Delicatese Literare
Recenzii

Nemurire. O poveste de iubire, de Dana Schwartz, Editura Trei – recenzie

Nemurire. O poveste de iubire

(Immortality: A Love Story – 2023)

Dana Schwartz

Editura Trei

An apariție: 2023

Nr. de pagini: 416

Traducere din limba engleză de Mihaela Apetrei

Bestseller New York Times și USA Today

Continuarea bestsellerului Anatomie. O poveste de iubire

The Anatomy Duology Series:

  1. Anatomie. O poveste de iubire – Anatomy: A Love Story – 2022 – recenzie

  2. Nemurire. O poveste de iubire – Immortality: A Love Story – 2023

Dana Schwartz este scenaristă de televiziune și fondatoarea podcastului cu temă istorică Noble Blood. Ca jurnalist și critic, Schwartz a scris pentru Entertainment Weekly, Marie Claire, Glamour, GQ, Cosmopolitan, Vanity Fair și alte publicații. Trăiește în Los Angeles împreună cu logodnicul ei și pisicile lor, Eddie și Beetlejuice. A mai scris și: Choose Your Own Disaster și The White Man’s Guide to White Male Writers of the Western Canon

Mult așteptata continuare a romance-ului gotic Anatomie. O poveste de iubire.

Hazel Sinnett este singură și pe jumătate convinsă că evenimentele din anul precedent - nemurirea, fiola lui Beecham - au fost o născocire a propriei imaginații. Ea nici măcar nu știe dacă Jack este viu sau mort. Tot ceea ce poate face acum este să-și trateze pacienții și să se ocupe de întreținerea Castelului Hawthornden, care se degradează pe zi ce trece. Când salvarea unei vieți duce la arestarea sa, Hazel pare sortită să putrezească în închisoare - până la apariția unui mesaj: i se cere să fie medicul personal al Prințesei Charlotte, nepoata bolnavă a regelui George al III-lea. Curând, Hazel este atrasă de farmecul și romantismul de la palat, unde toată lumea are ceva de ascuns - în special membrii enigmatici și geniali ai clubului cunoscut sub numele de Companionii Morții. Pe măsură ce munca o leagă tot mai mult de curtea britanică, Hazel realizează că viitorul sau ca medic chirurg nu este unica miza pentru ea. Forțe malefice acționează în interiorul monarhiei, iar Hazel poate fi singura capabilă să îndrepte lucrurile.

O serie de concepte interesante ies la suprafață în această duologie – drepturile intelectuale ale femeilor, prețul nemuririi, rolul cunoașterii științifice în societate, tensiunile de clasa și multe altele. O scriitură desăvârșită. – Kirkus Reviews

Schwartz continuă să îmbine perfect ficțiunea cu evenimentele istorice, creând un tablou detaliat și captivant al vieții din Regency London… firul narativ principal este intrigant și distractiv, cu o încântătoare trecere în revista a personalităților istorice sub forma unei societăți secrete. – School Library Journal

Necuviincioasă, inteligență și isteață, Dana Schwartz este unul dintre cei mai străluciți tineri scriitori din nouă generație. – Neil Gaiman

Nemurire. O poveste de iubire de Dana Schwartz poate fi comandată pe libris.ro

Am așteptat cu nerăbdare apariția celei de-a doua cărți din această serie, întrebându-mă ce s-a întâmplat cu Jack și sperând că va găsi o modalitate de a supraviețui. Acel cliffhanger de la sfârșitul primului volum m-a pus pe jar!

De la început mi-a atras atenția coperta, foarte inspirata și sugestivă. Urmează același concept ca și prima carte, dar este și mai reușită! La fel ca și coperta sa minunată, a doua carte te prinde strâns în mrejele sale, fascinându-te cu povestea sa stranie, captivantă și plină de suspans și mister.

Povestea e plasată la începutul anilor 1800 în Scoția, reluând acțiunea de unde a rămas Anatomie. O poveste de iubire, și purtându-ne de la castelul Hawthornden din Scoția la curtea regală a Angliei.

Ne reîntâlnim cu tânăra Hazel Sinnett, care locuiește la conacul familiei ei, Hawthorden, împreună cu doar doi membri ai personalului – bucătăreasa și soțul ei -, și oferea consultații medicale, o ocupație tabu pentru o femeie în acea vreme. Cu o familie ca și inexistentă, Hazel suferă în tăcere și duce dorul iubitului ei Jack, arătosul jefuitor de morminte pe care l-am cunoscut deja în volumul anterior. După cum știm, Jack a fost acuzat pe nedrept, condamnat la moarte și spânzurat, dar Hazel i-a dat în ultimul moment o tinctură care ar fi putut să-i fi oferit nemurirea. Dar Jack încă nu a ajuns la ea. E mort sau viu? Bulversată, nici măcar nu mai știe ce a fost real și ce a fost o născocire a propriei imaginații.

După ce ajută o străină care îi bate în toiul nopții la ușă, Hazel va fi trădată de aceasta și acuzată de crimă, fiind arestată chiar în toiul unui bal. Izolată social, Hazel se trezește întemnițată, așteptând condamnarea la moarte, fără ca nimeni să intervină pentru ea. Însă, după zile de chin și teroare, spre surprinderea ei, în loc să fie dusă la spânzurătoare, este urcată într-o trăsură cu destinația Anglia, pentru a servi ca medic personal al Prințesei Charlotte care, deși suferind de o boală misterioasă, refuza să mai accepte să fie consultată de vreun medic! Stătea toată ziua, istovită, în camerele ei, unde avea acces doar  însoțitoarea ei, Eliza, o tânără care o păzea cu abnegație. Va reuși oare Hazel să o consulte și să o diagnosticheze corect pe prințesă, sau va continua să persiste acest mister medical? Ușurată că a scăpat din groaznica închisoare, Hazel face tot posibilul să descifreze curioasele simpome ale bolii Charlottei, altfel ea va fi trimisă înapoi în temniță!

În timp ce încă deplânge absența lui Jack, Hazel îl întâlnește pe Simon, un medic inimos și arătos, și care îi respectă opiniile și pregătirea medicală, deși Hazel nu avea propriu-zis o diplomă în acest sens. Ba, mai mult, Simon îi solicită ajutorul pentru a-l trata pe rege, care este afectat de nebunie.

Hazel devine, de asemenea, un membru cu statut unic al unei comunități foarte speciale numită Companionii Morții, care include personaje celebre precum Lord Byron și Voltaire. Ideea e foarte binevenită, prilejuind o savuroasă trecere în revistă a personalităților istorice sub forma unei societăți secrete, care m-a dus cu gândul la grupul de personalităţi literare, ştiinţifice şi politice ale epocii cunoscut sub numele de Şcoala Nopţii întâlnit în volumul cu același titlu – Școala Nopții – din superba serie Cartea pierdută a vrăjitoarelor.

Pe măsură ce Hazel petrece mai mult timp ca membru al acestui grup special, ea descoperă că nimic nu este așa cum pare…

Un triunghi amoros neașteptat și situațiile care îi pun viața în pericol condimentează cu succes acțiunea cărții, iar Hazel, confruntată cu fantomele trecutului și cu promisiunea viitorului, are de luat hotărâri grele, ale căror urmări va trebui să și le asume. Despre ce este vorba, vă invit să descoperiți citind cartea. Sper că v-am făcut curioși în privința ei.

Nemurire. O poveste de iubire a fost chiar mai bună decât prima carte, atât în ceea ce privește galeria de personajele, ritmul poveștii și intriga în sine, culminând cu finalul surprinzător. 

Atmosfera gotică, romantism, suspans și mister și o galerie de personaje uimitoare, plus câteva teme tabu cu o abordare plină de inspirație – o combinație grozavă pentru iubitorii de thriller-uri gotice, care adoră eroinele nonconformiste, îndrăznețe și inteligente, pline de resurse în orice situație.

 

Cartea Nemurire. O poveste de iubire de Dana Schwartz poate fi comandată de pe libris.ro

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *