-i acesteia încrederea în propria feminitate. Totuși, deși vechile obiceiuri din trecut îl îndemnau să o ia din loc, să descopere noi orizonturi, a realizat cu surprindere că, fără Brianna, viața lui era complet pustie și lipsită de satisfacții și că ea umplea perfect un gol din inima lui, de care nu fusese prea conștient până atunci. Pentru prima dată, ideea de a prinde rădăcini într-un loc, alături de persoana iubită, i se strecoară irezistibil în suflet…

Mi-a plăcut mult și relația dintre cele două surori. Deși diametral opuse ca temperament, ambele se iubeau și se sprijineau reciproc, fiecare completând-o și încurajând-o pe cealălaltă.

Nota de umor strecurată de autoare din loc în loc m-a încântat. Am râs în hohote în momentul în care un vecin i-a adus o pulpă de miel Briannei iar aceasta a luat-o plină de naturalețe să o gătească, iar lui Grayson, sângerosul autor de romane pline de crime, i s-a făcut rău de-a dreptul!

Din rândurile cărții răzbate, de asemenea, dragostea autoarei pentru Irlanda. Vezi parcă frumusețea sălbatică a locurilor, simți magia legendelor și parfumul istoriei impregnat în pietrele străvechi.

În ultima carte din serie, Născută în rușine, vom afla povestea de iubire dintre Shannon, sora recent descoperită a lui Maggie și Brianna, și Murphy, prietenul din copilărie al celor două surori – o poveste deosebit de romantică și emoționantă, care te cucerește de la primul până la ultimul rând!

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice cu eroi/eroine scriitori

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *