Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice de Deborah Feldman, Editura Trei
Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice
(Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots – 2012)
Deborah Feldman
Editura Trei
An apariție: 2021
Nr. de pagini: 384
Traducere de: Vali Florescu
Deborah Feldman s-a născut și a crescut în comunitatea hasidică din Williamsburg, Brooklyn, iar limba ei maternă este idiș. La 25 de ani, a publicat memoriile ”Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice”, adaptate ulterior într-un scenariu pentru o miniserie Netflix difuzată în martie 2020. Serialul a fost nominalizat la opt categorii ale premiilor Emmy și a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar cartea a fost tradusă în 25 de limbi.
Deborah locuiește la Berlin, împreună cu fiul ei în vârstă de 14 ani, și lucrează la finalul primul său roman în limba germană.
♦
Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice de Deborah Feldman este bestseller New York Times și cartea care a stat la baza serialului produs de Netflix.
Un memoir scris de Deborah Feldman, care a copilărit într-o comunitate hasidică extrem de rigidă din New York: o comunitate numită Satmar, constituită în perioada celui de-al Doilea Război Mondial de evreii fugiți din Satu-Mare (pe atunci comitat austro-ungar). Cu o scriitură excepțională autoarea în vârstă de 34 de ani descrie viața pe care a dus-o prinsă în capcana acestui grup ultrareligios care obișnuiește să prețuiască mai mult tăcerea și suferința decât libertatea individuală. De asemenea, dezvăluie ce anume i-a dat, la 19 ani, forța de a ”evada” și curajul de a căuta un alt mod de viață.
Neortodox, în traducerea lui Vali Florescu, inaugurează o subcolecție Fiction Connection sub eticheta Memoir. Urmează o serie de cărți remarcabile, minunat scrise, captivante și irezistibile, care se citesc ca un roman, dar sunt inspirate de viata reală a autorilor. În aceeași serie a apărut deja Acesta e numele meu de Chanel Miller și urmează să apară memoir-ul lui Christie Watson, autoarea bestsellerului Acolo unde femeile sunt regi.
„Satu Mare, sau Satmar în idiș, e un oraș aflat la granița dintre Ungaria și România. Vă întrebați cum a fost posibil ca o sectă a hasidismului să poarte un nume inspirat de cel al unui oraș din Transilvania?”
Copil curios crescut în lumea izolată a hasidicilor Satmar din Brooklyn, Deborah Feldman s-a străduit să înțeleagă și să respecte restricțiile inflexibile care-i dictau viața de zi cu zi. De la ce putea citi până la oamenii cu care avea voie să vorbească, practic toate aspectele identității ei erau controlate strict. Măritată la 17 ani cu un bărbat pe care-l văzuse doar jumătate de oră și lipsită de o educație tradițională, nu a reușit să întrețină relații fizice cu soțul ei timp de un an.
În memoriile sale despre cum a crescut într-o comunitate hasidică rigidă, Deborah Feldman dezvăluie cum arată viața când ești prins în capcana unei secte religioase care pune mai mult preț pe tăcere și suferință decât pe libertățile individuale.
Cu o scriitură excepțională, Deborah Feldman își amintește cum clipele în care citea pe furiș despre personajele literare pline de forță create de Jane Austen și Louisa May Alcott au ajutat-o să caute un alt mod de viață — unul de care a știut că trebuie să profite atunci când, la vârsta de 19 ani, a născut un fiu și și-a dat seama că nu doar viitorul ei e în joc, ci și al lui.
Remarcabilă și fascinantă, Neortodox este o carte pe care nu poți s-o lași din mână.
„Stilul realist al lui Feldman ascunde percepții pătrunzătoare.” – New York Times
„Elocvent și atrăgător (…) Fără nicio îndoială, fetele din tot Brooklynul cumpără această carte, o ascund sub saltea și o citesc după ce se stinge lumina… și se gândesc, poate pentru prima dată, la propria evadare.” – Huffington Post
„O poveste de maturizare sensibilă și memorabilă.” – Pittsburgh Post-Gazette
„Imposibil de lăsat din mână, Neortodox este o poveste unică despre maturizare, reușind să se adreseze direct oricui s-a simțit vreodată outsider în propria viață.” – School Library Journal
„O privire fără precedent într-o comunitate hasidică de care puțini dintre cei din afară au ocazia să se bucure.” – Minneapolis Star-Tribune
One Comment
MIRELA BARBALATA
Tentant!