Delicatese Literare
Prezentari carti

Nemângâiații de Kazuo Ishiguro, Editura POLIROM

Nemângâiaţii

(The Unconsoled – 1995)

Kazuo Ishiguro

Editura POLIROM

Colectie: Biblioteca Polirom. Actual

An aparitie: 2018

Nr. pagini: 600

Traducere din limba engleză de Anca Boldor

Premiul Nobel pentru Literatură 2017

Kazuo Ishiguro este scriitor britanic, romancier, scenarist și nuvelist, născut la Nagasaki (Japonia), în 8 noiembrie 1954.

El este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2017! Ishiguro a câștigat acest premiu pentru „romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea” , după cum se arată în comunicatul de presă al Academiei suedeze din Stockholm. În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză și filosofia, după care , în 1980, a studiat scrisul creativ la University of East din Anglia. Ishiguro este unul dintre cei mai renumiți autori de ficțiune contemporani din lumea anglofonă, fiind nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a câștigat în 1989, cu romanul The Remains of the Day . În anul 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro pe locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 scriitori britanici din 1945 încoace”. Al șaptelea roman al său, intitulat Gigantul mort, a fost publicat în martie 2015 în Statele Unite și Marea Britanie.

Domnul Ryder, „cel mai bun pianist în viață”, sosește într-un oraș european, în aparență străin pentru el, ca să dea un concert ale cărui împrejurări nu le cunoaște. Dar, din prima clipă, totul i se pare ciudat de familiar, de la străzi și clădiri la bărbații, femeile și copiii care îl tratează ca pe un cunoscut, cerându-i favoruri, folosindu-se de celebritatea lui. Strania familiaritate atinge punctul maxim când îi întâlnește pe Sophie, care pare să-i fi fost iubită, sau soție, și pe fiul ei – în multe privințe o replică a lui din vremea când era copil. Muzicianul își dă seama că a mai fost acolo și își asumă cu mândrie misiunea de salvator pe care i-o încredințează locuitorii orașului, încercând să rezolve în intervalul scurt până la concert problemele cu care se confruntă aceștia: lipsa de comunicare, sterilitatea sufletească, înstrăinarea.

În Nemangaiatii sînt două povești. Una este a lui Ryder, care și-a petrecut copilăria alături de părinții nefericiți, aflați tot timpul în pragul divorțului, și care crede că singura cale de a-i împăca este să le împlinească așteptările: astfel va ajunge un pianist de prima mână. Desigur, totul se întîmplă prea târziu, căci toate cele petrecute cu părinții săi au fost cu mult timp în urmă. A doua este povestea lui Brodsky, bătrînul care încearcă disperat să repare o relație pe care a dat-o peste cap și care are convingerea că, reușind în cariera de dirijor, va recâștiga inima iubitei. Aceste două istorii se petrec într-o societate unde toți văd răul ca pe o consecință a unor valori muzicale greșit alese. – Kazuo Ishiguro

Romanul lui Ishiguro pare o călătorie prin viață: scopul ei nu e niciodată limpede, toate câte se petrec sunt rodul inexplicabil al capriciului, destinația – întunecatul, pustiul necuprins al unor suflete înstrăinate. – Publishers Weekly

Cărţile autorului pot fi comandate libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *