Delicatese Literare
Prezentari carti

Negru ca abanosul, volumul 3 al Trilogiei Alba-ca-Zapada de Salla Simukka, Editura Trei

Trilogia Albă-ca-Zapada

Salla Simukka
Editura: Trei
Titlu original: Lumikki Andersson series/ Snow White Trilogy)
Limba originală: finlandeză

Trilogia Albă-ca-Zapada cuprinde:

1.Roşu ca sângele;
2. Alb ca zăpada;
3. Negru ca abanosul

alba ca zapada

Salla Simukka (n. 1981) este autoarea celebrei trilogii Albă-ca-Zăpada, în curs de publicare în 46 de ţări, dar și o traducătoare experimentată.
Simukka semnează în mod regulat cronici literare şi este editor asociat la o publicaţie pentru tineri, Lukufiilis.
În ianuarie 2013, pentru romanele Jäljellä şi Toisaalla, Salla Simukka a fost recompensată cu Topelius Prize, cel mai prestigios premiu finlandez acordat autorilor de literatură pentru copii şi adolescenţi.
Seria care a făcut-o celebră este Trilogia Albă-ca-Zapada.
Motive din basme, intrigă polițistă, dileme ale lumii de azi – o lectură nu tocmai ușoară, care nu-i menajează nici pe cei mai tineri dintre cititori.” Kirkus Reviews
Fanii lui Nesbø și ai lui Larsson nu vor fi dezamăgiți.” Publishers Weekly
A fost odată o fată… care avea o umbră
Lumikki Andersson. O fată din Riihimäki.
Care are o opinie fermă despre fiecare lucru.
Care ia note maxime și la fizică, și la filosofie.
Care a jucat rolul Ofeliei atât de bine, încât vreo doi profesori s-au enervat, iar restul au fost emoționați.
Care nu ia parte la niciun eveniment al școlii.
Care mereu mănâncă de una singură, dar nu pare niciodată singuratică.
Nu e precum ceilalți.
Este exact ca ei.

E cea mai grea iarnă din ultimii ani; străzile din Tampere, Finlanda, sunt îngheţate şi acoperite de zăpadă. Şi nimic nu contrastează mai tare cu albul zăpezii decât sângele. Lumikki Andersson, o adolescentă în vârstă de 17 ani, locuieşte singură şi merge la un liceu de arte. Şi-a făcut o regulă din a nu se implică în lucruri ce nu o privesc. Totuşi, această regulă este pusă la încercare în ziua când Lumikki găseşte bancnote pătate de sânge în camera obscură a liceului. Dându-şi seama că trei elevi de la liceul sau au un amestec în acest incident, Lumikki se trezeşte înghiţită în hăţişul unei afaceri intenaţionale cu droguri.
Elisa, o faţă din grupul celor trei, începe să suspecteze că tatăl sau, poliţist la departamentul de narcotice, are legătură cu întreagă poveste. Prinsă într-un vârtej ameţitor de evenimente neprevăzute şi încercând să fugă de mafioţi ruşi şi estonieni, Lumikki se confruntă cu situaţii-limita, care îi pun viaţă în pericol. Acum şi adolescenţii au o Lisbeth Salander a lor!
Lumikki Andersson, eroina trilogiei „Albă-că-Zăpadă”, a învăţat să se apere singură şi să nu aibă încredere în nimeni. E un lup singuratic şi o supravieţuitoare. A fost agresată brutal la şcoală, iar acum s-a mutat în Tampere, unde locuieşte singură. Lumikki e inteligentă, sarcastică, are o anume duritate şi îi place singurătatea. De asemenea, îi place să se lupte corp la corp, să înoate în apă îngheţată, să alerge şi să meargă la galerii de artă. A hotărât că nu mai vrea să-i fie niciodată frică de nimic.
În volumul doi – „Alb ca zăpada“ – Lumikki călătoreşte la Praga, unde o cunoaşte pe Zelenka. Această îi dezvăluie că este sora ei, iar povestea i se pare veridică lui Lumikki. În scenă apare şi Jiri, reporter la canalul de ştiri Super8. Împreună cu el, Lumikki încearcă să afle adevărul legat de sectă numită Familia Albă, din care face parte şi Zelenka. Liderul sectei, Adam, pune la cale sinuciderea în masă a membrilor acesteia. Lucrurile se precipită, iar finalul aduce dezvăluiri surprinzătoare şi încă o lecţie de viaţă pentru Lumikki: fiecare om are o latură ascunsă şi inocenţa nu e neîntinată că zăpadă.
În volumul trei – “Negru ca abanosul”, trupa de teatru a unui liceu de artă pune în scenă o versiune modernă a basmului Albă ca Zăpada, cu Lumikki Andersson în rolul principal. Repetiţiile merg bine, iar între Lumikki şi băiatul care-l interpretează pe vânător pare să existe o chimie palpabilă.
Oare Lumikki s-a îndrăgostit pentru prima oară?
Cu puţin înainte de premieră, lui Lumikki îi parvine un şir de scrisori semnate de un admirator secret, a cărui pasiune pentru ea se preschimbă rapid într-o obsesie periculoasă.
Încercând să afle adevărata identitate a hărţuitorului, Lumikki trebuie să aducă la lumină cele mai sumbre secrete din propriul trecut. Iar cum premiera spectacolului se apropie cu repeziciune, Lumikki trebuie să-l prindă în capcană pe hărţuitorul său, cu sufletul negru ca abanosul.
Deznodământul întregii poveşti îl vom afla în ultimul volum al trilogiei – „Negru ca abanosul”, apărut de curând la Editura Trei – ca şi primele două volume ale seriei – care poate fi comandat de pe site-ul Editurii Trei.
Sursa: Editura Trei

14 Comments

Spune-ți părerea!