Delicatese Literare
Recenzii

Necunoscuta din Tanger de Christine Mangan, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Necunoscuta din Tanger

(Tangerine – 2018)

Christine Mangan

Editura Litera

Colecția Buzz Books

An apariție: 2019

Traducere: A.D. Bades

Nr.pagini: 317

Christine Mangan a obținut titlul de doctor în limba engleză din partea University College Dublin, cu o teză despre literatura gotică din secolul al XVIII- lea și a făcut un masterat de scriere creativă la University of Southern Maine.
Necunoscuta din Tanger (Tangerine, 2018) este primul ei roman.
Un nou bestseller în colecția Buzz Books, unul dintre cele mai bune romane de debut ale anului!
Tanger, 1956. Ultima persoană pe care Alice Shipley s-ar fi așteptat să o vadă de la sosirea în oraș cu noul ei soț este Lucy Mason. După accidentul petrecut la Colegiul Bennington, cele două prietene – cândva colege de cameră nedespărțite – nu au mai vorbit vreme de peste un an. Dar iat-o pe Lucy, încercând să îndrepte lucrurile și să se întoarcă la vechile lor obiceiuri. Poate că Alice ar trebui să fie fericită. Ea nu s-a adaptat la viața din Maroc, prea temătoare ca să se aventureze în cartierele agitate ale Tangerului și în căldură opresivă. Lucy – întotdeauna neînfricată și independentă – o ajută pe Alice să iasă din apartament și să exploreze orașul.
Curând însă, un sentiment familiar începe să pună stăpânire pe Alice – se simte supravegheată și manipulată de Lucy la fiecare pas. După ce soțul ei, John, dispare, Alice începe să pună la îndoială tot ce o înconjoară: relația cu prietena sa enigmatică, decizia de a veni la Tanger și propria sănătate mintală…
Unul dintre cele mai bune romane de debut ale anului… O poveste exotică, minuțios construită, cu ecouri din Gillian Flynn și Patricia Highsmith.“ Entertainment Weekly
”Incredibil de tensionat și de inteligent… Mangan presară întreaga narațiune cu dezvăluiri și întorsături neașteptate de situație, până la finalul șocant… Scriitura ei este desăvârșită, atât de plină de surprize și de frumusețe, încât e greu de crezut că acesta este primul ei roman.“ – San Francisco Chronicle
„Ca și cum Donna Tartt, Gillian Flynn și Patricia Highsmith ar fi colaborat la un scenariu ce urmează să fie filmat de Hitchcock – plin de suspans și de atmosferă.“ – Joyce Carol Oates

Deși nu citesc în mod regulat thrillere, uneori mi se întâmplă să fiu atrasă de ceva anume pentru a mă încumeta la o astfel de lectură. „Necunoscuta din Tanger” m-a atras, fără să știu amănunte despre povestea în sine, atât datorită titlului – unul foarte incitant pentru mine -, cât și datorită copertei – seducătoare și irezistibilă 🙂 – . Acestea, coroborate cu sinopsisul de pe spatele cărții, m-au făcut și mai curioasă!!
Necunoscuta din Tanger de Christine Mangan a fost o călătorie fascinantă în lumea seducătoare a Marocului, un nume care evocă „imagini ale unei pustietăți întinse, ale unui soare roșu, arzător”, dar și o (re)cunoaștere a minții umane, plină de complexitate.
Stilul de scriere este unul simplu, curat, de aici și lecturarea facilă, într-un ritm lejer, fără bătăi de cap. Romanul este prezentat ca un thriller psihologic, dar personal, am perceput povestea, mai degrabă, ca una de suspans, cu ușoare accente dramatice și psihologice.
Încă de la început autoarea ne incită, prologul fiind foarte acut, pătrunzător, așteptând cu nerăbdare, desfășurarea întregii acțiuni.
„Este nevoie de trei oameni ca să poată scoate cadavrul din apă. Este al unui bărbat – asta o pot spune și ei, dar cam atât și nimic mai mult. Păsările s-au ocupat deja de el, atrase probabil de frântura de argint care-i împodobește cravata. (…)
Am timp pentru asemenea închipuiri acum, când stau și privesc: în partea cealaltă a încăperii, pe geam, afară. Peisajul se schimbă, nu și altceva. Unii i-ar spune veghere, cred, însă eu le-aș răspunde că nu e deloc același lucru – că deosebirea e la fel de mare ca între reverie și reflecție.”
Necunoscuta din Tanger este povestea a două tinere – Alice Shipley și Lucy Mason – foste colege de cameră pe toată perioada colegiului -, este despre obsesie, prietenie, iubire, despre real și ireal, despre aparențe, slăbiciune și putere.
Narațiunea este relatată la persoana întâi din perspectivele celor două eroine – Alice și Lucy – capitolele alternând, totodată, între două planuri temporale – prezent (anul 1956) și trecut -, nu însă la distanțe mari una de cealaltă, ceea ce face ca povestea să devină, treptat, mai acaparatoare.
Cele două tinere sunt două firi complet opuse. În timp ce Alice este o fire fragilă din punct de vedere emoțional, cu traume puternice după decesul părinților, Lucy este cea puternică, gata oricând să își ajute prietena, să o susțină în orice moment, indiferent de situație.
Deși Alice provine dintr-o familie înstărită, banii nu au reușit să îi aducă fericirea, moartea părinților provocând o prăpastie imensă în sufletul fragil de copil. Crescută de o mătușă care nu a știut să lupte cu accesele sale de depresie, Alice se închide în ea, devenind o fire singuratică. Viața i se schimbă complet din momentul în care intră la colegiu și se apropie sufletește de colega de cameră – Lucy – fericita posesoare a unei burse, un caracter puternic și, totuși, o persoană tristă. Diferențele dintre cele două sunt majore, atât fizic, cât și psihic, dar latura ascunsă a fiecăreia – singurul lucru în comun – va duce la un deznodământ dramatic pentru una, și unul sclipitor pentru alta.
Prietenia celor două este prezentată, de la început, sub semnul întrebării iar, treptat, lucrurile devin și mai bizare. Alice se simte sufocată de atenția pe care i-o acordă Lucy, iar aceasta din urmă este tot mai iritată de atitudinea distantă a lui Alice.
„Sentimentele pe care le aveam pentru Lucy, îmi spuneam de multe ori, erau cam la fel – ceva mai acut decât o prietenie normală, ceva ce amenință să copleșească și, posibil, să distrugă. Erau momente în care mă gândeam că o voiam nu atât pe ea, cât voiam să fiu ea. Cele două emoții erau extrem de puternice și contradictorii , și totuși continuau să se îmbine și să se contopească până ce nu le mai puteam deosebi una de alta.”
Ne dăm seama că lucrurile nu sunt ceea ce par, că sentimentele lui Lucy depășesc limita unei prietenii, iar emoțiile care o încearcă sunt complet debusolate, de la o perioadă la alta. Treptat, lucrurile devin și mai bizare.
Apariția unui bărbat în viața lui Alice va provoca o ruptură și mai mare între cele două. Lucy nu acceptă fericirea prietenei sale, motiv pentru care este dispusă să facă orice pentru a îndepărta „răul” dintre ele. Cunoscând trecutul plin de angoase al prietenei sale, Lucy se folosește de metode diabolice pentru a o înnebuni, jucând un joc macabru, cu mintea și sufletul acesteia. Despre ce este vorba și cum reușește Lucy să se joace cu mintea lui Alice, vă las pe voi să descoperiți atunci când veți citi cartea.
Moartea neașteptată, într-un accident rutier a iubitului lui Alice, va duce la despărțirea celor două prietene, fiecare continuându-și viața, din acest moment, departe una de cealaltă.
Este, însă, această moarte mâna destinului? Sau Lucy merge atât de departe în încercarea de a-și readuce prietena aproape de sufletul ei?
Dar cum nimic nu este ceea ce pare, iar viața își urmează cursul, drumurile celor două aveau să se reîntâlnească după mai bine de un an de la teribilul accident.
„(…) totul se schimbă, mai devreme sau mai târziu. Timpul curge fără să fie zăgăzuit, oricât am încerca noi să îl oprim, să-l preschimbăm ori să-l rescriem.
Pur și simplu nu există nimic care să-l stăvilească, nimic. „
Alice, acum soția lui John, un tânăr reprezentant al Guvernului Britanic în Maroc, – fără a se ști însă cu exactitate tipul de activitate al acestuia – își duce existența searbădă, în aceeași atmosferă solitară cu care crescuse, departe de viața familiară de acasă, orașul Tanger fiindu-i complet străin, rece și anost. Nu este fericită. Dar se mulțumește cu ce are. Nu cere, nu se răzvrătește, nu luptă. Până într-o zi. Apariția surprinzătoare a lui Lucy la ușa casei sale din Tanger o va scoate din monotonia vieții de zi cu zi, dar mai ales va provoca schimbări majore în viața sa.
Încă o dată, relația celor două stă sub semnul întrebării. Moartea stă la pândă. Din nou! Povestea se repetă. Doar deznodământul este diferit.
Lucy își vrea prietena înapoi; Alice vrea să fugă departe. Între cele două începe o luptă acerbă, o luptă între dominare și eliberare. Va reuși Alice să se elibereze de sub jugul „psihologic” al lui Lucy? Sau Lucy își va juca atât de bine ultima carte astfel încât Alice va fi ținută captivă de jocurile machiavelice ale acesteia? Ce se întâmplă cu John? Este și el un simplu pion pe tabla de șah a unei minți bolnave? Răspunsurile la aceste întrebări dar și întreaga poveste le veți afla doar dacă citiți cartea.
Deși povestea este destul de interesantă astfel încât să țină cititorul captiv, recunosc că Necunoscuta din Tanger nu a fost ceea ce aș fi vrut. Mă așteptam la mai multă intensitate, la mai mult dramatism, toate specifice unui thriller excelent. Undeva, pe parcurs, povestea și-a pierdut din esență, acțiunea bătând pasul pe loc. Din păcate nici personajele nu sunt bine creionate. Pe Alice nu „am simțit-o”, literar vorbind, în niciun moment al întregii acțiuni. Pe John, soțul acesteia, l-am perceput ca pe un simplu „decor” deși autoarea dă impresia, la un moment dat, că rolul acestuia este mult mai complex. Cea care salvează întreaga poveste este Lucy, antieroina, cea care întruchipează Răul absolut de la început până la sfârșit. Deși diabolică în gândire, în comportament, am”simțit-o”, ba mai mult, i-am înțeles jocul duplicitar. Finalul este unul specific acestui gen literar, dar a fost sec, fără emoție. Păcat! Autoarea are potențial și scrie chiar bine 🙂 .
Dacă vă doriți o lectură frumoasă, presărată cu momente de suspans și dramatism, chiar și în doze mici, nu ezitați să citiți cartea. Povestea captivează și nu plictisește cititorul.

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *