Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Negrilă și Codruța. O prietenie aristoteliană de Mădălina Crișan, Editura Casa Cărții de Știință – recenzie

Negrilă și Codruța. O prietenie aristoteliană

Autoare: Mădălina Crișan

Editura: Casa Cărții de Știință

Ilustrații: Ana Maria Ungureanu

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 114

“Lumea funcțională reprezentată de autoare cărții recreează o realitate construită în jurul ideii de prietenie și susține necesitatea învățării prieteniei, demers înțeles drept finalitate formativă referențială. Ca relație afectivă și colaborativă, prietenia este promotoarea unor valori autentice, prezentate într-o manieră ficțională, dar pe care cititorul le poate identifica ușor: atitudine deschisă, afinitate reciprocă, empatie, comunicare afectivă, susținere necondiționată, respect reciproc, întrajutorare.
Textul cărții oferă o multitudine de mesaje inspiraționale pentru copii, părinți și cadre didactice, el putând fi valorificat în contexte educaționale formale și informale. Poate că unul dintre cele mai valoroase mesaje este acela că prietenia ne înnobilează și ne oferă resurse nebănuite pentru a ne ameliora existența.” – Prof. univ. dr. Mușata- Dacia Bocoș
“Altruismul autoarei față de tinerii cititori dă naștere unei scrieri ademenitoare, care, prin natura personajelor sale, capătă aspectul unei fabule, dar, în același timp, își are rădăcinile în lumea fantastică a basmului, prin drumul inițiatic pe care personajele aristocrate ale prozei îl parcurg și, totodată, prin încercările peste care acestea trec, îndrumate de înțeleapta Sophie. Caracterul moralizator și educativ al cărții nu promite doar un început columnar al autoarei, ci ia parte la formarea unui viitor cub rubik al literaturii pentru copii.” – Prof. drd. Raluca-Nicoleta Uilean Isciuc
“De ce este nevoie pentru o prietenie adevărată?” Veți descoperi misterul, citind o minunată carte cu și despre valori morale și informații științifice bine puse într-un text literar, scris cu emoția celei care vrea să îi ofere fiului său cheia unor lumi de descoperit. Aceasta este Mădălina Crișan, autoarea cărții “Negrilă și Codruța. O prietenie aristoteliană”, o poveste care poate să constituie punctul de plecare în desfășurarea unor activități cu copiii.” – Prof. MERITO Liliana Mursa
O carte ușor de citit, o lume unde animalele vorbesc, pe placul celor mici. Reușește să ofere sfaturi și lecții de viață pe care cei mici le vor asimila cu ușurință.
Autoarea Mădălina Crișan oferă un real ajutor părinților și bunicilor în creșterea și educarea celor mici, dar și educatorilor și învățătorilor.
„Negrilă și Codruța. O prietenie aristoteliană” este universul magic al animalelor unde micuții vor pătrunde cu uimire și încântare și unde vor descoperi și asimila cu ușurință diferite valori.
Alături de o pisicuță și un cățel – Negrilă și Codruța, pătrundem pe tărâmurile Binelui, Curajului, Prieteniei sau Frumosului, prin intermediul unor aventuri încântătoare și de neuitat, ce stimulează imaginația celor mici și îi învață Altruismul, Principii de viață sănătoase și Valorile morale.
„Este un cățel de talie mică, rasă necunoscută încă, iar numele cred că știți de unde vine. Este negru tot. Nu e un nume deloc pretențios. Îi place să vâneze șoareci și șopârle. Este sociabil, amabil, acordă respectul cuvenit celorlalte pufoșenii și, cel mai important, este înnebunit după iubire. Adoră momentele în care stăpânii îl răsfață și îl iau în brațe pentru o porție zdravănă de drăgălășenie. Este atent la nevoile și emoțiile celor din curte.”
Astfel, aventura blănoșilor din curte este pe punctul de a începe, avându-i pe Negrilă și pe Codruța în prim-plan.
Datorită celor doi motani ai curții care sunt puși pe șotii și năzdrăvănii, cei doi se trezesc pornind în prima lor călătorie cu trenul. Și nu orice fel de tren! Unul magic, ce-i poartă prin Stația Zâmbetului în Orașul iubirii unde are loc Balul Fericirii. Sunt întâmpinați de o bufniță jovială și hotărâtă să le prezinte minunile din orașul ei.
„- Dragii noștri, bine ați venit în Orașul Iubirii, orașul în care iubirea e la ea acasă. Aici, suntem ca o familie. Ne iubim și ne prețuim! Totul fără să cerem nimic în schimb, căci despre asta este vorba atunci când iubești cu adevărat.”
Alături de cei doi curioși ai noștri, cam reticenți ce-i drept, descoperim o mulțime de informații despre câini și pisici pe care nu le-am știut până acum, vizităm Orașul Entuziasmului unde învață să spună „Te rog!”, „Mulțumesc!” sau „Iartă-mă!”. După aceea, vizitează pe rând Orașul Respectului, Orașul Echilibrului, Orașul Altruismului, Orașul Principiilor sau Orașul Iertării.
Prin toate aceste locuri descoperă lucruri interesante, își descoperă calități nebănuite.
„Nobil este cel care clădește prietenii adevărate!”
O lectură ce m-a prins în mreje și pe mine, pe micuți cu siguranță îi va fermeca!
Dacă doriți să descoperiți cum se încheie fascinanta călătorie a Codruței și a lui Negrilă vă invit să citiți cartea Mădălinei Crișan, ”Negrilă și Codruța. O prietenie aristoteliană”!

Cartea Negrilă și Codruța. O prietenie aristoteliană de Mădălina Crișan poate fi comandată de pe casacartii.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți autori români

10 Comments

Spune-ți părerea!