Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Nepotul anticarului de Ioana Blaga, Editura Imago Dei – recenzie

Nepotul anticarului

Ioana Blaga

Editura Imago Dei

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 174

“Întunericul se lăsase peste oraș. La casa de la numărul 7 de pe strada Teilor se vedeau doar luminile slabe de la parter. Erau lumini care aveau rolul de a-i descuraja pe intruși să dea vreo spargere. Nu că ar fi găsit acolo cine știe ce comori, în afară de niște cărți și obiecte mai vechi ținute într-un seif din perete. Casa era locuită de un bătrân de aproape 60 de ani și nepotul acestuia, Darius, de 12 ani. Bătrânul era proprietarul unui mic anticariat care se numea “Cărți vechi și nu numai”, care-și avea sediul la parterul casei. Anticariatul aparținea familiei bunicului de multe generații. Pe lângă cărțile noi care intrau și ieșeau din anticariat, bunicul era deținătorul unor vechi manuscrise. Așa că printre prietenii săi se numărau tot felul de oameni ciudați: profesori bătrâni, oameni care călătoreau de colo colo și străini care ajungeau aici din întâmplare sau pentru că faima anticariatului ajunsese până departe.
Era trecut de ora 12 noaptea. Amândoi se culcaseră de câteva ore. Nimic nu tulbura liniștea casei. Deocamdată…”
“Cine nu și-ar dori să pornească într-o aventură? Darius este un băiat care trăiește în mijlocul cărților. Într-o noapte, un musafir care apare pe neașteptate îl duce în lumea trecutului. După ce trec amândoi printr-un tunel tainic, ajung într-un castel unde Darius află că trebuie să pornească într-o misiune. Dar nu e singur, pentru că are niște prieteni alături de el, pe Tudor și Ania. Împreună vor lupta împotriva răufăcătorului Bastian și a căpitanilor săi, pentru a proteja o carte veche și prețioasă. Dar oare vor ieși ei teferi din toată aventura?
Asta veți afla doar dacă citiți povestea!”
O carte cu o poveste frumoasă și alertă, perfectă pentru tinerii adolescenți de 10- 12 ani, mai ales dacă le plac cărțile și aventurile în care ne poartă acestea!
“Pentru cei ce nu taie aripile…”
Frumos spus! Poate fi o dedicație pentru autori, cadre didactice, părinți și bunici…
“POC!!!
Zgomotul se auzi clar. Darius tresări și se ridică în capul oaselor, speriat. Nu era prima dată când auzea zgomotele. Dar de data asta zgomotul era mai puternic decât altădată. Apoi auzi și vocile. Erau mai multe șoptite. Nu putea fi bunicul. Îl auzea sforăind. De fapt, bănuia despre ce putea fi vorba: cărțile și personajele lor. Uneori, noaptea, le auzea destul de clar. La început se speriase, dar cu timpul s-a obișnuit să le audă, mai ales că le cunoștea pe fiecare în parte.”
Darius locuiește cu bunicul său de când avea 4 ani, când părinții lui au murit într-un accident de mașină.
Anticariatul bunicului este renumit, vin oameni din toate colțurile lumii să îl viziteze. Dar, anticariatul are și ceva special:
“În timpul nopții, personajele cărților se trezeau la viață și ieșeau din cărțile lor, vorbind unele cu altele.”
Însă într-o noapte, Darius se teme că hoții au venit la anticariat. Doar că, atunci când coboară în camera cărților, descoperă un personaj îmbrăcat în haine din vremuri demult trecute care spune că este Ducele de Roca și că are pentru el o misiune…
“Nepotul anticarului” ne poartă într-o călătorie magică, prin intermediul unei uși magice care ne conduce în pivnița unui castel. De aici, pornim alături de Darius într-o călătorie plină de adrenalină și emoții, ce ne ține cu sufletul la gură. Această carte este absolut captivantă!
Autoarea Ioana Blaga a reușit să creeze o lume pe interesul copiilor, de factură medievală, o acțiune alertă și un mister ce se cere elucidat. Cu un stil lejer de a scrie și folosind un vocabular simplu și propoziții scurte, nici nu îți dai seama când pornești în această călătorie. Doar te bucuri de ea!
La castel, Darius îl cunoaște pe Tudor, cu care leagă o frumoasă prietenie.
“— Suntem în Regatul de Nord al țării Tramaria, la castelul Ducelui de Roca.
— Tramaria? N-am auzit niciodată de țara asta, spuse Darius. În ce an suntem?
— Suntem în anul 1860.”
Avem parte de o călătorie în epoca medievală, într-un regat aparte. Iar Darius este fascinat de tot ceea ce descoperă în jurul lui.
Cei doi băieți plini de energie colindă castelul și Darius, condus de Tudor, are ocazia să descopere o lume aparte, care îl cucerește. Este încântat de tot ce vede în jur, chiar dacă lucrurile pe aici nu sunt la fel de evoluate cum erau acasă.
Iar atunci când asculți conversațiile altora, niciodată nu afli lucruri frumoase:
“— Ce mai știi despre carte? Ai vreo urmă?
— Nu, dar cred că motivul pentru care e aici băiatul e legat de această carte.
— Bineînțeles, asta mi-am dat seama de la început. Crezi că prietenia Ducelui cu bătrânul anticar e întâmplătoare? Sigur băiatul ăsta are o misiune importantă și poate nici el nu știe prea multe despre asta. Îl lăsăm în viață. El va fi firul pe care-l vom urma. Atât deocamdată. E vremea să plec.”
Misterul se adâncește când Ducele de Roca le povestește băieților despre legenda insulei Mar și a comorilor ei, legendă spusă de un marinar bătrân, cu mult timp în urmă. Și asta nu e tot! Acest marinar a lăsat o hartă desenată cu sânge, hartă ce conduce spre aceste comori. În Turnul de Nord, Ducele avea o carte în care se povestea despre această insulă și despre cum se poate ajunge la ea…
Tot acum, băieții află că vor porni împreună în călătoria de căutare a cărții acesteia!
“Vremurile se schimbă, acum găsim spiriduși și zâne doar în legende, dar uneori visurile și legendele țâșnesc la viață din pământ, din iarbă verde.”
Misterul cărții dispărute trebuie dezlegat. Mai avem de-a face și cu complotul contra Ducelui de Roca pus la cale de domnul Vicius; apoi întâlnim în pădure un spiriduș prietenos care-i ajută pe cei doi tineri…
În perioada cât stă la castelul Ducelui, Darius învață să călărească, să se lupte cu sabia și citește cărți foarte interesante.
Autoarea Ioana Blaga a creat personaje curajoase, pline de inițiativă, adevărate modele de urmat pentru tinerii adolescenți din ziua de azi.
Acțiunea din “Nepotul anticarului” ne ține cu sufletul la gură și ne oferă o împletire de comploturi și mistere, mult suspans și acte de curaj pe care unii cititori doritori de aventură le vor găsi pe placul lor.
“Nu veți duce nimic cu voi, nici măcar o scrisoare, un sigiliu sau altceva care să arate cuiva originea voastră. Veți merge având doar cunoștințele pe care le-ați dobândit aici și în viața voastră. Ne vom întâlni când va sosi ceasul întâlnirii noastre. Să ne trimiteți vești când veți putea.”
În ultima clipă li se alătură și Ania, fiica Ducelui. Ei pornesc în această importantă misiune care semnifică nu doar găsirea cărții, ci și protejarea Regatului de Nord și a castelului Ducelui de Roca.
Ania este răpită, Darius și Tudor vor să o salveze și sunt ajutați de spiridușii din pădure. Apoi, avem parte de o luptă între doi spiriduși și un trol cu două capete… Urmează salvarea Aniei și fuga de lupul amenințător care-i urmărește…
Pericolele pândesc la tot pasul, iar băieții împreună cu Ania reușesc să dea de fiecare în parte și să le înfrunte cu curaj.
O lectură care ne învață despre prietenie și curaj, dreptate și adevăr, dar și despre oameni falși, hoți și dorința de îmbogățire. Autoarea Ioana Blaga reușește să predea câteva lecții importante prin intermediul acestei cărți captivante, misterioase și plină de aventură.

Cartea Nepotul anticarului poate fi comandată de pe elefant.ro

Recenzii cărți Ioana Blaga

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *