Negru de corb de Ann Cleeves, Seria Shetland, Editura Crime Scene Press – recenzie
Negru de corb
(Raven Black – 2006)
Ann Cleeves
Editura Crime Scene Press
Traducere: Raluca Stefan
Nr. de pagini: 336
An apariție: 2017
Seria Shetland (Shetland Island)
1. Negru de corb – Editura Crime Scene Press – Raven Black – 2006
2. Nopți albe – Editura Crime Scene Press – White Nights – 2008
3. Oase roșii – Editura Crime Scene Press – Red Bones – 2009
4. Fulger albastru – Editura Crime Scene Press – Blue Lightning – 2010
5. Ape moarte – Editura Crime Scene Press – Dead Water – 2013 – recenzie
6. Aer rarefiat – Editura Crime Scene Press – Thin Air – 2014
7. Pământ rece – Editura Crime Scene Press – Cold Earth – 2016
8. Foc sălbatic – Editura Crime Scene Press – Wild Fire – 2018
E o noapte de An Nou ca oricare alta în Shetland. E frig, zăpada s-a așternut în straturi groase, dar oamenii ies împreună pe străzi, cântă, se distrează. Chiar și singuraticul și ciudatul Magnus Tait se pregătește de petrecere și își așteaptă, că în fiecare an, oaspeții care nu i-au călcat vreodată pragul. Unica ființă care-i ține de urât e un corb la care ține ca la ochii din cap. Totul se schimbă când două fete îi întră în casă și îi amintesc de un episod groaznic din trecut…
Câteva zile mai târziu, Fran Hunter descoperă pe câmpul înghețat cadavrul uneia dintre fete. Întreaga comunitate e cutremurată. Inspectorul Jimmy Perez e pus în fața unui caz dificil, în care trebuie să discearnă între ura și prejudecățile localnicilor față de străini și frânturile de adevăr pe jumătate rostite.
Deasupra tuturor, corbii se rotesc într-un dans macabru.
Un thriller psihologic distins cu premiul Duncan Lawrie pentru cel mai bun roman polițist, scris de câștigătoarea Premiului Diamond Dagger pentru întreaga carieră.
„Cleeves excelează din nou în a crea atmosfera… Un thriller psihologic migălos construit.” – The Times
„Un roman polițist puternic, întunecat, care se distinge prin inteligență și franchețea caracterizarilor de personaj.” – Andrew Taylor, Tangled Web
„Cleeves creează o lume convigatoare a ostilității împotriva străinilor… a micilor snobisme și a marilor gelozii. Negru de corb iese din tiparele romanului polițist britanic, respectându-i, totodată, punctele forțe: o narațiune puternică și o construcție inteligență.” – Jane Jakeman, Independent
„Negru de corb” de Ann Cleeves este primul roman din seria Shetland, un mystery-crime scris cu talent si imaginație, cu o intrigă inteligentă ce ține cititorul ancorat în poveste și o acțiune bine construită, mediul pe care se focalizeaza autoarea în aceasta serie de succes fiind reprezentat de insulele Shetland, un cadru sălbatic, de o frumusețe pură, aparte, foarte bine redat, cel puțin în paginile celor două cărți citite de mine, „Ape moarte” si „Negru de corb”.
Intriga este complexă, trecutul și prezentul se întrepătrund în mod misterios, iar povestea se dezvăluie în felul următor: în urmă cu opt ani, o fetiță de unsprezece ani, a dispărut din această comunitate, majoritatea locuitorilor arătand cu degetul spre Magnus Tait ca fiind cel responsabil de această faptă monstruoasă.
Magnus este un personaj deosebit, un bărbat vârstnic, cu un ușor retard psihic, care locuiește de când s-a născut în casă cu bătrana lui mamă, o femeie care suferea enorm dupa pierdera sorei lui Magnus, care murise prematur. Fetița fusese văzuta de către vecini, pentru ultima dată, intrând în curtea familiei Tait și de atunci dispăruse. Nu fusese găsită, nu se știa nimic de ea, deși Magnus fusese hăituit de politiști, iar casa fusese răscolită pentru căutarea dovezilor incriminatoare.
Timpul a trecut, bătrana lui mamă a murit, iar Magnus a rămas singur în căsuța lui din vârful dealului, devenind un singuratic, nu pentru că și-ar fi dorit acest lucru, ci pentru că oamenii din comunitate l-au ocolit cu înverșunare, au râs de el pentru lentoarea gândirii, devenind invizibil pentru toti. Companionul lui este un corb cu o aripă frântă, ținut într-o colivie, pe care Magnus îl îngrijește cu religiozitate, aș spune. Sărac si marginalizat, bătrânul își dorește tovărășia semenilor dar, din păcate, doar gândurile încețoșate de trecerea anilor îi sunt camarade, împreună cu fascinația morbidă pentru corbi.
În dimineața Anului Nou este vizitat de două adolescente petrecărețe, amețite de băutură, care mergeau spre casă de la petrecerea de Anul Nou, un fel de pariu pe care fetele îl fac legat de toate zvonurile ce-l înconjoară pe bătrânul Magnus, dar și mânate de curiozitatea de a-l vedea pe cel despre care se crede a fi un criminal.
Vorbăreața Sally Henry și tăcuta Catherine Ross sunt cele două adolescente prietene care țin companie bătrânului Magnus în acea dimineață de Anul Nou. După câteva zile, întâmplător, Magnus o întâlnește pe Catherine, pe care o invită la un ceai, bătrânul fiind fascinat de personalitatea fetei. A doua zi, pe câmpul de lângă locuința bătrânului Tait, tânăra este găsită moartă, strangulată, desfigurată de corbii care se hrăneau din cadavrul ei. Cea care o găsește este Fran Hunter, fostă jurnalistă, iubitoare de artă, aceasta fiind și ultima persoană care a văzut-o pe Catherine mergând cu ciudatul Magnus în casa acestuia. Fran este o femeie frumoasă, divorțată de un bărbat bogat și petrecăreț, un play boy local, are o fetiță de cinci ani și s-a mutat în Sethland pentru a-și crește copilul într-un loc sigur. Inteligentă, independentă, cu o gândire neîncorsetată de reguli, femeia suferă un adevărat șoc în momentul în care găsește cadavrul tinerei Catherine.
Uciderea adolescentei este butonul declanșator al nebuniei și isteriei în acesta comunitate liniștită, vechiul caz al fetiței dispărute în urmă cu opt ani reapărând pe buzele tuturor, toate acuzațiile, ura și bârfa fiind îndreptate spre bătrânul Magnus.
Ca atare, reflectoarele se mută pe detectivul Jimmy Perez, nativ al insulelor Sethland, deși are nume spaniol și trăsături mediteraneene, un tip tăcut, precis în acțiuni, cu o minte decisă care stăpânește foarte bine arta interogatoriului. S-a mutat în Sethland după divorț – o poveste dureroasă pe care vă las s-o descoperiți singuri, și este sceptic în ceea ce privește provocările pe care i le oferă meseria de polițist în acest loc pașnic, o comunitate în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, unde adrenalina este oferită doar de bătăi la beție, certuri și amenzi pentru viteză. Așa că, în momentul în care se vede față în față cu această crimă, instinctele lui de polițist ies la iveală, încercând să adune cât mai multe informații despre victimă până la sosirea echipei din Inverness care se va ocupa de anchetă.
Și iată ce află detectivul Perez: Catherine a fost o adolescentă isteață, care s-a ridicat cu mult deasupra colegilor ei, fină observatoare a oamenilor și manifestărilor lor, introvertită, suferind după pierderea mamei decedată în urma unei boli terminale, care a venit în Sethland împreună cu tatăl său, profesor de liceu, și el extrem de afectat de această pierdere. Fiecare suferea în felul lui, nu se destăinuiau unul altuia, relațiile dintre ei fiind reci, neștiind cum să-și exprime sentimentele. Se comportau ca doi străini care locuiau în aceeași casă, fiecare fiind absorbit de propria durere. O singură prietenă avea Catherine, iar acesta este Sally Henry, o adolescență copleșită de personalitatea psihotică a mamei sale, care nu s-a integrat niciodată în grupul celor de vârsta ei, nu a fost agreată de colegi și care mințea mult doar ca să fie lăsată în pace. Un personaj al cărui caracter ni se dezvăluie treptat, o bipolară care are nevoie de acceptarea celorlalți și de afecțiune, mintea ei făcând o adevărată obsesie pentru un tânăr risipitor și răsfățat al unei familii bogate din insule.
Acestea sunt cele câteva informații ce alcătuiesc profilul celor cu care Catherine a interacționat frecvent de când s-a mutat în Sethland.
Echipa din Inverness este condusă de inspectorul Roy Taylor, un personaj cu o energie debordantă și calități de lider, a cărui neliniște este perfect contrabalansată de calmul, stăpânirea de sine și logica gândirii detectivului Perez. Ei doi sunt nevoiți să scormonească prin viețile tuturor, să dezvăluie secrete murdare din viața locuitorilor din Sethland, să afle pas cu pas relațiile și legăturile victimei cu membrii comunității, să nu se lase influențați de bârfele și suspiciunile locuitorilor și, bineînțeles, să găsească pe cel care a înfăptuit oribilă omucidere, mai ales când încă o enigmă se dezvăluie și frumoasa Fran mai descoperă un cadavru într-o noapte neagră „ca pana corbului”.
În concluzie, căutări, întrebări, acțiune, suspans și mister, iată ce veți descoperi în acest roman în care Ann Cleeves dovedește abilitatea de a se juca cu mintea cititorului, roman pe care îl recomand cu multă plăcere atât fanilor genului polițist și nu numai, autoarea convingându-mă că trebuie să am în bibliotecă romanele ei.
„Cinci minute până la miezul nopții. (…) Cu toții erau amețiți, dar fără să fie beți criță, doar ușor afumați, în starea aceea în care simțeau că fac parte din mulțime, din mulțimea care bea și se distra.(…) Ajunul Anului Nou în Sethland. Până la urmă nu era New York , nu-i așa? Sau Londra. Ce putea să se întâmple? Mai ales că pe cei mai mulți îi și cunoștea. (…) Mai târziu nu-și mai putea aminti mare lucru din ceea ce urmase. Cel puțin nu cu precizie și cronologic. La un moment dat îl văzuse pe Robert Isbister, mare cât un urs (…) Poate că îl căutase înadins. Își aminti cum se apropiase agale de el, pe ritmul muzicii cu șoldurile unduindu-se , aproape dansând.(…) Apoi apăruse Catherine, spunând că făcuse rost de o mășină care să le ducă acasă sau măcar până la cotitura de la Ravenswick. (…) Când își aruncă geanta pe umăr, ceva greu o lovi în șold. Bagă mâna în geantă și scoase o sticlă de vin începută (…)
-Uite. Ca să ne dea putere să ajungem acasă. Chicotiră și porniră împleticit pe strada alunecoasă. Pătratul luminos părea să fi răsărit de nicăieri și le surprinse.
– Unde mama mă-sii suntem? Nu se poate să fi ajuns deja. Pentru prima dată, Catherine părea neliniștită, mai puțin sigură pe ea, dezorientată.
– E Hillhead. Casa de pe vârful dealului.
-Locuiește cineva acolo? Credeam că e goală.
– E a unui bătrân, răspunse Sally. Magnus Tait. Umblă vorba că-i cam scrântit. Un pustnic. Ni s-a zis mereu să stăm departe de el.
” Dacă ar fi avut ocazia, lui Magnus i-ar fi plăcut să le vorbească fetelor despre corbi. Pe terenul lui erau corbi, fuseseră dintotdeauna, încă de când era băiețel, și îi plăcuse să-i privească. Uneori păreau că se joacă. (…) Dar alteori, corbii erau cele mai crude păsări. Îi văzuse în timp ce-i ciuguleau ochii unui miel slab, nou-născut. Țipetele de durere și furie ale oii nu-i speriaseră deloc. Nici Magnus nu făcuse nimic pentru a goni păsările. Nici măcar nu încercase. Nu izbutise să-și dezlipească privirea de ciocurile lor care străpungeau și sfâșiau, mânjindu-se de sânge.”
12 Comments
Oli
Super recomandare! ❤ Foarte frumoasă și captivantă recenzie, felicitări Carmen și mulțumesc pentru tentație! ❤
M-ai facut foarte curioasă în privința finalului!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Oli, cu mare drag recomand acesta serie, pe mine m-a convins! ❤O zi minunata, puuup!❤
Mirela Barbalata
Ooo, tare incitantă recenzia! Felicitări! Se simte când îți place o carte. Transmiți emoție!
Trec cartea pe listă! Mulțumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Mirela, cu mare drag!❤O carte si o serie foarte bune pe care le recomand cu placere! O zi excelenta, imbratisari❤
anasylvi
Foarte reusita atmosfera innegurata, iar insulele Shetland par un decor potrivit pentru genul acesta de carte mystery-crime. Aduce a Twin Peaks cumva. Multumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Ana, multumesc si eu!❤Pupici, o zi superba❤
Daniela Balan
O carte interesantă ! Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Daniela, te pup!❤
Tyna
Ai reușit să creionezi foarte bine atmosfera sumbră a cărții și misterul de nepătruns! Pare un thriller deosebit de incitant, care cred că mi-ar plăcea și mie. Mulțumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Tyna, cu mare drag.❤ Si eu sunt convinsa ca iti va placea acesta carte si chiar intreaga serie!❤
Tyna
Și eu cred! Mi-a plăcut mult ce ai scris și în recenzia la ”Ape moarte”. Este clar că autoarea stăpânește foarte bine acest gen literar.
familiasimionescuyahooro
Clar, este una dintre autoarele bune de mistery-crime!❤