Nașele de Camille Aubray, Editura RAO – recenzie
Nașele
(The Godmothers – 2021)
Camille Aubray
Editura RAO
An aparitie: 2024
Nr. pagini: 472
Traducere din limba engleză de Elena Banica
De aceeași autoare: Cina cu Picasso
Filomena este o refugiată de război inteligență și descurcăreață, cu un secret din copilărie. Amie, o franțuzoaică frumoasă și visătoare din nordul statului New York, scapă de un soț abuziv pentru o nouă viață. Lucy, o irlandeză dura, fuge dintr-o casă strictă de fete pentru a deveni asistență. Iar fermecătoarea Petrina, singură fiica a familiei, termină cu note mari Colegiul Barnard, în ciuda unei traume din trecut care aproape a provocat un scandal în familie. Toate cele patru femei devin nașe una pentru copiii altora, găsind speranța și adăpost în această familie prosperă și în somptuoasă lor casă din Greenwich Village. Dar trecutul secret al femeilor duce la consecințe neprevăzute și trădări care amenință să dezlege toate planurile făcute cu grijă. Și când trebuie să se lupte în mod neașteptat cu gangsteri notorii precum Frank Costello și Lucky Luciano, cele patru Nașe învață să lase deoparte diferendele pentru a putea lucra împreună, pentru a-i proteja pe cei dragi și pentru a-și găsi propriile cai spre viitorul pe care l-au visat dintotdeauna.
Nașele, cu acțiunea plasată în Greenwich Village, New York, în perioada tulbure a celui de-al Doilea Război Mondial – un roman irezistibil, de atmosferă, plin de suspans și dramatism, despre patru femei care se căsătoresc într-o familie italiană elegantă și prosperă, iar apoi trebuie să preia conducerea afacerilor familiei atunci când soții lor sunt forțați să le părăsească în timpul războiului. Am remarcat de la început coperta superbă!
Faceți cunoștință cu Nașele: Filomena este o tânără italiancă inteligentă și plină de resurse, refugiată de război, care vine în America pentru a da curs unei căsătorii aranjate. Amie, o franțuzoaică frumoasă și visătoare din nordul statului New York, scapă printr-o acțiune disperată de un soț abuziv, pentru o nouă viată. Lucy, o asistentă irlandeză dură și inimoasă, a fugit de un trecut dureros, reușind să devină asistentă medicală. Și frumoasa și stilata Petrina, care absolvă cu onoruri Colegiul Barnard, în ciuda împotrivirii familiei și a unei traume din trecut care aproape a distrus-o.
Filomena, Lucy și Ami se căsătoresc cu trei frați dintr-o înstărită familie de italieni stabilită la New York, respectiv cu Mario, Frankie și Johnny, găsind sperantă și adăpost în această familie prosperă, în somptuoasa lor casă din Greenwich Village. Petrina este singura fiică a familiei, sora celor trei frați, căsătorită la rândul ei cu Richard, un tânăr frumos, dar lipsit de substanță.
Toate cele patru femei devin nașe una pentru copiii celorlalte, dar trecutul secret al fiecăreia dintre ele duce la consecințe neprevăzute și trădări care amenință să dărâme toate planurile făcute cu grijă. Și când soții lor sunt forțați să le lase singure în timpul celui de-al doilea război mondial, ele preiau cârmele afacerilor familiei și trebuie să se lupte în mod neașteptat cu gangsteri notorii precum Frank Costello si Lucky Luciano, care conduc străzile orașului New York. Iar cele patru Nașe învață să lase deoparte diferendele pentru a putea lucra împreună, pentru a-i proteja pe cei dragi si pentru a-si găsi propriile căi spre viitorul pe care l-au visat dintotdeauna, plin de iubire, iertare și speranță.
Acțiunea începe în 1934 și se derulează până în prezent, urmărind, în capitole alternative, viețile celor patru femei, strâns legate între ele.
Nașele a fost ca un roller coaster, o carte cu povești în poveste, cu o mulțime de suișuri și coborâșuri și întorsături. O carte plină de acțiune și foarte ușor de citit. Mi-a plăcut să urmăresc această familie timp de aproximativ 90 de ani.
Cartea a început ”în forță”, punând accent, alternativ, pe fiecare din cele patru nașe (Petrina, Lucy, Amie și Filomena). Mi-a plăcut și m-a emoționat profund această incursiune în impresionantele lor povești de viață, pline de momente dureroase, începând din copilărie și adolescență, și a modului în care au ajuns în această familie. Cititorul ajunge astfel să cunoască fiecare femeie și punctele ei tari, dar și slăbiciunile. Pentru mine, aceasta a fost cea mai bună parte a cărții. M-a făcut să iubesc fiecare dintre aceste personaje și să vreau să văd cum se va desfășura viața lor în continuare.
Pe măsură ce povestea avansează, odată ce am trecut în următoarea parte a cărții, autoarea a trecut de la perspectivele individuale ale femeilor la cele ale familiei ca un colectiv. Am simțit că am pierdut într-o oarecare măsură unicitatea fiecărei femei, însă mi-a plăcut să citesc modul în care familia creștea, interacțiunea dintre ele, dinamica puterii în familie și felul cum au ales să facă față diferitelor provocări care le-au ieșit în cale. Un tablou dinamic ce cuprinde mai multe generații, o impresionantă saga de familie!
Un roman minunat, atmosferic, plin de viață și culoare, cu personaje feminine puternice și pline de resurse nebănuite, o carte pe care o recomand călduros!
4 Comments
Tyna
Minunată recenzie! Cartea pare foarte interesantă și vreau să o citesc. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Chiar este foarte interesanta, o sa-ti placa! Multumesc si eu!
Ana Sylvi
Și mie mi se pare o lectură deosebită, precum și titlul cu dublu înțeles – Nașele – e bine ales pentru a stârni interesul. Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Cu mare drag! ❤