Delicatese Literare
Recenzii

Necunoscuta de Mary Kubica, Editura Herg Benet – recenzie

Necunoscuta

(Pretty Baby – 2015)

Autoare: Mary Kubica

Editura: Herg Benet

Traducerea: Laura Nureldin

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 400

“O întâlnire absolut întâmplătoare dă naștere unei rețele complicate de secrete și minciuni.

 Ea o vede pe adolescentă stând în ploaia nemiloasă, strângând un bebeluș în brațe. Se urcă în metrou și pleacă, dar nu și-o poate scoate pe fată din minte... Heidi Wood a fost dintotdeauna implicată în activități caritabile: lucrează la o organizație non-profit și salvează de pe străzi pisici fără stăpân. Cu toate astea, soțul și fiica ei sunt oripilați atunci când Heidi se întoarce acasă într-o zi cu o fată pe nume Willow și cu bebelușul acesteia, în vârstă de patru luni. Aparent liipsită de locuință, adolescenta ar putea fi o răufăcătoare — sau chiar mai mult de atâta. În ciuda obiecțiilor familiei, Heidi o invită pe Willow să rămână în casa ei, împreună cu bebelușul. În următoarele zile, Heidi o ajută pe Willow să se pună pe picioare, dar, în timp ce secrete din trecutul acesteia încep să iasă la iveală, Heidi se vede nevoită să decidă până unde e dispusă să meargă pentru a ajuta o străină. Ceea ce a început ca un act de bunătate scapă cu totul de sub control, în feluri care ar fi fost imposibil de imaginat înainte.”

“Captivant și revelator.” — LA Times

“Cuceritor, fără nimic previzibil.” — Kiskus

“Un thriller psihologic superb, uluitor.” — Publishers Weekly

“Celor pe care i-am pierdut.”

Un motto incitant, perfect pentru acest thriller excepțional!

Scrisă din mai multe perspective, “Necunoscuta” este un puzzle care, la început, nu pare a avea sens, căruia abia la final îi înțelegi scopul. Un mister care se dezvăluie treptat, care învăluie cititorul în ceața supozițiilor. La început totul pare simplu, chiar ai senzația că știi spre ce te îndrepți, dar citind în continuare, descoperi că totul este mult mai complicat decât ai fi crezut.

“Necunoscuta” este un thriller psihologic foarte bine scris, care te face să gândești, să faci diferite supoziții, dar realizezi că ești cât se poate de departe de ceea ce este de fapt.

Heidi, Chris și Willow sunt cele trei personaje principale ale cărții. Heidi și Chris sunt soții Wood, care, împreună cu fiica lor Zoe, par a duce o viață perfect normală. Heidi nu este interesată de câștigurile materiale ci de a-i ajuta pe cei din jur. Chris lucrează în domeniul finanțelor, fiind atras de un singur scop: acela de a face bani — foarte mulți bani.

Este impresionantă relația celor doi soți care se înțeleg și încă se iubesc după ani și ani de căsnicie. Ea, Heidi, este o fire blândă, nu suportă să vadă suferință în jurul ei. Salvează pisici abandonate, este obsedată de reciclare și urăște risipa de orice fel. Pare prea bună pentru a fi reală, nu-i așa?

Chris are și el secretele lui… pe care vă las să le descoperiți citind acest roman.

Heidi o ia acasă pe Willow — o tânără mamă împreună cu bebelușul ei, o fetiță pe nume Ruby; își asumă un risc enorm deși știe că ar putea avea probleme cu legea dacă se dovedește că Willow nu este cine spune că este. Cam acesta ar fi punctul de plecare al romanului.

Ca să fiu sinceră, cred că autoarea Mary Kubica s-a întins puțin cam prea mult până ne-a redat cadrul acestui roman, se putea să fie ceva mai scurt… dar acesta este cam singurul aspect pe care i-l putem reproșa.

Un thriller psihologic care te prinde-n mreje și îți stârnește imaginația cu fiecare pagină citită.

“— Atunci de ce-ai făcut-o?

Asta mă-ntreabă cucoana cu părul lung și cărunt, pieptănat drept. Are dinții mari. Ca de cal.

— Nu voiam să-i fac vreun rău. Nici ei, nici familiei ei.”

Willow este personajul care intrigă încă de la început, atrage atenția, stârnește suspiciunea cititorului, lăsându-l să vadă că are ceva de ascuns.

“Necunoscuta” pe care ajungem să o cunoaștem, bucățică cu bucățică și reușind să pășim printre minciuni și secrete pe care fiecare personaj pare a le păstra cu sfințenie; ne uimește. Își creează un loc aparte în sufletul nostru.

Fiecare personaj are ceva special, dar fiecare are și o față ascunsă, ceva ce păstrează numai pentru el.

Mi-a plăcut faptul că autoarea ne prezintă acest tablou fascinant, ramă cu ramă, prin prisma fiecărui personaj în parte. Astfel, avem posibilitatea de a-i cunoaște ceva mai bine. Având mai multe perspective, putem porni la drum pentru dezlegarea misterului care mai mult se adâncește decât să iasă la suprafață.

“— Ce-o să se întâmple cu ea? Cu Heidi? întreb eu din nou.

— Știi cum se spune, “nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, și mi-o imaginez pe doamna Wood, într-o salopetă portocalie ca a mea, cu zâmbetul ăla blând șters de pe față.”

Oricât incerci să presupui, să întrevezi deznodământul acestei cărți, nu reușești. Ceea ce face din “Necunoscuta” un thriller psihologic superb. Autoarea reușește să mențină atenția cititorului pe tot parcursul cărții, ceea ce îl solicită constant, dar suspansul și misterul în care sunt învăluite personajele, reușesc să dozeze până la final emoțiile pe care le stârnește.

O lectură care mi-a schimbat părerea despre thriller-ul psihologic. Mary Kubica mi-a oferit o poveste pe care nu mi-am închipuit vreodată că o voi citi și aprecia atât de mult.

“Trecuseră mai puțin de șase săptămâni de la conceperea lui Juliet când a-nceput sângerarea.

(…)

A trebuit ca eu să iau decizia de a curma viața Julietei mele.”

De aici, din frântură în frântură dezvăluită, pătrundem în labirintul construit de autoare și încercăm la fiecare nouă descoperire să întrezărim finalul. Inevitabil, ne lovim de anumite ziduri care blochează unele rezolvări posibile ale acestui mister care le învăluie pe Heidi și pe Willow, dar care-i acaparează și pe Zoe și Chris.

“Necunoscuta” mi-a oferit o acțiune intensă emoțional, plină de răsturnări de situație și un final cu totul și cu totul neașteptat.

O lectură incitantă și emoționantă!

Cartea Necunoscuta de Mary Kubica 

poate fi comandată pe hergbenet.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *