Delicatese Literare
Recenzii

Ne vedem în august de Gabriel García Márquez, Editura RAO – recenzie

Ne vedem în august

(Until August – 2024)

Gabriel García Márquez

Editura RAO

Colecția MAESTRO

Editie: Cartonata

An aparitie: 2024

Nr. pagini: 144

Traducere din limba spaniolă de Tudora Sandru-Mehedinti

Autor distins cu Premiul Nobel pentru literatură în 1982

De același autor, în colecția MAESTRO: ”Despre dragoste și alți demoni” și ”Un veac de singurătate”

Gabriel García Márquez (6 martie 1927-17 aprilie 2014) a fost un scriitor columbian, cel mai cunoscut scriitor sud-american al secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent. Gabriel García Márquez poate fi considerat părintele realismului magic.

Când părea că tot ce a scris marele autor columbian a fost tipărit pentru marele public, iată că s-a descoperit un nou manuscris care s-a transformat într-un eveniment, una dintre cele mai așteptate apariții editoriale ale anului 2024, la nivel mondial. Este un text inedit, care nu a văzut lumina tiparului, fiind păstrat de familia autorului până acum, când se împlinesc 10 ani de la moartea sa. Editura RAO a lansat cartea odată cu celelalte ediții internaționale, pe 6 martie 2024.
Ne vedem în august este un roman scurt, editat de Cristobal Pera (editor și pentru antologia din opera jurnalistică a lui Gabriel Garcia Marquez, Scandalul secolului), prefațat de două texte scurte: unul scris de editor, iar celalalt de Rodrigo si Gonzalo Garcia Barcha, fiii autorului.

Cartea cuprinde o serie de variații mult îndrăgite de autor pe tema libertății și a dorintei fiind, în același timp, și un imn al libertății, și un omagiu adus feminității și subiectelor, o reflecție asupra misterului iubirii și a regretelor.

Intriga povestește viața Anei Magdalena Bach, o femeie în vârstă de aproape cincizeci de ani, cu treizeci de ani de căsătorie satisfactia face face o călătorie în fiecare an, pe 16 august, către o insulă din Caraibe unde este înmormântată mama ei. Feribotul, taxiul, o grămadă de gladiole și hotelul: acest ritual exercită asupra ei o invitație irezistibilă de a se transforma – o dată pe an – într-o altă femeie, de a-și explora propria senzualitate și de a sonda frica tăcută care îi curge în inimă.
Așadar, o eternă întoarcere, dar de fiecare dată ceva diferit. Timpul ciclic – timpul reîntoarcerii și al ritualului – este, de altfel, specific întregii opere a lui García Márquez.
Ca în alte cărți ale lui García Márquez, și în Ne vedem în august există o situație mentală pe care autorul o numește soliedad. O singurătate personală, dar și colectivă. În cele cinci povestiri ale cărții, Ana Magdalena Bach pare să se regăsească, paradoxal, tocmai prin ritualul solitar al călătoriei. O aventură amoroasă îi schimbă existența: din acel moment se va întoarce pe insulă în fiecare august sperând, dar, totodată, temându-se să experimenteze altă stare de singurătate.
Volumul, de fapt, încheie în mod ideal ciclul de romane despre dragoste care a început în 1985 cu Dragostea în vremea holerei și a continuat în 1992 cu Despre dragoste si ati demoni.

Inedit și senzual, Ne vedem în august este o meditație profundă asupra libertății, regretului, autotransformării – un cadou neașteptat de la unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. Editura RAO a lansat cartea odată cu celelalte ediții internaționale, pe 6 martie 2024, într-o minunată ediție cartonată, cu o copertă superbă.

Ne vedem în august este un roman de mici dimensiuni, ca o nuvelă mai degrabă, o mică bijuterie literară, prețioasă precum esențele tari păstrate în sticluțe mici. Inițial, Gabriel García Márquez a planificat acest roman să fie mai lung, însă, înainte de moartea sa, recitindu-și manuscrisul, a considerat că nu are valoare literară și a cerut să fie distrus. Lucru care nu s-a întâmplat însă, din fericire pentru cititorii săi.

Protagonista cărții, Ana Magdalena Bach, o femeie frumoasă, de vârstă mijlocie, are o căsătorie fericită de douăzeci și șapte de ani și nu are niciun motiv să scape sau să evadeze din viața pe care și-a făcut-o împreună cu soțul și copiii ei în căutare de noi aventuri. Și totuși…

În fiecare august, Ana călătorește cu feribotul pe o mică insulă din Caraibe, unde este înmormântată mama ei. Într-unul din ani, a trăit o noapte de pasiune cu un necunoscut. Nimic premeditat. Însă, spre dezolarea ei, aventura amoroasă s-a terminat printr-un gest umilitor, ceea ce a marcat-o emoțional de-a lungul anilor și i-a schimbat existența. După acel an, itinerarul Anei include o vizită la cimitir, unde așează pe mormânt un buchet din florile preferate ale mamei sale, gladiole, și apoi se pierde într-o aventură de o noapte cu un bărbat diferit în fiecare an, înainte de a se întoarce la familia ei. Premeditat. Un ritual. O poveste ciclică. An după an… Singură lângă apele albastre ale lagunei, Ana îi contemplă pe bărbații de la barul hotelului. Unul din ei va fi alesul…

Prin seri caraibinene înflăcărate, pline de salsa și bolero, Ana explorează în fiecare an miezul dorinței sale și frica ascunsă în inima ei, sentimentul de neliniște și singurătate care parcă stă la pândă în interiorul ei. Fiecare vizită pe insulă și experiențele ei cu bărbații pe care îi întâlnește o inspiră să reflecteze asupra acțiunilor ei, căsătoriei și familiei ei. Pe măsură ce citim, ni se oferă o perspectivă asupra speranțelor și motivațiilor ei, asupra conflictului ei intern, într-o călătorie de autoexplorare cu un final care te lasă pe gânduri.

Personal, nu am rezonat cu protagonista romanului și nu i-am înțeles pe deplin acțiunile și motivațiile, însă povestea în sine este un imn închinat libertății dragostei, o explorare a feminității, a sexualității și a misterelor iubirii, dar și o reflecție asupra dorințelor ascunse și a regretelor. Deși scris cu aproape 20 de ani în urmă – însă nu a văzut lumina tiparului, fiind păstrat de familia marelui autor până acum, când se împlinesc 10 ani de la moartea sa – romanul este surprinzător de actual, propunând teme de gândire despre poziția și rolul femeii în familie.

Un roman emoționant, revelația literară a anului 2024. Un roman de un rafinament subtil, o proză remarcabilă, un vocabular elegant și rânduri care îți merg la suflet, cu un final surprinzător și original. O poveste luminoasă și caldă, tulburătoare pe alocuri, dar plină de optimism, o lectură perfectă de vacanță, pe care o recomand cu drag!

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *